Ceny Gustava Habrmana pro rok 2022
Loni v dubnu zahájil Pardubický kraj v České Třebové s v sále SŠTD Gustava Habrmana novou tradici udělovat nejlepším učitelům jednotlivých typů škol z našeho kraje Cenu Gustava Habrmana, našeho českotřebovského rodáka, který se za I. republiky stal ministrem školství a osvěty.
Narodil se v České Třebové v malé dřevěné chaloupce Na Splavě a vypracoval sena pozici  přední osobnosti české politické i kulturní společnosti.  A protože datum narození  je lednové, (přesněji 24. 1. 1864) tak se udělování cen Gustava Habrmana přesunulo z loňského dubnového  na termín lednový.  Přesně tok to bylo loni při prvním ročníku slíbeno. Letos se tato slavnost z České Třebové přesunula do Poličky.

Tylům dům v Poličce hostil slavnostní předávání Cen Gustava Habrmana, které se udělují nejlepším učitelům Pardubického kraje za uplynulý rok. Ocenění si odnesli učitelé z mateřských, základních a středních škol a také z mimoškolního vzdělávání, kam patří například základní umělecké školy. Další tři pedagogové byli uvedeni do síně slávy krajského školství, jeden z nominovaných pak převzal Cenu radního pro školství Josefa Kozla.
Stále jsme ve fázi, kdy se snažíme o to, aby se z oceňování pedagogů v Pardubickém kraji postupně stala tradice a veřejnost o anketě měla povědomí. Přestože šlo teprve o druhý ročník udílení cen, rozdíl oproti prvnímu byl opravdu značný. Posuzovali jsme mnohem větší množství nominací, které nám navrhovatelé posílali. Tyto návrhy na ocenění byly ve většině velmi kvalitní, vybrat z nich tedy ty nejlepší bylo poměrně obtížné. Krásné prostory poličského Tylova domu nám pak poskytly důstojnou půdu pro slavnostní udílení cen. Doufám, že návštěvníci, kterým se podařilo Tylův dům téměř kompletně zaplnit, si užili včerejší odpoledne stejně příjemně, jako já. Pevně věřím, že v příštím ročníku se posuneme opět o kus dále a z Cen Gustava Habrmana se stane zaběhnutá tradice, na kterou se bude nejen pedagogická veřejnost těšit,“ sdělil Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro oblast školství.
Cena Gustava Habrmana je udělována vždy za uplynulý kalendářní rok ve čtyřech dílčích kategoriích dle stupně vzdělávání, a to: mateřské školy, základní školy, střední školy a mimoškolní vzdělávání, do kterého spadají domovy mládeže, domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a další volnočasová pedagogika. Další kategorií je Síň slávy krajského školství. Tato cena není navázána na konkrétní kalendářní rok. Jedná se o ocenění za příkladnou a dlouhodobou pedagogickou činnost bez ohledu na stupeň vzdělávání. Je udělována aktivním, ale i pedagogům v důchodovém věku. Zvláštní kategorií je pak Cena radního pro školství, jejíž udělení záleží jen a pouze na základě jeho rozhodnutí.

Ocenění pedagogové
Cenou Gustava Habrmana za rok 2022
Mateřské školy
·         Bc. Dagmar Krčilová – Mateřská škola Řestoky
 
Základní školy
·         Mgr. Miroslav Smolej – Základní škola Svitavy, Felberova 2
 
Střední školy
·         Mgr. Martina Kunderová – Gymnázium Aloise Jiráska Litomyšl
 
Mimoškolní vzdělávání
·         Tomáš Jandl, DiS. – Základní umělecká škola Bohuslava Martinů Polička
 
Síň slávy
·         Jaroslava Ptáčková – Mateřská škola, Chrudim 3, Sv. Čecha 345
·         Mgr. Alena Chaloupková – Základní škola Seč; Základní škola Třemošnice
·         Mgr. Marie Hladíková – Gymnázium Dr. Emila Holuba Holice
 
Cena radního pro školství
·         Mgr. Zdeněk Pecina – Základní škola a mateřská škola Proseč
 Videomedailonky oceněných včetně fotogalerie ze slavnostního odpoledne budou doplněny na web ucitel.pardubickykraj.cz.

 Gustav HABRMAN (24.1. 1864 – 22.3. 1932), uznávaný politik a spisovatele

Narodil se v rodině českotřebovského pekaře. Jeho rodná chaloupka čp. 62 stávala v ulici Na Splavě a byla zbourána v šedesátých letech. V místě rodiště vychodil obecnou a měšťanskou školu a také se zde u strýce Dobrovského vyučil soustružnickému řemeslu. Jako sedmnáctiletý odešel do světa na zkušenou. Nejprve působil ve Vídni, kde se stal tovaryšem. Zde se účastnil tajných politických schůzí a také se stal kolportérem radikálně levicových časopisů a letáků. Po prozrazení byl ve dvaceti letech odsouzen pro velezradu. Vězněn byl v pověstné rakouské věznici Stein v letech 1884 až 1887. Jako vězeň pilně četl a učil se cizím jazykům (němčina, francouzština). Když jej propustili, odjel do Paříže a posléze do USA, kde žil osm let. Živil se jako fotograf a redaktor dělnického tisku. I zde se snažil co nejvíce se učit, zejména na večerní právnické škole. Po návratu do vlasti (1897) působil v redakcích dělnických časopisů v Brně, ve Vídni (pobýval zde na zapřenou), v Moravské Ostravě a v Plzni, kam se přiženil a kde trvale zakotvil. V letech 1907 až 1918 byl říšským poslancem za okres Plzeň – venkov. Když vzniklo Československo, byl zvolen nejprve ministrem školství a národní osvěty (1918 až 1920) a následně ministrem sociální péče (1921 až 1925). Postupem času se zdravotní stav Gustava Habrmana stále zhoršoval. V roce 1925 musel opustit konsolidované ministerstvo a ve volbách v roce 1925 a 1929 se nechal zvolit již jen do Senátu. Napsal dvě knihy vzpomínek – Z mého života (1914, 2. vyd. 1924) a Mé vzpomínky z války (1928). Na Českou Třebovou nikdy nezapomínal. A na slavného rodáka nezapomněli ani Českotřebovští. Nově postavenou učňovskou školu pojmenovali jako Habrmanovu školu práce. A také dnešní škola se jmenuje VOŠ a SŠT Gustava Habrmana. Jméno Habrmanovo nám také připomíná se školou sousedící ulice a památník z roku 2017, stojící přibližně v místě jeho rodné chaloupky Na Splavě.  Jan Skalický

 

  Rodná chaloupka G. Habrmana na Splavě a nedaleký Památník G. Habrmana odhalený v roce 1917