Českotřebovský deník 3/2023 (3/1)     
Finance měst pod kontrolou má MONITOR STÁTNÍ POKLADNY

MOTTO: "Žádná rozumě vedená organizace nevystupuje proti svým zaměstnancům"
Hospodaření měst a obcí je svěřeno profesionálům, kteří jsou samozřejmě také pod dohledem auditorů. Není to tedy tak, že by mohla městská samospráva libovolně změnit zásadní parametry městského rozpočtu  Také pro úřad jsou stanovená tabulková místa a město může posilovat některé odbory podle aktuální potřeby. Připomeňme např. odbor dopravy, který byl po zavedení úsekového měření rychlosti v Třebovici posílen o pracovníky, kteří zajišťovali likvidaci udělených pokut a na  režii s tím spojenou si musí "vydělat". Počet přestupků v Třebovici klesá a úředníci měli likvidovat přestupky na úsekovém měření na Moravské ulici. Nebudou, protože nová rada města (snad zatím) ustoupila od realizace. Podobně posílení počtu strážníků městské policie bylo provedeno až po důkladném posouzení situace. Samozřejmě si lze představit město i bez městské policie, ale po 30 letech  by nám prostě chyběla. Zvykli si občané a zvykla si na to i státní policie. Zrušení MP by bylo šetřením na špatném místě.Po rozhodnutí zřídit nové tabulkové místo nastává proces vypsání výběrového řízení a než se najde vhodný zájemce, tak se často musí opakovat. Připomeňme v nedávné době potřebu posílení odboru rozvoje města a investic.
Neodborné zásahy a předsevzetí by mohly způsobit škody - proto vlastně nikdy v historii hospodaření města jako samosprávné jednotky nemohl starosta nebo samospráva provádět libovolné změny a úpravy, vždy ve spolupráci s tajemníkem, který je v podstatě "ředitelem úřadu".  Zvlášť pokud se jedná o pověřený městský úřad, který zajišťuje jednak samosprávu, tak státní správu v přenesené působnosti.  Nyní vznikají po zveřejnění textů Martina Netolického pochybnosti o tom, zda to v České Třebové dělala radnice dobře.
Tzv. "tvrdá data" o financování činnosti města  jsou na webu "monitor státní pokladny". Zde však nelze rozlišit skutečnou potřebnost opatření. Nejlépe to skutečně lze ověřit personálním auditem.
Humbuk o nadbytečnosti úředníků se proto dle mého názoru měl spustit až na základě takového auditu. Jinak mi to připadá jako populismus, který se může vedení města vymstít. Místo toho, aby si město práce svých pracovníků vážilo, tak došlo k jejich skandalizaci. Nyní se ujal této problematiky regionální tisk  a senzace jsou tedy hned na světě. Těžko říci, zda právě toto bylo cílem publikovaných prohlášení Martina Netolického. Pro mně to je spíše "medvědí služba" a dost se divím, že si vedení města dovolí takto veřejně skandalizovat své zaměstnance, které pro plnění svých úkolů velmi potřebuje. Žádná rozumně vedená organizace takto nevystupuje proti svým pracovníkům, v České Třebové se to stalo skutečností.
Dovolím citovat z článku  "Česká Třebová má nejdražší správu města v kraji. Hrozí velké škrtání" , který vyšel v Orlickém deníku (autor Martin Alt):
"Že je na úřadě přezaměstnanost, si myslí i občané. „Však bych je tam vyházel. Je jich tam jak much, ale stejně musím na všechno čekat. A pak potkám úředníky v pracovní době, jak si kráčí po náměstí,” postěžoval si automechanik Karel Novotný.
O problémech slyšel také další místní občan Marek Lambora. „S nástupem nového vedení města bylo slušné haló kvůli otevírací době přes obědy. Věc, která je jinde běžná. Tady bylo přes obědy zavřeno, teď tam úředníci sedí i v poledne a mají s tím hrozný problém. Jenže třeba já se tam jindy nemám šanci dostat a určitě nejsem jediný,” popsal svoji zkušenost s úřadem Lambora."

