Českotřebovský deník 45/2023 (13/2)  

Valná hromada Spolku gymnázia       

Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová Vás zve na
valnou hromadu,
která se bude konat ve středu 1. března 2023 v 16.30 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Program:        
zpráva o činnosti Spolku v roce 2022
                        zpráva o hospodaření Spolku za rok 2022
                        návrh plánu činnosti Spolku na rok 2023
                        návrh rozpočtu Spolku na rok 2023
                        volba předsednictva
                        diskuze, různé
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia. Daniela Fricová, předsedkyně Spolku

Hledáme kolegu – kolegyni 


Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice Ústecká 160, 560 02 Česká Třebová přijme
IHNED - záskok za nemoc
→ učitele/-ku I. stupně  na částečný úvazek
(dle dohody) – AJ nutností
pro školní rok 2023/2024:
→ učitele/-ku I. stupně  s praxí na celý nebo
částečný úvazek (dle dohody)
Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících, praxe výhodou. Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.  Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 605 717 350.

NA BŘEZEN CHYSTÁ DDM KAMARÁD TRADIČNÍ BAZAR

Dům dětí a mládeže Kamarád pořádá Bazar – dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro teenegery, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti.
Příjem zboží bude ve středu 15. 3. 2023 v čase 9:00 – 11:00, 13:00 – 17:00 hodin,
prodej zboží bude ve čtvrtek 16. 3. 2023 v 9:00 – 11:00, 15:00 – 17:00 hodin a
 výdej neprodaného zboží bude v pátek 17. 3. 2023 v čase 15:00 – 16:00 hodin.
Seznam a informace k označení oblečení bude ke stažení na našich stránkách v aktualitách nebo k vyzvednutí v kanceláři.
Za příjem zboží si účtujeme poplatek: 0 – 30 ks – 50Kč, 31 – 60 ks – 100 Kč, 61 – 120 ks – 160 Kč, 121 – 200 ks – 220 Kč, 201 a více ks – 300 Kč, kočárek, sedačka, postýlka – 20 Kč.

V BŘEZNU Bude také Cykloburza

DDM Kamarád pořádá Cykloburzu, kde můžete prodat i nakoupit jízdní kola, cyklo příslušenství, koloběžky, in-line brusle. Příjem zboží – pátek 24. 3. 2023 v čase 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00, prodej zboží – sobota 25. 3. 2023 v čase 8:00 – 13:00 a výdej neprodaného zboží bude v sobotu 25. 3. 2023 v čase 13:00 – 14:00 hodin. Za přijímané zboží zaplatíte poplatek (viz. plakát).

Únorové výsledky hokejových zápasů mládeže TJ Lokomotiva

Výsledkový servis
Datum           Čas     Tým domácí                              Tým hosté -  Skóre  - Kategorie
11-02-2023 16:45   TJ Lokomotiva Česká Třebová  HC Hlinsko 7:6 sn   Junioři
11-02-2023 9:00     HC Spartak Polička                   Lokomotiva Česká Třebová 21:2 Mladší žáci
05-02-2023 15:15   HC Chotěboř                             TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:9 Junioři
05-02-2023 9:00     Turnaj ve Skutči 4. třída
04-02-2023 16:30   HC Hlinsko                                TJ Lokomotiva Česká Třebová 4:2 Starší žáci
04-02-2023 11:15   Turnaj v Pardubicích 3. třída
04-02-2023 9:00     HC Skuteč                                 TJ Lokomotiva Česká Třebová 8:9 Mladší žáci

Do Pardubického kraje nedaří lákat turisty. Mezi kraji jsme nejhorší !

