1. kolo prezidentských voleb 2023 - porovnání výsledků ve městech regionu  
P. Pavel vyhrál v Ústí n.O:, Letohradě. Žamberku, Chocni, Vysokém Mýtě  Jablonném,v Litomyšli a v Poličce  (8 měst)
A. Babiš vyhrál v České Třebové, ve Svitavách, Lanškrouně, Králíkách (zde měl nejvíc%), v Moravské Třebové (5 měst).
Výsledky voleb napovídají odlišné sociální složení ve městech regionu a zrovna Česká Třebová patří dle mého názorů k městům, jejíž voliči přijímají raději pasivně sliby a zajištění  mecenáše, důvěřují mu a nehledají alternativu. Je to potvrzením výsledků voleb před 5 lety, kdy také v České Třebové vyhrál M. Zeman, zatímco v Ústí nad Orlicí  Prof. Drahoš. S tímto trendem  je tedy možné počítat v každých volbách, vždy bude upřednostněn ten volební subjekt, který více slibuje, jehož sliby považuje za věrohodné, který je v určité podobě považován za spasitele, mesiáše. Předkládání situace i s problémy které existují, takovou podporu nezíská. Taková část populace je jistě ve všech městech, ale v České Třebové bude větší. Nicméně výsledek I. kola v České Třebové je těsný a tak jsem zvědav, zda se pochlapíme, a změníme poměr mezi vedoucími dvěma kandidáty. Osobně věřím, že se to podaří.
Nevím, kdo by si přál mít v čele českého státu člověka, který neumí pořádně česky, a byť se honosí vysokoškolským titulem, tak se nevyzná se v základních reáliích na úrovni základní školy, byla mu prokázána spolupráce se státní bezpečností a jeho podnikatelskou i politickou kariéru "zdobí" jen problém za druhým. Na řadu z nich jsme doplatili všichni.  Takovému člověku přece nemůžeme svěřit vedení našeho českého státu!
Jak dosáhnout toho, aby populismus a podpásové útoky v 2. kole nezvítězily?

Považuji za nutné, aby i v krajích a ve městech obcích vystoupili na obranu demokratické perspektivní budoucnosti osobnosti, které mají obecně u voličů důvěru, využili své možnosti veřejně se postavit za to, jaké hodnoty vyznávají, odsoudili zlo. Je to tedy přece (aspoň zdánlivě) snadné! Osobně bych se propadl hanbou, kdybychom v České Třebové nedokázali otočit poměr hlasů mezi postupujícími kandidáty a nenastartovali  město správným směrem!  (mm)

V České Třebové zvítězil generál Petr Pavel v 6 volebních obvodech  1, 3, 4, 5,  8. a 12 (Lhotka)
Andrej Babiš zvítězil v 11 volebních obvodech 2, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16 a 17


Porovnání voleb 2023 a 2018 v České Třebové ve výsledkových  tabulkách

PorovnáVÁme  se situací roku 2018

Odmítaný a nedoporučovaný Miloš Zeman do 2. kola počet získaných hlasů podstatně navýšil !!!