Českotřebovský deník 60/2023 (28/2)  
OD 1. BŘEZNA  ZAČÍNÁ PLATNOST NOVÉ SMĚRNICE PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU

Rada města Česká Třebová na svém jednání v pondělí 27. února schválila nové znění Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu, které nabude platnosti ve středu 1. března. Ve srovnání s dosavadním zněním, které bylo v platnosti od roku 2017, byly zejména upraveny limity, způsob zadávání a kompetence odpovědných osob zadavatele včetně ředitelů příspěvkových organizací.
Veřejnou zakázkou malého rozsahu je veřejná zakázka, jejíž předpokládaná hodnota je rovna nebo nižší v případě veřejné zakázky: a) na dodávky nebo na služby částce 2.000.000 Kč bez DPH, nebo b) na stavební práce částce 6.000.000 Kč bez DPH.
Došlo tedy k navýšení dosavadních limitů, protože inflace projekty zdražila a bylo by třeba dělat výběrové řízení i na  malé zakázky. Má to význam i pro přípravu zadání veřejné zakázky. Pro zakázku bylo třeba připravit zadání často externí firmou což nejen zdržovalo, ale také zdražovalo i menší zakázky. Jde tedy o rozumné  řešení. Je možné také napsat, že příprava takového opatření se připravovala již delší dobu. V minulém zastupitelstvu však byly ze strany opozice podávány návrhy právě opačné a měly za cíl limity pro veřejné zakázky naopak snižovat.
Pro zadávání VZMR platí následující kategorizace:
a) kategorie A – zakázky, u kterých nedosáhne výše předpokládané hodnoty zakázky částku 200.000 Kč bez DPH v zákonné výši u dodávek a služeb a částku 500.000 Kč bez DPH v zákonné výši u stavebních prací,
b) kategorie B – zakázky, u kterých nedosáhne výše předpokládané hodnoty zakázky částku 500.000 Kč bez DPH v zákonné výši u dodávek a služeb a částku 1.000.000 Kč bez DPH v zákonné výši u stavebních prací,
 c) kategorie C – zakázky, u kterých je předpokládaná hodnota zakázky rovna nebo nižší částce 2.000.000 Kč bez DPH v zákonné výši u dodávek a služeb a částce 6.000.000 Kč bez DPH v zákonné výši u stavebních prací.

Seminář po pamětníky opět dobře navštívený - na pořadu Moravská ulice 

Tématem byla Moravská ulice a lektor Martin Šebela se jí věnoval opravdu důkladně, postupně prošel všechny domy od Starého náměstí až po bývalý statek Košťanských na výpadovce na Rybník. Však také název ulice se střídal  Někdy Moravská, jindy Rybnická. Nelze ovšem zapomenout i na to, že dlouhou dobu si psali obyvatelé zde bydlící do své adresy "ulice Rudé armády"  Hned v roce 1990 se to změnilo, i když byla tehdy řada hlasů, které chtěli název s Rudou armádou ponechat. Však si připomeňte i jiné tehdejší změny:  Sadová ulice byla Jeremenkova, Litomyšlská  ulice byla Říjnové revoluce, ulice Dr: E. Beneše ( a dále pak na Parníku ulice Ústecká) se jmenovala Švermova, dnešní ulice U Podhorky se jmenovala Molákova, Masarykova ulice byla Gottwaldova, Habrmanova ulice byla ulice Fučíkova. Nesmím také zapomenout na ulici Nádražní, která byla nejdříve Wilsonova, také Stalinova a  také Leninova.  Staré náměstí bylo náměstí Sbratření, Nové náměstí bylo náměstí Míru a nikdy mu tak stejně nikdo neříkal.  Těch změn po roce 1990 tedy v České Třebové nebylo málo......
Vraťme se na seminář pamětníky. Účast byla vynikající, bylo prakticky plno. Byla promítnuta spousta zajímavých fotografíí. A nebyly to jen domy objekty a živnosti, ale také jejich obyvatelé. Sám mám v archivu mnoho starých snímků, ale řadu z těch promítaných jsem neznal, bylo to pro mne tedy dobrým, poučením.  Něco jsem si jen tak pro radost z projekčního plátna ofotil, byť ve špatné kvalitě. To jen proto, abych si snímek uchoval v paměti a věděl, že existuje a je dostupný. Protože starých snímků už moc nenafotíme, jsme odkázáni na to, co se podařilo uchovat. A zde právě  je velkou zásluhou Martina Šebely, že si staré snímky nejen shromažďuje, ale také třídí, eviduje a připravuje je pro  cykly přednášek.
Na těchto seminářích tak vlastně znovu ožívají obyvatelé starých domů, živnostníci i celé jejich rodiny.  Dobře si pamatuji, že podobné přednášky konali tehdy po tzv. občanských výborech bývalí správci městského muzea  Jiří Pištora  a také můj otec Emil Mikolecký. Tehdy nebyly projektory dnešního typu a promítaly se diapozitivy. Dnes jich mám ještě plnou skříň mohou skrývat zajímavé snímky. Dávám si úkol vše znovu prozkoumat a seřadit, digitalizovat....
Martin Šebela ovšem výše jmenované předky v mnohém předčil a je také zásluhou Městského muzea, které obdobné cykly přednášek  pořád. Počet zájemců s časem neubývá, naopak.  (mm)