Meziroční nárůst existuje, ale nestačí to. V sledování ubytování zahraničních turistů je Pardubický kraj  dokonce je nejhorší mezi všemi  ostatními kraji. Ani celorepublikově se však turistickému průmyslu nepodařilo dosáhnout úrovně posledního předcovidového roku 2019. Vyplývá to z aktuálních dat organizace CzechTourism. V sousedním kraji je řada top cílů pro turisty, v našem kraji jen jediný Stezku v oblacích na Dolní Moravě. Další turistické magnety v našem krají spíše chybí. Také v tuzemské turistice není náš kraj dobrý, i když není úplně poslední, ve statistických tabulkách sledujících ubytování tuzemských turistů  ve statistikách je předposlední  U tohoto druhu turistiky je stejně jako v celé republice převažujicí  cestování rezidentů.  Uvádí to statistiky Czech Tourism...

ZUŠKA V ÚSTÍ NAD ORLICÍ OSLAVILA 20 LET NOVÉ BUDOVY

V sobotu 11. února se konaly oslavy při příležitosti 20 let působení Základní umělecké školy Jaroslava Kociana v nové budově. Stavba začala v říjnu 2000, trvala 2 roky a dokončena byla v prosinci roku 2002. Výuka v nové budově začala v únoru 2003. Ve škole působí celkem 4 obory, hudební, taneční, literárně dramatický a výtvarný. V současné době školu navštěvuje přes 8 set žáků.
Sobotní oslavy se nesly v duchu ochutnávek všech oborů spojené se dnem otevřených dveří. Školou návštěvníky provedl její architekt Karel Blank a mezi hosty nechyběl ani starosta Petr Hájek. Během celého dne se ve škole vystřídalo mnoho návštěvníků, kteří si  ZUŠku velice užili. Oslavy v podvečer zakončil  koncert učitelů školy a hostů. 
Poznámka: Dvacet let nové budovy ZUŠ jistě stojí také ohlédnout se zpět za zjištěním, jak město Ústí nad Orlicí vlastně k nové budově ZUŠ přišlo. Není příliš běžné stavět nové budovy základních uměleckých škol. Do devadesátých let sídlila ZUŠ Ústí nad Orlicí v Hernychově vile a v dalších několika místech města, byly také stížnosti na stav Hernychovy vily, která se pro potřeby ZUŠ příliš nehodila. Hernychova vila byla v devadesátých letech v restituci vrácena potomkům původních majitelů a z restitučního fondu za vydatného přispění  ústeckých  poslanců se podařilo získat peníze na novou budovu základní umělecké školy. Všechna čest projektantům, kteří připravili projekt budovy školy a  také nové řešení prostoru v okolí.  Sousední prostranství, dnešní "Kociánka" se upravilo až následně díky tehdejší spolupráci starosty Richarda Peška s lanškrounským architektem Přemyslem Kokešem. Architekt Karel Blank se snažil těmto úpravám zabránit, byl totiž autorem jiného prostorového řešení prostoru ústecké Smetanovy ulice. Úprava Kociánky se tehdy zaplatila díky dotacím z fondů EU, stála  před 22 milionů korun a byla předmětem kritiky Oušťáků.  Pro zajímavost tehdy několik artefaktů (za dost peněz) pro Kociánku na zakázku dodal brněnský sochař a slévač Jaromír Gargulák, kterého potom v roce 2010 doporučil ústecký starosta Richard Pešek Jaroslavu Zedníkoi jako zhotovitele sochy Jana Pernera u Českotřebovského nádraží. Richard Pešek byl také členem českotřebovské výběrové komise, která vybrala "našeho  kostlivce" k českotřebovskému nádraží - tehdy ze čtyř návrhů. Jako výkonný a uznávaný umělec měl jistě důležité slovo.  Návrhů mělo být tehdy 17, ostatní se tehdy na doporučení České komory architektů z výtvarné soutěže odhlásili...
Budova Hernychovy vily byla po privatizaci docela složitým způsobem nakonec převedena na město, které zde definitivně umístilo  ústeckoorliké Městské muzeum.  Do té doby vlastně nemělo žádnou stálou expozici (stejně jako tehdy muzeum českotřebovské). Budova Hernychovy vily pak byla poměrně nákladně a také citlivě rekonstruována, protože koncem devadesátých vykazovala mnohé nedostatky.  Také zde se podařilo Ústeckým šikovně zajistit financování, tentokrát  s pomocí česko-polského euroregionu Glacensis, kde byla využita aktuální družební spolupráce Ústí n.O. - Bystrzyca Klodzka, Proto muselo mít Městské muzeum v Ústí nad Orlicí rozšířenou funkci o činnost Kulturně společenského centra česko-polského příhraničí. To zřejmě jen v době tzv. udržitelnosti projektu. V dnešním programu muzea o tom již žádnou zmínku nenajdete. (mm)

SDÍLENÁ KOLA V ÚSTÍ NAD ORLICÍ?

