Českotřebovský deník 42/2023 (10/2)  
POLICISTÉ S VEDENÍM MĚSTA ŘEŠILI KRIMINALITU VE MĚSTĚ

V úterý 7. února se na českotřebovské radnici sešli zástupci vedení města, městské policie a Policie ČR. Předmětem jednání byly otázky, jako je drogová problematika, s tím související prevence a obecná bezpečnost ve městě.
Dle sdělení státní policie bylo v předešlém roce na území našeho města řešeno deset trestných činů a sedmnáct přestupků, které byly spojeny s výrobou, držením a distribucí nedovolených látek. „Ačkoliv dle oficiálních statistik naše město v rámci území bývalého okresu Ústí nad Orlicí nijak výrazně nevybočuje, všichni vnímáme, že je zde prostor pro zlepšení. To je také důvod, proč jsme iniciovali toto setkání. Společně jsme dohodli základní postupy, podle kterých budou své kroky koordinovat strážníci městské policie a policie ČR.“ uvedla po jednání místostarosta města Zuzana Nejedlá.
 Při jednání také byly otevřeny otázky bezpečnosti ve městě a prevence kriminality. „Kromě drog a běžné kriminality přináší dnešní doba specifické formy trestné činnosti, jako je například kriminalita v kyberprostoru, která se dotýká všech věkových skupin, a to včetně seniorů. Z tohoto důvodu město osloví s nabídkou posílení prevenčních přednášek nejenom základní školy, ale také další zařízení, jako je například domov pro seniory,“ dodal starosta Zdeněk Řehák.  Tisková zpráva města Česká Třebová


Koncert učitelů ZŠ měl velký ohlas 

Byla to událost kulturní i společenská, naplno se ukázalo, že multižánrově pojatý program bude vyhovovat publiku v celé šíři, bylo možné poslechnout velký výběr nástrojů klasických ale i swing, vše v kvalitním provedení, na kterém učitelům školy velmi záleželo a dali si opravdu záležet. Vše se podařilo do kompaktního rozměru, byla také výborná dramaturgie večera. Koncert, z něhož máme ukázky zachycené na videu, můžeme porovnat také s loňským koncertem učitelů z února 2022 a ještě také z koncertem v roce 2020, v době "před covidem". Odkazy na tyto koncerty dále uvádíme. V roce 2021 se koncert učitelů ZUŠ nemohl z důvodu vládních opatření konat.
 2020

K problematice kriminality ve městě - chybí statistika práce městské policie

Výše uvedená tisková zpráva se zabývá problematikou bezpečnosti a odvolává se na oficiální statistiky, ale bohužel nepřináší žádné srovnání a neumožňuje veřejnosti si vytvořit jakýkoliv přehledný obraz o tom, jak je možné hodnotit Českou Třebovou po bezpečnostní stránce. Je to pak vlastně tisková zpráva o setkání, nikoliv o tom co je tu k řešení. Můžeme to přece jen vyhledat, existují mapy kriminality,  kde lze vyčíst hodnocení na úrovní celé republiky, na úrovni kraje územního odboru, tedy vlastně okresu a také na úrovni obvodního oddělení Policie ČR.  Abych nenapínal, tak Česká Třebová a její obvod  při zahájení mapy kriminality vycházela z tohoto srovnání velmi dobře, patříme mezi města, kde je bezpečnost dobře zajištěna.
Uvedené hodnocení bylo zveřejněno v únoru 2021 za období pouhých 2 měsíců navíc ovlivněných covidem
Zveřejněný index kriminality pro obvodní oddělní Česká Třebová (obsahuje mimo vlastní město a jeho obvod ORP třeba až Vlčkov a Dolní Sloupnici nebo na druhé straně také Damníkov a Anenskou Studánku)  vychází v našem okrese a okolí nejlépe a má hodnotu 3,6.  Naproti tomu např. v obvodu Ústí nad Orlicí  byl index kriminality 7,3.a poloviční objasněnost. Kdybychom pátrali v dalším okolí, tak zjistíme, že nižší index kriminality než na Českotřebovsku najdeme ještě na Poličsku a Skutečsku. Jinak všude jsou hodnoty vyšší, a to i násobně, na severní Moravě, v severních Čechách, v Praze a jejím okolí jsou hodnoty tohoto indexu nejvyšší a v některých pražských obvodech třeba 40 i více.   Česká Třebová byla také pod okresním, krajským i republikovým průměrem.  Českou Třebovou a její rajón lze tedy hodnotit jako bezpečné místo. Mělo by nám to pomáhat v různých výzkumech hledajících např. "dobré místo pro život".

