Českotřebovský deník 38(2023 (6/2)  

Děti z MŠ U Koupaliště v lese za zvířátky

Medvěd, zajíc, vlk i liška,
po lese si běhají,
v zimě chtějí plná bříška,
potravu si hledají.
V pondělí 6. února, děti zavítaly do lesa ke krmelci za lesními zvířátky. Čekali jsme na sníh, protože jsme chtěli vidět stopy zvířátek. Často si vyprávíme o životě volně žijících zvířátek, známe, kde přezimují, čím se živí a jak jim v zimě pomoci, aby přežili. Všichni víme, jak se v lese chovat, protože jsme školka přímo u lesa.
Děti si z domova donesly mrkvičky, jablíčka, tvrdé pečivo, kaštany a žaludy. Cesta do lesa je do kopce, odměnou na zpáteční cestě byla dlouhá, nekonečná klouzačka.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 

Učitelka, která věnovala život esperantu, by oslavila devadesátku

Mgr. Zdena Novotná se narodila 9. února 1933 v Piešťanech. Její otec byl vojenským letcem. Po odtržení Slovenska v roce 1939 se vrátil i s rodinou na Moravu. Po vážném onemocnění matky se Zdena starala o tři mladší sourozence.  Rodina Novotných bydlela v Opatově, kde Zdena získala učitelské místo. Po odstěhování do České Třebové v roce 1932 se díky přátelství s Cilkou Kotyzovou začala věnovat esperantu.  V této zálibě se věnovala až do konce života.. Šlo  především o vyučování esperanta, hlavně pro školní děti. Od roku 1995 Zdena Novotná vedla zájezdy školní mládeže (mluvící esperantem) do ciziny, tím propagovala naše město, Českou republiku a naši kulturu.  Navštívili Francii, Anglii, Itálii, Belgii, Maďarsko, Polsko a také Litvu.  Společně s polskými dětmi pořádala pravidelné výměnné zájezdy. Při zájmové činnosti mládeže se věnuje i lidovým tradicím a tancům. Ve vypůjčených krojích regionu Červený Kostelec se společně se skupinou děvčat zúčastnila nejrůznějších festivalů a slavností. Předváděli staré zvyky, tance a lidové písničky.  S děvčaty vystupovala také na esperantských akcích v České Třebové a okolních městech, také v našem Domově důchodců. Účastnila se akcí pořádaných zdejším esperantským sdružením, ale i esperantisty v jiných městechZdena Novotná také aktivně pracovala v sekci esperantistů - invalidů a v  katolické sekci Českého esperantského svazu a v českotřebovském esperantském kroužku Amikeco, byla aktivní členkou MO KDU-ČSL. Zemřela uprostřed práce 21. září 2017.

Ve Svinné obnoví povrch místní komunikace hned z jara

Město uzavřelo smlouvu o dílo  na veřejnou zakázku malého rozsahu „Oprava povrchu místní komunikace ve Svinné. Vybraný zhotovitel - firma Dlouhý se provede lokální výspravy, celoplošného krytu z asfaltového betonu a dosypání krajnic štěrkodrtí. na komunikaci v obci Svinná mezi budovou bývalé školy  a točnou autobusu.
Termín zahájení plnění je stanoven nejpozději do 31.03.2023. Cena díla 269.639,80 Kč + DPH 21%.

Bohatší bohatnou, investují do hovadin a potřebné lokality "utřou nos".
Stačí mít ostré lokty nebo "hodného strýčka". Lobby řídí rozvoj společnosti

