Českotřebovský deník 48/2023 (16/2)  
Česká Třebová bude mít novou knihovnu !

Areál bývalé svářečské školy v ulici Slovanská je nevyužívaný od roku 2014, kdy po odchodu Univerzity Pardubice z jeho prostor došlo k odkoupení objektu městkou společností TEZA. Následoval převod budovy do rukou města, které se od počátku jeho převzetí zabývalo možnostmi jeho dalšího využití právě pro městskou knihovnu, která se nachází dlouhodobě (prakticky od roku 1990) v provizorním umístění ve Smetanově ulici. Do knihovny která by měla být chloubou města chodíme přes třicet let zadním vchodem, po nevyhovujícím schodišti, o bezbariérovosti si můžeme jen zdát, chybí čítárna i prostory pro školní exkurze nebo akce pro veřejnost. Objekt bývalé svářečské školy blízko středu města zakoupený v roce 2014 však chátral a volal po využití, čekalo se na možnost využít vhodný dotační titul  pro rekonstrukci městské knihovny, případně i jako komunitní centrum. Dřívější dotační možnosti byly jen pro knihovny ve velkých městech, až na přelomu let 2021/22 se situace změnila.
Město se na možnost přestavby objektu na knihovnu připravovalo, nejdříve vznikla studie, potom projektová dokumentace pro územní řízení, jednalo se o dotaci na demolici nevyužitelných objektů. Byl také zájem na tom, aby byl nový objekt využit víceúčelově tak, aby byly všechny nové prostory vhodné i pro další organizace města, např. DDM. To se ovšem zatím dojednat nepodařilo a tak byly prostory projektově připravovány pro využití městskou knihovnou. Přesto je řešení budovy takové, že po dokončení není vyloučeno využití některých prostor také pro jiné zájemce. Podobně tomu je přece i v případě městského muzea. Práce na projektové dokumentaci nabraly loni rychlé tempo po zjištění, že se otevírá možnost využít dotační titul v rámci Integrovaného regionálního programu. Práce na projektu byly dokončeny včas tak, aby bylo možné v září 2022, t.j. v termínu, zažádat prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu IROP o dotaci v rámci výzvy určené na posilování úlohy kultury a udržitelného cestovního ruchu v hospodářském rozvoji, sociálním začleňování a sociálních inovacích.
A právě nyní přichází zpráva, že žádost města o dotaci byla kladně vyřízena, budeme mít novou knihovnu!
Město tedy získá dotaci jak na demolici k odstranění určených objektů, i na výstavu a rekonstrukci budovy - doufejme, že se naplní vše co lze realizovat bez nějakého krácení. Protože je Česká Třebová v regionu označením Ministerstvem pro místní rozvoj jako ekonomicky méně rozvinutém, mělo by být procento dotace vyšší než jinde. I tak bude třeba k poskytnuté dotaci přidat nemalé dofinancování ve výši desítek milionů korun. Nějaká čísla o dotaci i ceně projektu znám, ale nevím, zda jsou konečná. Abych nezpůsobil nedorozumění, tak je neuvádím. Za odměnu dostaneme vyřešení deset let odkládaného řešení. Doufejme, že se podaří stavbu knihovny realizovat již v příštím roce.
 Informaci o přidělení dotace  přináší městské webové stránky ZDE

Rezidence ROZMARÝN potřebuje parkoviště

Jedinou možností je prostor mezi objektem nyní postupně stále více obývaného domu  1906 a sousedním domem čp. 1749. Je zde bohužel svahový terén a stromy, které zřejmě nelze skácet, byť je jejich kvalita průměrná a dočasná. Je třeba přece rozhodnutí pro budoucnost. Omezení prostor pro parkování zmenší tak, že při plném obydlení domu čp. 1906 bude pro parkování málo významný. To se vědělo od začátku. Ovšem před zahájením úprav objektu bohužel byla schválena výjimka o tom, že pro nové byty není zapotřebí budovat parkovací místa tak, jak to platí všude jinde po městě. Ve skutečnosti zde dům stál od osmdesátých let a byty zde byly, takže nejde o úplně nové prostory k bydlení. V tomto smyslu má udělená výjimka jisté opodstatnění.
Jako první je  třeba dobře využít zmíněnou plochu, s jejíž úpravou se podle obrázků začalo. Kolik zde bude parkovacích míst si však nedovolím odhadnout. Škoda, že nelze využít celý prostor, vyplatilo by se to. (mm)

