Českotřebovský deník 41/2023 (9/2)   
Nové video Českotřebovského deníku: 
Výstava koláží v Kulturním centru - aneb - Petr Hájek dobyl Českou Třebovou

  Vernisáž výstavy Koláží Petra Hájka v českotřebovské výstavní síni  byla velmi vydařená, stejně jako na předešlých vernisážích zde vládla pohoda a dobrá nálada, mezi návštěvníky se míchali Třebováci i Oušťáci. Mezi hosty vernisáže byl také českotřebovský starosta Zdeněk Řehák a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, Petr Hájek si dovezl na vernisáž také hudebníky a vybral dobře.  Ukázalo se, že Petr Hájek není jen výborný správce sousedního města, kde ve funkci starosty "vládne"  už čtvrté funkční období, ale také tíhne k múzám několika druhů.  Jeho "slabost" pro amatérské divadlo byla dobře známa v širém kraji, nyní vešla i v České Třebové ve známost i jeho další záliba v kolážích, ve které výtvarno spojuje se svými vzpomínkami, fantaziemi. Výstava obsahuje úctyhodný počet obrazů, jejichž společným výtvarným řešením je kruh. Výstava teprve začala a tak je třeba pozvat veřejnost, aby poodkryla zdroje inspirace Petra Hájka a posoudila řešení. Přestože jde o někdy podobná výtvarná řešení - vždy s dominantními kruhy, tak lze žasnout, jaké varianty jsou možné a jak je s nimi lze měnit i nálady a lze.  Je zde opravdu co prohlížet. Jde především o vzpomínky, pocity a nálady. Na výstavě připravil autor i vlastní památníček, takový neoficiální výtvarný vzkazovník, do kterého mohou návštěvníci výstavy sami vytvořit z připraveného materiálnu vlastní výtvarné řešení. Také množství vystavených koláží je obdivuhodné. Autor o tom říká, že má doma hluboké skříně, kam své výtvarné myšlenky ukládá a čas od času je vytahuje, aby si připomenul momenty, které vedly k inspiraci.

Další nové video Českotřebovského deníku: Koncert učitelů ZUŠ 

  Ve středu 8. února večer se uspořádala v Malé scéně českotřebovská základní umělecká škola tradiční Koncert učitelů, ve kterém nabídla zaplněnému sálu multižánrový devadesátiminutový program, ve kterém  bylo opravdu co poslouchat.  Byly zde lidové  písně, klasika, smyčcové a klavírní komorní soubory, sólový trombón, zpěv, čtyřruční klavír, malá taneční kapela, ale také závěrečná hra bandu ve stylu swingového orchestru.  Velmi potěšující zprávou byla také přítomnost vedení města, konkrétně starosty Zdeňka Řeháka s manželkou a s místostarostky Zuzany Nejedlé
Byla to také ukázka, jak škola spolupracuje se svými bývalými žáky a trvale působí k obohacování hudebního života města. Absolventi škol působí v českotřebovských orchestrech a hudebních skupinách a obohacují náš život i v dnešní době, kdy mnozí jsou zvyklí hudbu jen poslouchat přes sluchátka z všelijakých hudebních nosičů. Díky českotřebovské zušce a jejím učitelům má zdejší mládež do života základ, který lze dobře využít a na něho navázat. Práci učitelů ZUŠ je proto třeba ocenit, pracují s dětmi v době, kdy jiní mají volné chvíle a oni se zde snaží s nimi dále a systematicky pracovat, připravovat je na pravidelné besídky a další veřejná vystoupení a soutěže určené pro žáky základních uměleckých škol. Právě velká účast veřejnosti na koncertě byla pěknou formou poděkování učitelům za jejich práci. Dělají ji opravdu dobře. (mm) Odkaz na 48 minutové video  najdete ZDE

Jeden z turnajů Českého poháru starších žáků ve volejbalu v České Třebové

Bude se konat už tento víkend za účasti týmů z České Třebové, Chocně, Kojetína, Klatov, Sokolova, Č. Budějovic B, Meteoru Praha.   Hradí prostory jsou v hale ZŠ Nádražní ZŠ Nádražní v sobotu od 10 do 17 hodin  a v neděli od 9 do 13 hodin v tělocvičně VDA Habrmanova a tělocvičně ZŠ Habrmanova Na Skále.
 
