Českotřebovský deník 53/2023 (21/2) 
SENIOŘI V POHYBU SE ROZJÍŽDĚJÍ

Po letní prázdninové přestávce se senioři do cvičebního sálu vrátili v říjnu 2022. 36 přihlášených seniorů se každý čtvrtek schází v prostorách Taneční školy, nejenom k zdravému protažení, ale zároveň zmírnit příznaky stárnutí a  příznivě ovlivnit své zdraví a vitalitu.
Rčení "ve zdravém těle zdravý duch" platí také pro naše seniory. Nejen, že přispějí ke svému zdraví, ale po ukončení cvičební hodiny najdou čas na  přátelské posezení v příjemném prostředí Recepce Taneční školy, třeba u  kafíčka.
Senioři mají za sebou i své první veřejné vystoupení na Vánoční besídce  klubu Seniorů v prostorách společenského sálu Na Skalce v České Třebové. Jejich bohatá účast, nasazení a energie, které byli schopni do svého  vystoupení investovat, rozzářila úsměvy na tvářích ostatních seniorů a  sklidila zasloužený potlesk. Tím odstartovala další řadu jejich vystoupení.  Blížící se  veřejné vystoupení  na výroční členské schůzi a následně na akci Šibřinky, pořádané místní TJ Sokol.   Další novinkou je zpívání u piana. Na úplném konci cvičební lekce se senioři  sejdou u piana a společně si zazpívají. Společný zpěv blahodárně okysličí  tělo, pozvedne ducha a stává se z něj nezapomenutelný zážitek.
Senioři jsou zdrojem neuvěřitelné inspirace a překvapení. Jejich nadšení,  zapálení pro věc, ale i neskutečné fyzické výkony opakovaně utvrzují v přesvědčení, že věk je jenom číslo a že lidské tělo a mysl dokáží zázraky.  Senioři v pohybu je projekt postavený na spolupráci klubu Seniorů České Třebové a Taneční školy Česká Třebová, za finančního přispění města Česká  Třebová.
Šárka Prossová  Miloslava Kroftová


INFORMACE K PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ ZŠ NÁDRAŽNÍ

Pokud při letošním zápisu uvažujete podat žádost o udělení odkladu povinné školní docházky, pak Vám můžeme vřele doporučit přípravnou třídu. Přípravná třída je zřízena při ZŠ Nádražní a zapsány do ní mohou být děti s odkladem povinné školní docházky nebo děti pětileté, které se zde intenzivně připravují na zápis do první třídy.
Děti se vzdělávají 4 hodiny denně tak, že část dne pracují u stolečku, část dne mají herní aktivity na koberci a poslední hodinu odchází ven na procházku nebo na školní hřiště. Každý den je procvičována komunikace, orientace v prostoru a čase, barvy, matematické představy, slabikování a jsou rozšiřovány všeobecné znalosti. Cílem přípravné třídy je připravit děti na bezproblémový vstup do 1.třídy, aby se děti cítily sebejisté, samostatné a do školy se těšily.  Ukázka činnosti dětí v přípravné třídě je na videu ZDE
Jak na zápis do přípravné třídy?
Termín: 14.4. a 15.4. v době zápisu do základních škol, od 27.3. vyplnění elektronické přihlášky na webových stránkách ZŠ Nádražní
Místo: ZŠ Nádražní – Komenského ulice Co k zápisu potřebuji: občanský průkaz zákonného zástupce, rodný list dítěte, doporučení pedagogicko-psychologické poradny a praktického lékaře pro děti a dorost (neb klinického psychologa). V doporučení z poradny a od lékaře má být uvedeno, že se DOPORUČUJE VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ.
K zápisu do přípravné třídy lze přihlásit i dítě, pro které ještě nebylo vyřízeno vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Žádost bude přijata a řízení bude „pozastaveno“ dokud nebudete mít potřebné dokumenty vyřízeny. Dokumenty je však nutné doložit nejdéle do 31.5.2023.  Více informací na ředitelství ZŠ Nádražní.

 

