Českotřebovský deník 11/2023 (11/1) 
Přehled hlavních českotřebovských výročí roku 2023

Klub českých turistů Česká Třebová - 100 let   (zal. 1923)
Smíšený pěvecký sbor Bendl Česká Třebová - 100 let (zal 9.1.1923)
Sbor dobrovolných hasičů Česká Třebová - 150 let.  (zal. 1873)
Tradice českotřebovských hudebních čtvrtků osmdesátiletá.  První byl 28.11.1943 vystoupilo Heroldovo kvarteto. 
Dislokované pracoviště Dopravní fakulty Česká Třebová vzniklo před 30 lety (1993)
MUDr. František Rybička, lékař, starosta města - 210 let (8.1. 1813)
Antonín Bennewitz - ředitel pražské konzervatoře 190 let  (26.3.1833)
Josef Glücksman - dvojnásobný starosta města a čestný měšťan - 170 let (25.7. 1853)
Ing. Jiří Preisler - ředitel školy, předseda orchestrálního sdružení Smetana - 100 let (10.3. 1923)
Milan Zahálka - literární kritik, znalec jazyků - 100 let (4.3.1923)
František Formánek  - vynálezce helikoptéry, akademický sochař 135 let (1.4. 1888)
František Matouš Klácel - spisovatel, filosof - 215 let (7.4. 1808)
Ing. Jaromír Šlemr - spisovatel, středoškol. učitel - 100 let (8.4. 1923)
Miroslav Chudý - středoškol. učitel, režisér, sbormistr Bendla - 110 let (7.7. 1913)
František Kajetán Zedínek - hudební skladatel, hudební pedagog - 100 let (7.8.1923) Před 20 lety dne 24. října 2003 město Česká Třebová udělilo F.K. Zedínkovi na koncertu k jeho osmdesátinám titul čestný občan města.
Max Švabinský, akademický malíř - 150 let (17.9.1873)
Foto: Rodina Vejrychů v Kozlově r. 1898 (před 125 lety) Zleva matka Josefa, Otec Rudolf, dcera Eliška, Max Švabinský

Chystá se další setkání vedení města se zástupci firem a podnikateli

Tato setkání jsou v České Třebové tradicí od devadesátých let. Dosud se konala spíše "v malém", tedy v obřadní síni českotřebovské radnice, letos se uskuteční setkání ve větším formátu ve velkém sále Kulturního centra. Pozvání obvykle pozvaní podnikatelé, zástupci firem a bankovního sektoru  akceptují, tak se lze těšit na nové jednání, které se skuteční v poslední lednový den.- Hlavním bodem programu je tak jako v jiných letech Informace o záměrech města v letošním roce 2023.

Tříkrálová sbírka

Průběžné výsledky sbírky můžete sledovat na webu uo.charita.cz. Podle aktuálního stavu k dnešnímu dni 11.1. 2023 bylo z celkového počtu 649 kasiček zatím rozpečetěno 82 kasiček a tomu odpovídající výnos činí 662 853 Kč.  Sbírka stále probíhá.

Mládežnický hokej v novém roce 2023 - dobré výsledky!


Florbalisté gymnázia do okresního kola středních škol

V pondělí 5. 12. 2022 proběhlo v České Třebové okrskové kolo středních škol ve florbalu starších chlapců.  V turnaji změřily síly čtyři týmy (Gymnázium Česká Třebová, Gymnázium Letohrad, Gymnázium Žamberk a SŠTD Česká Třebová). Družstvo našich studentů podalo vynikající výkon a získalo cenné 1. místo, čímž si zajistilo postup do okresního kola.
REPREZENTANTI: Tomáš Jurco (brankář)(4.C), Petr Minář (4.C), Ondřej Hamerník (8.A), Jan Sýkora (8.A), Matěj Kubasa (8.A), Michal Bělka (8.A), Adam Rybka (8.A), Daniel Kolář (7.A), Dominik Navrátil (7.A), Antonín Hubálek (3.C), Jakub Verner (3.C). Gratulujeme, děkujeme za skvělou reprezentaci školy.


