PERSONÁLNÍ AUDIT NA RADNICI BY MĚL ZAČÍT JIŽ V ÚNORU ?

To je titulek hlavního článku na titulní straně nově vydaného únorového čísla Českotřebovského zpravodaje. 

K TEXTU JSEM SI DOVOLIL PŘIDAT OTAZNÍK, ABYCH ZDŮRAZNIL, ŽE PODLE MÉHO NÁZORU NENÍ S VYHLÁŠENÝM AUDITEM VŠECHNO V POŘÁDKU.

Co mám na mysli: Jde o nemalou zátěž městského rozpočtu na rok 2023 (půl milionu korun), o které si nemálo lidí   myslí, že to je vyhazování peněz oknem. Jde totiž o veřejné peníze nás všech občanů města Česká Třebová a přitom se ani nikdo z vedení, ani rada města nesnažil podělit se o svůj záměr se zastupiteli města. Město sice rychle (možná až zbrkle) schválilo již v prosinci letošní rozpočet, ale o tom, že bude půl milionu určeno na personální audit zde není ani písmenko!

PŘIPOMEŇME ZNOVU JEŠTĚ DŮVODY, KTERÉ VEDLY NOVÉ VEDENÍ MĚSTA K TOMU, ABY MĚSTO MĚLO ROZPOČET PŘIPRAVENÝ V PŘEDSTIHU:

Hlavním důvodem bylo aby včas připravený rozpočet umožnil realizovat výběrová řízení na veřejné zakázky v předstihu již od začátku ledna a zbytečně se neztrácel čas na realizaci a bylo možné vybírat z více uchazečů, neboť začátkem roku jich ještě řada nemá naplněnu svou kapacitu.

JAKÁ JE SKUTEČNOST:  Rada města schválila zadání veřejné zakázky na personální audit městského úřadu  opravdu brzo po Novém roce dne 16. ledna a den na to již byla na webu e-zak ceska-trebova.cz zakázka zveřejněna. Zastupitelé mohou nad tím jen kroutit hlavou a ptát se, kde na to jsou připravené finanční prostředky! Vedení města si přece nemůže samo o sobě vyhlásit zakázku na něco co není v městském rozpočtu naplánováno!

VZNIKÁ TEDY PODEZŘENÍ NA NEOPRÁVNĚNÉ POUŽITÍ VEŘEJNÝCH PROSTŘEDKŮ, které má zákonem upravené následky.  Snažil jsem se tento problém nastudovat do všech podobností.  V této fázi, kdy ještě nebyla podepsána smlouva o použití prostředků lze všechno vlastně ještě napravit. Určitě to ale bude znamenat zdržení. Problém by skutečně vznikl až podepsáním objednávky na vybranou zakázku a znamenal by i sankce a odvody. 

NICMÉNĚ SE SLUŠÍ A PATŘÍ NA PROBLÉM UPOZORNIT, PŘIPRAVIT NEJDŘÍVE PATŘIČNOU ROZPOČTOVOU ZMĚNU A TEPRVE POTOM V PŘÍPADĚ JEJÍHO SCHVÁLENÍ LZE DÁLE VE VÝBĚRU DODAVATELE ZMÍNĚNÉ ZAKÁZKY POKRAČOVAT. Zdá se mi ale, že postup rady města je flagrantní ukázka toho, že skutečně "VŠELIKÉ KVALTOVÁNÍ TOLIKO PRO HOVADO DOBRÉ JEST…“ ( citát J. A. Komenského).

VĚŘÍM, ŽE K ZÁMĚRU VEDLY UŠLECHTILÉ SNAHY, vyplývající z prezentace zastupitele Martina Netolického na jednání zastupitelů 12. prosince 2022, zjišťující, že právě Česká Třebová má (snad po Pardubicích) nejdražší veřejnou správu v kraji. Místo toho, aby se problém řešil "doma" vznikl humbuk a veřejná kampaň v regionálních médiích, navozující zbytečnou nervozitu. Místo projednání možného postupu v zastupitelstvu se za podivných okolností (po uzávěrce a v rozsahu násobně přesahujícím plochu určenou zastupiteli v městském periodiku) objevila i v lednovém vydání zpravodaje města. Možná k prosazení potřeby "zeštíhlit úřad" přispělo i nařízené zvýšení mezd pracovníkům veřejné správy o 10%, které tak nemálo navýšilo  v rozpočtu města částku na mzdy úředníků ze 44 616 tis. Kč na 50 051 tis Kč.  Jak zjistíme, tak rozpočet města na letošní rok je pro tento účel navýšen dokonce o cca 11%. Vládou nařízené zvýšení tedy zaplatíme z našeho městského rozpočtu...

PŘÍLOHA:  část schváleného výdajového rozpočtu města určeného na veřejnou správu. Zde najdete jak částku na mzdy úředníků loni i letos, ale budete marně hledat půlmilionovou položku na personální audit. Přestože jde o prioritu města, rozpočet s ní nepočítá. Také si myslíte, že se se schvalováním rozpočtu města zbytečně moc spěchalo?

Milan Mikolecký 26.1. 2023