Českotřebovský deník 51/2023 (19/2)  
Na Pekláku už zimu vzdali, pod sjezdovkou chystají kontejnerovou sestavu   
 Je sice podle data 19.únor, tedy mohly by být zdánlivě nejlepší podmínky pro lyžování, ale skutečnost je daleko jiná. Kombinace slabé zimy a drahých energií znamená pro Peklák stopku, příroda nepomáhá. A tak desetidenní lyžování před koncem loňského roku bylo jediné, které jsme mohli vyzkoušet, Žel bohu i tehdy zde bylo velmi málo lidí, a tak sezóna to je ztracená.   Lze se tedy ptát co dělá zdejší parta, když je špatná zima. Odpověď je na dále uvedených fotografiích - Na Pekláku probíhají změny, které budou znamenat zlepšení služeb a to celoročně v létě, kdy je bikerská sezóna delší a spolehlivější a také v zimě, až se zlepší podmínky. Dřevěný domeček pro lyžařskou školu zde už nenajdeme a vše se připravuje na umístění kontejnerové sestavy, která poslouží v zimě pro lyžařskou školu a hlavně na jaře a v létě také pro půjčovnu kol a vytvoří zde pro sportovce i zaměstnance lepší podmínky.  "Malá sjezdovka Zahrádky je v majetku EkoBi, proto je tato investiční akce v režii této městské společnosti.
To druhé zázemí u dolního parkoviště je v majetku města. je nevyhovující a také vyžaduje změnu. Tou první mají být (jako začátek)  už letos instalovány dva sanitární kontejnery, které měly být instalovány už v loňském roce, vše pro jejich umístění je od léta 2022 dávno připraveno.  Další rozšíření sestavy u dolního parkoviště však bude až v dalších letech.

  

Jarní obleva přinesla větší průtok i v Třebovce

Nejde o povodňové stavy, ale ukazuje se, že naplaveniny v korytě nejsou pro krizové situace dobré a měly by být odstraněny

Kohouty zmohla v Novém Bydžově především únava. Vydrželi dvě třetiny...

Nový Bydžov - Kohouti 7 : 2 (1:1, 1:0 5:1)
Branky a nahrávky: 20. Procházka (Hlaváček), 31. Jebavý (Černý, Němec), 41. Petr (Procházka, Hlaváček), 45. Němec (Jebavý, Černý), 52. Bureš (Eis, Chára), 54. Novák (Matějíček, Veselý), 58. Bureš (Němec, Zmítko) – 18. Filip (Plášek), 59. Hemský (Semorád, Schejbal)
 Stadion Nový Bydžov: J. Paleček (F. Veselý) — J. Matějíček, P. Zmítko, F. Novák, L. Bezděk, J. Pilný, J. Muška — V. Petr, S. Eis, J. Chára, M. Procházka, M. Němec, M. Černý, D. Jebavý, M. Hlaváček, D. Bureš, M. Ladman
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Pražák, V. Daněk, J. Schejbal, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip
Rozhodčí: Jan Petr, Libor Machač — Ondřej Rezek, Filip Šesták  Diváci: 315

 

Krajský přebor ve volejbalu

Zde chybí ve výsledkovém servisu  zpráva o utkání SK Rybník ve Svitavách, které se podle rozpisu mělo uskutečnit v sobotu 18. února. Asi je odložené, jinak jsou výsledky kompletní.  České Třebové se týká výsledek zápasu Sokola Česká Třebová II ve Chvaleticích. Oba sobotní zápasy bohužel  skončily prohrou Sokola, který zůstává na 7. místě osmičlenné tabulky před Červeným Kostelcem. V čele tabulky zůstává SK Rybník, přestože má o dva zápasy méně.

Tenisový turnaj mladších žáků v hale Za Vodou

Turnaj mladších žáků se konal ve dnech 17, - 19. února, zúčastnilo se jej 15 mladších žáků, 3 další přihlášení na turnaj nepřijeli.  Mezi nasazenými hráči byl také českotřebovský Alan Brusenbauch , který se ve dvouhře probojoval do semifinále, kde prohrál s Rafaelem Neudikem z Litovle  6:3 6:3. Ten pak ve finále našel přemožitele v nejvýše nasazeném Davidu Gerišerovi ze Svitav.   Ve čtyřhře vytvořili společnou dvojici Brusenbauch - Gerišer, všechny soupeře porazili a turnaj vyhráli.
Další tenisový turnaj v hale Za Vodou v kategorii starší žactvo se bude konat za 4 týdny 18. - 20. března 2023

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

LETOPOČET 1920 UKAZUJE BUDOVU GYMNÁZIA VE VELMI DOBRÉ KONDICI A TAKÉ VE VELMI DOBRÉM PROSTŘEDÍ SVÉHO OKOLÍ VYTVOŘENÉM V JEDNOTNÉM STYLU.

