Českotřebovský deník 43/2023 (11/2)  
Prvá Slovenská železniční objednala nové lokomotivy v CZ LOKO 

Společnost Prvá Slovenská železničná (PSŽ) svůj dopravní park rozšíří o dvě lokomotivy EffiShunter 1000. Kupní smlouvu v jihlavském závodě CZ LOKO, kde se vyrábějí, podepsali zástupci obou firem. Obě budou dodány počátkem roku 2025. Rozhodnutí o nakoupení  nových strojů od CZ LOKO urychlil nedostatek dieselových lokomotiv a zvýšený objem přeprav v Rumunsku a Maďarsku, zejména na neelektrifikovaných tratích. Rozhodujícím kritériem vedle kvality bylo právě rozšíření interoperability tohoto typu lokomotivy o Rumunsko. Firma zajišťuje přepravu zboží také na území Slovenska a Česka. Prostřednictvím Interoperabilních lokomotiv a jedné licence v těchto čtyřech zemích Evropské unie zjednodušila a zrychlila přepravy bez přepřahů v přechodových stanicích .... Více ZDE

II. liga volejbalu - Sokol Geodézie Česká Třebová opět v čele tabulky

Českotřebovské sokolky hrály doma v hale na Skále a získaly všechny body, co byly ve hře, porazily Červený Kostelec 3 : 1 a 3:0 a opět se vyhouply do čela druholigové tabulky skupiny B. To ovšem díky tomu, že jejich hlavní konkurent - Sokol Šlapanice nějaký bod v tomto kole ztratil. V příštím dvojkole v pořadí 27.a 28, pojede Sokol Česká Třebová příští víkend na zápasy do Mnichova Hradiště a Šlapanice hrají doma s Havlíčkovým Brodem.  Do konce jarní části soutěže zbývá ještě 5 dvoukol, závěrečné zápasy odehraje Sokol Česká Třebová v Praze s týmem Bohemians 25. března.

Krajský volejbalový přebor pokračoval
SK Rybník nadále úspěšný

SK Rybník hrál doma s Litomyšlí a oba zápasy vyhrál s poměrem setů 3 : 0 a 3 : 1 a díky zaváhání  Sokola Kerhartice v zápase s Chvaleticemi zvýšil v čele krajského přeboru svůj náskok na 1. místě tabulky na 7 bodů. V soutěži hraje také Sokol Česká Třebová II. Hrál v Červeném Kostelci, první zápas prohrál 3 : 0 , aby pak v odvetě stejným poměrem 3 : 0 domácí celek Červeného Kostelce porazil. Byl to zápas posledních dvou týmů v tabulce, na jejich pořadí se nic nezměnilo, Sokol Česká Třebová II je sedmý a Červený Kostelec s velkou ztrátou na místě osmém. 

Kuželkáři Lokomotivy prohráli doma s Trutnovským béčkem o 8 kuželek !

Divizní utkání Lokomotiva Česká Třebová KK Trutnov B se hrálo v pátek 10. února  od 17 hodin. 8 kuželek rozhodlo!

Konzum rozdal přes 450 tisíc neziskovkám 

Sbírka Společně za úsměv, kterou každoročně organizuje obchodní družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí, přinesla neziskovým organizacím v regionu částku 457.510 Kč. Formou dárcovských kuponů přispěli zákazníci na jednotlivých prodejnách Konzumu částkou 237.510 Kč.
Obchodní družstvo Konzum pak k veřejné sbírce přidalo dalších 200 000 Kč z vlastních zdrojů. Poděkování patří všem dárcům, kteří projevili dobrou vůli, a i v této nelehké době věnovali minimálně částku 30 Kč na zajímavé a potřebné projekty, které pomohou ke zkvalitnění života mnoha lidem.
V letošním ročníku bylo zapojeno 31 projektů neziskovek působících sociální oblasti. Největšího úspěchu dosáhl projekt Oblastního spolku ČČK Ústí nad Orlicí, který obdržel částku 74.842 Kč. Prostředky budou využity na rozšíření a dovybavení Centra sociální pomoci. Celkem bylo dárci na prodejnách obchodního družstva uplatněno 7.917 dárcovských kuponů v celkové hodnotě 237.510 Kč. Obchodní družstvo Konzum pak dle poměrů, o kterých rozhodli zákazníci, rozdělilo dalších 200.000 Kč z vlastních zdrojů.
K symbolickému předání šeků všem zapojeným organizacím došlo na společném setkání 7. února na centrále Konzumu v Ústí nad Orlicí.


