Parní mašinka 310.922  opustila Českou Třebovou po silnici 


Parní lokomotivu 310.922 není asi Českotřebovákům příliš představovat. Lokomotiva byla dlouholetým pomníkem před velkou točnou depa Česká Třebová, v roce 1996 byla zprovozněna a od té doby najezdila mnoho kilometrů v čele nostalgických a turistických vlaků téměř po celé republice.

Stala se po několik let stálicí při letních jízdách v rámci Prázdnin v Telči a vozila četné Mikulášské vlaky nejen v okolí České Třebové a pravidelně se objevovala na Dnech železnice v DKV Česká Třebová.

V roce 2011 však při přepravě do Telče vykolejila a od té doby již nebyla zprovozněna. V letošním roce proběhla jednání o odprodeji lokomotivy a tu nyní získal Pardubický kraj pro zamýšlené železniční muzeum v Dolní Lipce.

Dne 2.10.2023 nastala pro parní lokomotivu 310.922 nová etapa, kdy byla lokomotiva 310.922 jeřábem naložena na silniční podvozek a odvezena do Dolní Lipky. Zde se podrobí opravám a po nich bude nasazována na turistické vlaky v okolí Dolní Lipky.

Nezbývá jen držet palce, aby se novým majitelům povedl jejich záměr my za čas viděli tuto lokomotivu opět provozní... Pavel Stejskal