K úvaze na uvedené téma mně dohnala četba dvou  textů na internetu. Předně jde o velmi zajímavý článek a webu seznam.cz o tom, že podpora pro A. Babiše ve volbách se dost kryje s méně rozvinutým územím Sudet v severozápadních Čechách a na Ostravsku a že tyto regiony potřebují pomoc. A při podrobnější analýze obecně platí, že všude, kde je vyšší podpora A. Babiše je současně jiné sociální složení obyvatel.  Píše se i o tom, že právě do těchto regionů je třeba posílat takovou podporu, aby to přineslo skutečný užitek jim samým, aby to obyvatelé pocítili na svém uplatnění, na možnostech osobnostního rozvoje.
Sleduji denně zejména místní a regionální dění a vidím, že rozvoj lokalit závisí nejen na odvaze místní samosprávy, ale i o tom, jakého kdo má kde strýčka a jak se dokáže orientovat v systému dotací a podpor. Trochu mě dostal text o přípravě muzea pohyblivých betlémů ve Svitavách a jisté rozčarování tamní samosprávy z toho, že lze na to získat "jen" 90 a nikoliv zamýšlených 150 milionů korun. Pokud by to Svitavy platily ze svého, jistě by to bylo jinak.  Také jsme chtěli stavět novou expozici pro velorexy, naše "rodinné stříbro". Stála by 20 milionů a dotace činila jen pět. Tak jsme to prostě odpískali, projekt je zatím šuplíku.
U nás jako i jinde v chudších městech obracíme každou korunu,  nemáme na údržbu a úpravu komunikací, chodníků a škol. Potřebovali bychom rozvoj a přitom mnoho peněz dáváme do "neviditelných prací" spojených s údržbou škol, sociálních zařízení a ostatní musí počkat až se otevře "ruka Páně" s dotacemi. K nim dáme velké dofinancování za složitých podmínek, které mohou přinést další dodatečné náklady.  Podle hodnocení MMR patří Česká Třebová do mezi regiony, kterým je třeba pomáhat.  Máme šanci získat větší % dotace než jinde, využijme toho. 
Také jsou pro nás další otevřené dotační tituly i v rámci kraje. Využívají je dobře např. v Přívratu, u nás málo. A přitom se i zde nabízí potřeba takto dofinancovat nutnou investici do statického zajištění Malé scény. Ten problém a projektový záměr jsme si nevymysleli. Máme ho tu a musíme jej řešit. Vlivem nestabilního podloží bude třeba udělat nemalou investici a každý milion poskytnutý formou krajské dotace by se hodil. Byla by to konkrétní pomoc pro naše město. Ušetřili bychom peníze, které potřebujeme jinde.
Dalším problémem, který potřebujeme vyřešit je vyčištění koryta Třebovky na Zámostí. Patří Povodí Labe a  to je státní organizace, která by se měla o koryto starat.  Nemá tedy smysl, aby si naše město, které oficiálně patří mezi chudé regiony, platilo milion za tuto práci, když jde o úkol jiného subjektu a problém vznikl jeho stavební činností.  Milion k milionu a budeme mít prostředky na jiné potřebné věci.  Kéž by se aspoň tyto záměry podařily.... (mm)

Pardubice slavnostně otevřeli fotbalový stadion. Prohráli se Slavií  0 : 2

Kompletně zrekonstruovaný areál Stadionu Arnošta Košťála se 1. února dočkal slavnostního otevření, v sobotu se zde odehrál historicky první prvoligový zápas FK Pardubice. Domácí se postavili týmu Slavie Praha.
Tato investice - necelých 424 milionů korun včetně DPH -  byla klíčová z hlediska péče o městský majetek,  byl to i dluh veřejnosti. Areál se nacházel již dlouhou dobu opravdu ve špatném stavu, takže zde nebylo možné pořádat fotbalová utkání. Fotbalový stadion, který nově nese jméno po významném fotbalovém donátorovi a nadšenci Arnoštu Košťálovi, tehdejšímu místopředsedovi fotbalového klubu SK Pardubice, vznikl ve 30 letech 20. století pro účely celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu.
Stadion zdobí nový vyhřívaný trávník, který lemují čtyři tribuny s kapacitou 4.600 diváků, z toho 600 míst se nachází na historické západní tribuně. Stadion byl přitom postaven tak, aby v případě potřeby bylo možné pomocí přístaveb nových tribun a jejich propojení zvýšit kapacitu stadionu na 6,5 tisíce až 8 tisíc míst. Vedle hlavní hrací plochy se nachází tréninková plocha s umělým trávníkem, a i zázemí pro diváky, novináře a zejména hráče nabízí vše, aby byla splněna kritéria Fotbalové asociace ČR pro českou nejvyšší soutěž a podmínky Unie evropských fotbalových asociací pro stadiony kategorie 3.
Provoz areálu je řešen formou nájemního vztahu se společností Fotbalový klub Pardubice a.s. Nájemní smlouva, kterou město a klub podepsaly tento týden, umožňuje na principu ceny obvyklé v kombinaci s dlouhodobým smluvním řešením oběma smluvním stranám kvalitní spolupráci v oblasti provozní i ekonomické. Tréninkové hřiště s umělou trávou bude provozovat společnost Rozvojový fond Pardubice a.s. a jejími uživateli budou vedle fotbalových oddílů také sportovní veřejnost a základní školy.
První zápas v rámci 18. kola Fortuna:Ligy mezi FK Pardubice a SK Slavia Praha
Po 54 letech do Pardubic vrátila nejvyšší fotbalová soutěž. Bohužel, hostující Slavia dokázala zvítězit, nicméně radost fotbalistům udělala návštěva 4620 diváků.  Fotbalisté Pardubic předváděli opravdu sympatický výkon a vytvářeli si šance. V samotném závěru hosté využili protiútok po neúspěšné standardce domácího týmu. Stanislav Tecl našel Olayinku, který si tentokrát počkal a zavěsil přesně k tyči. Premiérový zápas v CFIG Areně tak domácí fotbalisté výsledkově nezvládli, prohrálo 0 : 2.