Investice v Litomyšli - můžeme jen závidět

Celý text na uvedené téma, převzatý z městského webu města Litomyšl najdete ZDE. Nejde ani o konkrétní výčet jednotlivých akcí, (i když i ten je jistě zajímavý) jako o to, že město Litomyšl předkládá  občanům přehledně a se zdůvodněním přehled toho co se chystá a co se loni podařilo. U nás zatím veřejnost nic neví a tápe a může to být pak zdroj různých nedorozumění.
Zatím je zřejmé zejména to, co bylo z předchozích připravených záměrů města zrušeno: do detailu připravené a vyhlášené rezidentní parkování na Trávníku, úsekové měření rychlosti v Moravské ulici, záměr stavby parkoviště pod hudební školou, dokonce podpořený smlouvou o dílo s vybraným zhotovitelem. Nešlo přece o zbytečné věci - se zrušením jsou současně spojeny ztráty a zbytečně vynaložené náklady, tedy vlastně peníze vyhozené z okna. Myslím, že to jinak bohatě komentované záměry na personální audit na radnici nebo rozšíření provozní doby úřadu i přes poledne nemohou vyvážit.
Z dříve připravených záměrů všechno ostatní ovšem překrývá dnešní rozhodnutí o udělení dotace na novou městskou knihovnu. Je to velké zadostiučinění, že jsme konečně dostali do našeho města dotaci, kterou léta "vyhlížíme" a která umožní realizaci záměru, který bychom sami  si bez dotace neřešili. Jinak už zůstává jen dlouhodobě připravovaná kremační linka v městském krematoriu, pořízení sociálních kontejnerů jako zázemí pro areál Peklák, které ovšem měly být dle smlouvy s vybraným (nesolidním) dodavatelem v provozu už loni o prázdninách, a doufejme i statické zajištění Malé scény, které je jistě potřeba - viz fotografie praskliny pořízená právě před deseti lety! Dnes je stav daleko akutnější. Zatím snad nejvíc bylo řečeno na setkání vedení města s podnikateli, které Českotřebovský deník zaznamenal ZDE. Ale i tak zůstává řada otazníků a témat o kterých se vůbec nemluví, např. o potřebě zainvestovaných parcel pro výstavbu rodinných domků. Potřebujeme přece udržet v našem městě mladé rodiny! Myslel jsem, že nové vedení bude mít "větší tah na branku" a váhavost mně překvapuje. Bylo by žádoucí mít v této věci jasno a oznámit priority "přes které vlak nejede" a pak další věci, kterou jsou podmíněny tím či oním. Třeba tak jako v Litomyšli. (mm)

Metodický kabinet SYPO v MŠ U Koupaliště
Ve středu 15. února 2023 se v mateřské škole  U Koupaliště konalo 4. pracovní setkání zástupců oblastního kabinetu SYPO, Předškolní a prvostupňové vzdělávání v oblasti Ústí nad Orlicí.
Obsahem setkání byla beseda s Mgr. Evou Kolářovou, speciálním pedagogem, výchovnou poradkyní, členkou krajského kabinetu SYPO – řešení problémů při vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
Dalším cílem byl rozbor konkrétních případů a informace od paní ředitelky Ireny Brůnové o kontejnerové přístavbě mateřské školy  U Koupaliště, a to v rámci inspirativní praxe – moderní řešení k navýšení kapacity.  Irena Brůnová, ředitelka  mateřské školy

Judisté přivezli z Žiliny medaile

V pátek 3.2. jsme se vydali do zahraničí. Zúčastnili jsme se Velké ceny Žiliny.
První se ukázala Anetka Kuzněcov, která se na svých prvních závodech zatím rozkoukávala. Jeden zápas se jí však podařilo vyhrát a tím získala 4. místo.
Honza Krška všechny své zápasy bohužel prohrál, ale ukázal velkou bojovnost a dvakrát od výhry chybělo jen velice málo.
Filip Lešinger dokázal jeden ze tří zápasů vyhrát a dostal se v tabulce na 2. místo.
Stejně si vedl i Radek Krška, který v opravách skončil na 5. místě. Ondra Flek se umístil s dvěma prohranými a dvěma vyhranými zápasy na 9. místě. S ním ve váze Matěj Ducháček skvělé tři zápasy vyhrál a dva prohrál, dostal se tak na 5. místo.
Vendulce Fišerové po dlouhé pauze chybí trochu fyzička, ale i ona zabodovala v jednom ze tří zápasů – 3. místo.
Sára Nagyová měla pouze dva zápasy. S jednou soupeřkou si bohužel nevěděla rady a tak se dostala na 2. místo .
Cestou zpět jsme se svezli Pendolinem.

