Českotřebovský deník 23/2023 (23/1)  
Poděkování do Domova pro seniory

Otec Václav Polák oslavil 22.1.2023  95.narozeniny v Domově pro seniory v Bezděkově.
Čtyři měsíce se po operaci krčku doléčoval v LDN, kde byl m.j. silně tlumen uklidňujícími léky, aby nevstával z postele..
Do Domova pro seniory byl převezen ve špatném psychickém stavu. Pak nastalo zlepšení, žádné stížnosti na chování otce, vzorná hygiena, milý kolektiv pečovatelek včetně pana Skipaly a pečlivé sestřičky s MUDr. Blanařem. 
Velmi dobře zde vaří, jsou často pořádány koncerty i pobožnosti. Otec často říká: "V jakém hotelu to ležím?"
Je dobře, že toto zařízení spadá pod město a že má dobré vedení .
PS: V rodině jsme 3 v lednu narození a tak jsme to dohromady oslavili ve společenské místnosti domova. Václav Polák ml.
 

Na nové zasněžení Pekláku nemáme. Musí pomoci příroda

Ani předpověď pro naše nadmořské výšky neslibuje v následujících dnech efektivní výrobu technické sněhu. Stále doufáme v obrat a vydatnou nadílku přírodního sněhu kterou bychom podpořili sněhem technickým. Vysněžit znovu kompletně svahy jen technickým sněhem již není v našich možnostech.
Tak se snad ještě na svahu letos uvidíme. Peklák tým

Dodávka a montáž kontejnerů lyžařské školy a půjčovny kol areálu Peklák 

Zadavatel, společnosti Eko Bi., s.r.o. oznamuje, že v rámci zadávacího řízení byla vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější, nabídka dodavatele Smart Module s.r.o., Chrustenice 201, 267 12 Loděnice,s celkovou cenou 3.995.921,56 Kč bez DPH. Celek bude mít celoroční využití a bude  tvořen sedmi kontejnery podle uvedených plánků.  Hodnotícím kritériem je ekonomická výhodnost nabídky - nejnižší nabídková cena v Kč včetně DPH. Hodnotící komise provedla hodnocení nabídek a vybrala účastníka, jehož nabídka byla vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější podle výsledku hodnocení nabídek. Dodavatel Smart Module s.r.o. splnil veškeré požadavky stanovené směrnicí a zadávací dokumentací. Hodnotící komise doporučila zadavateli přidělit veřejnou zakázku a uzavřít smlouvu s dodavatelem Smart Module s.r.o., neboť splnil veškeré podmínky účasti v zadávacím řízení.

Zábaviště pro děti  funguje!

Nově otevřená výstava v městském muzeu opravdu přináší pro děti možnost zapojit se a ne se jenom dívat a poslouchat. Svědčí o tom i reportáž Martina Šebely , kterou uvádíme  zde.  Výstava je otevřena od 19. ledna do 19 března a opravdu stojí za návštěvu!

Olympiáda dětí a mládeže zahájena v aréně v Hradci Králové

Olympijský oheň plane, sliby sportovců, porotců a rozhodčích jsou složené, Olympiáda dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji odstartovala. Slavnostní ceremoniál proběhl v neděli v aréně zimního stadionu v Hradci Králové.
Ten moderoval držitel olympijských medailí, titulů mistra světa a Evropy Roman Šebrle. Olympijský oheň pochodní zapálila krajská vlajkonoška a snowboardistka Eva Adamczyková. Od pondělí do čtvrtka se mladí talentovaní sportovci ze všech krajů naší republiky předvedou na sportovištích ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově a v Nové Pace. (Orlicky.net)

Šediváčkův Long se pojede!

