Českotřebovský deník 55/2023 (23/2) 
Z výroční členské schůze ZO ČSOP Podorlicko

Ve čtvrtek 23. února se v Ekocentru Podorlicko konala plánovaná výroční členská schůze. Obsahovala nejen  "tradiční program", který nelze na výročce vynechat, ale navíc i prezentaci činnosti v loňském roce a podrobně se projednával zejména plán letošního roku. Je v něm opět řada akcí, tradičních, ale i nových, v ekocentru, ale také v terénu, na Stezce smyslového vnímání  v Srnově, ale plánovaly se také exkurze mimo region. U každé akce se projednávalo její zajištění. Z těch nejbližších akcí pro veřejnost v terénu se jedná např. o Hledání jara na Stezce, které je plánování na neděli 16. dubna. osvědčilo se také "distanční připomenutí Dne Země", které bude opět v Parku Legií u městské polikliniky provedeno ve spolupráci se skauty formou soutěže, jejíž úkoly budou opět umístěny na stromech parku a za správné odpovědi budou  odměny. Každý večer budou ochránci přírody odpovědi z umístěných obálek vybírat a vyhodnocovat.
V červnu se bude v ekocentru konat opět již tradiční výstava kaktusů a léčivých bylin.
Jednou z největších akcí letošního roku budou "Mykologické dny", které budou letos slavnější než jindy, protože  budou mít svůj jubilejní dvacátý ročník. Mimo tradiční výstavy v ekocentru budou další přednášky a mykologická vycházka do terénu a především dvouměsíční podzimní výstava o mykologii v městském muzeu (září - listopad).  Duší celého toho snažení je českotřebovský mykolog Martin Mička, který aktivně spolupracuje s městským muzeem , ale také s odborníky - mykology z Chocně, Olomouce a také s přáteli v partnerském městě Agrate Brianza, kteří jsou také (vlastně samozřejmě) opět očekáváni na českotřebovských mykologických dnech.
Nechci článek zahltit informacemi, ale ještě jednu věc nemohu vynechat. Je to dobře navázaná spolupráce ZO ČSOP Podorlicko s myslivci v Rybníku. Zástupce myslivecké společnosti spolupráci velmi oceňoval, vysvětlil, jak je potřebná pro zajištění dobrých podmínek pro zvěř na honitbách. Připomněl potřebu vysvětlovat mládeži, aby si v jarní době nevšímala třeba opuštěných mláďat, neboť svou snahou udělají více škody než užitku a přislíbil spolupráci s českotřebovskými ochránci přírody po celý rok. (mm)


Záměr na "Sad Třebováčků" vyšel z nově zřízené Komise životního prostředí

V České Třebové se ročně narodí přibližně 150 dětí a proto se vedení města ve spolupráci s Komisí pro životní prostředí rozhodlo věnovat těmto dětem dárek trvalé a nadčasové hodnoty. Každé novorozené dítě může dostat od města ovocný strom, který bude vysazen v Sadu Třebováčků, jehož umístění je zamýšleno nad parkem Javorka. Samotná výsadba proběhne formou happeningu či kulturně-společenské akce za účasti rodičů, dětí a vedení města na podzim roku 2023. Přijďte se svými dětmi vytvořit nejen sad a nesmazatelnou vzpomínku, ale i další prostor pro pobyt v přírodě s dětmi. O možnosti zapojení se do projektu bude město informovat na svých webových stránkách a v Českotřebovském zpravodaji.

