Českotřebovský deník 26/2023 (25/1)
SDH Česká Třebová letos oslaví 150 let

Poslední velké oslavy byly před deseti lety.Výročí 140 let trvání sboru dobrovolných hasičů v České Třebové se slavilo 7. září 2013. Bezprostřední okolí hasičské zbrojnice tehdy zaplnila požární technika  moderní i historická, vozy nové i "vyzkoušené", tedy někdy i řádně ojeté, ovšem stále funkční a udržované s velkou pečlivostí tak aby v důležitých okamžicích nezklamaly a pomáhaly jak umí nejlépe.  Hasiči připravili do prostor hasičské zbrojnice (do přízemí i klubovny v I. poschodí) také zajímavou výstavku především historické hasičské techniky (a to nejen českotřebovské) a výzbroje, na schodišti vystaveny byly také historické i novější hasičské prapory. 
Po 11. hodině dopolední se před hasičskou zbrojnicí uskutečnil nástup  zástupců zúčastněných hasičských sborů. Po státní hymně předal velitel sboru Michal Daněk  starostovi města hlášení, přítomní hasiči i přítomná veřejnost vyslechla projev starosty města, stručný exkurs do bohaté historie českotřebovského hasičského sboru, poté také projevy starostky Okresního sdružení hasičů Evy Faltusové, zástupce velitele městské policie Petra Baláže. Zástupci OSH předali  vedení českotřebovského sboru dobrovolných hasičů k výročí140. výročí  medaili "Za zásluhy",  připomínku partnerství předal také zástupce přítomného hasičského sboru s Horní Lhoty u Opavy.  Součástí oslav byl i program pro děti na Starém náměstí, kde byly pro děti zdarma k dispozici jízdy na kočáře taženém dvěma bělouši, skákací hrad či nafukovací skluzavka. Zajímavé byly i prohlídky vystavených vozidel nebo i zvedání do výše několika desítek metrů pomocí zvedací plošiny.
V této době mělo výjezdové vozidlo třebovských hasičů svá nejlepší léta za sebou a čekalo se na dotaci, která měla umožnit zakoupení nového. To se od této doby podařilo, navíc mají hasiči také nový dopravní automobil. Potřebují je, jednotka je zapojena do poplachového systému, trvalá pohotovost výjezdové jednotky předpokládá, že bude mít jednotka také odpovídající funkční a moderně vybavené vozidlo.  
Letos jsme se v kalendáři posunuli do roku 2023 a hasiči budou slavit  další 150. výročí. Takové výročí se bez řádné oslavy neobejde.
Věřím, že si k takovému jubileu hasiči zaslouží třeba i nový prapor. Na fotografii představujeme ten, který dostali je "stovce" před 50 lety.. Přípravám na oslavy se bude věnovat i Českotřebovský deník. Navíc nezapomeneme podrobně probrat slavnou historii českotřebovských hasičů.  Materiálu mám dostatek, také od nestora českotřebovských hasičů Jaroslava Dědourka, se kterým jsem před lety dával dohromady vzpomínkový almanach  ke 125. výročí sboru.  Už to bude 25 let !  (mm)

Hasiči budou slavit 150 let také ve Sv. Jiří - ale až za dva roky...

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v rámci úterní cesty po regionu obec Svatý Jiří na Choceňsku. S neuvolněným starostou Miloslavem Kubátem řešil mimo jiné krajské dotační programy, podporu dobrovolných hasičů či dopravní obslužnost regionu. „Svatý Jiří patří dlouhodobě mezi obce s aktivním spolkovým životem a úspěšnými reprezentanty v požárním sportu. V roce 2025 budou místní dobrovolní hasiči slavit 150 let od svého vzniku, ke kterému by chtěli nechat vyrobit repliku historického praporu, na což lze žádat v rámci vyhlášených dotačních titulů. Díky jinému krajskému dotačnímu titulu obec v minulosti pro dobrovolné hasiče pořídila nový dopravní automobil či další technické vybavení.

Kohouti vyhráli  v Hlinsku 2 : 7 !  Naděje na postup žije ...

Branky a nahrávky: 7. Beneš (Nepokoj, Prachař), 16. Jílek (Zdražil) – 4. Augustin (Pavlovský), 23. Sedlák (Augustin), 35. Schejbal (Filip), 36. Sedlák (Augustin), 44. Sedlák (Augustin), 48.- Pavlovský, 55. Veverka
HC Hlinsko: T. Vlk (M. Peřina) — A. Brázda, L. Poskočil, T. Hudec, P. Fink, M. Nepokoj, M. Machač, P. Beneš — A. Bříza, J. Bouška, M. Zdražil, R. Chvojka, T. Grygar, O. Karásek, P. Kubal, D. Brožek, J. Hron, M. Kišš, T. Prachař, J. Jílek, P. Štěpánek
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip
Rozhodčí: Miroslav Kis, Vojtěch Pilný — Matěj Javůrek, Michal Schaffer. 625 diváků !!!

