Českotřebovský deník 6/2023 (6/1)   
Pěvecký  sbor Bendl oslaví v pondělí 9. ledna stovku ! 

Probíhá tedy vlastně už poslední odpočítávání.  Bendl si toto znamenité výročí připomene jistě na nejbližším Tříkrálovém koncertu, který se uskuteční v sobotu 14. ledna od 18 hodin  v kostele sv. Jakuba, kde vystoupí společně s e smyčcovým orchestrem bývalých žáků českotřebovské zušky pod vedením Jitky Novákové.   Nebude se samozřejmě jednat o ten hlavní, slavnostní koncert, který se připravuje na pozdější dobu. 
Datum 9. ledna se vztahuje k termínu valné hromady českotřebovského pěveckého spolku, na které bylo usneseno, že spolek a pěvecký sbor získá název po jednom z nejpilnějších skladatelů české sborové vokální tvorby. To současně napovídá, že tradice sborového zpěvu v České Třebové je ještě starší. Bendl má dlouhou s slavnou historii, zaznamenanou v kronikách a na spoustě fotografií,. Jen v archivu Českotřebovského deníku jsem našel 93 samostatných článků o pěveckém sboru Bendl a  jeho akcích a to jsem hledal pouze v archivu digitálním.  Některé texty popisující dřívější dobu jsou velmi zajímavé a stojí za publikování. právě tímto směrem se chci vydat  během zmíněného "odpočítávání do stovky".
Zaznamenával jsem si např. místa koncertů na kterých Bendl vystupoval v posledních 20 letech. Je to neuvěřitelný počet, ze kterého vyplývá, že členové sboru musí být velmi zběhlí v zeměpise či vlastivědě:
Mimo bezpočtu vystoupení v České Třebové (v sále Kulturního centra, Malé scéně, kostele sv. Jakuba, v Javorce, ve městě při odhalování pamětních desek,na dopravním terminálu Jana Pernera) je dalším oblíbeným místem hospůdka u Coufalů v Přívratu nebo Litomyšl. Ale Bendl vystupoval např. také na zámku v Rychnově nad Kněžnou, v Třebovici, ve Svitavách, Moravské Třebové, opakovaně i ve Štítech, ve Světlé nad Sázavou, ve Vysokém Mýtě. Další místa koncertů Bendla: Ostrava, Liberec, Výprachtice, Chroustovice, Humpolec, Liptál na Valašsku, Džbánov, Lanškroun, Kozlov, Brandýs nad Orlicí, Letohrad a Ústí nad Orlicí a jistě to není všechno.
 
Vystupoval také v zahraničí, dvakrát ve Vídni, v Bratislavě, ve Svitu, v polské Olawě i v Tlumaczově, v německé Ralbici, v Itálii v dvakrát v Agrate Brianza a jednou také v domovském městě sboru Il Rifugio, kterým je město Seregno.  Přidávám nějaké fotografie pro dokumentaci toho, kde všude Bendl zpíval..... (mm)


Školička bruslení startovala 5. ledna 2023

Druhý blok úspěšné akce školička bruslení začal 5. ledna 2023 v 15:15. Dále bude pokračovat každé úterý a čtvrtek od 15:15 do 16:15 do poloviny března. Školička je zaměřena na výuku hokejového bruslení a jeho zdokonalení. Akce je vhodná pro chlapce i dívky. Kurz probíhá dle nejnovějších metodik a bruslařských trendů s ohledem na věk a možnosti dětí. Vše je vedeno zábavnou a hravou formou. Pro bližší informace kontaktujte pana Teleckého, tel.: +420 731 182 767, email: telecky@lokomotivahockey.cz
Odkaz na web: Hokej - Lokomotiva Česká Třebová (lokomotivahockey.cz)

Nejbližší zápasy mladých hokejistů TJ Lokomotiva

13-01-2023

20:00

HC Spartak Choceň

TJ Lokomotiva Česká Třebová

 

Junioři

12-01-2023

19:00

HC Náchod

TJ Lokomotiva Česká Třebová

 

Junioři

08-01-2023

9:00

Turnaj v Lanškrouně

   

4. třída

07-01-2023

 

Winter classic v Králikách

HK Mladí Draci Šumperk

 

2., 3., 4. třída

07-01-2023

16:45

TJ Lokomotiva Česká Třebová

HC Litomyšl

 

Junioři

07-01-2023

12:30

TJ Lokomotiva Česká Třebová

HC Hlinsko

 