Ústí nad Orlicí uvažuje o zavedení sdílených kol. Jsou skvělým nástrojem, jak se rychle, zdravě a ekologicky dopravovat po městě. Na katastru města by mohlo vzniknout zhruba 15 stanic, na kterých si bude možné půjčit kolo. Abychom zjistili, zda bude ve městě o tuto službu zájem a jak ji nejlépe nastavit, připravilo město  na svých webových stránkách krátký dotazník Takovou službu plánuje i město Česká Třebová a zdá se že je o krok dál - má dokonce na to peníze v návrhu změny rozpočtu.

ŠKOLA UPOZORNILA NA RIZIKA ONLINE SVĚTA

Základní škola Bratří Čapků se aktivně zapojila do podpory bezpečného internetu a připravila setkání s rodiči v rámci Mezinárodního dne bezpečného internetu, který se koná v únoru. Tuto akci navštívily na 3 desítky rodičů, kteří měli možnost setkat se s učiteli, kteří se na tuto problematiku zaměřují. Konkrétně se jednalo o metodičku prevence, učitelé informatiky nebo školní psycholožku, kteří se rodičům snažili poskytnout co nejvíce informací a odpovědí na jejich otázky týkající se bezpečného internetu.
Základní škola Bratří Čapků chápe důležitost ochrany dětí před riziky spojenými s internetem a jejich podporu při používání technologií. Toto setkání s rodiči bylo jen jedním z kroků, jak podpořit rodinnou edukaci o bezpečném používání internetu a informačních technologií.
Žáci jsou o rizicích spojených s internetem a jejich prevenci pravidelně seznamováni v rámci výuky. Tyto informace jim pomáhají rozvíjet bezpečné návyky při používání internetu a chránit se před riziky spojenými s online světem.
Rizika, kterým děti a mládež na internetu čelí, zahrnují například:
Únik osobních informací: Děti mohou nevědomě zveřejňovat citlivé informace, jako je jméno, adresa, telefonní číslo nebo fotografie, které mohou být zneužity nebo využity k identifikaci.
Kyberšikanu: Děti mohou být terčem šikany, výhrůžek nebo obtěžování ze strany jiných uživatelů na internetu.
Závislost na technologiích: Děti mohou trávit příliš mnoho času na internetu, což může ovlivnit jejich sociální a emoční zdraví.
Nepřístojný obsah: Děti mohou být vystaveny explicitnímu, násilnému nebo vulgárnímu obsahu na internetu.
Phishing a podvodné e-maily: Děti mohou být zneužity ke získání osobních informací nebo finančních údajů prostřednictvím podvodných e-mailů nebo phishingových útoků.
Mezinárodní den bezpečného internetu (International Safe Internet Day) je celosvětová akce, jejíž cílem je poukázat na důležitost bezpečného a odpovědného používání internetu a informačních technologií, zejména v souvislosti s ochranou dětí a mládeže před riziky spojenými s internetem. Akce zahrnuje různé aktivity, jako jsou setkání s rodiči, školní besedy, kampaně a další, které slouží k informování veřejnosti a podpoře bezpečnosti dětí online.
Akce se velmi líbí, je správné, když tuto problematiku vykládají rodičům přímo učitelé, je to účinný způsob!

