Českotřebovský deník 54/2023 (22/2) 

Projekt Kniha na cestu vznikl před sedmi lety

Od března 2016 provozuje naše českotřebovská městská knihovna sdílenou knihovničku "piano" v hale českotřebovského nádraží. Odložené knihy vám i dalším lidem zpříjemní cestování.
Pro půjčování platí jednoduchá pravidla. Po přečtení knihu vraťte nebo přineste do knihovničky jinou. Nemusíte se nikam registrovat a hlídat výpůjční dobu.
Pro větší výběr knih však neváhejte a navštivte městskou knihovnu.

 

Sportovní klub Rybník = nejoblíbenější fotbalový klub okresu

Bezmála 8 tisíc hlasů odeslali čtenáři na webu Orlického deníku během uplynulých tří týdnů do ankety o neoblíbenější fotbalový klub našeho okresu. Výsledek hlasování? Největší podporu od fanoušků si vysloužil Sportovní klub Rybník, který nasbíral 3212 hlasů. Rybnický fotbal patřil už v dobách svého působení v I. B třídě mezi kluby chlubící se vysokou návštěvnosti a také v současnosti v okresním přeboru II. třídy diváci do tamního areálu rádi chodí. Také odtud možná také pramení jeho ohromná podpora. Společně s SK Rybník do finálového hlasování o neoblíbenější fotbalový klub Pardubického kraje postupují další tři nejúspěšnější kluby naší ankety, a těmi se staly: TJ  Sokol Helvíkovice (2467 hlasů),  Anketa pokračuje v krajském měřítku a byla dnes již zahájena. 
(Orlický deník)


Českotřebovský KPH pořádá pro členy zájezd do Hradce Králové

Cíl: Prohlídka závodu PETROF a návštěva zkoušky Filharmonie Hradec Králové a komentovaná prohlídka budovy filharmonie.
Zájezd je plánován na 21. března (odjezd v 8 hodin, příjezd v 18 hodin), dopravu autobusem zajistí sponzorsky společnost LDM, s.r.o. Česká Třebová.  Dopoledne je plánována návštěva firmy PETROF, návštěva muzea společnosti a exkurze do výroby klavírů, po obědě je na programu komentovaná prohlídka sídla Filharmonie Hradec Králové a návštěv zkoušky orchestru (délka cca 75 minut). Cena zájezd - pouze vstupy Muzeum Petrof 100 + Filharmonie 150 Více informací  na telefonu 739 428 468 nebo na e-mailu kphct@seznam.cz.

Rok 2023 ve znamení stability ve financování sociálních služeb

Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo rozdělení dotací na zajištění financování sociálních služeb v našem kraji. Letošní rok je výjimečný tím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR poprvé vyslyšelo připomínky krajů a částka na financování služeb byla navýšena tak, aby pokryla dlouhodobý propad v sociálních službách.
Větší podpory se dostane terénním službám
Celkově zastupitelstvo schválilo rozdělení státních dotací pro 281 sociálních služeb ve výši 1 316 milionů korun. Pro druhé dotační kolo bylo ponecháno 17 milionů korun. V něm mohou žádat poskytovatelé na rozvoj pečovatelských služeb a osobní asistence. „Právě tyto sociální služby jsou velmi potřebné a žádané. Umožňují totiž lidem zůstat doma s podporou služeb. Proto každoročně počítáme s navýšením kapacit těchto služeb a ponecháváme část financí na jejich dofinancování podle aktuálních dat k polovině roku. Terénní služby pak mohou pomoci pečujícím rodinám v jejich už tak obtížné situaci,“ vysvětlil radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Zároveň ve druhém kole dotačního řízení bude reagováno na aktuální potřeby ve společnosti, především ve vztahu k dětem, proto je počítáno s rozvojem krizové pomoci pro děti a vznikem  mobilního krizového týmu na podporu dětí ohrožených duševním onemocněním“, dodal radní. 
Více služeb pro duševní zdraví
V rámci sítě sociálních služeb dochází v posledních letech také k rozvoji služeb pro dospělé i děti s duševním onemocněním, jako jsou sociální rehabilitace a krizová pomoc. V kraji vznikla již dvě Centra duševního zdraví, a to v Pardubicích a Chrudimi. Další se připravují ve Svitavách a v Ústí nad Orlicí. Tvoří je zdravotně-sociální týmy, které jsou schopny poskytnout intenzivnější péči psychiatrických zdravotníků přímo v domácím prostředí. Tato centra úzce spolupracují se službami sociální rehabilitace, které jsou poskytovány a rozšiřovány na území celého kraje.
Část služeb hradí evropské projekty
„Zároveň náš kraj opětovně realizuje projekt z evropských fondů na podporu vybraných preventivních sociálních služeb, jako jsou např. služby pro lidi v nouzi (azylové domy, domy na půl cesty) nebo služby na podporu lidí se zdravotním znevýhodněním (podpora samostatného bydlení, sociálně-terapeutické dílny). Díky tomuto evropskému projektu jsou tyto služby podpořeny částkou 74 milionů korun,“ uvedl Pavel Šotola.
Víceleté financování funguje u krajských dotací
Vedle dotací ze státního rozpočtu a evropských fondů podporuje kraj sociální služby ze svého rozpočtu ve formě víceletého financování sociálních služeb. Neziskové organizace tak mohly obdržet dotace na sociální služby již na přelomu ledna a února, aby byly schopny hradit lednové výplaty. 