Pardubický kraj chce do roku 2028 v Pardubicích vybudovat inovační centrum, plány představil magistrátu

Jedním z témat společného jednání rad kraje a magistrátu ve středu 15. února byly plány na přestavbu areálu Ke Tvrzi v Pardubicích. Kromě nového dětského domova a objektu sociálních služeb se v lokalitě také plánuje výstavba vícepatrové budovy Pardubického inovačního centra (PIC), které by mělo pomáhat místním firmám s rozvojem.
V Pardubickém inovačním centru mají v budoucnu pod jednou střechou sídlit a poskytovat veřejnosti své služby Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK), CzechInvest, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje nebo Krajská hospodářská komora Pardubického kraje. „V tuto chvíli v regionu působí na různých místech řada subjektů, které se zabývají podporou inovací a podnikání. Jejich koncentrace na jednom místě by měla synergické efekty pro klienty i  jejich činnost. Chceme zajistit růst počtu klientů a dále výrazně rozšiřovat služby P-PINKu, vzhledem k množství již uzavřených rezervací na kancelářské, coworkingové a skladové prostory v aktuálně rekonstruované budově v ulici Jana Palacha očekáváme, že již několik měsíců po jarní kolaudaci se obsazenost přiblíží k maximu. Po roku 2028, tedy brzy po době tak zvané udržitelnosti, je více než reálné, že kapacity v tomto objektu budou vyčerpány a bude znovu nutné přemístit činnost P-PINKu do mnohem větších prostor, které budou již svojí kapacitou, rozsahem a kvalitou odpovídat standardům krajského inovačního centra, na jehož vybudování chceme využít evropských dotací. Náklady na vybudování PIC se v tuto chvíli odhadují na 221 milionů korun, maximální výše dotace činí 50 procent z uznatelných nákladů,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.
Starý dětský domov ustoupí novému
Na společném jednání radních byl prezentován i předběžný harmonogram prací. Pokud se na záměr podaří získat dotaci, mělo by nejprve v letech 2024-2025 dojít k demolici starého dětského domova a výstavbě nového, současně se má pracovat na vzniku nového objektu sociálních služeb. Mezi roky 2026-2028 se podle současných plánů počítá s vybudováním Pardubického inovačního centra. „Kolegům z magistrátu jsme poskytli informace o naší vizi s areálem Ke Tvrzi, dosavadním postupu přípravy a naším cílem bylo zahájit spolupráci, například při koordinaci staveb. Na straně města by šlo navázat s rekonstrukcí chodníku a parkovacích stání v lokalitě, protože postupnou přestavbou našeho areálu půjde k ulici Ke Tvrzi přiřadit pruh pozemku, který by mohl být k dispozici městu pro rozšíření prostoru. V tuto chvíli dokončujeme architektonické a zadávací studie pro objekty v areálu, v případě PIC příští týden zahájíme výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace,“ dodal radní Valtr.


Město Pardubice i kraj dál podporují splavnění Labe do Pardubic 

Dál v rámci společného jednání Rady Pardubického kraje s Radou města Pardubic byla debatována také problematika kanálu Dunaj-Odra-Labe. I přesto, že usnesením vlády byl tento projekt zastaven, shodují se obě samosprávy na důležitosti pokračování příprav na splavnění Labe až do Pardubic.  
 „Splavnění Labe do Pardubic a kanál Dunaj-Odra-Labe jsou dvě vedle sebe stojící záležitosti. Zatímco kanál D-O-L jsme dlouhodobě vnímali jako nerealizovatelný z hlediska ekonomické náročnosti a omezování rozvoje měst a obcí na trase nutností držet pro tento kanál takzvanou územní rezervu, tak v případě splavnění Labe do Pardubic jsme dlouhodobě v souladu, že tento projekt má smysl,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Na jeho popud se vedení kraje i města shodla na společném usnesení v této věci. „Samosprávy Pardubického kraje a Statutárního města Pardubic se shodují na důležitosti pokračování příprav splavnění Labe do Pardubic až po soutok s řekou Chrudimkou včetně veškeré navazující infrastruktury, a to bez ohledu na aktuální zastavení příprav projektu Dunaj-Odra-Labe,“ načetl hejtman Martin Netolický připravené usnesení.  
 Podle primátora statutárního města Pardubic Jana Nadrchala hraje splavnění Labe pro Pardubice jednu z klíčových rolí. „Chceme pokračovat v dlouhodobých aktivitách vědoucích ke splavnění Labe minimálně pro rekreační plavbu. Město tento záměr dlouhou dobu podporuje, považujeme ho za klíčové strategické rozhodnutí, které napomůže rozvoji Pardubic nejen z pohledu cestovního ruchu, ale také průmyslu,“ podotkl primátor Pardubic Jan Nadrchal.


Fotografie pro pamětníky

Budovu českotřebovského gymnázia obvykle představujeme na fotografiích pořízených od Tyršova náměstí . Zajímavý je i pohled na vydané pohlednici města těsně po postavení budovy tehdejší c. k. státní reálky, která od svého podstavení  poskytovala všechno co bylo potřeba pro výuku a také i v některých případech pro společenský život města.


Filmový festival pro děti o jarních prázdninách

Ve dnech 6. 3. – 10. 3. 2023  bude probíhat v Kulturním centru Česká Třebová Filmový festival. Děti mohou každý den od 10:00 hodin  shlédnout pohádku, zasoutěžit si a účastnit se výherní tomboly. Akci připravuje  KC a DDM Kamarád