Pozvánka na žehnání obnovených křížků v Knapovci 

Na Květnou neděli 2. dubna 2023 v 15 hodin zveme do Knapovce na požehnání tří obnovených sakrálních objektů. Jedná se o sochu Panny Marie v areálu bývalého statku Aveny (pozemek p.č. 621/2), nově umístěný křížek se třemi světci při cestě ke hřbitovu (p.č. 467/2) a kamenný pilíř s mariánskou soškou při cestě k vodojemu (p.č. 434/2), všechny v katastru Knapovec. Na jejich obnově se finančně podílelo město Ústí nad Orlicí a Pardubický kraj.
Obnova těchto tří objektů volně navazuje na meditační stezku se šesti obnovenými křížky, která byla vybudována na území Knapovce, Dolního Houžovce a Horního Houžovce v roce 2015. V roce 2017 byla doplněna restaurovanými Božími muky u Dolského potoka v katastru Dlouhé Třebové.
Součástí programu budou zastávky se zamyšlením a modlitbou u každého křížku a zakončení v knapoveckém kostele sv. Petra a Pavla. Pro účastníky je zajištěné občerstvení v kulturním domě v Knapovci. Všichni jsou srdečně zváni.
Akci podporuje město Ústí nad Orlicí. Zve PhDr. Jana Staňková a P. ThLic. Jan Pitřinec

Obchvat Kojic bude hotov do konce dubna

S aktuální situací při stavbě obchvatu Kojic se v úterý odpoledne přímo na místě seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Samotnou stavbu, která navazuje na obchvat nedalekých Chvaletic, zaplatí z 85 procent Integrovaný regionální operační program. V průběhu výstavby se objevily dílčí komplikace způsobené výměnou projektantů, přeložkou ČEZu a jinou třídou těžitelnosti zeminy, což mělo vliv na zpomalení postupu odkopávek. Stávající termín dokončení stavby je na konci dubna letošního roku.
„Stavba obchvatu Kojic je od samého počátku nejen pro kraj jako zadavatele, ale také pro projektanty a následně stavebníky velkou výzvou. Část silnice v nové trase vede po náspu přes rybníky a mokřady a v poměrně složitém území blízko hlavnímu železničnímu koridoru. Celá stavba je tvořena třemi etapami.
První je úsek silnice v původní trase z Chvaletic do Kojic. Druhou pak samotný obchvat Kojic a třetí etapu tvoří úsek silnice II/322 od křižovatky s III/3224 po nový obchvat Kojic. V průběhu stavby bylo z objektivních důvodů nutné prodloužit termín realizace jednoho z úseků, což bylo způsobeno opožděnou demolicí stávajících objektů a následnou přeložkou ČEZu, ale také jinou třídou těžitelnosti zeminy, což bohužel zpomalilo postup odkopávek. Bohužel se tak stalo v rámci změny projektanta, jelikož s tím původním jsme nebyli spokojení a bylo nutné celý projekt dokončit. V tuto chvíli jsem byl pracovníky stavby, ale i našimi investičními pracovníky ujištěn, že dokončení stavebních prací je plánováno na konec dubna,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že vozovka bude široká 9,5 metru a samotný obchvat obce bude na obou koncích napojen kruhovými objezdy na stávající průtah obcí.

Pomozte nám najít projekty do letošního ročníku E.ON Energy Globe! 

I tentokrát hledáme inovativní nápady, které šetří energie, budují udržitelnost a starají se o přírodu. Víte o nějakých?
Přihlaste svůj projekt ! Máte projekt, který šetří přírodu, a chcete se s ním pochlubit? Přihlaste ho zdarma a soutěžte o 500 000 korun na jeho další rozvoj.  Přihlášky přijímáme až do 28. 2. 2023.
Dejte nám tip na zajímavý nápad
Znáte projekt, který si podle Vás zaslouží pozornost? Dejte nám o něm vědět – stačí pár vět, odkaz na web, případně kontakt. My už zařídíme všechno ostatní a autory projektu si najdeme.
Dám vám tip na projekt - každý úspěch odměníme.
Když se Váš tip probojuje do finále, dostanete od nás poukaz v hodnotě 10 000 korun na ubytování v Treehouse Stvořidla. Užijte si dvě noci, dobrodružství i wellness v přírodní rezervaci v korunách stromů. Těšit se můžete na cedrový koupací sud, cedrové plovoucí sauny a drink na uvítanou. Zajímá Vás, jaké firmy a start-upy uspěly v minulých letech? Podívejte se na přehled finalistů a inspirujte se.
Věříme, že spolu najdeme ty nejlepší ekologické projekty z celé České republiky.
Tým E.ON Energy Globe  E.ON Energie, a.s. F. A. Gerstnera 2151/6, 370 01 České Budějovice 7
Šárka Tříletá +420 735 144 980 energyglobe@eon.cz

