Českotřebovský deník 21/2023 (21/1) 
Velká cena České Třebové v judu mládeže

Tento víkend se v českotřebovské hale Skalka koná již 11. ročník Velké ceny České Třebové v judu mládeže. Pořadatelem je zdejší spolek JUDO, z.s., obrovská účast 900 sportovců z celé České republiky a také ze Slovenska.  Česká Třebová a zejména areál Skalka se stal judistickým centrem České republiky, byly zde spousty zaparkovaných automobilů, hala Skalka se změnila na mraveniště. Aby vůbec bylo možné i v tak velké hale s dobrým zázemím soutěž této velikosti uspořádat, bylo třeba udělat ze strany pořadatelů neuvěřitelně mnoho práce, zajistit mnoho rozhodčích, techniky, připravit 5 tatami a zázemí zvětšit ještě o montovanou přístavbu. Jen to třeba stálo 70 tisíc korun.  Slavnostního zahájení se zúčastnil  také hejtman Martin Netolický,  který nad turnajem převzal záštitu, také starosta měst Zdeněk Řehák a místostarostka  Zuzana Nejedlá. Hala Skalka byla vyzdobena nejen českou a slovenskou vlajkou, ale také vlajkou prezentující to, že město Česká Třebová bylo v závěru minulého roku oceněno titulem "Evropské město sportu 2023" . Je správné, že se právě tímto titulem můžeme pochlubit na tak velkém mezinárodním sportovním podniku, jako je Velká cena České Třebové v judu. Škoda jen, že tato skutečnost nebyla  v projevech na slavnostním zahájení nijak zmíněna. Myslím, že by na stejné sportovní události v každém jiném městě čerstvě ověnčeném evropským titulem v projevu jeho vedení před skoro tisícovkou návštěvníků města rozhodně nechyběla. Vždyť právě tradice Velké ceny města v judu je jedním z kamínků, které dohromady daly podnět k získání evropského titulu.
Při slavnostním nástupu byl po projevech hostů  také z iniciativy českotřebovských judistů odměněn k letošnímu významnému životnímu jubileu jeden ze zakladatelů českotřebovského judistického oddílu a dlouholetý trenér Zdeněk Krška, kterému byl také judistickým svazem udělen 1. DAN. Promluvil také hlavní rozhodčí turnaje, informoval o změnách v organizaci a pravidlech od roku 2023.
Potom již byly zahájeny boje postupně podle kategorií, od nejmladších po nejstarší. Byl jsem v hale dopoledne i odpoledne a mohu potvrdit, že zde bylo po celý den opravnu živo. Pro celodenní pobyt sportovců a jejich doprovodu by opravdu neškodilo rozšířit možnosti této sportovní haly tak aby poskytovala také další zázemí a také pro občerstvení. Podle vyjádření hejtmana Martina Netolického se o této možnosti dá uvažovat, zvlášť pokud bude v programu využití haly Skalka více takových velkých akcí, kde bude rozšířené zázemí nezbytností. A pokud si připomeneme uplynulý rok, tak víme, že takové případy nastaly,  Konal se zde např. mezinárodní prestižní turnaj organizace MMA v brazilském judu, pravidelně jsou v kalendáři zakomponovány víkendové mládežnické turnaje evropského poháru v basketbalu a  nabízí se také využití na velký florbalový turnaj v rámci  tradiční květnové akce 10 dní florbalu v České Třebové a také letní kempy a soustředění. Hala se zázemím může být doplňkem prostor na zimním stadionu. Potom dohromady zde již lez opravdu zorganizovat velké akce a to za jakéhokoliv počasí.
Na Velké ceně juda nechyběl Českotřebovský deník a připravuje z turnaje krátké video. Zatím uvedu alespoň několik fotografií z prvního dne turnaje. (mm)

Volejbalová liga pokračovala - českotřebovské Sokolky potvrdily kvalitu

T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová hrála doma, hostila T.J. Svitavy a oba zápasy v tělocvičně Na Skále skočily vítězstvím domácích v poměru 3:1 a 3:0.  Tím českotřebovské sokolky potvrdily první místo v  druholigové tabulce skupiny B. Tabulku vedou s náskokem 6 bodů před Sokolem Šlapanice, výsledek zápasu druhého tým T.J. Bohemians v Trutnově však zatím nebyl zveřejněn. Na vedení českotřebovského týmu to ovšem nic nemění.