Parní vlak do železničního muzea v Jaworzyně Ślaské pojede  již 29. dubna

Milovníci parních vlaků se mají v Pardubickém kraji na co těšit také v letošním roce. Kromě tradičních sobotních jízd v průběhu letních měsíců je připraven výlet parním vlakem do polské Javořiny Slezské, kde bude na návštěvníky čekat prohlídka Železničního muzea ve Slezsku.
 „Podařilo se nám s projektem „Výlety parou česko-polským pohraničím II“ uspět v rámci vyhlášené výzvy evropských fondů. Tento výlet tak bude spolufinancována z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Glacensis. To je pro účastníky dobrá zpráva, protože díky tomu bude celá cesta významným způsobem dotována, což se promítne samozřejmě na ceně zpáteční jízdenky. Výlet se uskuteční v sobotu 29. dubna a v tuto chvíli řešíme jízdní řád na české i polské straně a připravujeme doprovodný program,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Kromě jízdy, která je sama o sobě zážitkem, se budou moci účastníci těšit na dvě zastávky se zajímavým programem. V Dzierżoniówě bude součástí zastávky prohlídka expozice kolejových vozidel v budoucím železničním muzeu a kromě toho také návštěva radniční věže, ze které je krásný výhled nejen na samotné město, ale také na nedaleké Soví hory. V Javořině Slezské pak bude čekat prohlídka velkého Železničního muzea ve Slezsku,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Historický parní vlak vyrazí z Ústí nad Orlicí v brzkých ranních hodinách a pojede směr Letohrad, Jablonné nad Orlicí, Těchonín, Lichkov, Mezilesí, Klodzko, Dzierżoniów a Javořina Slezská. Návrat do Ústí nad Orlicí je plánován v pozdních večerních hodinách. Vzhledem k omezenému počtu míst ve vlaku je vyžadována předchozí rezervace. Bez ní nebude možné se výletu zúčastnit. Rezervaci je možné provést na emailu: jizdy@starestroje.eu. V případě naplnění kapacity si pořadatel vyhrazuje právo rezervaci odmítnout. Cena jízdného je jednotná, a to bez ohledu na místo nástupu a výstupu a činí 108 korun včetně zpáteční jízdenky.  TZ

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Nyní se budu věnovat  publikování pohledů na město v různých letech. Můžeme si postupně všímat změn na tváři města. Z nich můžeme odvodit kdy byly postaveny některé domy či celé ulice. Na této pohlednici ještě není založen městský hřbitov ani tam nevede žádná Hřbitovní ulice, cesty k lesu nepřipomínají trasu dnešní silnice. Na Trávníku ční komín Felcmanovy továrny a Vyskočilův mlýn, tehdy asi nejvyšší budova ve městě.Před třemi roky (1896) byla postavena budova obecné školy v Nádražní ulici. Rozvíjí se park Javorka, Národní dům nemá žádný sál a fungoval jako průmyslový objekt - mlýn později pak i slévárna mosazi.
 

Propojovací nadzemní koridor propojí centrální příjem v Pardubicích s okolními budovami

Na stavbě centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici rozhodli krajští radní o zahájení výběrového řízení na zpracování projektové dokumentace pro vybudování propojovacího nadzemního koridoru, který spojí tuto největší krajskou investici v historii s okolními budovami. Předpokládaná cena za vybudování koridoru činí 50 milionů korun včetně daně.
 „Vybudování spojovacího koridoru je samostatným projektem mimo stavbu centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici. Projekt jsme připravovali v několika variantách s tím, že jsme v rámci rozhodování zohledňovali především ekonomickou situaci. Vzhledem k tomu, že do rozpočtu kraje můžeme zapojit zvýšené inkaso daňových příjmů z loňského roku, tak jsme schopni se přiklonit k variantě, která bude znamenat pro pacienty a personál zvýšení komfortu, protože při přesunech z jednoho objektu do druhého budou procházet prostorem, který bude temperovaný. Předpokládaná hodnota této stavby činí 50 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 Konstrukčně jde o kombinaci oceli a skla, přičemž tíhu koridoru ponesou nejenom tři budovy, které vzájemně propojí, ale také nosné sloupy založené na hlubinných pilotech. Rámovou konstrukci opláští v případě temperované varianty fasádní systém, který využije vlastností izolačního trojskla nebo lehkých sendvičových panelů. „Chtěli bychom, aby k zahájení stavby došlo v průběhu druhé poloviny příštího roku a aby stavební práce plynule navazovaly na dokončení druhé etapy stavby pavilonu s urgentním příjmem. Vzhledem k napojení na další dvě budovy mimo nový pavilon budou stavbě samotného koridoru ještě předcházet stavební úpravy, které jsou pro toto napojení nutné,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. TZ


Rozšíření poskytované péče v Rehabilitačním ústavu v Brandýse n.O.

Dalším rozvojem Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí se na svém pondělním jednání zabývali krajští radní. Ti na základě jednání s ředitelkou rehabilitačního ústavu Světlanou Jeřábkovou schválili investiční záměr na výstavbu nové budovy pro poskytování komplexního neurorehabilitačního kranioprogramu, který slouží pacientům se získaným poškozením mozku po cévních mozkových příhodách. Celkové náklady na přípravu a realizaci stavby se předpokládají ve výši 382 milionů korun včetně daně. Potenciál realizace je závislý na zajištění finančních prostředků, a to včetně těch externích.
 