Organizátoři závodu psích spřežení váhali. Ještě na začátku týdne byl v Orlických horách nedostatek sněhu. Definitivní rozhodnutí o konání závodu padlo v sobotu 21. ledna v dopoledních hodinách.
A to poté, co v Orlických horách napadl tak toužebně očekávaný sníh. Na poslední chvíli, jak jen to mohlo být, což organizátory přimělo k extrémnímu rozhodování a udělalo tak tento závod už od prvopočátku „extrémním“.
Organizátoři ve čtvrtek uvedli, že závod nebude Mistrovstvím republiky. A to platí. " Je to jediná velká změna. Na bezpečné konání závodu jsme byli připraveni, kdy se uvažovalo například o zkrácení tras anebo o startech z Luisina údolí. O závodu samotném se mělo rozhodnout tento víkend podle sněhové pokrývky. A té jsme se dnes v noci dočkali. Další drobné změny oproti předešlým ročníkům samozřejmě budou, ty se budou vždy odvíjet dle momentálních povětrnostních podmínek," uvedli na svých stránkách organizátoři.
První změnou bude, že slavnostní zahájení proběhne v úterý 24. ledna za chatou Kristýna v osadě Jedlová v Deštném v Orlických horách a starty všech kategorií proběhnou v jeden den a to ve středu dopoledne od 10.00 do 12.00 hodin. "Nepojede se nejdelší 300 kilometrů dlouhá trasa, jejíž start byl původně plánován už na úterý. Ostatní zatím zůstává stejné dle plánovaného programu. Šediváček bude mít celkem 4 etapy, pokud bude bivak, o kterém se rozhodne v průběhu závodu. Délka jedné etapy je právě připravována od 35 km a více. Jde nám o bezpečnou trať," uvedli organizátoři.


Nicolette Havlová: Poutí k branám Orientu  8. únor 2023 (středa), 19:00

Cestovatelská přednáška. Vstup 100 Kč.
Více než 2000 kilometrů v nohách a jeden splněný sen – dojít pěšky do Asie. Nicolette Havlová se vydala jen s šesti kily na zádech z rodného Havířova přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko s návštěvou české komunity v Banátu, pro kterou uspořádala sbírku, a pokračovala přes Srbsko, Bulharsko až do tureckého Istanbulu. Jaké to je být osamocen v horách, potýkat se s útoky pasteveckých psů, (ne)nechat se provdat na rumunsko-srbských hranicích, dojít po svých k moři, absolvovat poslední stovky kilometrů s potulným štěnětem a zvládnout dostopovat zpět domů v rekordním čase pod 72 hodin? To vše a mnohem více se dozvíte na přednášce popisující 104 dny dlouhé putování, kdy se člověk přiblíží divoké přírodě a najde cestu k vlastnímu srdci.
Na jaře jí vyjde knižní prvotina, která bude pojednávat o pěší pouti do Istanbulu, ale také odhalí životní příběh mladé cestovatelky. Jejím dalším velkým snem je na podzim 2023 vyrazit na přechod Jižní Ameriky. 


Zraněný rváč utekl  záchrance, strážníci pomohli

Posádka Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje se ve středu večer obrátila na strážníky s ne zcela obvyklou žádostí. Při ošetřování přišli ve Štrossově ulici v Pardubicích o pacienta.
Aby nedošlo k omylu. Nešlo o ztrátu pacienta ve smyslu úmrtí a pomoc s přivoláním jeho duše zpět odněkud z druhého břehu, záhrobí, podsvětí, očistce (nehodící se dle aktuálního vyznání škrtněte). Šlo o nalezení pacienta!
Ošetřovaný 24letý muž zraněný při rvačce totiž odstrčil záchranáře, utekl ze sanitky a ztratil se do noci. Strážníci se tedy vydali hledat muže s rozbitým obličejem. Netrvalo dlouho a skvrny od krve a opuchlý nos připoutaly pozornost hlídky k jejich nositeli v Bubeníkově ulici. Se strážníky si proto dal krátkou zdravotní procházku zpět k sanitnímu vozidlu a vzhledem k předchozím zkušenostem jej hlídka už doprovázela i na cestě do nemocnice.
To se ukázalo jako prozíravý tah, protože tento pacient se pokoušel o předčasné vystoupení z vozidla podruhé. Tentokrát už mu v tom zabránil strážník. Společnými silami se podařilo muže konečně dopravit až do nemocnice a na vyšetřovací lůžko. I tady ovšem trpěl stejnými nápady jako v sanitce a pokoušel se odejít a odstrkovat zdravotníky. Tentokrát strážníci museli zasáhnout důrazněji a dotyčného zdravotníkům nejen přidržet, ale doslova důkladně ukotvit.
Mladý muž tak záhy vypadal jak harémová tanečnice, protože strážníci speciálními náramky ozdobili nejen jeho zápěstí, ale i oba kotníky. Toto důkladné sešněrování spolu s přítomností hlídky pak konečně zajistilo potřebný klid k provedení nutného ošetření.


