Českotřebovský deník 47/2023 (15/2)  
Příměstský tábor Veselá věda

Letos už desátým rokem pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory, tradičně také v České Třebové. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?
4 dny plné bádání, pozorování a pokusů:
prozkoumáme lidské tělo: Jak funguje srdce? Proč máme v těle játra?
zjistíme, co se dá poznávat v kuchyni (chutě, barvy a vůně v potravinách)
vypravíme se také ven za opylovači: Budeme zkoumat, jak žijí a co pro nás dělají.
Při cestě za "Veselovědní nobelovkou" se dozvíme mnoho zajímavého o životě a objevech nositelů Nobelovy ceny :)
plus 1 celodenní prázdninový výlet
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci
 

Pár dní mrazu poničilo komunikace
Jejich stav je špatný a lepší nebude

Můžeme si projít nebo lépe projet  ty úseky, kde to ještě loni po opravách fungovalo. Zjistíme bohužel prudké zhoršení stavu. Jako jeden příklad za všechny uvedu  část  Semanínské ulice od tunelů k ČEZu, ke křižovatce loni nákladně opravené. Křižovatka ještě drží, ale ten úsek podél uzlové kotelny je  špatně sjízdný. Jedné díře se vyhnete, abyste vlítli do jiné.  Stav mají na svědomí zejména kamiony, které zde jezdí do průmyslové oblasti. Asi nán opět nezbude, že to dále nákladně opravit a ve městě zase vše zůstane při starém. Myslím, bylo mohlo být jinak - je pravý čas na to, abychom se starali hlavně o střed města a vyřešili ty nejhorší a frekventované komunikace po kterých chodíme a jezdíme. Myslím zejména na úsek Habrmanovy ulice od Nového náměstí k Besedě.  Průmyslová oblast by měla počkat, nejsou na to peníze. Ale ani rozpočet města na letošní rok bohužel nepočítá s žádným  zvýšením peněz na opravu místních komunikací, zase jde jen o opravy a výspravy a to dokonce v částce nižší (!!!) , než byla skutečnost loňského roku a žádná plánovaná investice nebo celkové obnovení povrchového krytu  komunikace se nechystá. Stavební práce a materiály jsou dražší, proto se podle toho stavební stav komunikací logicky zlepšovat nebude.  Změnu (k lepšímu) tedy nečekejte. (mm)

Bourání objektů u vjezdu do Tesca avizuje brzké rozšíření obchodního centra

Jde o dva objekty, které měly stále jen provizorní využití. Byly postaveny na území nedaleko teplárny Primony (a vlastně bývalém fotbalovém hřišti, kde se hrával také v zimě hokej a byly zde i výstavy hospodářského zvířectva někdy v sedmdesátých letech. V tom prvním objektu blíže silnice  byla na jedné straně objektu umístěna konfekce n.p, Perla 02, později Primony, kde z neprodaných zbytků látek pomocí kolektivu šiček pod vedením paní Blažkové vznikala pyžama, košile a další konfekční výrobky. Byly také vystavovány na textilních výstavách, prezentacích a módních přehlídkách. Mám přislíbeny i fotografie z těchto akcí.   Jako návrhářka zde pracovala např. paní Radechovská z Ústí nad Orlicí  nebo paní Pavlíčková z České Třebové. Na druhé straně budovy (říkalo se tzv. "lágru")  byly prostory pro sklady CO, tedy např. plynové masky.  O objektu byla také po jistou dobu i mateřská škola, tedy do doby než se v akci Z postavila nová budova MŠ U Stadionu, kam chodili zaměstnanci Perly na brigádu. Připomeňme ještě že Perla měla ještě další mateřskou školu v bývalé Šreflově vila v Kubelkově ulici. (V sousední vilce p.Krále pak sídlila další mateřská škola, jejímž zřizovatelem bylo město.) 
  • Ve zmíněném objektu u silnice byla také později umístěna i ubytovna pro cizí státní příslušníky (zejména z Polska), pracující v továrně. V druhém objektu vzdálenějším od silnice pak byly zřízeny kanceláře.  Po privatizaci a likvidaci Primony se objekty dostaly do majetku soukromého vlastníka. V druhém objektu byl zřízen levný vietnamský supermarket LENA. Na ten první "lágr" byl vydán již před časem demoliční výměr, měla zde stát velká myčka automobilů, pak z toho sešlo. Nabídky na odprodej pozemku jistě byly, nakonec byla poslední z nich akceptována. Na místě  demolovaných staveb vznikne parkoviště a prodloužené obchodní centrum, ošklivé stavby po padesáti letech existence zmizí. Výjezd z obchodního centra bude vylepšen rozdělení na levý a pravý pruh.  Vše je v rukou soukromého investora, který také zahájil demoliční práce a lze soudit že vše bude dále pokračovat. Připomeňme že v roce 2003, tedy před 20 lety  se potom po únorovém odstřelu teplárny a jejího komína práce rychle rozjely a již na podzim  se nové Tesco otevíralo. Byl to tehdy první  hypermarket v regionu, dnes to je již jinak. Bourání objektů postupně sleduji  a také sháním informace o tom, "jak to zde bylo", Nyní uvádím zatím pár fotografii z včerejšího bourání. Natáčím zde dění také video, Zde se pokusím předvést dřívější stav a současnou přeměnu. Abychom měli autentické informace, tak se pokusím se vyzpovídat pamětníky. Dvacet let po odstřelu teplárny se likvidace všeho, co zde v okolí bylo, dovršuje. (mm)
    Personální audit bude lacinější, stačí 400 tisíc korun