Výše uvedený záměr na novou výsadbu vzbudil již také ohlasy

Zejména není jasné umístění nového sadu "nad parkem Javorka", kde není žádný prostor. Nejde také pouze o to stromy třeba za velkého humbuku vysázet, ale také se o ně starat a už při vzniku takového sadu by měl být známý zodpovědný hospodář, který bude mít novou zeleň na starosti, aby měla svého pána. Protože snahu o výsadbu stromů všude kde to jen je možné jsme již dříve měli a  nedopadla zrovna dobře. Pracovníci odboru životního prostředí MěÚ  by o tom mohli hodně vyprávět. Stromy byly vysázeny tam, kde potom vadily. Připomeňme také ozelenění (rekultivaci) bývalé skládky v Borku, o kterou se pak nikdo nepostaral, nebyly na to peníze. A zřejmě nejsou ani na starost o zeleň v okolí pivovarského rybníčka (viz vedlejší fotografie) nebo o divoce rostoucí neodstraňovaný podrost na krajnicích okolo kozlovské serpentiny (Cesty Maxe Švabinského).
Je tedy třeba k takto závažným věcem přistupovat uvážlivě. Možná lepší něž nějaký nový sad bude alej podél některé cesty, která by dala krajině nový vzhled a řád, přispěla by ke krajinotvorbě. Připomeňme aktivitu  římskokatolické farnosti spojenou s úpravami zelených pásů na církevních pozemcích v okolí Semanína.
Proto se přimlouvám za přesné stanovení podmínek pro novou výsadbu včetně odpovědnosti. Právě v okolí našeho města  není vlastně novou zeleň pořizovat, ale je nutné se o stávající zeleň dobře postarat. Není to totiž ani jednoduché, ani laciné. Připomeňme si fotografie z okolí České Třebové např. před 100 lety! (mm)


 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

V centru snímku z roku 1915 je českotřebovský pivovar a před ním ještě Kapounova slévárna. Nad ní začínala soustava křivolických rybníčků, na fotografii je dolní zasypaný Kapouňák a nad ním číst také už neexistujícího rybníčku zvaného Dlouhaťák. Na snímku je dokumentována zástavba kolem Nádražní ulice a na Vinohradech. Mimo budovy obecné školy v Nádražní ulici je ještě vidět budova školy v ulici Komenského. Městský hřbitov lze však spíše jen tušit než vidět. Dominantou Trávníku je Vyskočilův mlýn a sousední Vyskočilova vila.

Kraj podporuje rozvoj kořenových čistíren odpadní vody

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR vypracoval za podpory Pardubického kraje projekt, jehož hlavním cílem bylo vytvořit komplexnější představu o pohybu fosforu v systémech kořenových čistíren. Tyto čistírny se vyznačují dobrým poměrem ceny vůči efektivitě, nízkou spotřebou energie a jednoduchou obsluhou a údržbou. Jsou alternativou zvláště pro menší obce, a zároveň představují možnou cestu, jak zlepšit stav životního prostředí.
V České republice není na obecní kanalizaci napojeno více než jeden a půl milionu lidí. Proto se zde nabízí použití alternativního způsobu čištění odpadních vod z domácností. Kořenové čističky mají nízkou energetickou náročnost a mohou v nich být ošetřeny odpadní vody spolu s dešťovou vodou, proto mají velký potenciál v domácích, malých a středních systémech čištění odpadních vod,“ vysvětlil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Vědci z Ústavu experimentální botaniky zjišťovali účinnost odstraňování sloučenin fosforu z vody stanovováním zbytkové koncentrace fosforu v odpadních vodách, zajímali se o podíl rostlin a narostlé biomasy na tomto procesu. Součástí výzkumu bylo i ověření využití ekologického materiálu, tzv. biocharu, k podpoře dalšího snížení koncentrace fosforu ve vodě.
Výzkumníci doporučují kořenové čistírny menším obcím, kde není výhodné budovat biologicko-mechanickou čistírnu odpadních vod. Zároveň je žádoucí na polích udržovat co nejlepší zdravotní stav rostlin a pravidelně odstraňovat narostlou biomasu, která se dá využít i jako krmivo nebo hnojivo na polích. Tyto alternativní čistírny jsou příznivé k životnímu prostředí, protože pomáhají zadržování vody v krajině. Umělé mokřady jsou totiž schopné zadržet značné množství vody. Zmírňují tedy sucho a snižují znečištění povrchových vod,“ doplnil radní Miroslav Krčil.
Pardubický kraj výzkum v loňském roce podpořil 170 tisíci korun. Na projektu se podílí i Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice, kdy se žáci seznamují s měřením a stanovením fyzických, chemických a biologických parametrů odpadních a povrchových vod. Tato spolupráce pozitivně přispívá ke vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí.


