Českotřebovský deník 29/2023 (28/1)      

Prezidentské volby v České Třebové vyhrál Petr Pavel, slušnost zvítězila!

Výsledky byly sečteny radost ve volebním štábu generála Pavla sdílel i Českotřebovák Ing. Aleš Spirman (na fotografii), který se hodně zasloužil o propagaci vítězného kandidáta v České Třebové a na Českotřebovsku, ale v rámci sociálních sítí vlastně i všude jinde. Výsledky voleb jsou vyhlášeny, potěší všechny slušné lidi a většina to byla v rámci republiky velmi přesvědčivá.
Jsem osobně velmi rád, že se podařilo zajistit i vítěznou většinu i v České Třebové, kde se dala očekávat sílná babišovská podpora.  Proti prvnímu kolu sice Andrej Babiš nasbíral o více než 500 hlasů více, ovšem vítězný kandidát překročil 4700 hlasů a to je opravdu na Českou Třebovou a její sociální složení dobrý výsledek.
Z volebního serveru jsem vybral výsledky volby v okolních městech a obcích, je dobré udělat sumář.
V okolních  městech získal A. Babiš většinu v Mor. Třebové a v Králíkách, v okolních obcích pak v Semaníně a Třebovici.
V ostatních dále uvedených místech  byl vítězným kandidátem Petr Pavel, v některých městech (např. Litomyšl, Letohrad, Žamberk, Choceń, Polička a nakonec i Ustí n.O. opravdu přesvědčivě, jinde to bylo třeba jen "o chlup", např. ve Svitavách nebo v sousedním Rybníku.  Poměr 55,28 : 44,71  dosažený v České Třebové považuji za nečekaně dobrý. Opravdu bude záležet na sociálním složení obyvatel dané lokality.

A už tu máme první vtipy.....


Na serveru volby.cz jsou také výsledky za jednotlivé volební obvody města.

Pro A. Babiše hlasovali většinově voliči ve 4 obvodech číslo 17, 14, 11 a ještě č. 9. Zejména obvody č. 14 (Skuhrov) a 17 (Borek) mají malý počet voličů a také celoměstský výsledek příliš neovlívnily. Největší podporu dostal A. Babiš ve volebním obvodu č. 17 - Semanínská ulice a Borek, kde pro něho hlasovalo 78,23% voličů a byla zde také nižší volební účast cca 59%.  Pro porovnání v 1. kole voleb hlasovali v České Třebové většinově pro A. Babiše v 11  volebních obvodech města. Pro 2. kolo volby se tedy podařilo změnit názory voličů v těchto sedmi obvodech: 2, 6, 7, 10, 13, 15, 16. (mm)
Znázornění obvodů podle výsledku hlasování na mapě České Třebové

 

Výsledky voleb prezidenta republiky v České Třebové a okolních městech a obcích





















  •