    Rada města na svém pondělním zasedání jednala také o zadání personálního auditu. Z jednání vyplývá, že personální audit na českotřebovské radnici provede na základě výběrového řízení pražská firma UnitX, s.r.o. a oproti půlmilionovému předpokladu zveřejněnému  v nabídce zakázky, se ušetří 100 000 korun. Je to mimořádná zakázka, která by si podle dosavadních zvyklostí  a také podle zákona 250/2000Sb v platném znění o hospodaření územních samosprávných celků měla být  jmenovitě rozpočtově zajištěna.  Před uzavřením smlouvy s dodavatelem by měla být  v městském rozpočtu jmenovitě určená položka s tímto názvem. Jinak by to byl o rozpočtově nezajištěný výdaj.  Podle informace, kterou jsem na moji námitku dostal, má být personální audit financován z kapitoly vnitřní správa kde bude využita položka "služby a stravování". S takovýmto vysvětlením se ovšem neztotožňuji. Zadání zakázky by mělo  předcházet rozpočtové opatření, které vše uvede do souladu. (viz §16 odst. 4 zák. 250/2000Sb).  Zřejmě nyní bude všechno jinak, staré zvyklosti na radnici ( dosud důsledně dodržované) nyní nebudou platit. (mm)

    Kohouti odvraceli druhý mečbol  a odvrátili ! Zařídil to Jakub Fúzik!

    HC Jaroměř - HC Kohouti Česká Třebová   3 : 4 (pp)
    Branky a nahrávky: 20. Souček (Kašpar, Kocián), 26. Kotrč (Rind), 35. Holub (Bujňák) – 3. Schejbal (Pažourek, Veverka), 19. Schejbal (TS), 30. Plášek (Ostřanský) 62. Fúzik 3 : 4 !!!!!
    HC Jaroměř: V. Mrázek (V. Stodola) — D. Voňka, V. Dvořák, M. Vágner, P. Kotrč, M. Krejcar, L. Souček, T. Bujňák — A. Holub, V. Háze, J. Kašpar, V. Jahelka, Š. Rind, V. Záliš, D. Brožek, M. Hájek, T. Kocián, L. Souček
    HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Pražák, V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip Rozhodčí: Jakub Pecha, Libor Veinfurter — Štěpán Boček, Jan Řezníček  Diváci: 391

    Zapomněli jsme na nejlepší !                