Mapa kriminality se vyvíjí a nyní je aktualizována průběžně. Lze si vybrat období, které budeme sledovat a můžeme se zaměřit i na aktuální data na webové stránce Mapa kriminality (policie.cz) 

Zde je dělení zcela jiné podle zvoleného rozlišení mapy a místo obvodů OO Policie ČR je zde rozlišení po obvodech ORP a také jednotlivých obcích a dokonce i jejích částech. Jednotlivé trestné činy jsou pro každé zvolené rozlišení roztříděny do skupin dle druhu trestné činnosti a jsou zde také uvedeny přestupky. Proto také počet hodnocených jevů závratně narostl.
 
Stojí zato si udělat výpis kriminality např. za ORP Česká Třebová za loňský rok 2022:

Počet přestupků v ORP Česká Třebová bez rozlišení druhu 1410
násilná činnost 13
toxikománie 25
krádeže 31
podvody 27
Extremismus 1
dopravní nehody 4
krádeže vloupáním 19
Jiná majetková kriminalita 33
Obecně nebezpečná 12
Požáry, výbuchy 1
Celkem 1576 jevů, z toho přímo v našem městě jde o 1426 evidovaných jevů.

Podobně vysoká (a ještě vyšší) čísla jsou pro další ORP na našem okolí. Jednak proto, že jde o větší obvody a možná i pro větší míru kriminality:  Lépe se to tedy srovnává na úrovní jednotlivých měst v našem okolí:
Česká Třebová 1426, Ústí nad Orlicí 1454, Litomyšl 2680, Lanškroun 991, Svitavy 2291, Letohrad 456, ale Žamberk již 792 atd. Velký počet z těchto nasčítaných jevů tvoří ovšem dopravní přestupky, např. v Litomyšli v 2680 jevů tvoří dopravní přestupky 2608 položek. To jistě díky velmi široce rozvinutému úsekovému měření rychlosti. Díky přestupkům pak ale porovnání čísel v mapě kriminality ztrácí smysl.
Nicméně existence map kriminality umožňuje trvale sledovat bezpečnostní situaci ve městě či obci komukoliv z veřejnosti a ptát se následně na případné důvody zhoršení situace a podobně. Osobně přehledy ve formě tabulek považuji za názornější, umožňující srovnání, třídění a to v daleko přehlednější formě. 

Další neméně důležitou stránkou bezpečného života je problematika přestupků a dodržování veřejného pořádku ve městech a obcích, což je doména práce městské policie.

Zde chybí v České Třebové jakékoliv statistiky o práci městské policie již za několik let, přesněji od roku 2020.   Pamatuji si na roky, kdy jsem během ledna vždy dostával pro Českotřebovský zpravodaj k dispozici data o činnosti  městské policie za předchozí rok srovnaná do tabulek s hodnocením a také srovnání s předchozí dobou. Odkazy na dva takové roční přehledy uvádím.  Bohužel to v posledních letech na veliteli městské policie nikdo nevyžaduje. Myslím, že by se nic nestalo, kdybychom v Českotřebovském zpravodaj oželeli sloupek rádoby zajímavých sdělení o zásazích městské policie a místo toho dostali nějaký jiný vypovídající přehled její činnosti. Městská policie nás jako daňové poplatníky stojí v městském rozpočtu nemálo peněz a tak by bylo na místě dát občanům o její práci nějaký přehled, který by doložil její činnost. Vím, že městská policie a její strážníci nemohou vždy vyhovět všem, ale právě zveřejněním činnosti v celkovém přehledu minimálně za uplynulý rok a zdůraznění  těžiště její práce by tak bylo zřejmé, jak se přestupková činnost vyvíjí, na co se strážníci ve službě zaměřují  atd. Zatím bohužel takový přehled nemám a výše uvedená tisková zprávička o jednání zástupců státní a městské policie s vedením města to nemůže nahradit. (mm)

