Českotřebovský deník 52/2023 (20/2)  
OBSAH JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA  20. 02. 2023 

Jednání se zúčastnilo 24 zastupitelů, omluveni byli Bc. Zuzana Nejedlá, Mgr. Radim Kolář a Ing. Michal Kadlec
1. Rozpočtová změna č. 1 v r.2023
2. Změna č. 2 Územního plánu Česká Třebová - zařazení žádostí a schválení obsahu
3. OZV č. 1/2023 o době nočního klidu
4. Majetkové záležitosti
Záměr směny - majetkové narovnání - atletický stadion • Odstranění kolostavu • Prodej části pozemku ve Svinné • Směna pozemků v k.ú. Skuhrov • Výkup Sahara • Záměr směny - nábřeží Míru • Směna pozemků ul. Kyralova • Záměr prodeje stpč. 96/2 v k.ú. Skuhrov • Vydržení zatrubněného potoku a dešťové kanalizace • Záměr prodeje ppč. 3429/2 a stpč. 2507 k.ú. Česká Třebová
5. Dotace
Smlouva o poskytnutí dotace Oblastnímu spolku Českého červeného kříže na zabezpečení provozu SENIOR DOPRAVY   
Dodatek č. 1 ke smlouvě o poskytnutí finanční dotace z rozpočtu města Naději
Poskytnutí individuálních dotací z rozpočtu města Odbor školství, kultury a tělovýchovy
6. Ceny města „KOHOUT 2022“
7. Různé


Záznam z jednání zastupitelstva města zveřejňujeme na odkazu ZDE (délka cca 94 minut)            


Petrklíč pomáhá seniorům již osmým rokem

Vážené sousedky a vážení sousedé,
rádi bychom Vás touto cestou informovali, že Komunitní centrum Petrklíč, které pomáhá seniorům postarat se o sebe v domácím prostředí, funguje již 8. rokem. Petrklíč poskytuje terénní sociální služby nejen v Pardubickém kraji, ale i v Praze a Středočeském kraji.
Na území Pardubického kraje nabízí Petrklíč pečovatelskou službu, v rámci které nabízí seniorům například pomoc s péčí o domácnost či s osobní hygienou. Tato služba je poskytována přímo v domácnosti klienta za 155 korun na hodinu. Zároveň bezplatně nabízí poradenství například v oblasti příspěvku na péči. Mimo to provozuje Petrklíč dobrovolnické centrum a poradenství pro neformální pečující (tj. pro osoby, které doma pečují o svého blízkého). Je zde možnost využít i půjčovnou kompenzačních pomůcek.
Petrklíč průběžně roste a poskytuje své služby stále většímu počtu seniorů a neformálních pečujících. Rádi bychom Vám poděkovali, že je o naše služby zájem, což je pro nás velký závazek, abychom na sobě dále pracovali a rozvíjeli se.
S potěšením se s Vámi můžeme setkat osobně, abychom se jako sousedé mohli vzájemně pozdravit a pobavit se o našich službách a také o obyčejných věcech, které máte na srdci. Víme totiž, že dát si čas promluvit si o obyčejných věcech, je ten nejcennější čas, který si můžeme dopřát. Navštívit nás můžete na našich pobočkách v České Třebové (Nové náměstí 1746) nebo v Pardubicích (Labský Palouk 495). V případě zájmu o naše služby se můžete obrátit i náš telefonní nebo mailový kontakt.
Kontakt pro zájemce o služby Petrklíče je zde – tel. +420 736 520 119, mail jitka.hubalkova@petrklice.cz, web www.petrklice.cz.
Těšíme se na viděnou!  Autor: Marek Mana