Výročka ústeckých hasičů - město

Poslední lednovou sobotu se konala výroční valná hromada sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. Další hasičské jednotky jsou i v dalších částech města.  SDH Ústí nad Orlicí I. má celkem 46 členů, konkrétně 17 žen a 25 mužů a dále 4 členy do 18 let.
Zásahová jednotka má 17 členů s průměrným věkem 40 let. Její členové jsou připravení 24 hodin denně, na požádání HZS Pardubického kraje, města nebo na žádost obyvatel vyjet likvidovat požár, nebo jinou mimořádnou událost.
Rok 2022 zahájili naši hasiči humanitární pomocí. Reagovali jsme na vleklou Rusko - Ukrajinskou krizi a uspořádali materiální sbírku na podporu lidi na Ukrajině. Podařilo se nashromáždit velké množství hygienických potřeb, zdravotnického materiálu, spoustu věcí na podporu dětí a věcí k lepšímu přečkání zimy. Kromě hasičské činnosti se někteří členové pravidelně účastní také různých závodů. Hasiči také hledají nové posily do zásahové jednotky. 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

Jak se v České Třebové slavilo - Alegorické vozy bývaly součástí prvomájových průvodů a jejich náměty byly poplatné tehdejšímu režimu. Uvedená fotografie ale není z prvomájové alce, ale z oslav 100 let železnice v České Třebové 

Zapálili jsme první svíčku na pomyslném dortu
Dětské skupiny Veselý domeček Veská

Už rok mohou rodiče přivést své děti do dětské skupiny v areálu Dětského centra Veská. „Otevřeli jsme ji 1. února 2022 podle příslušného zákona, ale už od roku 2006 jsme se starali o děti touto denní formou péče. Skupina fungovala v různých podobách, také jako stacionář," uvedla ředitelka Markéta Tauberová.
Připomněla, že dětská skupina je nekomerční služba denní péče o děti předškolního věku v kolektivu dětí mimo domácí prostředí. Skupina denně slouží dětem od jednoho roku až do věku, než děti nastoupí do školy. „Provozujeme ji od pondělí do pátku od 6:30 do 16:30 hodin v oddělených samostatných prostorách. Využíváme samozřejmě zázemí naší zahrady s hřištěm a rovněž chodíme do přírody v okolí."
Do Veselého domečku muže chodit až deset dětí. Denně je čeká bohatý a smysluplný program. Péče je zaměřena na zajištění potřeb dítěte, na jeho výchovu, rozvoj schopností a dovedností, na upevnění hygienických návyků dítěte a na jeho kulturní rozvoj. „Přidanou hodnotou u nás je, že se v dětské skupině potkávají děti z běžné komunity a děti rodičů z našeho Trojlístku – to je sociální služba našeho dětského centra, ve které podporujeme rodiče v jejich schopnosti postarat se o dítě a v samostatnosti," doplnila ředitelka.
Dětské centrum ve Veské prochází od roku 2011 velkou změnou. Změnila se skladba služeb, která je pestrá, stále se rozvíjí a předností jsou lidé odborných profesí. Zajistit vedle potřebných zdravotně-sociálních služeb i kvalifikovanou péči o nejmenší děti v době, kdy jejich rodiče pracují nebo si zvyšují svou kvalifikaci, bylo logickým rozhodnutím. „Vždyť máme potřebné zázemí a vnitřní i vnější vybavení, a hlavně kvalifikovaný personál," uvedla Markéta Tauberová.
Dětská centra prošla velkým rozvojem
„Stejně, jako ve Svitavách, i Dětské centrum Veská se proměnilo v poskytovatele velkého množství služeb dětem se zdravotním znevýhodněním a dětem a rodinám v nouzi nebo krizi," uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Pardubického kraje Michaela Matoušková. Dodala, že dnes část dětských klientů tvoří děti s těžkým postižením na lůžkách dlouhodobého pobytu a v paliativní péči. Další ze svých zdravotních služeb poskytuje Dětské centrum Veská formou krátkodobých odlehčovacích pobytů a ambulantně. Součástí organizace je také krizové pobytové zařízení pro děti nebo sociální služba pro podporu rodin. „Tato situace je pro Dětské centrum Veská příležitostí rozvíjet služby pro potřeby regionu, a přitom co nejefektivněji využívat svou přidanou hodnotu, kterou jsou odborně vzdělaní zaměstnanci s citlivým přístupem a také technické velmi pěkné zázemí centra. A to se právě povedlo u dětské skupiny, která přináší i finance potřebné pro chod všech zmíněných služeb," dodala náměstkyně.


