Českotřebovský deník 56/2023 (24/2) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Na Skalce vzniká českotřebovský podnikatelský inkubátor

 
Ve čtvrtek 23. února se v České Třebové na Skalce uskutečnilo setkání, na kterém byla představena budoucí podoba českotřebovského podnikatelského inkubátoru. Ten vzniká pod patronátem krajského  P PINK v objektu, kde 30 let vyráběla loni zaniklá společnost MIKA.  Prostory se nyní připravují na nové využití  pro rozvoj  podnikání. Důležité je,  že zájem na vzniku nového českotřebovského inkubátoru má zejména Pardubický kraj.  Setkání bylo zahájeno prohlídkou  výrobních i kancelářských prostor, V další části se pak v budově střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana konal Kulatý stůl kde se setkalo vedení P-PINK a další pozvaní hosté se zájemci o případné využití prostor Českotřebovského podnikatelského inkubátoru. Jednotlivá vystoupení hostů i prohlídku areálu zachytil Českotřebovský deník na 12 ti minutovém videu.
Záměr byl jasně formulován, vytyčen cíl i časový program i způsob jak cíle dosáhnout. Vlastní projekt ČT - PINK a jeho financování stojí za to také vyslechnout, bude zveřejněn odděleně jako samostatné video.

Jaký bude Českotřebovský podnikatelský inkubátor

Myšlenka vznikla již v loňském roce. Akciová společnost MIKA, která v objektu na Skalce 30 let vyráběla tělovou a vlasovou kosmetiku, dezinfekční prostředky a další užitkovou chemii ukončila výrobu a přešla do in solvence, rozprodala sklady a strojové zařízení a vyprázdnila prostory. Objekt je v majetku Pardubického kraje a v areálu střední školy technické a dopravní a volá po novém využití, po nové startu do života.  Záměr se tvořil v loňském roce po konzultacích s manažery a  mentory Pardubického podnikatelského  inkubátoru s cílem vytvořit obdobné zařízení pro východní část Pardubického kraje.  První setkání s podnikatelskou veřejností se konalo již loni 12. říjnu
Na Skalce se sešli zástupci sféry již tradičních i začínajících podnikatelů, představitelé krajské samosprávy, KHK, úřadu práce a da lší lidé, kteří se chtěli dovědět, co se zde chystá. Ředitel Pardubického podnikatelského inkubátoru, P-PINK, Jiří Janků představil všem vizi nového takzvaného ČT- PINK, který by měl být umístěn právě v této nyní prázdné budově a výrobní hale. 
Každý problém, to může být i nevyužitý objekt, se stává příležitostí. Zde se nabízí možnost intenzivněji rozšířit služby Pardubického podnikatelského inkubátoru do další části území.
Jaké jsou cesty k uskutečnění vize 
Pardubický kraj bude usilovat o získání dotace na modernizaci budovy, která se nachází na strategickém místě jak ve městě, tak v celém kraji. Vznik detašovaného pracoviště P-PINK v České Třebové umožní zvýšit dosah a akceschopnost celého P-PINK a bude tak možné začít systematicky pracovat  s celou komunitou podnikatelů na území Pardubického kraje a přilehlého okolí. ČT-PINK tak doplní spádovost pro oblast Kralicka, Žamberecka, Moravskotřebovska, Svitavska, Lanškrounska, Ústeckoorlicka, Poličska i Litomyšlska.  
Co vznikne 
„Původně měla stavba sloužit vzdělávacím účelům a je dobře, že se k nim díky ČT-PINK alespoň částečně vrátí. Těšíme se, že regionální polytechnické centrum výrazně usnadní spolupráci středních a základních škol, podpoří začátky budoucích podnikatelů a pomůže s výukou nových technologií.“ říkáá Jan Kovář, ředitel VDA. Podle projektového záměru v momentálně nevyužitém objektu vzniknou sdílené kanceláře, dále prezentační zázemí pro pořádání odborných akcí pro více lidí. A třešničkou na dortu budou sdílené dílny pro nové projekty a firmy.  
Další setkání se pak konalo v úterý 23. února, kde byl již záměr na zřízení ČT - PINK konkretizován a doplněn o termíny a konkrétní představy. Byl připraven projekt a vytvořen model pro jeho financování.  To bude součástí druhé samostatné části připravovaného videa, ve kterém vše vysvětlí Miroslav Smejkal, který se na připravovaném projektu ČT - PINK podílel. Video bude připraveno k publikování v neděli 26. února.