Na Měú V České Třebové úřední dny vůbec stanoveny nebyly, jen přestávka na oběd.

Nové vedení města zajistilo od 7. 11. 2022 přítomnost lidí na úřadě během přestávky na oběd. Není to však tak jednoduché, jak by se zdálo, na oborech je třeba zajistit  minimální přítomnost úředníků znalých příslušnou agendu každý den bez výjimky, koná se řada jednání, a na některých odborech jde i o zajištění bezpečnosti. Připomeňme např. odbor sociálních věcí, kde není někdy nouze o agresivní chování žadatelů.

Došlo tedy ke změně, která není podstatná a přitom může způsobit v zajištění přítomnosti pracovníků s potřebnými odbornými kompetencemi zbytečné problémy.


Jak validní jsou tyto potřeby můžeme posoudit např. při srovnání s provozní dobou radnice v Ústí nad Orlicí a v Litomyšli

Úřední hodiny MěÚ Ústí nad Orlicí

Pondělí

8:00 - 17:00

Středa

8:00 - 17:00

Úřední hodiny jsou stanoveny v zájmu veřejnosti, kdy jsou všichni úředníci městského úřadu povinni být na svém pracovišti, pokud nemají ke své nepřítomnosti závažný důvod (např. nemoc, dovolená).  

Provozní doba MěÚ Ústí nad Orlicí

Úterý

8:00 - 15:00

Čtvrtek

8:00 - 15:00

Pátek

8:00 - 14:30

 Ověřování listin a podpisů - polední přestávka 11:00 - 12:00 hodin.

V tyto dny se Vám rádi budeme věnovat, ale pracovníciMěÚ mohou být ze služebních důvodů mimo pracoviště, proto je vhodné  telefonické objednání. Evidence motorových vozidel a řidičské průkazy - Z důvodu zajištění provedení požadovaného úkonu se poslední převzetí žádosti od zákazníka provádí 30 minut před ukončením provozní doby


LITOMYŠL - otevírací doba pro veřejnost má polední přestávku

Dny a hodiny určené pro veřejnost na městském úřadě

Pondělí

8:00 - 11:30

12:30 - 17:00, v červenci a srpnu je tato doba pouze do 16.00 hod.

Středa

8:00 - 11:30

12:30 - 17:00, v červenci a srpnu je tato doba pouze do 16.00 hod.

V tyto dny pro Vás příslušné odbory městského úřadu zabezpečí všechny činnosti spadající do jejich kompetence.

Úterý

7:30 - 11:00

13:00 - 14:00

Čtvrtek

7:30 - 11:00

13:00 - 14:00

Pátek

8:00 - 11:00

13:00 - 14:00

V tyto dny se Vám rádi budeme věnovat, ale pracovníci MěÚ mohou být ze služebních důvodů mimo pracoviště. Ověřit si,  zda bude konkrétní pracovník v tyto dny na pracovišti lze telefonicky. Doporučujeme si schůzku domluvit předem.                         (mm)

 


V jakém stavu máme městské peníze?
BUDEME MUSET ŠETŘIT, ALE TO PŘECE NENÍ ŠPATNĚ!

S novým vedením města mohou přijít nové priority, s tím i nové směrování finančních toků v rozpočtu města. Rozpočet máme schválen, ale priority stanoveny nebyly. Byly nahrazeny velkými rezervními balíky, o jejichž směrování se teprve bude jednat.  K tomu není třeba diskutovat, prostě to tak je. Na tomto místě bych chtěl přivítat snahu o šetření a "nevyhazování peněz oknem", tak by to mělo být zvláště nyní v situaci, kdy  vyrostla cena energií a s ní spojené mandatorní náklady všech městem zřizovaných organizací. Proto již při tvorbě rozpočtu zde bylo k šetření přihlédnuto. To je také správné. 
Je to nutné proto, aby se  díky rostoucím "běžným výdajům", jak jsou na serveru Monitor uvedeny, nemusela zbytečně snižovat částka na investice a opravy. Navíc je nutné věnovat pozornost také dluhové službě, která v minulých čtyřech letech byla minimální. Díky reorganizaci úvěru město 4 roky neplatilo splátky jistiny a mělo možnost využít úvěrový rámec ve výši 100 milionu korun. Z této částky využilo jen část, ale rozhodně peníze "neprojedlo". Byly věnovány na nutné věci - na dofinancování dotací na rekonstrukce škol a školek, také na postavení kompostárny, která byla nutností.
"Hody" však skončily a nyní nastane čas na splácení poskytnutých úvěrů, každý rok budeme platit splátku jistiny úvěru ve výši 6900 tis. Kč a navíc i úroky, které díly inflaci vyrostly  do výše nesrovnatelné s rokem 2018, kdy byl nový úvěrový rámec nasmlouván.  To je druhé omezení města pro oblast oprav,  rekonstrukcí a investic. Rozhodně však nelze hovořit o rozvrácených financích města, jak bylo bohužel také uvedeno. Abych to doložil, uvádím srovnání České Třebové s městy v regionu, Jde aktuální data z webu  Monitor státní pokladny.cz
 