Jak jsem se stal členem Bendla

Roku 1933 jsem pravidelně jezdil ze svého působiště na státní menšinové škole u Poličky na neděli k rodičům do České Třebové. Jednoho sobotního odpoledne jsem s kufrem došel z nádraží na náměstí, kudy právě procházel pohřební průvod. Preislerova městská kapela hrála smuteční pochod a v podloubí, kde jsem se zastavil, na chodníku a na volném prostranství se všude tísnilo množství přihlížejících zvědavců.
Pojednou ze skupiny pohřebních zpěváků vystoupil sbormistr Jindřich Praveček a snažil se mě všemožně na sebe upozornit. Nerozuměl jsem jeho gestům a tak zamířil přímo ke mně, vzal mě přátelsky pod paži a odvedl mne mezi zpěváky a zpěvačky.  Požádal mne, abych jim pomohl zpívat, že jim chybí druhý tenor a nad otevřeným hrobem mají na programu píseň dle Beethovenovy sonáty na slova Šmilovského. Slíbil, že mě melodii naučí po cestě než dojdeme na hřbitov.
Co mně zbývalo, než se podvolit. Nemohl jsem pomoc učiteli Pravečkovi odepřít. Znali jsme se dobře, byl to můj učitel zpěvu na státní reálce v letech 1923-24 a byl dirigentem ústavního orchestru, který po řadě let opět obnovil svoji činnost, když se studenty nacvičoval Hausmanovu předehru „Paličova dcera“. A tak cestou z náměstí s kufrem v ruce jsem kráčel po Pravečkově boku přes Skuhrovský most a po Zámostí směrem ke hřbitovu. Když muzikanti dohráli další smuteční pochod, Praveček se ke mně sklonil, polohlasně předzpěvoval a já po něm opakoval: „Anděl lásky svaté vlá, v modré vlasti zlatých hvězd, tam ach zaleť duše má, tam pro rány balzám jest…“
V přestávce, když muzikanti cestou do kopce po Hřbitovní ulici přestali hrát, jsme spolu nápěv písně dolaďovali, zatímco já přendával z ruky do ruky svůj cestovní kufr, který se mi zdál už moc těžký a nepohodlný. Když jsme došli k vznosné bráně hřbitova a funebráci přenesli rakev z pohřebního vozu na máry, znal jsem už Beethovenovu píseň nazpaměť. Skladbu jsme i bez zkoušky v kolektivu zpěváků zapěli dobře a sbormistr Praveček mi pak vřele děkoval za ochotu. A jako vyznamenání mi nabídl členství v pěveckém sboru Bendl a volné místo v tenoru, protože jsem mu v nouzi pomohl. Letos v červnu tomu bude už 50 let… (Emil Mikolecký, 1983) 

Jaká videa publikoval Českotřebovský deník před rokem v lednu 2022


Před 20 lety zemřel dětský lékař MUDr. Vasyl Melnyk
Byl to člověk, který za vzděláním prošel Evropu od východu na západ, aby se nakonec usadil v České Třebové, kterou tolik miloval. Jejím občanům i občanům okolních obcí pomáhal v jejich těžkých chvílích nemoci a mírnil jejich utrpení. Svým nesmírně lidským postojem a krásným vztahem zejména k dětské populaci se nesmazatelně zapsal do srdcí všech, kterým pomáhal, do srdcí dětí i jejich rodičů.

Zůstane pro nás všechny vzorem lidské ochoty, skromnosti a obětavosti vykonat něco dobrého. Osud k němu nebyl vždy příznivý a několikrát se k němu otočil zády, trpělivě však snášel tyto ústrky. Dodnes vzpomínáme na pana doktora Vasyla Melnyka jako na člověka, který dokázal dát druhým více, než mu oni nabídli. Byl to  obětavý lékař, dobrý přítel i kamarád. (re)

  
Před dvaceti lety: Vrah Marcelky Ferkové dostal 23 let a 10 měsíců
V polovině ledna 2003 byl před krajským soudem v Hradci Králové ukončen případ, který v závěru května předchozího  roku  ohromil celou Českou Třebovou. Do pátrání po sedmileté Marcelce Ferkové se zapojilo mnoho dobrovolníků. Našli však nakonec již jen nebo tělo holčičky. v lese nad litomyšlskou silnicí. Na svědomí to měl 44letý přítel Marcelčiny maminky, vrah Sivák, občan Slovenska. Po několikaměsíční vazbě byl případ před krajským soudem ukončen. Obhájcem ex offo byl stanoven  českotřebovský advokát Josef Kyncl. Trest, který vrah přijal je výjimečný a jistě zasloužený, nelze si představit, že by životní normy, které vrah Sivák chtěl nastavit jako "normální" měly být v naší společnosti akceptovány.
Připomeňme ještě i sbírku občanů města pro rodinu Ferkovu, kterou takto postihla nenahraditelná ztráta. Město bylo událostí těžce zasaženo, pohřeb dívky 31. května 2002 sledoval také celý národ. 
Neznám další osud vraha Siváka, ale vím, že násilníci a vrazi dětí to nemají v kriminále snadné (mm)

