Problém autovraky a jak je odstraňovat. Možné to je poměrně jednoduše....

Problematiku autovraků upravuje s účinností ode dne 1. ledna 2021 zákon č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o výrobcích s ukončenou životností“), který nahradil předchozí právní úpravu obsaženou v tehdy platném zákoně č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (viz část čtvrtá, hlava II, díl 7 tohoto zákona označený slovem „Autovraky“; konkrétně šlo o § 36 až § 37e).
Zákon o výrobcích s ukončenou životností již pojem „autovrak“ neobsahuje (nově je nahrazen pojmem „vozidlo s ukončenou životností“). Podle § 105 odst. 1 zákona o výrobcích s ukončenou životností platí, že obecní úřad, v jehož správním obvodu se nachází odstavené vozidlo, bezodkladně vyzve vlastníka k jeho odstranění a současně tuto výzvu zveřejní na úřední desce.
Není-li možné identifikovat odstavené vozidlo nebo jeho vlastníka, obecní úřad pouze zveřejní výzvu k odstranění odstaveného vozidla na úřední desce. Po marném uplynutí 1 měsíce od zveřejnění výzvy k odstranění odstaveného vozidla zajistí obecní úřad předání odstaveného vozidla osobě oprávněné ke sběru vozidel s ukončenou životností (viz § 105 odst. 3 zákona o výrobcích s ukončenou životností).  Lhůta 1 měsíce k dobrovolnému odstranění vozidla vlastníkem započne běžet nejdříve ode dne doručení výzvy vlastníkovi.
V případě, že odstavené vozidlo bezprostředně ohrožuje životní prostředí nebo zdraví lidí, je obecní úřad oprávněn přemístit takové vozidlo na vybrané parkoviště a informaci o jeho umístění uvede ve výzvě k odstranění takového vozidla (§ 105 odst. 2 zákona o výrobcích s ukončenou životností).
Zákon o výrobcích s ukončenou životností pamatuje také na proces přemístění odstaveného vozidla a zajištění jeho předání osobě oprávněné ke sběru vozidel s ukončenou životností. Osobě pověřené těmito činnostmi obecním úřadem zákon dává právo vstoupit na pozemky, na kterých se odstavené vozidlo nachází. Vlastníci nebo uživatelé těchto pozemků jsou pak povinni osobě pověřené obecním úřadem vstup umožnit (§ 105 odst. 4 zákona o výrobcích s ukončenou životností).
Náklady spojené s odstraněním a zajištěním předání odstaveného vozidla osobě oprávněné ke sběru vozidel s ukončenou životností je povinen uhradit obci vlastník odstaveného vozidla (§ 105 odst. 5 zákona o výrobcích s ukončenou životností). Ve vztahu k placení nákladů obec postupuje podle daňového řádu (tj. zákona č. 280/2009 Sb.) včetně jejich vymáhání.
Vlastník odstaveného vozidla není povinen obci hradit náklady pouze tehdy, pokud vlastník prokáže, že mu bylo vozidlo odcizeno. Je proto vhodné pokusit se před odstraněním vozidla zjistit jeho vlastníka, případně zda vozidlo nebylo odcizeno.
Obce mají stále možnost odstraňovat autovraky rovněž postupem podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o pozemních komunikacích“), pokud se vrak nachází na pozemní komunikaci ve vlastnictví obce. O odstranění tohoto vraku rozhoduje podle § 19c odst. 1 zákona o pozemních komunikacích příslušný silniční správní úřad na návrh obce. Podle § 19c odst. 2 zákona o pozemních komunikacích má však obec možnost předat vrak osobě oprávněné ke sběru vozidel s ukončenou životností na náklady jeho provozovatele až po marném uplynutí 2 měsíců ode dne, kdy byla provozovateli vraku pravomocně uložena povinnost vrak odstranit z pozemní komunikace, případně pravomocně uložena povinnost vrak vyzvednou z místa, kam byl vrak odtažen, pokud stál na dočasném zákazu stání nebo zastavení.
ZÁVĚR:
Pokud se autovrak nachází na pozemní komunikaci ve vlastnictví obce (tj. půjde zpravidla o místní komunikaci), lze postupovat při jeho odstraňování podle § 19c zákona o pozemních komunikacích.
Nachází-li se autovrak na jiných pozemcích, které nejsou pozemní komunikací ve vlastnictví obce, obec bude při jeho odstraňování postupovat podle § 105 zákona o výrobcích s ukončenou životností.

  ZDROJ: Svaz měst a obcí


Fotografie u článku nejsou jen ilustrační. Na prvním snímku je o typické "vozidlo s ukončenou životností", které podle zjištění u kanceláře pojistitelů nemá uzavřeno povinné ručení. Podle informace z tohoto zdroje bylo toto vozidlo Renault pojištěno u České podnikatelské pojišťovny od 25. 9.  2022, roční pojistka již tedy před měsícem vypršela. Snímek byl vyfotografován dne 8. července 2023 na parkovišti u restaurace Javorka, a přikládám pro jistotu obdobný snímek stejného vozidla z dnešního dne 25.10., jen je zapadané listím. Za stěračem byla jasná možná několikátá výzva k odstranění vozidla, ale majitel nereaguje... Popis co s tím je ve výše  uvedeném textu Další vozidlo "s ukončenou životností" stojí  na parkovišti u prodejny Křib, kde zabírá místo v místě, kde je velký nedostatek parkovacích míst. Snad aby se nedal najít majitel, tak má odmontované státní poznávací značky. Také zde nemá co dělat a je žádoucí jeho odtah nebo ekologická likvidace. Takových vozidel je po městě ještě více! Prostory kam taková vozidla odtáhnout existují, např. a prázdném areálu v Bezděkově.  (mm)