Pardubický kraj je průkopníkem změn i v péči o duševně nemocné

Jedním z témat, které zaujalo ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše v Pardubickém kraji, byla transformace péče o lidi s duševním onemocněním. Také zde využívá Pardubický kraj evropské dotace. Proto cesta ministra vedla minulý týden i do Předhradí u Skutče.
„Náš kraj je v této oblasti opravdu průkopníkem a Předhradí je krásnou ukázkou. V lednu 2021 jsme se sociálními službami definitivně opustili gotický hrad Rychmburk, kde klienti po řadu let bydleli v ústavním prostředí. Transformace se rodila od roku 2015, začínala chráněným bydlením pro samostatnější klienty ve Skutči a pokračovala rekonstrukcí nebo budováním různých typů komunitního bydlení v okolí s tou mírou podpory, kterou klienti aktuálně potřebují,“ nastínil proces změn radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola.
Při této cestě by se kraj neobešel bez pomoci evropských fondů. Ty jsou důležité nejen jako zásadní pomoc při stavebních investicích, ale také při nastartování změn v péči o klienty. „Pro naše zaměstnance se zcela změnil dříve zaběhnutý způsob práce. Nejsou jen pečovateli, ale stali se v mnoha případech průvodci na cestě k zotavení. Dříve k nám mnoho lidí přicházelo na zbytek života, ale nyní se nám daří klienty podporovat a vracet do samostatného života,“ uvedl ředitel Domova na cestě Jakub Vávra s tím, že jeho zaměstnanci již nyní sdílí zkušenosti se zaváděním praxe orientované na osobní zotavení s dalšími podobnými službami v republice. 
Pro klienty přívětivější sociální služby ocenil i ministr Ivan Bartoš. „Lidé s duševním onemocněním se tak mohou dál zapojovat do života a přebírat za sebe zodpovědnost. Je to jeden z nejlepších případů transformace ústavní péče v České republice a já jsem rád, že i takové věci můžeme z evropských fondů podporovat. Krásný hrad Rychmburk, kde byli klienti předtím umístěni, tak mohl otevřít své brány turistům. Přijeďte se podívat, je tu krásně!“ dodal ministr na své facebookové stránce.
 
Rozvojové plány má i obec Předhradí
S Ivanem Bartošem se setkali i starosta obce Předhradí Zdeněk Mikšovský spolu s místostarostkou Vendulou Rybenskou a architektem městské památkové zóny Petrem Budilem. „Ukázali jsme mu brownfield bývalého pivovaru, který bychom chtěli revitalizovat a oživit moderním způsobem, aby mohl sloužit nejen místním obyvatelům, ale také návštěvníkům z celého regionu. Kromě kulturní a společenské funkce by mohl být využit i k turistice či různým druhům podnikání. Chceme si vytvořit představu na reálných základech, která může být rozdělena do více etap tak, aby nepokračovala degradace budov. Podle zkušeností pana ministra z Terezína či Josefova se ale zřejmě neobejdeme bez dalšího investora. Nicméně nám zatím přislíbil přehled dotačních možností i příklady dobré praxe z dalších míst,“ řekl starosta Mikšovský. Ten s ministrem konzultoval také otázky dostupného bydlení s různými druhy podpory a rovněž udržitelný rozvoj ve zdejší mateřské škole. Obec aktuálně realizuje i lokalitu pro výstavbu 15 rodinných domů.

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY



Dotace na FVE pro města, obce, církve, spolky... ( až 100 %)

Do 30.5.2023 je možno podávat žádosti o dotace na FVE pro města, obce, církve, spolky aj. s dotací až 100 % a přebytky el. en. využívat ve veřejném osvětlení obce. (Termín bude zřejmě prodloužen)   „princip“ spočívá v tom, že dotace v OPŽP 11. výzva  https://opzp.cz/dotace/11-vyzva/  je nově paušální a nikoliv procentuální.
Pokud tedy při výběrovém řízení se vysoutěžená cena dostane na úroveň paušálu, tak je dotace až 100 %. Omezující podmínkou tohoto dotačního titulu je to, že u obcí do 3.000 obyvatel nelze jen instalovat FVE,  ale je nutno měnit i zdroj tepla za nový (buď tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu, plynové TČ, kogenerační jednotku aj.).
Na tento nový zdroj je také dotace až 100 %.   Nové zdroje tepla se instalují do zateplených objektů, většinou dříve podpořených z OPŽP ČR.  Pokud je objekt nezateplen, lze instalovat pouze FVE na střechu. Komplexní úspory nezateplených objektů budou spuštěny od jara 2023 do konce roku s podporou až cca 75 % dle velikosti úspor.
Dle informací SFŽP se budou prostředky do tohoto dotačního titulu stále doplňovat a to po dobu ještě 9 let.
Nevýhodou je dotace „jen“ do 75 %, ale na druhé straně je možno dotovat i přiměřenouopravu střechy kvůli statice.
Příklady zisku 100 % dotace vzešlého z výběrového řízení
dané dotační ceny jsou bezpečně vysoutěžitelné viz níže.  
 
Výpočet dotace na FVE
https://www.fotovoltaikabenekovesco.cz
Výkon 20 kWp: 20 kWp x 35 000 Kč x 1 x 0,75 x 1,1 = 577 500 Kč
Výkon 50 kWp: 50 kWp x 35 000 Kč x 0,85 x 0,75 x 1,1 = 1 227 188 Kč
 
Výpočet dotace na BATERIE
https://www.benekov.com/produkty/fotovoltaicka-elektrarna/bateriove-uloziste
Výkon 50 kWp: 50 kWp x 26 000 Kč x 0,75 x 1 = 975 000 Kč