Před dvaceti lety jsme financovali lékařskou  pohotovost z městského rozpočtu

Od května  2002 financovalo LSPP město ze svého rozpočtu, provoz pak zajiila na základě smlouvy Záchranná služba. V novém roce 2003 model dále pokračoval podle loňského vzoru a čekalo se nato, jak se k financování lékařské pohotovosti zachová Pardubický kraj.  Kraj již rozhodl o finančních příspěvcích pro lékařské pohotovosti v řadě měst, pro Českou Třebovou však peníze nepřidělil, zatímco pro okolní města jako Ústí n.O., Litomyšl, Lanškroun ano. Na základě vyjádření bývalého přednosty OkÚ (MUDr. I. Týče) byla tehdy právě pohotovost zrušena a nebýt iniciativy českotřebovských zastupitelů, tak by zde již v té době nebyla.
Jaké bylo  stanovisko Ing.  Josefa Janečka, radního zodpovědného za sociální věci a zdravotnictví Pardubického kraje:  "Již v roce 2002 se rozhodl Okresní úřad v Ústí nad Orlicí omezit provoz lékařské pohotovosti a zdůvodňoval to především blízkostí nemocnice v Ústí nad Orlicí. Pardubický kraj pro letošní rok dostal od státu méně peněz na zajištění provozu pohotovostí, a proto došlo k omezení jejich provozu. Stalo se tak i v České Třebové, která opravdu příspěvek kraje nedostala. Je možné, že během roku k nějaké symbolické finanční podpoře dojde, ale nic konkrétního v tuto chvíli nemohu slíbit.  Peníze na provoz LSPP byly rozdělovány především podle potřeby zajistit jejich činnost do 22:00 hodin a udržet jejich provoz tam, kde dosud pohotovosti fungovaly a zohledňována je také blízkost nemocnic, kde první pomoc mohou poskytnout nepřetržitě." Bylo tehdy  velmi tristní,byla sice údajně zohledňována vzdálenost od nemocnic a přesto dostane příspěvek LSPP Ústí n.O (200 metrů od nemocnice) a LSPP Česká Třebová nikoliv.  Nezbylo než využít náš městský rozpočet. Nakonec zajištění pohotovostí nebylo jen otázkou financování, ale také ochoty lékařů pohotovost sloužit. -mm-


Galerie uvolní prostory dalšímu rozvoji pardubického zámku a muzea

Zámek Pardubice nedávno ožil novými expozicemi Východočeského muzea i pernštejnským prohlídkovým okruhem. Kromě toho se tu za plného provozu chystají ještě dvě velké stavby – nový společenský sál se zázemím v hlavním paláci a nové návštěvnické centrum a stálá expozice muzea v hospodářských budovách, kde nyní sídlí Gočárova (dříve Východočeská) galerie. Ta se v průběhu letošního roku přestěhuje do Automatických mlýnů a prostory uvolní.
„Obě krajské instituce, muzeum i galerie, si polepší a svým způsobem se emancipují. Budou mít své areály a také pro místní veřejnost i pro návštěvníky ze vzdálenějších míst bude jejich propagace lépe srozumitelná. Nikdo nebude ve stínu toho druhého,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.
Poslední příležitost vidět výstavy na zámku
„Až do neděle 15. ledna jsou v prostorách galerie na zámku k vidění poslední výstavy – výstava Těla v úzkých a dlouhodobá expozice Reflexe krajiny a přírody. Určitě bych všem zájemcům o výtvarné umění doporučila jejich návštěvu. Zároveň se tu všichni mohou naposled podívat do výstavních sálů, které galerii sloužily od začátku 70. let minulého století. Až do otevření budovy v Automatických mlýnech bude hlavní výstavní plocha Gočárovy galerie v Domě U Jonáše, který zůstává v krajském vlastnictví a budeme ji nadále využívat k prezentaci umělecké tvorby, sbírek a edukaci dětí,“ informovala ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.
Pardubický kraj předpokládá stěhování sbírek a kanceláří galerie ze zámku postupně v průběhu celého letošního roku. Nejprve zde galerie opustí dosavadní výstavní prostory, poté depozitáře a nakonec i kanceláře v zámeckém areálu.
„Předběžně počítáme s tím, že samotná rekonstrukce bude zahájena v závěru letošního roku, nebo nejdéle na začátku toho příštího. Letos budeme chtít vysoutěžit dodavatele. Zatím architektonickou studii návštěvnického centra Východočeského muzea a celého zámku od architekta Petra Všetečky přizpůsobujeme dotačním možnostem čerpání prostředků z Evropské unie a nově jsme celý projekt rozdělili do několika etap, což si nyní vyžádalo v rámci projektování určité vícepráce,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.
Zpracovatelem projektové dokumentace je ateliér Masák & Partner. Radní Pardubického tento týden schválili dodatek smlouvy s projektanty. „Máme už stavební povolení na celou stavbu, ale rozdělení projektu nám nově umožní postupovat po částech, jak to bude podle okolností možné. Tyto vícepráce jsou pod hranicí deseti procent, celková cena projektové dokumentace se zvýší o 270 tisíc korun,“ dodal Línek.



