Českotřebovský deník 14/2023 (14/1) 

Ochránci přírody upřesňovali plán roku

V pátek 13. ledna se v ekocentru Podorlicko setkali členové ZO ČSOP Podorlicko na prvním letošním společné sešlosti nazvané "Punčové posezeníí", která odstartuje další letošní činnost.  Podrobně se probítal plán práce, schválený na podzimní členské schůzi a podrobně se projednávaly konkrétní akce.  V úboru a březnu tak budou zorganizovány v ekocentru tradiční přednášky, tou první bude 14. února přednáška Stromy, další 28. února je cestovatelská přednáška  na téma Irsko. Na březen přislíbil v ekocentru besedu cestovatel Jan Šimůnek, který se bude moci pochlubit s čerstvými zážitky i předchozími cestami na Šalamounovy ostrovy. právě v současné době se nachází v Austrálii a odtud již je do hlavního města Šalamounových ostrovů do Honairy jen "co by kamenem dohodil" Bude to již jeho šestá cesta do této destinace, která není vůbec turistická. Zato zde má Honza Šimůnek řadu přátel. 
Tradiční jarní akcí  členů a příznivců ZO ČSOP Podorlicko je transfer obojživelníků v Přívratu. Zde byly díky péči Pardubického kraje vybudovány  na části lokality trvalé zábrany, které je třeba udržovat ve funkčním stavu, čistit propustky, které jsou migračními cestami obojživelníků, ale i jiných drobných hlodavců apod.  Zde se stavěly poměrně dlouhé dočasné zábrany, letos se zřejmě stavět nebudou,  není to zatím finančně zajištěno. Jsou také určité problémy s majiteli pozemků i se zemědělským obhospodařováním. Proto budou členové ZO ČSOP Podorlicko sledovat situaci "bez dočasných zábran" tak, aby se pro budoucnost rozhodlo o další potřebě dořešit zábrany podél komunikace. Nejde tedy jen o jarní migraci obojživelníků z lesů do "mateřských rybníků", která trvá cca 3 týdny, ale také zpětnou letní migraci, která je však  časově rozprostřena do 3 měsíců. V té letní době zde také žádné zábrany nejsou a situaci by vyřešily pouze instalované trvalé zábrany s propustky. To však není levní řešení a musí být podloženo daty o potřebě takové investice.
Další akce čekají ochránce přírody na Stezce smyslového poznání v Srnově, kde nejde jen údržbu jednotlivých zastavení a tradiční ajrní a podzimní akce pro rodiny s dětmi, ale také prezentaci pěti označených studánek.
Další zajímavou akcí ZO ČSOP bude již nyní v pátek 20. ledna tradiční setkání spojené s hodnocením naložených hub. (mm)

Pavilon rehabilitace v OLÚ Jevíčko potřebuje  rekonstrukci

Odborný léčebný ústav v Jevíčku je příspěvkovou organizací Pardubického kraje kam kraj investoval v posledních letech přes 170 milionů korun. S ředitelkou ústavu Naděždou Ivkovičovou si hejtman prošel nedávno dokončené investice a seznámil se s dalšími plány. Jedním z nich je rekonstrukce příjezdové komunikace od silnice II/366 nebo kompletní rekonstrukce pavilonu N, kde se nachází rehabilitace.
„V posledních několika letech jsme do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku investovali přes 170 milionů korun, a to s výrazným přispěním evropských fondů. Jedná se o opravu historických dřevěných leháren, přeměnu bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, opravu střechy a energeticky úsporná opatření pro budovu stravovacího provozu, zateplení pavilonu S a jeho následné vnitřní úpravy, které spočívají v kompletní modernizaci pokojů a vybudování nového hygienického zázemí navazujícího přímo na pokoje. V rámci projektu se řeší také oprava havarijního stavu střechy tohoto pavilonu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Další výzvou je pro kraj a sanatorium komplexní rekonstrukce rehabilitačního pavilonu N. „Otevírá se nám možnost v rámci Národního plánu obnovy zkusit požádat o dotaci na celkovou rekonstrukci pavilonu rehabilitace, který je posledním pavilonem bez zásadních investic. V tomto pavilonu je 75 lůžek, rehabilitační zázemí a zázemí pro zaměstnance včetně tělocvičny. Vzhledem k parametru výzvy se nám v tuto chvíli zdá, že by náš projekt přesně zapadal,“ řekl hejtman, podle kterého je nyní nutné rychle zadat zpracování studie, aby se zjistil základní finanční rozsah prací.
Hejtman s ředitelkou Ivkovičovou řešil také možnost rekonstrukce příjezdové komunikace k areálu. „V okolí Jevíčka jsme v posledních letech modernizovali celou řadu silnic II. třídy, a to za výrazného přispění evropských fondů. Opravovali jsme také dlážděné cesty uvnitř areálu, které jsou tak ve velmi dobrém stavu. Nyní bychom se chtěli zaměřit na příjezdovou komunikaci od silnice II/366 v délce přibližně jednoho kilometru. Komunikace slouží výhradně pro chatovou oblast a samotný léčebný ústav a není tak určená pro těžkou nákladní dopravu. Ve spolupráci s našimi silničáři bychom nyní chtěli nechat zpracovat projekt, abychom dostali přibližnou představu o nákladnosti,“ sdělil hejtman, který se zabýval také stavem rentgenu. „Stávající rentgen byl pořízen v roce 2002 a je částečně digitální. Po 20 letech fungování je zcela jasné, že je potřeba jej vyměnit za moderní zcela digitální zařízení. Budeme se samozřejmě snažit najít možné vnější zdroje, ale jsem přesvědčený, že bychom tuto potřebnou investici do přístrojového vybavení zrealizovali případně z vlastních zdrojů,“ přislíbil hejtman.
V rámci téměř všech investic, které kraj v areálu realizuje, je nutné zohlednit historický charakter areálu. Odborný léčebný ústav v Jevíčku je totiž unikátním areálem, jehož budovy, postavené v letech 1913 až 1926, jsou od roku 2016 kulturní památkou.  Jevíčský ústav je příspěvkovou organizací Pardubického kraje a poskytuje zdravotní služby v oblasti pneumologických onemocnění, pneumologické a pohybové léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. Disponuje 176 lůžky pro hospitalizační léčbu klientů a rovněž komplexem odborných ambulancí a vyšetřoven v oborech poskytované péče.