Akademie 2023

Ve čtvrtek 19. ledna se v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí uskutečnila nesoutěžní přehlídka zájmové umělecké činnosti mládeže se speciálními potřebami. Přehlídka Akademie 2023 byla složena ze dvou programových bloků, ve kterých vystoupili žáci a uživatelé speciálních škol a stacionářů z Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberka, kteří často trpí tělesným nebo mentálním postižením. Program přehlídky byl velmi rozmanitý a zahrnoval zpěv, tanec nebo divadlo. Publikum mohlo také obdivovat výstavu výtvarných prací žáků. Publikum tvořili převážně spolužáci a ostatní uživatelé, přesto byla pro návštěvníky příležitostí seznámit se s různorodými uměleckými projevy mládeže se speciálními potřebami.
Akademie 2023 byla skvělou příležitostí pro žáky a uživatele, aby se mohli prezentovat před svými vrstevníky a získali zkušenosti s vystupováním před publikem a zároveň rozvíjet své umělecké schopnosti navzdory svým omezením.  Orlicky.net

Město Ústí nad Orlicí vlastní a nabízí k pronájmu volné nebytové prostory v 5. nadzemním podlaží objektu GALEN. Komplex 3 sousedících nebytových jednotek (každá o velikosti 21 m2) je vhodný k využití jako lékařská ordinace s čekárnou a zázemím. Dále nabízíme volné nebytové prostory vhodné pro provoz služeb, jde o 2 sousedící jednotky, každá o velikosti 21 m2. Dříve sloužily jako pedikúra a manikúra.


  •  
    Fotografie pro pamětníky   


  • František Matouš Klácel - spisovatel, filosof se narodil před 215 lety 7.4. 1808 v dom v dnešní Hýblově ulici. Na dnešním dome čp. 66 je pamětní deska...  Pamětníci už rozhodně nebudou....
  • František Matouš KLÁCEL (7.4. 1808 – 17.3. 1882) – 215 let od narození

    Známe jej jako filozofa, spisovatele, básníka, pedagoga a také přítele Boženy Němcové. Byl nejmladším ze šesti dětí českotřebovského ševce Antonína Klatzla. V pozdějších letech si své jméno plně počeštil. Národní školu navštěvoval ve svém rodišti, normální školu, gymnázium a filozofická studia absolvoval v Litomyšli. Potom odešel studovat na Moravu. Jako člen augustiniánského řádu vystudoval v Brně bohosloví, studoval také na univerzitě v Olomouci. Ještě než školu dokončil, byl povolán zpět do Brna, aby se sám stal profesorem filozofického ústavu. Po devíti letech byl pro svoje svobodomyslné názory z pedagogických služeb propuštěn. Krátce se objevil v Praze, následoval Liběchov s pracovním místem bibliotekáře zámecké knihovny. Ale ani zde dlouho nevydržel. Musel se vrátit zpět do brněnského kláštera. V revolučním roce 1848 se horlivě účastnil politického dění jako člen Národního výboru a organizátor Slovanského sjezdu. Založil Českomoravské bratrstvo, prodchnuté myšlenkou celosvětového sbratření, do kterého také patřila Božena Němcová. Vyučoval dívky ze zámožných rodin a sám se zabýval vědeckým studiem astronomie a kosmogonie. V srpnu 1869 odejel do Ameriky. Zde psával pod jménem Ladimír. Štěstí které očekával ale nenalezl. Žil v bídě, odkázán na pohostinství milosrdných krajanů. Zemřel v městečku Belle Plaine v rodině Františka Záleského. K dvoustému výročí F.M. Klácela uspořádalo Městské muzeum Česká Třebová celou řadu akcí (výstava, koncertní provedení opery F. K. Zedínka Obrázky z Hor, třídenní sympozium, odhalení pamětní desky na domě čp. 66 v Hýblově ulici).

  •