DDM KAMARÁD PŘIPRAVUJE NA ÚNOR

5. Cestovatelský večer
DDM Kamarád zve všechny zájemce o cestování na přednášku Irská republika – zelený ostrov Sv. Patrika. Irsko je třetí největší evropský ostrov a od Spojeného království jej kromě hranic se Severním Irskem dělí Irské moře. Historie celého území je spojena s Kelty, což znamená bohatou historii, mnoho památek a spoustu magických míst. Vydáme se společně na západ Irska do hrabství Mayo, ale také do hlavního města Dublinu. Přednáška se bude konat ve čtvrtek 16. února  2023 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné: 40,-, s sebou – přezůvky. Uvádí Ing.Mgr.Bc. Libor Lněnička, Ph.D.
 
Pololetní prázdniny
DDM Kamarád pořádá v pátek 3. 2. 2023 pro děti školního věku výlet do Prahy. Můžete se těšit na stálou prohlídkovou expozici České televize. Zhlédneme krátký film o České televizi, v němž si prohlédneme i ta pracoviště, která není možné běžně navštívit. Podíváme se do sálu, kde najdeme pohádkové kostýmy, filmové zbraně, paruky, zpravodajské studio, režii a mnoho dalšího. Na závěr navštívíme Galerii ČT, děti si budou moci zakoupit upomínkové předměty. Na výlet je možné se přihlásit na našich internetových stránkách.
 
Numismatika a Sběratelské setkání
DDM Kamarád pořádá přednášku  - Úvod do numismatiky pro začínající sběratele mincí. Přednáška proběhne v sobotu 11. 2. 2023 v čase 9:00 – 10:00 hodin v DDM Kamarád v České Třebové. Hovořit se bude nejen o starých mincích, ale především o mincích, které se objevují kolem nás v současné době, a které možná máte v peněžence. Přednášející: pan Jan Richtr. Po přednášce bude následovat sběratelská burza všech oborů do 11 hodin. Vstupné: 10,-Kč.
 
151 dní po evropských stezkách – Lucie Kutrová
DDM Kamarád vás zve na přednášku cestovatelky Lucie Kutrové. Procestujete kus světa, načerpáte trochu inspirace a rozhodně se dost pobavíte. Přednáška se bude konat v Kulturním centru 14. 2. 2023 v 18:00 hodin. Prodej vstupenek je možný on – line na GoOut nebo fyzicky v kanceláři DDM Kamarád v úředních hodinách.
 
Připravujeme:
Jarní prázdniny – Filmový festival v KC – 6.3. – 10.3.2023
Bazar dětského oblečení 15.3. – 17.3.2023
Cykloburza – 24.3.2023


Z Poličky do Jedlové po nové silnici

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý ráno Jedlovou nedaleko Poličky. Se starostou Radomilem Horníčkem řešil především investice kraje do silniční infrastruktury v okolí obce. V loňském roce byla dokončena modernizace šestikilometrového úseku silnice II/362 z Poličky do Jedlové. V dalších letech v závislosti na finančních prostředcích plánuje kraj modernizaci úseku z Jedlové až na hranici Kraje Vysočina.
„V posledních letech jsme se na modernizaci komunikací v širším okolí Poličky zaměřili a snažili jsme se v maximální možné míře využít zdrojů z evropských fondů. V roce 2021 jsme zmodernizovali úsek silnice II/360 z Poličky přes Korouhev až po hranici s Krajem Vysočina, která je velmi využívanou komunikací pro cestu směrem na Nové Město na Moravě. V loňském roce se pak podařilo dokončit celkovou modernizaci šestikilometrového úseku silnice II/362 z Poličky až do Jedlové za necelých 100 milionů korun. V obou zmíněných případech jsme získali dotační prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten se starostou Horníčkem řešil také provoz pobočky České pošty a možný režim Pošta Partner. „Na základě jednání s vedením České pošty připravujeme krajský dotační titul v rámci Programu obnovy venkova, který by pomohl s udržením poštovních služeb na venkově v rámci projektu Pošta Partner. Ten spočívá v tom, že poštovní služby jsou zajišťovány například v rámci agend obecního úřadu či v místní prodejně. Stejně jako obecní prodejna, tak i pošta je z mého pohledu jednou ze základních služeb, a proto je chceme podporovat,“ řekl hejtman s tím, že v letošním roce by mohly být na nový dotační titul vyčleněny tři miliony korun.