Česká Třebová   Úvěr 71402 tis. úroky 515 tis dluhová služba nula (v roce 2022) v r2023 bude úrok 6410tis a jistina 6900tis.
Litomyšl  Úvěr 130 107 tis.  úroky 1629 tis. ročně dluhová služba 14814 tis  (2022)
Ústí nad Orlicí Úvěr136 545 tis. dluhová služba 10164  úroky 667 tis. (2022)
Lenškroun  Úvěr na Kulturní dům 160 mil.  z toho ještě má splácet 126,386  mil. Kč. dluhová služba 9 905 úroky 1656 tis. Kč
Vysoké Mýto podle webu monitoru údajně úvěry nemá !   Zdroj  Monitor statni pokladny.cz   (mm)

Tradiční novoroční výlet členů ČSOP Zlatá studánka

Již tradičně vyrazili členové a příznivci ČSOP druhý lednový den do přírody. Tentokrát padla volba na Zlatou Mařenčinu studánku nedaleko Kozlova. Celou cestu od Kozlovské hájenky účastnící sbírali odpadky, které tu od podzimu ponechali neukáznění turisté a cyklisté. Naštěstí odpadků nebylo mnoho. Pro mladší členy byla určena soutěž, úkolem bylo co nejdéle nést zapálenou svíčku. Úkol vypadá na první pohled jednoduše, ale sami si to někdy při venkovních podmínkách vyzkoušejte. Při příchodu na Zlatou studánku jsme objevili vydatný průtok vody. Velký dík za zrekonstruovaný přístřešek nad studánkou patří Lesům Litomyšl. Přítomní poté uctili památku Mgr. Marie Pechancové zapálením svíčky. Po zapálení ohně si všichni mohli opéct dobroty, které si přinesli. A věřte, že první letošní špekáčky opečené v krásné přírodě chutnaly opravdu skvěle.
Do nového roku 2023 přejeme všem členům a příznivcům hodně zdraví, štěstí, lásky a vzájemného porozumění. Rádi se s vámi potkáme na našich akcích. Za výbor ZO ČSOP Zlatá studánka Mgr. Pavlína Vomáčková

Plukovník Vasil Timkovič bude mít pohřeb s vojenskými poctami

Dnes 2. 1. 2023 zemřel ve věku 99 let náš českotřebovský válečný hrdina, plukovník v. v. Vasil Timkovič. Zúčastnil se všech bojů na východní frontě počínaje Kyjevem. Během Karpatsko – dukelské operace velel spojovacímu družstvu. Byl to jeden z mála pamětníků, který prošel po boku generála Ludvíka Svobody celou východní frontu až do Olomouce.
V roce 1996 se podílel na znovuzaložení Čs. obce legionářské v našem okrese, které také předsedal a později se stal jejím čestným předsedou. Navíc se zasadil o vznik pomníku a parku Legií v Ústí nad Orlicí a jeho zásluhou byl stejně pojmenován i park před zdravotním střediskem v České Třebové.
Pohřeb zesnulého hrdiny se uskuteční s vojenskými poctami v pátek 13, ludna 2023 v městském krematoriu v České Třebové