Českotřebovský deník 1/2023 (1/1)      
Nové video Českotřebovského deníku: Silvestrovský ohňostroj 2022

Ohňostroj se po dvouleté pauze líbil, byl dvacátý = jubilejní

 
První ohňostroj by 31.12. 2000, letos byl tedy jubilejní dvacátý. Ten den se konaly ohňostroje v Pardubickém kraji v Pardubicích, na Kunětické hoře, v Chrudimi, v Litomyšli,  Přelouči, v Lázních Bohdaneč, Ronově a  v České Třebové.  Tak velký zájem jako u nás by nám však mohli závidět. Bylo zajímavé, jak rychle dokázali Třebováci naplnit náměstí po silvestrovské půlnoci.Špalíry směřovaly po ulicích i uličkách ze všech stran. Přišlo určitě tisíc až 1500 občanů včetně dětí. Před vstupem do staré radnice, kde byla "občerstvovací stanice" se tvořily dlouhé fronty, podávalo se svařené víno (zdarma), za velmi přístupné ceny zde byly ke koupi lahve šampaňského, které se zde zase "za los" vykupovaly nazpátek.  A za los se dala  vyhrát  řada zajímavých věcí... Třicet minut po půlnoci přednesl starosta Jiří Pásek pozdravný projev a spolu s místostarostou Františkem Čechem a tajemnicí Bc. Věrou Pirklovou  připili  sklenkou šampaňského  Potom zhasla světla  na náměstí a zazněly první tóny hudby, která uvedla patnáctiminutový ohňostroj, stejně velkolepý jako v loňském roce. (Pár obrázků se v archivu zachovalo.)
Další obrázky mám z třetího ohňostroje z 31.12.2002, tedy právě 20 let staré. (Přípitek Jaromíra Žáčková, Věra Pirklová, Míla Keprt a Jaroslav Zedník.)  Ohňostroje bývaly nejdříve  po půlnoci, teprve od 31. 12. 2013 se Česká Třebová připojila k městům, kde se ohňostroj koná v době přijatelné pro mládež. A účast veřejnosti se nezmenšíla, spíš naopak:...
Loni ještě v zimě řádil covid a byla nejrůznější omezení. Proto se nekonal ani loňský silvestrovský ohňostroj  a nebyl ani tradiční Tříkrálový koncert v kostele sv. Jakuba. Stejné omezení se konalo také před dvěma lety a také nekonal se ani Tříkrálový koncert a v regionu pak Tříkrálový průvod.  Není tedy divu, že byl o letošním Silvestru o ohňostroj opět tak veliký zájem. Covid je tedy pryč a konečně jsme mohli slavit příchod nového roku. Letos také, ač to nikdo nepřipomněl, 30. výroční obnovení samostatné české státnosti v podobě České republiky. Vznikla právě před 30 lety.   Foto Petr Skopal.

Českotřebovští turisté a jejich příznivci zamířili k Sitařům do Kozlova

Bylo vlastně jarní počasí a svítilo sluníčko a tak turistické trasy směrem ke Kozlovu byly zaplněny turisty. Cílem nebyla letos Chata Maxe Švabinského, která je uzavřena, ale hostinec u Sitařů. Bylo to tam jako na zahájení jarní sezóny. Však prý kvetou i petrklíče. Na nový rok!  Fotozpravodajství z akce turistů na Palici a v Kozlově od Ing. Václava Poláka přináším ZDE

Aktivní ochránci přírody ze ZO ČSOP Podorlicko

Začíná rok 2023, který byl vyhlášen jako Rok konikleců. Aktivní je jak ústředí ČSOP, které vyhlašuje celostátní akce, tak českotřebovská základní organizace Podorlicko.  Výbor naplánoval na leden dvě zajímavé akce, které jsou nejen pro členy organizace, ale také pro její příznivce. V pátek 13. ledna (podivné datum, že) se uskuteční akce PPPP, což jistě žádá vysvětlení. Je naprosto jednoduché: Přátelské Punčové  Plánovací Posezení.. Pokud budete chtít přijít, je dobré se ohlásit, aby  náhodou pak nebylo vyrobeno málo punče....  Není to všechno, o týden později 20. ledna se pak uskuteční další zajímavost: další ročník soutěže o nejchutnější nakládané houby. Každý soutěžící může donést do soutěže  1 lahvičku  hub. Zájemci hlaste se do 13. 1.! 

Českotřebovský deník v roce 2022
Ze statistik návštěvnosti webu, facebooku a youtube kanálu za uplynulý rok

Českotřebovský deník celkový počet návštěv v roce 2022: 496 tisíc
Průměrný denní počet návštěv 1358
Českotřebovský deník - videokanál na youtube.com  86 tisíc zobrazení (v roce 2022)
Opakované zahraniční návštěvy webu z 62 států světa: Česko, Slovensko, Austria, Australia, Albania, Belgie, Benin, Brazilie, Canada, Italy, Spain, Switzertland, Ukrajine, United Arab Emirates, USA, Frace, South Korea, UK, Germany, China, Poland, Netherlands, Indonesia, Romania, New Zealand, Hungary, Grece, Croatia, Ireland, Bulgaria, Egypt, Madagaskar, Turkey, Montenegro, Malta, Slovenija, Portugal, Oman, Mexico, Norway, Costa Rica, Serbia, South Africa, Denmark, Andorra, Pakistan, Schweden, Kenya, Jordan, Moldova, Philippines, South Korea, Sri Lanka,Tunisia, Noth Macedonia, Finland, Saudi Arabia,  Nigeria, Vietnam. Všude tam jsou nebo byli Českotřebováci.  Z některých evropských států jde o tisícovky návštěv webu.
Největší ferkvence návštěv Francie, Nizozemsko, USA, Rakousko
Facebook Českotřebovský deník: 890 sledujících ....


53. LIDOVÝ PLES  bude 11. února

Plesová sezóna opět začíná. Nemáme sice v provozu Národní dům (ale věřme v jeho letošní znovuoživení) ale Lidový ples opět bude - tradičně v sále Na horách a to v sobotu 11. února od 19:45 hodin. Pořadatelem akce je MO KDU ČSL, Koalice pro Pardubický kraj a také Koalice pro Českou Třebovou. K tanci bude hrát kapela COMBO Z, vstupenky lze za 250 Kč zakoupit v prodejně Květiny na Starém náměstí od zítřka, tedy 2. ledna. 2023.  je připravena bohatá tombola, 1. cena je zájezd do Belgie pro dvě osoby, další ceny: pobytové vouchery pro 2 osoby nebo vyhlídkový let.

Na Nový rok máme jarní počasí. Připomeňme si zimu před dvěma lety...


Z HISTORIE

Jaké bylo národnostní složení obcí v našem okolí, které připadly po Mnichovské dohodě k Říši:
Rybník                                      169 Čechů          900 Němců
Třebovice                                  140 Čechů        1028 Němců
Skuhrov                                       3 Češi              512 Němců
Ostrov                                        31 Čechů         1056 Němců
Kužvart (Anenská Studánka)       11 Čechů,         266 Němců
Lanškroun                                1093 Čechů     5297 Němců
Hylváty                                      747 Čechů        730 Němců
Oldřichovice                              230 Čechů        167 Němců
Knapovec                                   15  Čechů        605 Němců                                Zdroj  J. Cihlář: Těžká léta na Orlickoústecku