Římskokatolická církev chce opravit klášter na Hoře Matky Boží v Králíkách, Pardubický kraj je připraven pomoci

Hejtman Martin Netolický se ve čtvrtek 9. února setkal s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem. Předmětem schůzky bylo hlavně zhodnocení úspěšné spolupráce katolické církve s Pardubickým krajem v oblasti péče o památky a nastavení priorit pro následující roky.
S monsignorem Vokálem se scházíme pravidelně a jsem moc rád, že máme vřelé a korektní vztahy. Řešili jsme hlavně možnou opravu kláštera a přilehlého areálu na Hoře Matky Boží v Králíkách. Církev v současné době žádá o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, rekonstrukce bude stát odhadem kolem 70 milionů korun. Většinu nákladů má pokrýt dotace a Pardubický kraj bude připraven tento projekt finančně podpořit, protože klášter je unikátní církevní památkou celorepublikového významu i významným turistickým cílem. Bohužel se ale v posledních letech jeho technický stav zhoršil, takže je nutné s tím něco dělat. Pokud by církev dostala dotaci, mohlo by k zahájení prací dojít nejdříve v roce 2024,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kromě králického kláštera se na jednání probíraly další záměry. Například převod starého hřbitova a kostela v Brandýse nad Orlicí. „V tomto případě jsem byl na požádání mediátorem mezi radnicí a církví a jsem rád, že zde panuje shoda. S Královéhradeckou diecézí jsme také zhodnotili naši spolupráci pro zajištění Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v budově ve vlastnictví Královéhradeckého biskupství v Pernerově ulici v Pardubicích, za kterou jim velice děkuji, i navýšení grantů Pardubického kraje na opravu památek. Z logiky věci je řada z nich církevní a je rozumné tyto aktivity podpořit finančně, aby se historické budovy zachovaly i pro další generace. Proto jsme pro letošní rok na tyto účely vyčlenili více peněz než v minulosti,“ dodal hejtman s tím, že v těchto týdnech dojde ke zhodnocení došlých žádostí o podporu.
Na závěr návštěvy se biskup Jan Vokál pomodlil za spolupráci s Pardubickým krajem i dobré mezilidské vztahy mezi oběma institucemi.
Mám velikou radost z dlouhodobé přátelské spolupráce s Pardubickým krajem, který velmi dbá na ochranu kulturního dědictví včetně duchovních památek, zohledňuje, že nejsou jen vzpomínkou na minulost, ale stále slouží lidem v regionu. Při pravidelných setkáních s panem hejtmanem vždy cítím, že jejich zachování a rozvoj je jednou z jeho priorit, za což mu děkuji,“ zhodnotil schůzku biskup Jan Vokál.
Biskupství královéhradecké spravuje církevní záležitosti ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Územně je vymezeno od Poděbrad na západě po Žamberk na východě a Jilemnice na severu po Humpolec na jihu.

Výsledky Tříkrálové sbírky ve vybraných obcích regionu

Tříkrálová sbírka přináší nejen radost a požehnání do našich domovů, ale především konkrétní pomoc pro lidi z našeho okolí, kteří ji potřebují.  Sbírka je také krásnou ukázkou toho, že dokážeme i v dnešním světě spolupracovat na společném díle: Charita, obecní úřady, farnosti, občanské spolky, stovky dobrovolníků a tisíce lidí vidí v Tříkrálové sbírce smysluplnou akci, do které se již 23 let obětavě zapojují.  V letošním roce koledníci vykoledovali 3.690.343,- Kč, do online kasičky lidé poslali 46.833,- Kč a 1000,- Kč převedli na bezhotovostní účet. „Naše dobré skutky jsou jako malinké hořčičné zrnko, jež se vůbec nepodobá nádhernému stromu, který z něho jednou vyroste. Přesto mají sílu a schopnost, aby přinesly trvalý užitek.“ Basil Veliký
Jako organizátor akce a příjemce vybraných peněz Oblastní charita Ústí nad Orlicí upřímně děkuje všem vám, kteří jste se na Tříkrálové sbírce podíleli buď jako dobrovolníci nebo přispěvatelé.
Česká Třebová 50 255 977 Kč
České Libchavy 7 28 037 Kč
Choceň 35 199 510 Kč
Dlouhá Třebová 10 44 719 Kč
Dolní Dobrouč 28 151 634 Kč
Jablonné n Orl 20 85 643 Kč
Králíky 15 105 100 Kč
Lanškroun 22 152 168 Kč
Letohrad 47 350 046 Kč
Nekoř 11 68 545 Kč
Přívrat 2 18 407 Kč
Řetová 4 29 953 Kč
Řetůvka 2 16 860 Kč
Rudoltice 12 45 058 Kč
Rybník 4 27 804 Kč
Semanín 2 16 443 Kč
Sloupnice 14 78 485 Kč
Třebovice 6 23 481 Kč
Ústí nad Orlicí 75 248 565 Kč
Vysoké Mýto 10 76 614 Kč
Žamberk 14 106 419 Kč (uveden počet zapečetěnýchj kasiček a vybraná částka)
Celkem bylo na našem okrese vybráno v rámci Třákrálové sbírky do 640 kasiček  3 690 343 Kč.

  FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Nebývá zvykem vracet se ke zveřejněným fotografiích, zvláště po jednodenním intervalu. Tady to udělat musím, protože  jsem od Vladimíra Hrdiny dnes získal  mimořádný "úlovek" v podobě fotografie obrazu, "nápadně připomínajícího  včerejší fotografii. Obraz byl namalován někdy cca před 20 lety (nebo i dříve) v rámci poměrně rozsáhlého cyklu, který označuji souhrnně "Stará Česká Třebová".
Celý tento cyklus, obsahující  více než 20 obrazů byl z části vystaven po dokončení a otevření Domova důchodců v Bezděkově, tedy v letech 2003/2004. Potom jej autor obrazů Vladimír Hrdina věnoval českotřebovskému Městskému muzeum. Veřejnosti vlastně nebyl nikdy vystaven  a považuji to za škodu. Rád bych se přičinil o to, aby se tento soubor dostal v letošním roce do českotřebovské výstavní síně na oči veřejnosti. vystavujeme zde práce lidí odjinud a "domácí" se dostanou na řadu vlastně jenom v rámci pravidelných výstav výtvarné skupiny Maxmilián. Ale co ti další "neorganizovaní" výtvarníci?  Rád bych se pokusil o obnovení výstavy s názvem "Třebováci vystavují", tak, jak se podařilo poprvé v roce 1998, kdy jsme neměli ve městě vůbec žádnou výstavní síň, Kulturní centrum se připravovalo k přestavbě a tak jsem se o takovou výstavu  (úspěšně) pokusil v prostorách staré radnice ještě před její přestavbou, tedy když zde nahoře v patře byla ještě obřadní síň. Výstava se podařila, měla dokonce asi dva a půl tisíce návštěvníků (návštěvní knihu mám ještě doma), prostě jen proto, že v té době žádná možnost vystavovat pro Třebováky nebyla.  Nyní výstavní síň máme , ale vystavují zde  výtvarníci odjinud. A tak bych rád  zajistit tyto prostory třeba přes letní období pro Českotřebováky, Připomeňme, že Česká Třebová výtvarníky má i mimo Maxmiliánce - tedy např. Pavla Langhanse, Miloše Hrdličku, Jiřího Heveru, Vlastimilu. Babákovou, Vladimíra Kormouta, Martu Demelovou, nebo manžele Špačkovy, J. Habrmana  M. Jiraského, Libuši Neradovou  a jistě i řadu dalších, k nim snadno přidáme i práce těch, kteří se  na nás dívají již z výtvarného nebe a jejich významné práce zde zůstaly jako jejich odkaz. Snad se mi to podaří, je přece ještě únor.... Jinou mžností je vyřešit to jako "Salonˇčeskotřebovských výtvarníků", který zde nebyl již několik let.
Tak se zadívejme na následující obrázky:  "Hledejte  10 rozdílů...." (jeden je barevný, druhý černobílý...)