„Návrh paní ředitelky Jeřábkové se záměrem na rozšíření poskytované péče v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí velmi podporuji. Cílem je poskytování komplexního neurorehabilitačního kranioprogramu, tedy komplexní intenzivní rehabilitační péče pro pacienty se získaným poškozením mozku po cévních mozkových příhodách či kraniotraumatech. Jedná se o program, ve kterém bychom byli schopni nabídnout pacientům velmi rychlou rehabilitaci a pomoci jim tak vrátit se do běžného života,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pro kranioprogram by v rámci areálu měl vzniknout nový objekt, který by funkčně navazoval na další budovy rehabilitačního ústavu. „Součástí budovy by mělo být 15 až 20 lůžek, sesterna, ambulance s čekárnou či 22 cvičeben fyzioterapeutů. Prostor by zde byl také pro nové pracoviště pro ergoterapeuty,  místnosti pro robotické přístroje, počítačová učebna,  nová elektroléčba, magnetoterapie, místnosti pro klinického logopeda a psychologa, záložní zdroje pro nouzové napájení celého areálu, ale také kanceláře, zasedací a společenská místnost. Pro zvýšení komfortu zaměstnanců a návštěvníků by měla vzniknout také vnitřní a venkovní parkovací místa,“ popsal projekt hejtman Martin Netolický, který zmínil také financování projektu. „Předložená studie předpokládá náklady na přípravu a realizaci stavby ve výši 382 milionů korun včetně daně. To znamená, že nyní budeme intenzivně prověřovat možnosti financování, a to včetně získání externích zdrojů,“ řekl hejtman Netolický.
Rehabilitační ústav disponuje podle ředitelky Světlany Jeřábkové dostatkem zkušených fyzioterapeutů, ergoterapeutů i dalšího nelékařského zdravotnického personálu.  „Rozšířením poskytovaných služeb zvýšíme kvalitu péče o pacienty po CMP a kraniotraumatech, navážeme na péči vysoce specializovaných cerebrovaskulárních center. Pacienti budou mít šanci vracet se do běžného života v co nejvyšší možné kvalitě.  Dále  budou jednoznačně posíleny příjmy rehabilitačního ústavu. Současně se uvolní prostory v hlavní budově, které budou využity k dalším příjmům a zvýšení kvality pobytu pacientů, a to například vznikem nových jednolůžkových pokojů, novými procedurami či pronájmem prostor pro další služby pro klienty,“ řekla ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Světlana Jeřábková. TZ


Stavební úpravy na tvrzi bouda zvýší bezpečnost návštěvníků

Radní Pardubického kraje na svém dnešním jednání schválili zahájení výběrového řízení na zajištění zvýšení bezpečnosti návštěvníků dělostřelecké tvrze Bouda. Jedná se o demontáž starého, výrobu a montáž nového zábradlí, a to včetně souvisejících stavebních úprav a odvodnění výtahových šachet. Předpokládané náklady dle zpracované projektové dokumentace činí pět milionů korun včetně daně.
„Na tvrzi Bouda pokračujeme v jednotlivých úpravách, a to nejen v prostorách vstupního objektu. V rámci rozvojových plánů jsme ještě společně s Martinem Ráboněm identifikovali problematické části prohlídkové trasy z hlediska bezpečnosti návštěvníků a posádky tvrze. Na mnoha místech je totiž ve špatném stavu nebo chybí zábradlí. Na místech, kde zábradlí je, pak často neodpovídá dobovému vzhledu. V rámci projektu tedy dojde k demontáži starého, výrobě a montáži nového zábradlí včetně souvisejících stavebních úprav a odvodnění výtahových šachet. Předpokládaná hodnota prací podle zpracované projektové dokumentace činí pět milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Tvrz Bouda je jednou z pěti stavebně dokončených dělostřeleckých tvrzí čs. opevnění budovaného od roku 1935. Představuje nejzachovalejší stavbu ve své kategorii na území celé České republiky. Od roku 1995 je areál dělostřelecké tvrze Bouda zapsán na seznamu kulturních památek ČR. Tvoří jej pět mohutných železobetonových objektů propojených systémem podzemních spojovacích chodeb a rozsáhlých sálů. Ty sloužily k umístění válečných kasáren pro osádku tvrze čítající 316 mužů, jako sklady munice, elektrárna-strojovna, filtrovna vzduchu, ošetřovna, kuchyně, spojovací uzel atd. Podzemím, až 57 m pod povrchem země, je vedena úzkorozchodná železniční trať. Sruby jsou na chodby napojeny výtahovými šachtami a schodišti.


 


  KRUH PŘÁTEL HUDBY ZVE DO MALÉ SCÉNY 2. BŘEZNA