Zemřela paní Zuzana Nováková - Ševčíková  

Když jsme v závěru loňského roku přinesli smutnou zprávu o úmrtí Václava Ševčíka, netušili jsme, že se zanedlouho rozloučíme s dalším z původních obyvatel kozlovské chaloupky. V pátek 27.ledna zemřela v Praze  ve věku 92 let pedagožka, muzikoložka a spisovatelka paní Zuzana Nováková – Ševčíková.

V roce 2013 vydalo město Česká Třebová, k 125. výročí narození malíře Rudolfa Vejrycha,  publikaci Švabinský, Vejrychovi a Kozlov. Tato zdařilá biografie vznikla na základě vzpomínek Josefy Vejrychové, Ely ŠvabinskéZuzany Švabinské a Zuzany Novákové, žen čtyř generací, které v kozlovské chaloupce prožily v kruhu své rodiny a přátel mnoho nezapomenutelných chvil.

V závěrečné kapitole této knihy navazuje Zuzana Nováková na vzpomínky své matky Zuzany Švabinské slovy, která charakterizují  její vztah k chaloupce a Kozlovu. „ Na jeden okamžik jsme se v Kozlově obzvlášť těšili – na západ slunce. Úkolem dětí bylo sledovat z altánku jeho posun a v okamžiku, kdy se rudý kotouč blížil k Dolíku, přivolat ostatní. Vybíhali jsme všichni před chaloupku na svažitou louku a obřadně se zde se sluníčkem loučili. Východ slunce se nám naproti tomu nepodařilo zastihnout nikdy. Až do noci jsem obvykle dětem vyprávěla pohádky a všemožné příběhy, na které se vyptávaly. Byli jsme „sovičky“, spát se nám nechtělo, a tak o jistě krásná kozlovská rána jsme vždy přišli“.

Dnes je v chaloupce Maxe Švabinského stálá expozice Městského muzea Česká Třebová. Tak až vás kroky zavedou do Kozlova a navštívíte expozici, věnovanou malíři Maxi Švabinskému a rodině Vejrychových,  připomeňte si i osobnost Zuzany Novákové, která  svému milovaném místu věnovala nemalou část svého života.

Milan Michalski   

Fotografie manželů Ševčíkových v kozlovské chaloupce, v tzv. "kufru" Maxe Švabinského z 1. června 2007

 

Pro správnou orientaci čtenáře v rodině Švabinských a Vejrychových poslouží následující ukázka z publikace Švabinský, Vejrychovi a Kozlov ve vzpomínkách žen čtyř generací z rodu Vejrychů...