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Müllerův most, předchůdce Herzánova mostu byl přes kolejiště nádraží postaven v roce 1900 a ukázal na jasnou potřebu nějakým způsobem překonat bariéru liniové stavby , tedy českotřebovského nádraží, neboť i na druhé straně byly pozemky pro potřebný rozvoj..

Areál domova důchodců v Ústí nad Orlicí má rozšířit přístavba


Populace stárne, potřeba zvyšovat kvalitu zařízení pro seniory bude v budoucnu ještě vyšší. Město Ústí nad Orlicí si tento fakt uvědomuje a pracuje s ním. Domov důchodců v Ústí nad Orlicí má v současné době celkovou kapacitu 144 lůžek. Tvoří ho tři propojené budovy, ke kterým by v budoucnu měla přibýt čtvrtá. Klientům i personálu poskytne požadovaný komfort a kvalitnější zázemí. Současné prostory již v mnoha ohledech nejsou vyhovující, ať už jde o třílůžkové pokoje, úzké chodby nebo pokoje bez vlastního sociálního zařízení.

V průběhu loňského roku byla zpracována architektonická studie, areál domova důchodců rozšířila o přístavbu k budově B. Záměr dále počítá s vnitřními úpravami budovy B, které budou nutné kvůli propojení s novým objektem. „V současné době ve spolupráci s vedením a personálem domova studii dolaďujeme, je potřeba si vyjasnit potřeby a vydefinovat, jak by jednotlivá patra a suterén měly vypadat,“ uvedl místostarosta Jiří Preclík. Až bude architektonická studie zcela připravená a schválena, postupně bude zpracována dokumentace k územnímu rozhodnutí, stavebnímu povolení a provedení stavby.

V pětipodlažním objektu by mělo vzniknout zhruba padesát až šedesát nových míst. V přístavbě budou jednolůžkové či dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Na projektovou dokumentaci budou z letošního rozpočtu města vynaloženy přibližně dva miliony korun. Podle prvotních odhadů by celá stavba mohla stát kolem 90 milionů korun. „V průběhu roku budeme hledat vhodný dotační titul a v případě vypsání výzvy město požádá o dotaci,“ uvedla vedoucí odboru rozvoje města Eva Holásková. Do domova důchodců se investuje i v jiných směrech, v loňském roce byla provedena rekonstrukce a modernizace vstupní části domova, vznikla zde recepce, která spolu s kavárnou tvoří ucelený prostor.