 

Ústí darovalo Pardubickému kraji pozemek pro stavbu ateliérů umprumky

Na mimořádném  jednání zastupitelstva města Ústí nad Orlicí byla schválena darovací smlouva mezi městem a Pardubickým krajem, která se týká pozemku o výměře 1693 m2 v areálu bývalé Perly. O bezúplatný převod pozemku požádal Pardubický kraj pro výstavbu ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí. K převodu pozemku se město zavázalo již v roce 2017 smlouvou o spolupráci při stavbě.   Kraj nový objekt postaví za pomocí dotací určených na revitalizaci brownfieldů. Z nového dotačního titulu by mohl obdržet až 150 milionů korun, náklady se očekávají ve výši 192 milionů. Předpokladem je, že stavba bude zahájena v první polovině roku 2024. V nové budově budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny.

Další jazzový večer v malém sále Kulturního centra!  Hraje BACKSiGHT blues


Sportovní hala u střední průmyslové školy v Ústí prošla omlazením

Jedná se již o druhou etapu úprav v hodnotě 5 milionů korun.  Byla realizována v uplynulých čtyřech měsících. Téměř dvojnásobně tak překonala úvodní etapu dokončenou v listopadu 2019, jež obnášela výměnu původní podlahy a instalaci moderních basketbalových košů a časomíry. „Nyní došlo k obkladu stěn a stropu hlukovou izolací, výměně osvětlení za nízkoenergetické a také opravě schodišť.
Sportovní hala poskytuje zázemí hned několika ústeckým oddílům, konají se zde také významné sportovní podniky – basketbalový Memoriál Bohuslava Langa či Velká cena města Ústí nad Orlicí v karate. Jak připouští i ředitel školy, zázemí pro účastníky těchto akcí a nejen je by bylo možné ještě zkvalitnit. Ještě je třeba úsilí zaměřit na šatny a sociální zařízení  Předání nově opravené haly se konalo 21. února. 

 

2. SEMIFINÁLE HC KOHOUTI - HC NOVÝ BYDŽOV 4 : 2  série vyrovnána
Branky a nahrávky: 24. Sedlák (Augustin, Pavlovský), 25. Augustin (Pavlovský, Filip) – 14. Procházka (Pilný), 29. Hlaváček (Petr) 45:20 Augustin 54:00 Semorád
HC Kohouti Česká Třebová: F. Ament (M. Kraus) — J. Schejbal, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka, D. Král, Z. Hradil — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip, J. Stolín, P. Fiala
Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (J. Paleček) — J. Muška, F. Novák, J. Matějíček, P. Zmítko, L. Bezděk, J. Heligr — J. Pilný, M. Němec, J. Chára, M. Procházka, S. Eis, D. Jebavý, M. Černý, V. Petr, D. Bureš, M. Hlaváček, D. Obešlo
Rozhodčí: Petr Rulíček, Vojtěch Pilný — Jan Kopecký, Pavel Kopecký. Diváci: 517

Další divadlo v Kozlově a Besedy pro rodiče předškoláků! Nepřehlédněte !!!  


