Zemřel válečný veterán Vasil Timkovič.

V březnu by mu bylo 100 let


Smutná zpráva přišla dnes 2. ledna 2023 v ranních hodinách. Byla také ihned publikována v celostátních médiích.Vasil Timkovič se do posledních dnů "držel", ještě 11.  listopadu se zúčastnil slavnostní vzpomínkové akce ke Dni veteránů v areálu škol.
Před rokem v pátek 21. ledna 2022  měla českotřebovská radnice vzácnou návštěvu.  Starostka města Magdaléna Peterková a místostarosta Josef Kopecký přijali  válečného veterána Vasila Timkoviče u příležitosti udělení čestného občanství města.
Čestné občanství bylo uděleno již v podzimním období a schváleno zastupitelstvem města v říjnu 2021, ale pro zhoršený zdravotní stav se udělení odložilo až na dnešní termín. "Udělení občanství města je pro mne velkým svátkem, moc si jej považuji,"  řekl válečný veterán a znovu připomínal dobu na kterou ale vlastně nerad vzpomíná, protože to byly hrůzné okamžiky jeho života. "Zažil jsem toho mnoho, ale snad nejhorší byly byly boje v Dukelském průsmyku, tam padla velká spousta našich vojáků, byla to doslova jatka," řekl v besedě s vedením města. přišla ovšem také řeč na příjemnější témata ze současnosti. Po podzimní hospitalizaci a následné rekondici se nyní Vasil Timkovič v dobrém zdravotním stavu, i když věk 99 roků jistě znamená řadu handicapů. Je zřejmě nejstarším žijícím vojákem, který přišel se Svobodovou armádou přes Dukelský průsmyk. Proto se mluvilo i o tom, že by si zasloužil udělení  generálské hodnosti.Všichni jsme doufali, že se to nakonec toto ocenění jeho zásluh podaří prosadit.
Vasil Timkovič se také při své návštěvě podepsal do pamětní knihy města a převzal plaketu stvrzující udělení čestného občanství. Českotřebovský deník o této události také připravil videosnímek, který připomínáme stejně jako video natočení díky iniciativě studentů českotřebovského gymnázia
Vasil Timkovič se narodil 21. března 1923 ve vesnici Skotarskoe na Podkarpatské Rusi jako nejmladší ze čtyř dětí v rodině lesního správce. Studoval na gymnáziu v Mukačevě. Po německé okupaci Československa, kdy republika přišla také o Podkarpatskou Rus, se Vasil spolu se dvěma spolužáky z gymnázia rozhodl pro útěk za hranice. Chlapci věřili, že je slovanští bratři přijmou přátelsky a dovolí jim bojovat za osvobození své vlasti. Sovětský svaz ale patnáctiletému Vasilovi otevřel bránu gulagu. Chlapce chytili hned za hranicí a dopravili do polského města Skole. Následně je přesunuli do věznice v Charkově, kde byli odsouzeni na tři roky za nelegální přechod hranice. Vasil si je odpracoval v táboře Pečorlag (Pečorský nápravně pracovní tábor), kde stavěl železniční trať Vorkuta – Moskva. Po skončení trestu dostal nabídku odjet do Buzuluku, kde se tou dobou formovala československá vojenská jednotka. V Buzuluku prodělal základní výcvik, účastnil se osvobozování Kyjeva a přes Duklu přešel na Slovensko. Tam ho zastihl konec války. Jako občan předválečné Československé republiky viděl hlavní město Prahu poprvé v květnu 1945 při slavnostní vojenské přehlídce. Bylo mu 22 let. Na Podkarpatskou Rus, která se po válce stala součástí Sovětského svazu, se natrvalo už nikdy nevrátil. Rodina ve Skotarském o něm neměla žádné zprávy, a tak ho nechala vyhledat Červeným křížem. Vasil Timkovič se po tomto kontaktu do Skotarského vydal. Bohužel už nezastihl svého otce, kterého dva dny před jeho příjezdem odvedla NKVD.
Bratr i tři sestry zůstali na Podkarpatské Rusi, Vasil Timkovič se vrátil do Československa. Dostudoval střední školu a dostal nabídku, aby zůstal u armády. V československé armádě sloužil celý život. Jako válečný veterán stál u zrodu místní jednoty Československé obce legionářské v Ústí nad Orlicí a dlouhá léta byl jejím předsedou.