Poznámka - můžeme jen závidět


Již v loňském roce jsme v České Třebové nakročili podobným směrem. Město již n sklonku roku 2021 zakoupilo pozemek bývalého areálu  firmy Böhm v Bezděkově a připravilo základní studii na nový pavilon C, proběhla veřejná jednání. Naléhavost řešení je umocněna špatným stavem stávající budovy B za Třebovkou, řešení nelze oddalovat. Válka na Ukrajině na čas další rozvoj projektu pozdržela, nicméně již loni byl zadán projekt na demolici budov na zakoupeném pozemku..  Měl zjistit, kolik by demolice stála a byl by podkladem pro žádost o dotaci na demoliční  práce. Výsledek zatím nebyl zveřejněn, není známý, dokumentace zřejmě nebyla dokončena. Nicméně potřeba řešení náhrady za blok B je velká. Loni to mohla být priorita, letos se objevila "pod čarou" v zásobníku investičních projektů bez zařazení do letošního rozpočtu města. Pokud se to ještě během roku podaří zajistit, tak by letos měla vzniknout aspoň nová studie. Na to bude ovšem zapotřebí  další rozpočtová změna a je už začátek března...


V neděli zahajuje v kavárně Eva na Splavě výstava kurzu kresby a malby UTV

Bude to výstava více než dvouměsíční, bude tedy dost času se seznámit s novými pracemi kurzu, který pořádá Univerzita třetího věku zřizovaná Domem dětí a mládeže Kamarád již několik roků Kurzy mají své trvalé příznivce, někteří dojíždí do České Třebové i z okolí, třeba až z Moravské Třebové. Společně kreslí a malují, ale také jezdí po výstavách. Jde o kolektiv stmelený, vedený Ludmilou Rašnerovou, která vedení kurzu věnuje spoustu svého voleného času. Obdobná výstava se v českotřebovské kavárně Eva na Splavě již uskutečnila v minulém roce a byla velmi zajímavá. Věřím proto, že ani ta letošní nebude jiná. Na vernisáži v neděli odpoledne nebude chybět ani Českotřebovský deník.  (mm)

Stavba dálnice z Jaroměře na polskou hranici může pokračovat

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D11 Jaroměř – Trutnov a územní rozhodnutí je tak pravomocné.
Uvádí to na svém facebooku Ředitelství silnic a dálnic ČR. "Na 19,6 km dlouhou stavbu budou ihned zahájeny výkupy pozemků. Pokračovat mohou také práce na žádosti o stavební povolení a projektové dokumentaci pro výběrové řízení na zhotovitele. Stavba bude zahájena v roce 2025," uvádí ŘSD.
"Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor územního plánování a stavebního řádu, který je příslušným odvolacím orgánem přezkoumal napadený výrok č. I. územního rozhodnutí Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem ze dne 26.11.2021 a změnil tak, že z jeho obsahu vypustil celou podmínku č. 75, a ve zbytku výrok č. I. územního rozhodnutí Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem ze dne 26.11.2021 potvrdil," uvádí se v obsáhlém rozhodnutí krajského úřadu.


Nominujte ty nejlepší v sociálních službách

Také v letošním roce vyhlašuje Pardubický kraj spolu s Národní radou osob se zdravotním postižením Pk již 11. ročník ceny nazvané Duhové křídlo. Ten bude vrcholit slavnostním vyhlášením 20. září ve Svitavách. Nominovat organizace, jednotlivce, či dobrovolníky, kteří působí v Pardubickém kraji v sociální oblasti, může laická i odborná veřejnost, a to od 1. března do konce června 2023.
 „Duhové křídlo je v rámci Pardubického kraje nejvyšším oceněním za práci v sociální oblasti a ve prospěch osob se zdravotním postižením. Každoročně tak chceme poděkovat konkrétním lidem, zaměstnancům, dobrovolníkům, filantropům a organizacím, kteří jsou inspirací pro ostatní v těchto oblastech. Budeme rádi, když nám lidé pomohou vybrat ty, kteří si to podle jejich zkušeností nejvíce zaslouží,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Veřejnost může nominovat na ocenění Duhové křídlo ve čtyřech kategoriích: I. Profesionál, II. Dobrovolník/Filantrop, III. Poskytovatel sociálních služeb, IV. Cena Michala Hašta za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením. Podrobnosti najdou zájemci na webu www.duhovekridlo.cz.