Volejbalové derby v krajském přeboru vyhrál Sokol Rybník 

V této soutěži se spolu  utkávají dva místní týmy Sokol Česká Třebová II a SK Rybník. Tentokrát byl SK Rybník jako domácí a připsal si dvojnásobné vítězství  3 : 0 a 3 : 0. V tabulce tím potvrdil první místo (se 45 body), stále vede o bod před Sokolem Kerhartice. Tým, Sokola Česká Třebová II je na 6. místě se 14 body.  Za týden 28/1 hostí SK Rybník Červený Kostelec a Sokol Česká Třebová II hraje také doma (v tělocvična ZŠ Nádražní) s týmem Energetik Chvaletice. To bude zase zápas o 6. místo v tabulce.


Kuželky

Divizní soutěže začaly. Lokomotiva Česká Třebová si již 17. ledna  předehrála utkání z posledního jarního kola v Červeném Kostelci a zvítězila 4 : 12  (2663 : 2557) a tím oplatila  svému soupeři porážku z prosince, kdy naopak Červený Kostelec zvítězil stejným poměrem na naší čtyřdráze u Národního domu  V prvním kole jarní polovina pak měla Lokomotiva volno. V tabulce je tady na 4. místě a má o zápas méně něž ostatní soupeři


Před třemi lety se konal na Kozlovském kopci poslední zimní tábor
Zimní tábor na Kozlovském kopci měl velkou tradici, byl trvale zakotven k kalendáři Klubu českých turistů a to bývala na Kozlovském kopci v době jeho pořádání opravdová zima. Byly ovšem také výjimky. Pořadatelem těchto táborů byl ofiviálně KČT Česká Třebová,m ve skutečnosti ovšem především Stanislav Uma ze Svinné, v posledním roce, v lednu 2020 to byl jeho vnuk  Tenkrát hrála na Kozlovském kopci  kapela a bylo opravdu veselo. Kapela přišla zahrát táborníkům ovšem i v předchozích letech. To vždy mělo stanové městečko na Kozlovském kopci své zázemí v chatě Maxe Švabinského a ve Srubu, který zde byl vybudován a pro takové akce byl velkým požehnáním.  V posledních letech však již nebyly vztahy táborníků a nájemce chaty tak vstřícné jako dříve bývalo,  nakonec si na stěžoval i Stanislav Uma  na posledním táboře 20. ledna 2020. I tehdy zde byl Českotřebovský deník a natočili jsme zde krátké video, které si nyní můžeme znovu pustit, abychom ukázali, jaké to bylo na Kozlovském kopci, když byla pořádná zima.
  • Nyní je Chata Maxe Švabinského uzavřena, hledá se nový nájemce, a snad také budou provedeny některé potřebné úpravy.  Budeme muset počkat na jasní období nyní v zimě se zde v chatě neohřejeme. To musíme do Kozlova do hospůdky U Sitařů. Mají otevřeno ve středu, v sobotu a v neděli. (mm)

  • JAZZOVÁ KAVÁRNA

    Milí přátelé, milovníci hudby – a jazzu zvlášť. Po několikaleté pauze obnovujeme abonmá Jazz and Blues on the Rails! To bude od sezóny 2023-2024, těšit se můžete na šest koncertů a jeden bonus. Některé z koncertů jsou již objednány, pár jich pro Vás ještě vybíráme. Abychom Vás navnadili, připravili jsme na první půlrok 2023 cyklus 4 koncertů – první se bude konat již tuto neděli! Oproti minulé praxi ovšem nebudou koncerty v Malé scéně, ale budou přímo v Kulturním centru – na malém sále, který se pro jazzové večery promění v kavárnu, kam si budete moci vzít občerstvení z našeho divadelního bufetu, jak budete chtít.. Vstupné jsme stanovili vstřícně na 200 Kč za osobu, vezměte proto své přátele a přijďte si užít příjemné večery.