JIŘÍ FIŠER - POSLEDNÍ ŽIJÍCÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ, NA KTERÉM PROVÁDĚL V OSVĚTIMI SVÉ MORBIDNÍ POKUSY DR. JOSEF MENGELE.
PAN JIŘÍ FIŠER OSLAVÍ 7. LEDNA KRÁSNÉ 87. NAROZENINY.

Po úmrtí pana plukovníka Vasila Timkoviče má Česká Třebová poslední dvě významné žijící osobnosti z období druhé světové války. První je kapitán Božena Ivanová – čestná občanka našeho města. Tím druhým je opomíjený pan Jiří Fišer, který je posledním žijícím člověkem na světě, na kterém prováděl v Osvětimi své morbidní, pseudovědecké pokusy Dr. Josef Mengele. Pan Jiří Fišer oslaví 7. ledna krásné 87. narozeniny.
Pan Jiří Fišer se narodil v České Třebové v „červeňáku“ v židovské rodině. S bratrem Josefem byli jednovaječná dvojčata, která velice zajímala právě Dr. Mengeleho. Měli ještě o dva roky starší sestru Věru. Otec Arnold pracoval jako úředník v železničním zásobovacím skladě v České Třebové, kde pracoval až do dubna 1939, kdy byl kvůli židovskému původu poslán do výslužby. Potom se rodina přestěhovala do Přerova, odkud pocházela jeho manželka Emílie.
Z celé rodiny přežili období holocaustu pouze oba bratři Jiří a Josef. Měli štěstí, že Dr. Mengele nestihl svůj výzkum na nich dokončit, a tak byli ušetřeni zkoumání vnitřních orgánů, což by znamenalo jejich smrt. Jeho bratr Josef zemřel v roce 2011. Jejich otec Arnold byl zavražděn v koncentračním táboře Nouengamme a jejich matka a devítiletá sestra v plynové komoře v Osvětimi.
Po válce studoval Jiří Fišer na vojenské škole v Moravské Třebové, následovalo Dělostřelecké učiliště v Hranicích. Poté pracoval jako důstojník u útvaru v Rakovníku. Protože se u útvaru projevil jako politicky nespolehlivý, byl přeřazen k Pomocnému technickému praporu (PTP) v Horní Suché a asi rok pracoval v hlubinném dole Prezident Gottwald jako horník bez nároku na mzdu. Potom musel ze zdravotních důvodu vojenskou službu opustit.
Pan Jiří Fišer dnes žije se svojí manželkou v Mohelnici. Jeho těžká životní období se projevila na jeho zdraví. Dokud měl dost energie, rád vyprávěl o svých zážitcích na různých přednáškách pro veřejnost i pro školy. V České Třebové se nám podařilo zorganizovat dvě přednášky. V městském muzeu a na gymnáziu, kde studenti školy projevili neskutečný zájem o toto téma. V lednu 2019 byl pozván do senátu, kde přednesl jeden z projevů k výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim. Velice rád také přijal roli průvodce po vyhlazovacím táboře v Osvětimi pro pozůstalé zavražděných v Osvětimi.
S panem Fišerem jsme v přátelském kontaktu, často si telefonujeme nebo ho navštěvuji v Mohelnici. Velice rád vzpomíná na Českou Třebovou a rád sem jezdí. Dvakrát jsem ho navrhoval prezidentu Zemanovi na udělení státního vyznamenání za jeho jedinečnou osvětovou činnost, ale marně. Myslím si, že by si nějaké ocenění za to, co prožil a jak období holocaustu prezentoval, zasloužil. Tito lidé se v naši společnosti zřejmě neoceňují.
Závěrem bych chtěl panu Fišerovi popřát hodně zdraví a spokojenosti v dalších letech svého života.
Vladimír Hampl ml. (úvodní foto autor s panem Jiřím Fišerem)
Ve druhé řadě jdou Jiří a Josef Fischerovi.