CHL dohrává poslední zápasy druhé části . Pro 3. část bude nový systém

Tento víkend se dohrají poslední zápasy druhé části soutěže, poté se nalosuje 3. část (finále).
Začátek 3. části odstartujeme v pondělí 6.2.2023 Celkem ve 3. části odehrajete 64 zápasů pro které v tuto chvíli máme cca 70 termínů. Bude se jen stěží hledat termín na přeložení zápasu. Uvidíme jak dohrají soutěž HC KOHOUTI a jak moc nám zasáhnou do hraní.  HC KOHOUTI mají hrací dny i pátky pro případné páté zápasy. Více najdete ZDE
 
Ateliéry SŠUP v Ústí už v příštím roce?

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý město Ústí nad Orlicí. Se starostou Petrem Hájkem a místostarostou Jiřím Preclíkem jednal především o přípravách na vybudování nových ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, které by měly stát v areálu bývalé textilní společnosti Perla.
„Ještě před několika měsíci to vypadalo, že budeme stavět nové ateliéry Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v bývalém průmyslovém areálu Perla z prostředků, které jsme vybojovali pro střední školy v našem kraji z Integrovaného regionálního operačního programu. V něm má každý kraj vyčleněné peníze, na které připravuje projekty. V našem případě je to kromě ateliérů v Ústí nad Orlicí také modernizace areálu SPŠ elektrotechnické v Pardubicích v ulici Do Nového, nová jezdecká hala pro Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem a modernizace dílen na Střední škole gastronomické a technické v Žamberk. Poslední dva projekty byly spíše záložní, ale nyní se zdá, že bychom mohli realizovat všechny záměry. Máme totiž velkou šanci uspět v nové dotační výzvě zaměřené na revitalizaci brownfieldů, do které bychom chtěli zařadit právě vybudování ateliérů v Perle,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který na téma uznatelnosti tohoto projektu opakovaně jednal mimo jiné se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj. „Jsem rád, že úředníci přistoupili na náš výklad pojmu brownfield, protože se jedná o velký a nadčasový projekt, který posune nejen naši střední školu, ale také centrum Ústí nad Orlicí výrazně dál. Na stavbu bychom mohli obdržet až 150 milionů korun z celkových předpokládaných 192 milionů, což nám rozváže ruce také pro projekt jízdárny v Kladrubech a možná také pro dílny v Žamberku,“  řekl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj ve spolupráci s městem činí všechny kroky k tomu, aby byla stavba v první polovině roku 2024 zahájena.
V nové budově budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny.

Modernizace silnic na Orlickoústecku

Tématem jednání byly také investice kraje do silniční infrastruktury v širším okolí města. "Na konci listopadu loňského roku jsme dokončili práce na úseku silnice II/360 z Němčic do Sloupnice. Jedná se součást modernizace silnice z Ústí nad Orlicí do Litomyšle, která byla zařazena mezi stavby podpořené v rámci budování přivaděčů na dálnici D35," sdělil hejtman. V letošním roce pak začne první etapa modernizace silnice II/312 z Chocně na České Libchavy. „V dubnu po ukončení zimní údržby by mělo být předáno staveniště tak, abychom mohli zahájit práce na úseku České Libchavy - Rozsocha v její původní trase. V tomto případě jsme byli nuceni zahájení stavby odsunout mimo jiné z důvodu potřeby zachovat v území objízdné trasy, jelikož se zde sešlo více investičních akcí, a to na železničním koridoru, na státní silnici I/14 a naší modernizaci silnice z Ústí nad Orlicí směrem na Hrádek, kde bojujeme s nestabilním podložím a sesuvy půdy,“ vysvětlil hejtman Netolický.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

Slavnostní otevření rehabilitačního střediska VKDI Orlík u bazénu  na Parníkuv roce 1990. Pásku stříhá tehdejší poslanec Federálního shromáždění Jiří Musílek za přítomnosti dalších, většinou nežijících osobností. Mezi nimi najdeme tehdejšího starostu Ing. Zdejdu Langa, z Orlíku pak předsedu družstva p. Vaňouse, p. Petraše, tehdejší zastupitel města MUDr. Miroslav Spirman... Také vlastní rehabilitační středisko mělo spíše pohnutý osud, byly zde nějakou dobu ještě lékařské ordinace. Objekt pak zakoupil soukromý majitel, po privatizaci se nějakou dobu udržela diskotéka, se kterou byly na Parníku spíše potíže. Potom byl objekt nevyužitý, byl nabízen na prodej a to  i městu Česká Třebová na rozšíření služeb krytého plaveckého bazénu, ovšem na 18 milionů a ve skutečnosti by bylo třeba tuto montovanou stavbu téměř celou zbourat. Součástí rehabilitačního střediska ovšem byla i sauna, která se později stala součástí stejnojmenné restaurace, která byla samostatným objektem. I zde byla nabídka na odprodej městu a je velká škoda, že nebyla v letech 2017 - 2018 akceptována.  Právě zde bylo možné služby krytého bazénu rozšířit nejekonomičtěji. Už byla na tuto nabídku dokonce v Eko Bi vyrobena nějaká studie. Určitou komplikaci zde zřejmě dělala situace, že bazén nepatří městu, ale byl vložen do kmenového jmění společnosti Eko Bi. Město tak předešel jiný podnikatel, dodnes zde provozuje restauraci ZOO.  (mm)