STAROSTOVÉ VÝCHODNÍ ČÁSTI PARDUBICKÉHO KRAJE JEDNALI V SÁLE NA SKALCE

01¨Ve středu odpoledne proběhlo v sále Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana na Skalce setkání Rady Pardubického kraje se starosty měst a obcí z oblastí Orlickoústecka a Svitavska. Obdobné setkání se starosty okresů Pardubice a Chrudim se uskutečnilo v Domě hudby v Pardubicích. Shodou okolností jde o dva sály s větší kapacitou, které Pardubický kraj vlastní. Pořádání takových krajských akcí je také jedním z důvodů proč kraj připravuje celkovou modernizaci sálu českotřebovské Střední školy technické a dopravní.
Jednání mělo pracovní ráz. Radim Sršeň z ministerstva pro místní rozvoj prezentoval přítomným dotační možnosti, na které mohou samosprávy v dohledné době dosáhnout. Další praktické informace starostkám a starostům předložil Martin Šára, který hovořil o povinnostech obcí ve vztahu ke tvorbě Digitálně technické mapy ČR. Oldřich Vávra následně v této záležitosti představil řešení Sdružení místních samospráv, které po technické stránce vysvětlil Pavel Macoun. Po každé z prezentací následoval prostor pro dotazy, kterého jednotliví představitelé obcí neváhali využít.
Ve druhé části jednání pak hejtman Martin Netolický a další radní prezentovali svoji činnost v oblastech, za které nesou na krajské úrovni odpovědnost. Postupně tak přišly na přetřes otázky spojené s hospodařením kraje, dopravní obslužností, zdravotnictvím, školstvím, sociální péčí a dalším. Užitečné informace pak starostové našli také v brožurách, které na setkání obdrželi.
FOTO: Luboš Kozel

Modernizace silnice II/360 Letohrad - Ústí až v roce 2025

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne Dolní Dobrouč, kde se v prostorách opraveného obecního úřadu setkal s novým starostou Zdeňkem Trkovským a místostarostou Pavlem Zámečníkem. Řeč byla o modernizaci silnice II/360 z Letohradu do Ústí nad Orlicí a budování kanalizace v obci právě v části této komunikace.
„Modernizaci silnice II/360 z Letohradu do Ústí nad Orlicí máme zařazenou v regionálním akčním plánu pro čerpání prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o 12 kilometrů dlouhý úsek silnice, jehož modernizace by vyšla na přibližně půl miliardy korun, což není v možnostech krajského rozpočtu. Proto v tuto chvíli uvažujeme o rozdělení celé trasy a modernizaci jen nejvíce poškozených úseků, mezi které patří jednoznačně část z Ústí nad Orlicí do Lanšperka. Tyto nehorší úseky bychom chtěli modernizovat v rámci parametrů evropských fondů a ostatní úseky bychom pak opravili v rámci běžné činnosti naší správy a údržby silnic. I při rozdělení celého úseku se bavíme o zahájení prací nejdříve v roce 2025,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s vedením obce hovořil také o dobudování kanalizace, stavu místních komunikací či o kulturním a společenském dění v obci.

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Pohled z Jelenice na pivovar - snímek z roku 1931. Je tedy o 16 roků mladší, než obdobný  snímek publikovaný včera, který pro srovnání znovu uvádím níže. Je však fotografován z jiného místa blíže městu a zabírá širší úhel. Rozdíly jsou zřejmé, zástavba města bohatší, zejména Pod Jelenicí ale snímek není bohužel dobře exponovaný.
 

Skialpinismus na školní lyžařské kurzy?