K popisované problematice kriminality na Českotřebovsku se velmi dobře hodí i následující text z dnešního webu Policie.cz

Policisté objasnili sérií krádeží v České Třebové, ke kterým docházelo v průběhu měsíce ledna a února letošního roku. 
Orlickoústeckým kriminalistům se díky spolupráci s policisty z obvodního oddělení v České Třebové podařilo objasnit sérií krádeží, ke kterým docházelo v České Třebové. Českotřebovští policisté muže díky místní znalosti v úterý 7. února 2023 v České Třebové vypátrali a na základě předchozího souhlasu státního zástupce zadrželi.
Kriminalisté třiadvacetiletého muže obvinili z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Obviněný se přiznal ke dvanácti skutkům, díky nimž si přišel na téměř 300.000 korun. Tento počet ovšem nemusí být konečný. Svého jednání litoval a uvedl, že důvodem páchání trestné činnosti bylo zabezpečení nejen své osoby, ale i jeho rodiny. Dopouštěl se krádeží různých věcí z rodinných domů, garáží a vozidel. V jednom z případů se dokonce i v nočních hodinách vloupal do rodinného domu, ve kterém spali nic netušící majitelé. Zajímal se především o finanční hotovost, cennosti, mobilní telefony, platební karty, trezory, ale bral i cigarety, oblečení, batohy. Peníze většinou utratil a věci, které se mu nehodily, následně na různých místech odložil.
Kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Obviněný muž byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost odsouzen.
Ve čtvrtek 9. února 2023 v dopoledních hodinách soudce rozhodl o umístění obviněného 23letého muže do vazby. V případě pravomocného odsouzení obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Jde o spravedlivé financování dětských center 

Hejtman Martin Netolický jednal s ředitelkou Dětského centra Veská Markétou Tauberovou o nutnosti legislativních změn v rámci úhrad za zdravotní péči v dětských centrech. Podle zákona totiž centrum spadá pod dětské domovy do tří let věku, svou nabídkou služeb však tuto definici nenaplňuje. Ve Veské se identifikují spíše jako centrum komplexní péče bez omezení věku.
Na problematiku úhrad v rámci dětských center upozorňujeme již delší dobu, bohužel zatím stále bez výsledku. Rád bych v tomto směru obnovil jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Následně bychom jako kraj mohli využít zákonodárné iniciativy a navrhnout příslušnou změnu zákona, která dětským centrům pomůže s řešením současné situace. V tuto chvíli je totiž veškerá zdravotní péče mimo úhrady zdravotních pojišťoven, což je podle nás jednoznačně chybné, protože dětská centra poskytují specializovanou a kvalitní zdravotní péči. Alespoň část výkonů by měla být z pojištění hrazena,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Zdravotní péče v dětských centrech je nyní hrazena z prostředků zřizovatele, dětská centra ve Veské i ve Svitavách přitom mají přesah i do dalších krajů. Část dětských klientů ve Veské tvoří děti s těžkým postižením na lůžkách dlouhodobého pobytu a v paliativní péči. Další ze svých zdravotních služeb poskytuje Dětské centrum Veská formou krátkodobých odlehčovacích pobytů a ambulantně. Součástí organizace je také krizové pobytové zařízení pro děti nebo sociální služba pro podporu rodin.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY


Fotografie z Hýblovy ulice ukazuje, že doba před 112 lety byla daleko jiná než dnes, a závidíme jak živé bylo centrum třeba malého města. Nikde žádné automobily, žádné problémy s parkováním  a na chodnících spousta lidí. 

Koncert KPH - Čtvrtek  16. 2.  2023  v 19 hodin - Malá scéna Česká Třebová