    S omluvou zveřejňujeme diplom, která získaly na pondělním večerním oceňování nejlepších sportovců našeho okresu českotřebovské hokejbalistky, za své  sportovní výsledky v roce 2022, kdy pod vedením svého trenéra Broulíka získaly všechno, co se v tom roce získat dalo. Včera v rychlém zpravodajství  však bohužel nebyly jmenovány,  měl jsem v tu dobu jen neúplné informace. Bohužel jsem se v pondělí večer na vlastní slavnostní večer nemohl osobně dostavit a byl jsem tedy odkázán na informace od druhých a neměl jsem možnost je zkompletovat.  Proto velká omluva a současně mám možnost zveřejnit diplom, který jim byl předán . Rád to činím, snad to pomůže z části napravit včerejších pochybení. Nejhorši je že byly oceněny jako nejlepší a stejně se na ně v informaci nedostalo.V tom je to pochybení největší. (mm)


    Kraj chce dát na opravy sokoloven až tři miliony korun

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a tajemnice a jednatelka Sokolské župy Východočeské – Pippichovy Lenka Pařízková navštívili v úterý v pražském Tyršově domě starostku České obce sokolské Hanu Moučkovou. Tématem jednání byla především údržba a rozvoj sokolského majetku v Pardubickém kraji. Ten se krajská samospráva snaží dlouhodobě podporovat prostřednictvím dotací ze svého rozpočtu. Pro rok 2023 by podle slov hejtmana Martina Netolického mohla být tato pomoc ještě výraznější.
    „Spolupráce se Sokolskou župou Východočeskou – Pippichovou je dlouhodobá a velmi intenzivní. S tajemnicí župy a krajskou zastupitelkou Lenkou Pařízkovou jsme již před časem nastavili systém příspěvků na obnovu a údržbu sokolského majetku, tedy primárně sokoloven, které jsou bohužel často velmi podinvestované. V loňském roce se jednalo o 850 tisíc korun, ke kterým župa formou bezúročné půjčky přidala dalších 50 procent,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také starostce České obce sokolské představil připravovaný nový systém podpory. „Rádi bychom sjednotili způsob podpory pro jednotlivé jednoty v kraji vlastnící sokolovnu, které nyní žádají například v rámci dotačního programu C1. Takových jednot je v kraji kolem 35. Nově bychom chtěli, aby všechny jednoty žádaly na obnovu svého majetku či opravy prostřednictvím župy, která by si dle svých znalostí regionu tyto žádosti vyhodnotila a byla tak pro nás garantem využití krajských prostředků. V tuto chvíli uvažujeme o částce tři miliony korun, která by podle tohoto nového systému měla být rozdělena již v letošním roce,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, kterého starostka Moučková informovala, že nemá informace o obdobné úzké spolupráci v případě jiného kraje.
    Součástí jednání byla také sokolovna v Brandýse nad Orlicí, o jejímž rozvoji jednal hejtman na počátku ledna s novou místní samosprávou. „Budova z roku 1892 je v majetku místní jednoty, která na zásadní stavební a záchranné práce nemá dostatek finančních prostředků. Proto jsme se domluvili s novým vedením města, že by nyní měl vzniknout projekt, který by identifikoval nejpotřebnější stavební úpravy tak, aby byl objekt využitelný například pro pořádání kulturních akcí ve městě, které jiný vhodný sál bohužel nemá. V tuto chvíli jsme připraveni pomoci městu a jednotě s opravou střechy, což je základ pro další úpravy v interiéru,“ připomněl hejtman Netolický. „Nové vedení města přistoupilo k řešení stavu sokolovny velmi aktivně, což je samozřejmě velmi dobře a i pro naši župu je to jednoznačně velmi dobrý signál, že by se zde do budoucna mohla výrazně rozšířit také členská základna, která je základem pro fungování každé sokolské organizace,“ řekla tajemnice a jednatelka Sokolské župy Východočeské – Pippichovy Lenka Pařízková.
     

      FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

    Jde zřejmě o pohled z hvězdárny gymnázia - z roku 1936. Habrmanova škola práce a severní křídlo školy chlapecké jako na dlani. Všimněme si, jak za deset let od nedávno  publikovaného pohledu ožila Jelenice, a postavil se i červeňák. Zahrádka u základní školy byla krásně udržovaná, podobně krásná byla sadová úprava v ulici před Habrmanovou školou práce.

    Pardubický kraj získá 140 milionů z Unie na Technické muzeum

    Z výběrového řízení Ministerstva kultury o poskytnutí podpory regionálních kulturních a kreativních center vyšel Pardubický kraj velmi úspěšně. Na vybudování Technického muzea ve Vysokém Mýtě získal dotaci více než 140 milionů korun. Druhým podpořeným projektem v kraji byla výstavba městské knihovny Skuteč, která získala 17 milionů korun.
    „Na projektu Technického muzea pracujeme už několik let spolu s Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Cestu k němu otevřelo plánované přemístění části školního provozu v areálu v ulici Kpt. Poplera. Původní Rolnická a lukařská, později zemědělská škola, už svému účelu neslouží, několik menších prostor zde nyní využívá jen VOŠ a SŠ stavební. Muzeum, které se věnuje především karosériím a také dalším technickým sbírkám, zde získá dostatek prostoru pro své rozměrné sbírkové předměty, a to jak pro jejich vystavování, tak i pro uskladnění.“
    Pardubický kraj rozdělil rekonstrukci na tři etapy, aby mohl začít co nejdříve. Přidělená dotace ale stavbu dozajista urychlí. „Celkové náklady jsou propočítány na 210 milionů korun, z toho první etapa na 33 milionů. Uvidíme, co s cenami udělají soutěže na veřejné zakázky.  Více než 140 milionů získáme z Evropské unie, což situaci velmi zjednoduší,“ řekl radní Ladislav Valtr, který má na starosti regionální rozvoj a evropské fondy.
    „Nyní soutěžíme první část rekonstrukce, která se týká zadní budovy ve dvorním traktu. Po dokončení by se tam už mohly přesunout velké exponáty a ušetřili bychom za současné pronájmy  na různých místech ve městě a okolí. Druhá stavební etapa týkající se předních budov by mohla začít příští rok a hotovo bychom chtěli mít v roce 2025,“ sdělil k plánovanému harmonogramu náměstek Línek.
    Technické muzeum získá v hlavní historické budově i ve vedlejší moderní přístavbě místo na prostorný návštěvnický okruh expozicí, přednáškový sál, sbírkové depozitáře, rezidenční ateliéry i klubovny pro kooperativní činnosti. V dalších budovách ve dvoře budou restaurátorské dílny a provozní zázemí. Zadní budova bude využívána jako depozitář velkých vozidel.
    Celá stavba splňuje všechny atributy ochrany životního prostředí a úspory energií. „Bude se tu pracovat s dešťovou vodou, ploché střechy budou ozeleněny či osazeny fotovoltaickými články, v areálu se zvýší množství zeleně a adekvátním způsobem budeme jednotlivé budovy zateplovat. U historické budovy z roku 1903 to bude výměna oken a dveří a zateplení podkroví,“ konstatoval radní Valtr.  Foto: Vizualizace jsou z projektového záměru.

  • ZÁPIS DĚTÍ DO 1.TŘÍDY v ZŠ Na rovině v České třebové 

    Vážení rodiče budoucích prvňáčků, v Mateřské škole a Základní škole Na rovině v České Třebové
    ZÁPIS DĚTÍ DO 1.TŘÍDY PRO ŠKOLNÍ ROK 2023/24
    proběhne dne 19.4.2022 od 15:00 do 18:00 hodin v naší nové školní  budově Lhotka 98 v České Třebové.
    Bližší informace k zápisu a kriteria pro přijetí naleznete na našich stránkách, www.zsnarovine.eu
    Těšíme se na příjemná setkání s rodiči i budoucími prvňáčky!
    Mgr. Renáta Hálová, ředitelka školy.  Kontaktní e-mail:   info@zsnarovine.eu,   tel.736 535 229.