SWAP VÁZ A SKLENIČEK

Máte doma nějaké vázy a skleničky, které nepoužíváte, ale dalším lidem by udělaly radost?  Přineste jednu či více kusů do knihovny, a odneste si domů nějakou novou vázu/skleničku. Všechny rozměry a designy jsou vítány. Skleničky i vázy musí být čisté a nerozbité.
S knihou z knihovny si můžete odnést i novou vázu nebo skleničku. Akce probíhá celý březen 2023 v knihovně.

Swapování

Swap neboli vyměňování věcí je v dnešní době velice populární. Swapovat můžete v různých formách téměř cokoliv, od oblečení, potřeb do domácnosti, květin či dokonce služeb.
Proč swapovat?
Hlavní myšlenkou je zbavit se smysluplně něčeho, co může posloužit někomu dalšímu. A díky tomu prodloužit životní cyklus daného předmětu na maximum a předejít zbytečnému nakupování nových a nových věcí. Šetříte tím vodu, energii, spotřebu CO2 a také peníze.
Swapování také může být součástí vaší minimalistické cesty, kdy si uvědomíte, že „méně mít, znamená více žít“, což nemusí nutně znamenat rovnou vše nechtěné vyhodit do popelnice, jak si radikální minimalizaci můžeme představit.
Výměnou lze také pomoci potřebným. Z velké části dnešních oficiálních akcí jde část věcí či dokonce i finanční příspěvek na pomoc těm, kteří to potřebují. Případně jsou některé zbylé věci využity k upcyklaci, tedy přeměně starých a nepotřebných produktů na produkty s vyšší užitnou hodnotou.

 

Loni navštívilo pardubickou Zelenou bránu 21 511 návštěvníků

Oproti poslednímu předcovidovému roku, kterým byl rok 2019, se jedná o 92% nárůst v návštěvnosti. Veřejnosti se Zelená brána opět otevře po pravidelné zimní revizi v březnu. Za tímto číslem stojí řada doprovodných aktivit, které zde v minulém roce na Zelené bráně realizovali. Některé byly  tematicky laděny  k svátečním obdobím, přes Velikonoce se tedy na Zelené bráně konal Zelený čtvrtek a na konci roku se uskutečnila i Adventní zelenobranská podívaná. V roce 2022 také výborně zafungovalo zapojení nejmladší generace, a to zejména prostřednictvím oslovování mateřských a základních škol. V předbrání vznikl tvůrčí koutek pro děti, kde si mohly například vyzkoušet psaní brkem. Další aktivitou byla hra Tajemství Zelené brány, díky které se z dětí stali detektivové hledající indicie po celé bráně, obě tyto aktivity budou pokračovat i v tomto roce. Kromě výše zmíněných akcí letos na návštěvníky čeká i řada nových výstav v prostorách předbrání a také nové značení v interiéru.  Zelená brána patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější památky města Pardubice. Zdroj Orlicky.net

 