Jednou z lyžařských disciplín, které v posledních letech zažívají velký rozmach, je skialpinismus. Nezkušení lyžaři však často neznají jeho základní pravidla a chodí až za hranu rizika. O začlenění této disciplíny do lyžařských kurzů a vzdělávání pedagogů jednal v Letohradě za přítomnosti starosty města a senátora Petra Fialy hejtman Martin Netolický s biatlonistou Ondřejem Moravcem, který společně s Branislavem Adamcem s touto iniciativou přišel a kurzy s názvem Skialp do škol již organizuje.
„Skialpy jsou lyžařskou disciplínou, která je v posledních letech na vzestupu, což z mého pohledu ovlivnila také koronavirová pandemie a uzavření sjezdovek. Letohradský rodák a biatlonista Ondřej Moravec přišel společně s Branislavem Adamcem s projektem Skialp do škol, jehož cílem je vzdělávání pedagogů, kteří by měli následně zájem zařadit skialpy do lyžařských kurzů a potřebují pro správné a bezpečné provozování tohoto sportu potřebné znalosti. Rádi bychom proto vytvořili podmínky pro pořádání těchto kurzů v našem kraji. Některé střední školy, a to nejen z Letohradu, se do tohoto projektu již zapojily a rádi bychom v tom intenzivněji pokračovali od další zimní sezony,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Skialp do škol je autorizovaným kurzem Asociace školních sportovních klubů. „Náš projekt má za cíl naučit učitele středních škol správným, bezpečným a odpovědným základům skialpinismu tak, aby oni mohli následně předávat tyto vědomosti studentům v rámci tradičních lyžařských kurzů. Skialpinismus je nádherný sport, avšak při jeho nesprávném provozování může být velmi nebezpečný,“ uvedl trojnásobný olympijský medailista a mistr světa v biatlonu Ondřej Moravec, který aktivní biatlonovou kariéru ukončil v roce 2021.

 

Tělocvična pro letohradskou průmyslovku: probíhá stavební řízení 

Vybudování tělocvičny Střední průmyslové školy v Letohradě a modernizace silnice II/310 mezi Letohradem a Žamberkem byly hlavními tématy jednání hejtmana Martina Netolického se starostou Letohradu a senátorem Petrem Fialou.
„Stavba nové tělocvičny s parametry pro sportování širší veřejnosti je tématem, kterým se s panem starostou Fialou zabýváme dlouhodobě. V tuto chvíli probíhá stavební řízení, které by mělo být vydáno ještě v průběhu prvního pololetí letošního roku. Následně budeme činit všechny potřebné kroky k tomu, abychom zahájili výběrové řízení na zhotovitele stavby a následně samotnou stavbu. Naším cílem je vybudovat plnohodnotnou školní tělocvična, která bude moci v odpoledních hodinách a o víkendech sloužit také pro sportovní oddíly z Letohradu a okolí,“ řekl hejtman Martin Netolický, kterého starosta Fiala ujistil, že město je připraveno poskytnout kraji pět milionů korun jako spoluúčast při výstavbě haly. Město zároveň zajistí vybudování parkoviště a nájezdu k hale, což bude předmětem jednání zastupitelstva města 13. března.
Tématem jednání hejtmana se starostou Fialou byly také investice do silniční sítě v okolí města. „Pro nás jako pro město je v tuto chvíli stěžejní dokončení modernizace silnice II/310 v celé trase od města přes Lukavici až do Žamberka. V úseku silnice, která se nachází v intravilánu našeho města v lokalitě zvané U Cihelny, vybudujeme chodník přiléhající k silnici, na nějž máme schválenou dotaci od SFDI a rok 2024 je pro nás právě z důvodu dotace pro vlastní realizaci nepřekročitelný,“ apeloval starosta Letohradu Petr Fiala.


VALENTÝNSKÉ DAROVÁNÍ KRVE PO ŠESTNÁCTÉ


Transfuzní oddělení Orlickoústecké nemocnice uspořádalo tradiční Valentýnský odběr krve pro nové dárce krve. Tato akce má za cíl přilákat prvodárce a rozšířit tak registr dárců krve. Na páteční valentýnské odběry přišlo 17. února na transfúzní stanici celkem 69 dárců, a krev darovalo v rámci akce 19 prvodárců. Jako poděkování čekalo na všechny dárce sladké občerstvení a drobný dárek od Českého červeného kříže.Transfuzní oddělení naší nemocnice provede ročně přes 1000 odběrů. Z těchto je více jak polovina odběrů krevní plasmy a zbývající část jsou odběry krve.
Krev od dárců je nenahraditelnou tekutinou, zachraňuje životy pacientům po úrazech, při operacích nebo třeba při komplikovaném porodu. Proto každá nemocnice potřebuje mít co nejširší dárcovský registr.