Krajský rozpočet na rok 2023 bude posílen o téměř 1,2 miliardy korun

O zapojení zvýšeného inkasa daní a nedočerpaných prostředků rozpočtu loňského roku rozhodli na svém pondělním jednání krajští radní. Zlepšené inkaso sdílených daní z loňského roku činí necelých 780 milionů korun, přes 417 milionů pak pochází z nedočerpaných prostředků a úspor loňského rozpočtu. Díky tomu se podaří posílit krajské investice, a to především v oblasti dopravy.
„Již tak silně proinvestičně nastavený krajský rozpočet dostává další posílení, a to díky zapojení zlepšeného inkasa sdílených daní z loňského roku, které činí necelých 780 milionů korun. K tomu pak díky vnitřním úsporám a nedočerpaným prostředkům dodáme dalších 417 milionů korun. Celkem jsme tak schopni primárně investiční stránku krajského rozpočtu posílit o 1,2 miliardy korun s tím, že 450 milionů korun půjde na vykrytí celé řady připravených investic do oprav silnic v našem kraji. Nejedná se tedy o prostředky, které bychom rozpustili v provozu, ale zajistíme výrazné posílení investičních akcí dle zásobníku projektů ve všech oblastech, který postupně doplňujeme,“ řekl hejtman Martin Netolický, který má v gesci finance a rozpočet.

Lávka přes Labe v Chvaleticích získá krajskou pomoc na veřejné osvětlení

Na jednání se starostkou Chvaletic Renatou Dymešovou přijeli v úterý odpoledne hejtman Martin Netolický a krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. Obec je známá především díky hnědouhelné elektrárně. V poslední době se také na katastru obce řeší těžba manganu, jelikož geologický průzkum odhalil u Chvaletic bohaté ložisko manganu. Pardubický kraj navíc ve městě zřizuje Střední odborné učiliště zemědělské, do jehož rozvoje chce investovat.
Jedním z témat setkání byl stav lávky přes Labe, která spojuje Chvaletice s okolními obcemi. „Lávka od svého vzniku v roce 1988 neprošla žádnou výraznou investicí a byla dlouhodobě ve špatném stavu a byly zde složité majetkoprávní vztahy spojené se soukromým subjektem. Město ji získalo darem v roce 2019 a v loňském roce obdrželo dotaci 17 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V minulosti jsme uvolnili z krajského rozpočtu 200 tisíc korun na projektovou dokumentaci a nyní jsme připraveni pomoci s obnovou veřejného osvětlení na přístupové cestě od nádraží směrem k lávce,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V městě zřizuje Pardubický kraj Střední odborné učiliště zemědělské, a proto radní Josef Kozel informoval starostku Renatu Dymešovou o již realizovaných a připravených investičních akcích. „Na zemědělském učilišti ve Chvaleticích máme připravený projekt na zlepšení hospodaření se srážkovými vodami. V areálu školy budou umístěny dvě retenční nádrže s čerpadly, do kterých bude svedena veškerá dešťová voda ze školních budov. Ta se následně použije na závlahu zeleně v areálu školy. V tuto chvíli jsme ve fázi výběru zhotovitele stavby, která má vyjít na přibližně 11 milionů korun. Pokud vše půjde podle našich představ, tak bychom stavbu rádi v březnu zahájili a na podzim dokončili,“ uvedl radní Josef Kozel s tím, že mezi dalšími záměry je vybavení učeben či multifunkční hřiště.

  Pozvánka na únorový koncert Kruhu přítel hudby 


  FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY


V roce 2003 uplynulo 725 let od první zmínky o České Třebové jako obydleném místě. Je to vzpomínka problematická, ne zcela doložena, zachovala se v opise ve vatikánském archivu  a navíc Českou Třebovou uvádí navíc poněkud zkomoleně.  Přesto se k ní hrdě hlásíme. Před pěti lety v roce 2018 jsme taky připomínali  již 740. výročí existence msta a od té doby uplynulo právě pět let. letos můžeme tedy slavit  výročí sedmisetčtyřicátépáté. 

To se normálně neslaví a tak budeme muset ještě pět roků čekat na kulatou "750". Sám jsem byl před 45 lety u slavení "sedmistovky" (Bože to už jsem starý...) a s kolektivem autorů (připomenu Vladimíra Hampla, prof. Hanu Habrmanovou, prof. Josefa Slavíka, Ing. Jindřicha Beka. Karla Aligera  nebo Prof. RNDr. Pavla Kováře a další) jsme tehdy připravovali k vydání sborník, který také vyšel ve velkém nákladu v pražském nakladatelství TIPOS a dodnes se s ním můžeme setkávat na burzách a bleších trzích. Dobře si pamatuji i na cenzuru, která byla s jeho vydáváním spojena a jak nám "komisaři" přebrali náš seznam významných osobností města. Takový Gustav Habrman tehdy neměl šanci.   Před dvaceti lety v roce 2003 byly k výročí města vydány také pamětní medaile. Fotografii uvádím- už je také 20 let stará, tedy pro pamětníky....  (mm)