Námět i pro Pardubický kraj

Divadlo J. K. Tyla zajistí seniorům odvoz na představení
Plzeňské divadlo J. K. Tyla s krajem a obcemi nabízí starším obyvatelům malých obcí ze vzdálených oblastí regionu, že jim na vybraná představení zajistí odvoz. Kraj hradí polovinu nákladů na dopravu, druhou platí obce. Projekt, který postupně zahrne šest mimoplzeňských okresů, nabídne ročně 24 představení – to nejlepší z činohry, opery, baletu i muzikálu. Pokud senioři nezaplní autobusy, tak se místa nabízejí obecním spolkům.
Smyslem dlouhodobého projektu je zvýšit návštěvnost divadla, kvůli covidu klesla zhruba na sedmdesát procent kapacity. „To je pro nás strašně málo, když jsme byli zvyklí na 88 procent, což bylo v předcovidovém roce 2019. Novým projektem jsme původně chtěli doplnit návštěvnost alespoň do 95 procent, ale teď nám to bude nějakou dobu pomáhat se slabší návštěvností z Plzně,“ řekl ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava. Od roku 2014, kdy nastoupil, se zvýšila návštěvnost divadla téměř o deset procent. „A teď to lavíruje,“ uvedl ředitel. Podle něj mnoho abonentů za dva roky zpohodlnělo a už si nekoupili předplatné.
„Už máme Plzeň-sever a nově Plzeň-jih a teď jedeme na Domažlicko. Všechny okresy chceme podchytit do roka a čtvrt. Dohromady to bude 24 představení ročně s plným servisem,“ řekl Otava. Na jedno představení nabízí divadlo 440 vstupenek. Podle Otavy jde o originální projekt, který jiná divadla v ČR nemají.
„Projekt musí mít dobrého obchoďáka, čekal jsem na něj šest let. Zajíždí za starostou, seznámí ho s projektem, dohodnou termín s tím, že u nás uvidí to nejlepší ze všech žánrů – činohry, opery, baletu a muzikálu,“ řekl. Odvoz na představení plánují přes další obce, divákova cesta nesmí trvat déle než hodinu. Pokud místa nezaplní senioři, což se zatím stává výjimečně, nabídnou je obce ostatním obyvatelům.
Divadlo má speciální programy pro všechny věkové skupiny – školky, školy, klub mladého diváka, střední věk i seniory. Před sezonou plošně nezvyšovalo ceny vstupného. Jen u některých představení, třeba muzikálů, vzrostla cena předních míst, ale nebylo to zásadní, dodal Otava.
Jak to je v našem kraji
Východočeské divadlo Pardubice má zajímavý repertoár a možnost shlédnout tamní inscenaci nemusí být pro seniory z venkova jednoduchou záležitostí. Pardubice jsou umístěny v kraji asymetricky a tak cesta do některých lokalit je poměrně dlouhá a vyčerpávající. Veřejná doprava ve večerních hodinách není zajištěna. Přitom divadlo má dotace z krajského rozpočtu, tedy z peněz od všech daňových poplatníků v kraji. Řešení může být třeba dotací na hostující představení v jiných městech kraje nebo i výše popsanou metodou dle plzeňského divadla. V tom případě by se jednalo o zájezdy ucelených skupin tak, aby byl autobus využit. Část nákladů by platilo divadlo (nebo i kraj), část by byl z dotace obce (např. pro svaz nebo klub seniorů)  a částečně by mohli přispívat i sami účastníci zájezdu. S nabídkou by musela přijít samo divadlo a vyhodnotit, zda jim to stojí za to.
Pro Českou Třebovou je ve hře především dobré vlakové spojení do Pardubic a z Pardubic. Ještě po 22. hodině máme dva rychlíkové spoje, což ve spojení se seniorským jízdným situaci dobře řeší. Nápad z Plzně je tedy vhodný spíše pro jiné oblasti s komplikovanějším dopravním spojením.

Kdy budou jarní prázdniny
6. 3. - 12. 3. v okresech Benešov, Beroun, České Budějovice, Český Krumlov, Chrudim, Klatovy, Ostrava-město, Pardubice, Prostějov, Rokycany, Svitavy, Trutnov, Ústí nad Orlicí