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY
Náměstí v České Třebové před 100 lety kolem roku 1925. Placené parkování ještě nebylo potřeba...


Festival činoherního a hudebního divadla Červený Kostelec bude 16.-19.února

Bude to již 26. ročník.Je to krajská postupová přehlídka přivítá jedenáct amatérských souborů, které uvedou to nejlepší z jejich loňské produkce, vystoupí ale i divadlo Exil z Pardubic.
V programu si své najdou diváci klasických kusů z pera Gogola, Moliéra i Čapka, ale také ti, kterým není cizí současná dramatika nebo autorské divadlo. O tom, kdo zvítězí a postoupí do celorepublikové přehlídky, rozhodne odborná porota, ve které zasednou profesionálové z DAMU a JAMU i další divadelní odborníci.
„O naši přehlídku je díky profesionálnímu zázemí, přátelské atmosféře a kvalitní porotě tradičně velký zájem. Dokonce musíme z kapacitních důvodů soubory i odmítat. Přesto se letos do programu dostaly některé, které budou na festivalu hrát poprvé – jsou to Divadlo v Roztocké z Jilemnice, spolek Divadla trochu z Nové Vsi nebo DS při TJ Sokol Předměřice nad Labem. Novým souborům se snažíme dávat příležitost, aby představily svou tvorbu vedle známějších divadel," vysvětluje zájem o kostelecký festival Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit, které je hlavním pořadatelem přehlídky divadel.
Festival v Červeném Kostelci už tradičně probíhá v sále Divadla J. K. Tyla. Do několikadenního programu přehlídky se mohou hlásit amatérské soubory z celé České republiky. Přednost mají ovšem regionální divadelní spolky, které se mohou pochlubit jak dlouholetou tradicí, tak i kvalitou jejich inscenací.
K nejoblíbenějším patří třeba jaroměřský Divadelní spolek Vrchlický, který do Kostelce přiveze Čapkovu Matku v režii Stanislavy Glembek, místní soubor uvede hru D. Lindsay-Abaira Králičí nora, za kterou její autor obdržel Pulitzerovu cenu v roce 2006. Komedii Revizor tentokrát vybrali Krocani v troubě – divadelní spolek ZUŠ Dobruška. Drsný irský humor slibuje Mrzák Inishmaanský současného dramatika a režiséra Martina McDonagha. V programu se objeví i méně uváděná hra Václava Havla Ztížená možnost soustředění v podání jilemnického Divadla v Roztocké.
O tom, komu nakonec bude patřit vítězství a postup na celostátní přehlídku činoherního a hudebního divadla ve Volyni, rozhodne odborná porota složená z divadelních profesionálů. Předsedou letošního ročníku bude pedagog brněnské JAMU a režisér Aleš Bergman. Vedle něj zasedne profesor Jakub Korčák a režisér z pražské DAMU. O rozbory textů se postará dramaturgyně karlovarského divadla Petra Richter Kohutová. Hlasovou úroveň herců zhodnotí pedagožka DAMU Regina Szymiková.
PROGRAM

čtvrtek 16. února
10:00 / DS Krocani v troubě, ZUŠ Dobruška / N. V. Gogol: Revizor
15:00 / Divadlo v Roztocké, Jilemnice / V. Havel: Ztížená možnost soustředění
19:00 / DS Zdobničan, Vamberk / R. Thomas: Past na osamělého muže

pátek 17. února
10:00 / spolek Divadla trochu, Nová Ves / Molière: Škola pro ženy
15:00 / DS při TJ Sokol Předměřice nad Labem / J. Beran: Nejlepší jsou studený
19:00 / DS Na tahu, Červený Kostelec / D. Lindsay-Abaire: Králičí nora

sobota 18. února
10:00 / Náchodská divadelní scéna / A. Herman: Strýček Harry
13:00 / NODIVSE, Nové Město nad Metují / N. de la Chesnay: Odsouzení Hostiny
16:00 / DS Kolár, Police nad Metují / M. McDonagh: Mrzák Inishmaanský
19:30 / Divadlo Exil, Pardubice / J. Musil Přejmenovaný: Útulek

neděle 19. února
10:00 / DS Vrchlický, Jaroměř / K. Čapek: Matka

Koncert KPH - Čtvrtek  16. 2.  2023  v 19 hodin - Malá scéna Česká Třebová