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Fotografie - pohled na město je datován v roce 1918  - tedy před 105 lety. Od včera publikovaného snímku , který znovu uvádím uplynulo 19 let a lze se podívat do se ve městě změnilo . Byl založen městský hřbitov s márnicí, bránou kameníka Františka Voleského a domkem pro hrobníka. Ke hřbitovu  vede Hřbitovní ulice. Byla postavena budova dnešní hudební školy, tehdy hotel Andrlík (včetně dvou sousedních (nedávno zbouraných domů čp. 800 a 801), vznikala Sadová ulice. Od roku 1911 byla ve městě elektrifikace stejnosměrným proudem 120 voltů. Velké změny budov jsou v areálu nádraží, u budovy školy Nádražní bylo dostavěno křídlo podél dnešní Riegrovy ulice. Byly postaveny domy v Nádražní ulici, zde je patrný velký rozvoj. V Kozlovské ulici byly postaveny vilky mezi Javorkou a Národním domem., nová je sadová úprava Javorky, která byla v předchozích letech zřejmě rozšířena. Je patrná trasa dnešní Semanínské ulice  u Vrbovky byl rybníček.

Ve Vysokém Mýtě vznikne krajské Technické muzeum 

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě jednal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s ředitelem muzea Jiřím Junkem. Řešil především další kroky k vybudování Technického muzea Pardubického kraje, na které se kraji podařilo získat přes 140 milionů korun z Národního plánu obnovy v rámci výzvy, která je zaměřená na rozvoj regionálních kulturních a kreativních center.
 „Využitím školního areálu v ulici Kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě se zabýváme několik let také v souvislosti s rozvojem našeho regionálního muzea, které nezbytně nutně potřebuje ve městě prostory pro svůj další růst a exponáty, které se často řadí z povahy věci mezi velmi rozměrné. Nyní jsme z prostorových důvodů nuceni využívat různé skladovací prostory, které nejsou pro tyto účely často ani příliš vhodné. Na celý projekt technického muzea obdržíme 140 milionů korun z Národního plánu obnovy v rámci výzvy, která je zaměřená na rozvoj regionálních kulturních a kreativních center,“ řekl hejtman Martin Netolický, který s ředitelem muzea Jiřím Junkem řešil jednotlivé práce, které budou v nejbližší době následovat. „Vedle stavební části budeme chtít samozřejmě velmi intenzivně vyhledávat další exponáty, které by mohly být ozdobou našich sbírek. Pan ředitel Junek je v této oblasti dlouhodobě velmi aktivní a přichází s řadou podnětů, díky kterým naše muzeum získává na zajímavosti z hlediska návštěvníků. Díky tomu získá návštěvník názornou představu nejen o historii karosářství, ale také o práci dalších firem z našeho regionu jako je Transporta Chrudim, Orličan Choceň a další. Z mého pohledu by mohla vzniknout atraktivní expozice pro celé rodiny s přesahem našeho kraje,“ uvedl hejtman Netolický.

 

Netolický: Oprava Larischovy vily si zaslouží větší pozornost státu

V rámci své návštěvy Pardubického kraje jednal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš také s hejtmanem Martinem Netolickým. Mezi témata společné schůzky patřil stavební zákon, čerpání dotačních prostředků z evropských fondů či oprava do Larischovy vily.
„Ministerstvo pro místní rozvoj je pro nás jako pro samosprávy dlouhodobě nejbližším partnerem při projednávání celé řady věcí týkajících se regionu. Jedním z důležitých témat jednání proto bylo čerpání evropských fondů, které se dlouhodobě snažíme čerpat velmi aktivně a i podle srovnávacích statistik patříme mezi kraje velmi úspěšné. Nyní začíná nové sedmileté období, do kterého připravujeme další a další projekty, se kterými bychom opět chtěli žádat o podporu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s ministrem Bartošem hovořil také o podpoře bydlení v regionech. Řeč byla také o problematice stavebního zákona. „Nový stavební zákon byl velmi živě projednáván přibližně čtyři roky, a to ještě za předchozí vlády. Nová vláda připravila novelu zákona, který zcela mění předchozí návrh, a proto nás zajímalo, jak bude stavební řízení po této novele nastaveno,“ řekl hejtman.
Ten Ivana Bartoše doprovodil také do Památníku Zámeček, kde byla řeč nejen o památníku jako takovém, ale také o nedaleké Larischově vile, kterou Československá obec legionářská za přispění Pardubického kraje postupně opravuje. „Obnovu Larischovy vily je jednoznačně nutné dokončit a pracovat dále na jejím zatraktivňování pro návštěvníky. Jedná se však o finančně velmi nákladné práce, a proto samozřejmě zjišťujeme také další možné zdroje financování, a to vedle prostředků Československé obce legionářské, krajského rozpočtu či dotací z Ministerstva kultury. Jsem přesvědčený, že Larischova vila by si takovou pomoc a pozornost státu jednoznačně zasloužila,“ sdělil hejtman Martin Netolický.