Dobré zprávy ze zámku Litomyšl

V úterý 14. února 2023 proběhl k naší velké radosti první kontrolní den k zahájení dlouho očekávané rekonstrukce litomyšlského státního zámku, a tak se mnohaleté úsilí širokého týmu lidí, kteří se podíleli na přípravách této velké stavební akce, postupně promění ve skutečnost.  Cílem obnovy je zastavit chátrání památky tam, kde je nejvíce zasažená zubem času. Na prvním místě jsou to střechy a krovy hlavní budovy zámku a také sgrafitová výzdoba vnější fasády, figurální sgrafito arkádového nádvoří a sgrafita třetího nádvoří. Přidanou hodnotou této rekonstrukce je obnova celé řady vnitřních prostor zámku, které do této chvíle sloužily jako provozní či skladovací prostory, případně jejich stav neodpovídal současným nárokům na prezentaci.
Jak každý ví, tak v prvním patře zámku se nacházejí historické interiéry, jimž jsme před dvěma lety vrátili původní funkci na základě archivních pramenů, a tak provázíme skupiny návštěvníků po velkolepém bytě předposlední generace Valdštejnů a dáváme nahlédnout i do poslední soukromé éry Thurn-Taxisů.
Díky rekonstrukci však postupně zpřístupníme také celé druhé patro zámku s oblíbenou vyhlídkou na druhé arkádě. Z výčtu nových expozic chci uvést především část věnovanou fundusu historického divadla. Do dnešní doby se zachovalo přes dvacet kompletních sad divadelních kulis (palác, vězení, kavárna ad.), které se nacházejí v depozitáři, nová stálá výstava tyto poklady z 18. století odhalí veřejnosti. Současně bude nevyužitá část souboru divadelních dekorací uložena v novém depozitáři s řízeným klimatem. Do této jinak střežené místnosti však budou moci příchozí dokonce nahlédnout díky proskleným dveřím přímo z divadelní expozice.
Prvním kontaktem návštěvníka se zámkem bývá zpravidla pokladna, která se nachází v přízemí zámku vpravo od vstupu na arkádové nádvoří. Po rekonstrukci dostane podobu moderního návštěvnického centra; v zámku nebude chybět ani odpovídající informační systém. Modernizace se dočkají i návštěvnické toalety, jejichž obnova však byla zahájena nezávisle na této velké stavební akci již v prosinci 2022 z vlastních prostředků NPÚ.
Aby mohl zámek bez problémů fungovat, potřebuje mít také nezbytné provozní zázemí – kanceláře správy zámku, ale i dílny, šatny pro zaměstnance, skladovací prostory, depozitáře pro movité kulturní památky, které NPÚ spravuje, místo pro uložení zahradní techniky, neboť se staráme o dvě cenné památky zahradního umění – francouzskou zahradu a přírodně-krajinářský park. Tyto technické provozy musely do této chvíle fungovat přímo v hlavní budově zámku; budovy předzámčí (pivovar, jízdárna či konírna), jak si stále mnozí myslí, totiž již desítky let k zámku majetkově nepatří, vlastní je město Litomyšl a užívají je další instituce (Zámecké návrší, Smetanova Litomyšl, Regionální muzeum Litomyšl atp.). Tolik chybějící zázemí správy zámku se tedy vrátí do objektu k tomu historicky určenému, a sice do Panského domu, kde bývala mateřská škola. Díky tomu se uvolní mnoho prostor na zámku, které budeme moci zpřístupnit pro veřejnost.
Panský dům projde rovněž generální rekonstrukcí včetně inženýrských sítí, repase historických prvků – oken, dveří, parketových podlah, oprav fasády, a v neposlední řadě také zahrady, kterou budeme moci příležitostně zpřístupňovat.
Opravy se dočká ohradní zeď francouzské zahrady směrem od kapličky k saletu, kde bude zachováno kamenné zdivo a zapraveno maltou do líce. Součástí rekonstrukce je i vnější plášť samotného saletu.
Generálním projektantem rekonstrukce je Ateliér TŠ v čele s Ing. arch. Tomášem Šantavým, generálním dodavatelem rekonstrukce je společnost Gardenline.
Akce je financována jednak z evropských prostředků IROP (Integrovaný regionální operační program) ve výši 243 849 055,50 Kč, jednak ze státních prostředků z programu Péče o národní kulturní dědictví ve výši 425 000 000 Kč.
Jak už bylo ze strany NPÚ uveřejněno dříve, s ohledem na průtahy výběrového řízení a podmínky dotačního programu IROP, zbývá na realizaci oproti původním plánům, pouze deset měsíců, muselo dojít k razantním úpravám harmonogramu prací, aby byly prioritně dokončeny práce podléhající pravidlům tohoto dotačního titulu (zejména střechy a interiéry 2. patra) s termínem dokončení už v prosinci roku 2023. Etapy z druhého zdroje financování budou rovněž zahájeny, ale s termínem ukončení v roce 2027.
Petr Weiss, kastelán státního zámku Litomyšl, www.litomysl.cz