Dorost

07-01-2023

10:00

TJ Lokomotiva Česká Třebová

HC Litomyšl

 

Starší žáci


BLÍŽÍ SE VÝSTAVA  INFOTHERMA OSTRAVA

Na výstavě Infotherma 23.-26. ledna 2023 v Ostravě na Černé Louce bude k vidění i spojení elektromobility a nemovitosti
Stánek Asociace elektromobilového průmyslu www.asep.cz najdete tradičně na II.NP vlevo v rohu, hned vedle stánku Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.
Opět se po pauze budeme zabývat možnostmi synergíe elektromobility ve spojení s domem (Vehicle to Home V2H), případně s veřejnou sítí (Vehicle to Grid, V2G). K tomu si Vás dovolujeme pozvat i na přednášky garantované odborně ASEP, bude je zajišťovat Ing. Radovan Burkovič. Letitý elektromobilista a provozovatel fotovoltaické elektrárny i solárního ohřevu vody.
Od pondělí do pátku je výstaviště otevřeno 9-18 hodin. Přikládáme odkaz pro Vás na vstupné zdarma https://www.infotherma.cz/volna-vstupenka-infotherma-2023/
Pokud si nestáhnete volnou vstupenku je plné vstupné na výstavu INFOTHERMA 2023 Kč 100,-, zlevněné vstupné Kč 50,- (vždy včetně DPH). Na zlevněné vstupné po předložení příslušného dokladu mají nárok držitelé průkazu TP, ZTP , ZTP/P, ZTP/P – průvodce zdarma. Pro odborné školy je vstup zdarma na základě předchozí domluvy s pořadateli výstavy (zašlete jmenný seznam žáků a pedagogického dozoru včetně názvu školy na e-mail bujakova@inforpres.cz)
Program přednášek, garantovaných ASEP:
Pondělí 23.1.2023, Modrý přednáškový sál
10:30 – 11:20 Rodinný domek jako energetický ekosystém a zajištění na důchod
Úterý 24.1. 2023, Červený přednáškový sál
12:00 – 12:50 Ignorace versus pochopení nástupu elektromobility městy a kraji v ČR
Středa 25.1. 2023, Modrý přednáškový sál
13:30 – 14:20  Elektromobilita v MHD jako ekosystém a akumulace elektřiny
Čtvrtek 26.1. 2023, Modrý přednáškový sál
11:30 – 12:20 Elektromobil pro každý den, samovýroba paliva pro něj


Onova mostů s novým dotačním titulem SFDI

Zástupci Pardubického kraje jednali s představiteli Ředitelství vodních cest, Státního fondu dopravní infrastruktury a Ministerstva dopravy o penězích na opravy mostů. Pomoci by mohl obnovený program Státního fondu dopravní infrastruktury. Mezi mosty, které potřebují výrazné investice, patří most v Řečanech nad Labem.
„Vzhledem k tomu, že most v Řečanech nad Labem by měl splňovat podmínky pro splavnost Labe, jednali jsme se zástupci Ředitelství vodních cest, ale i Ministerstva dopravy a Státního fondu dopravní infrastruktury o finančním příspěvku na stavbu. Jednou z možností je, že bude obnoven fond na opravy mostů, a to nejen pro Pardubický kraj, ale pro všechny regiony. Pokud se najdou potřebné peníze, mohly by se finanční prostředky čerpat už od poloviny letošního roku,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
V Řečanech nad Labem bude muset být umístěno mostní provizorium. S jeho položením se počítá ve třetím čtvrtletí letošního roku. „Jako ekonomicky výhodnější se nám jeví zakoupení provizoria. To potom budeme moci použít v případě potřeby i jinde, nebo ho odprodat,“ řekl Kortyš. Situaci mostu bude ale Pardubický kraj řešit i stavbou nového mostu. „Do doby, než nový most vznikne, bude sloužit mostní provizorium. Stavba nového mostu by podle technické dokumentace měla trvat maximálně 19 měsíců,“ dodal Kortyš.
Nový most je navržen jako spojitá trámová konstrukce o třech polích s ocelovou nosnou konstrukci spřaženou železobetonovou monolitickou deskou a délkou přemostění 88 metrů. Nosná konstrukce je uložena na vnitřních ložiscích a vnějších tahových kyvných ložiscích. Opěry stojky jsou navrženy železobetonové a jsou provedeny včetně železobetonového základu. Odhadovaná cena stavby je 140 až 160 milionů korun bez DPH.