Jaroslav Kulhavý má novou výzvu, terénní triatlon XTERRA

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý pro rok 2023 našel novou sportovní výzvu, přestupuje mezi triatlonovou elitu. Bude závodit ve světovém poháru terénních triatlonistů pod názvem XTERRA. Historicky nejúspěšnější český biker vyzkouší hned několik podniků světového poháru. Kromě závodů v Belgii, Německu a Itálii se mohou čeští fanoušci těšit z potvrzené účasti Kulhavého na podniku XTERRA CZECH v Prachaticích. „Znám z horských kol Španěla Ruzafu nebo Belgičana Carabina, oba jsou v top 5 větového XTERRA žebříčku, věřím že jim dokážu stačit. Chci přijet na čele z kola, uvidíme nač bude stačit můj běžecký výkon.“ Říká Kulhavý, který rozhodně nechce být „jen do počtu“. Kromě již zmíněného domácího světového poháru bude dalším vrcholem Kulhavého programu závod Mistrovství světa XTERRA v italském Molvenu. „Mám okolo sebe řadu přátel, kteří mi pomáhají. Kromě Petra Vabrouška třeba i olympijského plavce a triatlonisty z Titan teamu ve Zlíně. Věřím, že dokážu vyladit běh i plavání a budu konkurence schopný.“ Právě běh a plavání doplňují cyklistiku v tradičních závodech XTERRA. Triatlon v terénu se obvykle skládá z 1,5km plavání na otevřené vodě, 30km na horském kola a 10km běhu v přírodě. Ve vybraných závodech světového poháru pak druhý den doplňuje dlouhé vzdálenosti akční závod Short Track, který vymysleli čeští pořadatelé v roce 2019. „Short Track se mi moc líbí, divák může vidět všechny tři disciplíny i depo z jednoho místa, je to atraktivní. Věřím, že na Short Track může chodit fandit stejně diváků, jako do Nového Města na horská kola. Slyšel jsem, že se uvažuje o zařazení do programu Olympijských her jako ukázkového sportu, je to budoucnost XTERRY.“ Říká Kulhavý. Sezónu by měl Jaroslav Kulhavý zahájit závody na horských kolech, první triatlon by měl přijít na řadu v dubna na XTERRA Malta. V letních měsících se chce více zaměřit na triatlon, ale nevynechá největší cyklistické akce jako světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě a další.

Největší závod historie přivítají v srpnu Prachatice

Mezi 11. a 13. srpnem se sejde v Prachaticích největší triatlonová konkurence ve dvacetileté historii závodu XTERRA Czech. Kromě Jaroslava Kulhavého se do malého jihočeského města připravuje kompletní světová špička včetně mistra světa a čtyřnásobného vítěze závodu XTERRA Czech Arthura Serrierese nebo úřadující světové šampionky Francouzky Solenne Bulloin. Chybět by neměl ani Lukáš Kočař, který v přímém přenosu České televize loni ovládl závod Short Track v Prachaticích. „Máme již nyní potvrzeno na 60 profesionálních závodníků, které doplní stovky amatérů. Věřím, že ročník 2023 bude největším z naší bohaté historie. Znovu by měl být závod vysílám přímým přenosem České televize.“ Říká Michal Piloušek, ředitel závodu. To vše není náhodou, prachatický závod byl vybrán mezi sedm nejkrásnějších terénních triatlonů na světě, které nově značka XTERRA spojila do světového poháru pod názvem XTERRA World Cup. „Je to konečně opravdový svěťák, kde diváci uvidí všechny nejlepší závodníky na tratích klasických i v Short Tracku, ale zároveň amatérům stále XTERRA nabídne unikátní možnost stát s mistry světa na startu bez jakýchkoli licencí.“ Vysvětluje Piloušek v čem je XTERRA výjimečná. Kromě dvou distancí triatlonu pro dospělé je XTERRA také akcí pro děti, kdy si mladší děti do 8 let mohou vyzkoušet běh v centru Prachatic a na starší čekají závody v triatlonu u Ktišského rybníka. Nechybí ani běžecký závod na 5km s názvem Herbis trail run. „Výtěžek závodu jde na fond solidarity armády ČR, běh je vzpomínkou na našeho kamaráda Tomáše Herbiho Procházku, který zemřel ve vojenské misi v Afghánistánu.“ Vysvětluje Piloušek. Kromě sportu závod v Prachaticích přitahují tisíce diváků na hudební festival, gastronomickou přehlídku XTERRA Food fest nebo na doprovodný program, který by měl i letos nabídnout například air show Martina Šonky. „Pro Prachatice je XTERRA jednou z největších akcí roku, která místním podnikatelům přináší nemalé zisky a nám jako městu prestiž. Prachatice jsou ideálním místem pro sport v přírodě, věřím, že díky XTERRA jsme tak vnímáni navenek. Říká Jan Bauer, poslanec parlamentu ČR a starosta města Prachatice. Přihlášky na závod jsou otevřeny všem amatérům, stačí se přihlásit a mohou poměřit své síly s Jaroslavem Kulhavým!

 Nejen Prachatice, nově také Valachy a gravel biky na Šumavě

XTERRA v České republice to není jen světový pohár v Prachaticích, ale další závody kontinentálního poháru. Díky pečlivé práci českého týmu byla před rokem přidělena nejvyšší možná licence pro pořádání triatlonů XTERRA, která dává možnost v České republice uspořádat další dva závody EMEA tour (pohár sdružující triatlony v regionech Evropy, Středního východu a Afriky). Nově do rodiny XTERRA bude patřit populární triatlon Valachyman, největší triatlon na Moravě se bude konat 24. června. „Jsme moc rádi, že jsme našli s pořadateli Valachymana společnou řeč. Závod XTERRA Valachy bude novinkou, která k našemu sportu může přilákat nováčky.“ Říká technický ředitel XTERRA Nicolas Lebrun. Druhým závod regionálního poháru bude závod XTERRA Šumava, který je součástí nového projektu XTERRA Long distance. Na delších tratích 2km plavání, 70km horského kola a 21km běhu jsou povoleny Gravel biky a celková náročnost závodu je nižší. „Cílem je přilákat závodníka, který nechce riskovat na horském kole, ale má rád pohyb v přírodě a dlouhé intenzivní zážitky.“ Říká Nicolas Lebrun, sám mistr světa XTERRA z roku 2005. Ve spolupráci s Českou triatlonovou asociací je i v letošním roce připraven Český pohár. Ten kromě všech tří akcí pod hlavičkou XTERRA (Prachatice, Valachy, Šumava) sdružuje ještě závod Krušnoman Cross triathlon most a Dachsman. „Vyznavači terénního triatlonu mají i letos šanci poměřit síly na pětidílném Českém poháru, věřím, že terénní triatlon může být pro začátečníky vstupenkou do pestrého světa triatlonu.“ Doplňuje Antonín Bauer, předseda České triatlonové asociace.