Silniční stavby v našem kraji budou "zelenější"

Dlouholetá jednání s oborníky z vysokých škol i stavebních firem mají být od roku 2023 vidět v praxi. Pardubický kraj začne od letoška v zadávací dokumentaci požadovat využívání inovativních technologií při opravách silnic. Díky recyklování a dalším novým postupům má dojít ke snížení ekologické zátěže při rekonstrukcích.
„Vždy jsme se snažili dívat se dopředu a přemýšlet, co bychom mohli zlepšit. Proto se s kolegy ze Správy a údržby silnic Pk a odboru dopravy dlouhodobě snažíme o spolupráci s odborníky z českých vysokých škol a řešíme s nimi, jaké nové postupy bychom mohli využívat při opravách silnic. Zajímá nás hlavně prodloužení životnosti komunikace, šetrnost k životnímu prostředí, zrychlení doby provádění rekonstrukce a také možné finanční úspory. Z jednání nám nakonec vyplynulo několik reálných možností, které jsme prověřovali se stavebními firmami a letos začneme například požadovat u všech našich dopravních investic používání určitého objemu recyklovaného asfaltu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Právě využívání R-materiálu, tedy recyklovaného asfaltu, který se bere při rekonstrukcích ze staré vozovky a následně se znovu používá na nový povrch, je jedním z klíčových témat do budoucna.
V České republice nebyl za posledních nejméně 30 let otevřený žádný nový lom a v hlavní stavební sezóně dochází k výpadkům dodávek některých druhů kameniva. Proto bude krajská samospráva od letošního roku u všech dopravních staveb ve své režii požadovat využívání alespoň 15 % asfaltového recyklátu z celkového objemu směsi. „Přínosem použití tohoto typu technologie je úspora kameniva, asfaltového pojiva, nižší energetická náročnost na výrobu směsi a menší opotřebení silnic při transportu z lomu. A do budoucna chceme podíl R-materiálu ještě zvýšit. Nicméně to s sebou nese pro firmy investice do technologických zařízení obaloven asfaltových směsí, proto se tyto změny připravují postupně a již opakovaně jsme zástupce firem působících v dopravním stavitelství upozornili na tento fakt, aby se na to mohli připravit,“ dodal náměstek Kortyš.
Další metody pro odolnější silnice
Pardubický kraj si v pilotních projektech také vyzkoušel či letos otestuje další způsoby, jak nově opravovat silnice. V praxi se již například se využívá technologie recyklace za studena přímo na místě rekonstrukce. Při ní se rozpojí stávající vrstva silnice, do vzniklé směsi se přidají cementová emulzní či hydraulická pojiva a vše se znovu položí na vozovku jako nová konstrukční vrstva. Ve správných podmínkách se tak dá zkrátit doba prací. Podle odborníků se jedná o vysoce produktivní technologii a je možné recyklovat pouze okraje vozovky, pokud je její střed v pořádku.
Dalším novým postupem je využívání pryžového granulátu z vyřazených pneumatik zaručující vyšší odolnost asfaltu proti vzniku trhlin. S životností vozovky má pomoci i instalace 3D rozptýlených výztuží z vláken na nejvíce vytížených místech jako jsou například okružní křižovatky, dojde tak ke zlepšení mechanických vlastností povrchu proti deformacím.
Kraj hodlá také častěji využívat nízkoteplotní směsi asfaltu, které nejsou tak energeticky náročné na výrobu, a tedy jsou šetrnější k životnímu prostředí. Všechny zmíněné technologie mají primárně snížit ekologické dopady staveb i šetřit náklady.
Již v minulém roce si také Správa a údržba silnic Pardubického kraje vyzkoušela například pokládku geotextilie ze skelného vlákna pod finální povrch rekonstruované silnice mezi Moravskou Třebovou a Kunčinou. I tato metoda má zvýšit životnost a odolnost vozovky. Jednalo se o výzkumný projekt s VUT Brno.
Menší mosty by se mohly opravovat pomocí dřeva a betonu
Inovace se nevyhýbají ani mostnímu stavitelství. Místo klasické železobetonové konstrukce odborníci z českých vysokých škol a stavebních firem přišli s nápadem využívat lepené lamelové dřevo v kombinaci s betonem. Ověřená technologie, která se už desítky let využívá například v Kanadě, Spojených státech či Skandinávii, má umožnit rychlejší rekonstrukci mostu za využití ekologicky přívětivějších materiálů, prodloužit jeho životnost a ušetřit náklady. V České republice se zatím jedná o novinku a Pardubický kraj ji chce vyzkoušet u menších mostních staveb.

BAREVNÝ VOLEJBAL - začátek budoucích úspěchů volejbalového oddílu

Turnaje v barevném volejbalu nejsou v České Třebové žádnou zvláštností, ale systematickou prací s mládeží ve volejbalovém oddíle českotřebovského Sokola. V loňském roce, kdy sport postupně řešil pauzu po pandemii covidu  natáčel  Českotřebovský deník na dvou turnajích v hale i na antukových dvorcích a znovu letos v únoru.  A to jsem se dozvěděl, že zde letos budou ještě další dva takové turnaje. Je to způsob, jak přitáhnout k míčovým hrám a k volejbalu již opravdu malé děti, zabavit je, naučit je chodit pravidelně do tělocvičny tak, aby se pohyb v kolektivu stal součástí jejich života. Volejbalisté z českotřebovského Sokola v tom nejsou sami, podobnou metodu zvolili v řadě dalších oddílů. Jasně se ukazuje, že tam, kde nepracují s mládeží od nejmladších nemohou počítat s úspěšnými výsledky.  Zveřejňujeme ukázky - videa z posledních tří turnajů barevného volejbalu v České Třebové:

PŘIPOMÍNÁME: 20. ÚNORA 2005 (PŘED 18 LETY) ODSTŘELILI TEPLÁRNU PRIMONY


 
  

 

  •