VZPOMÍNKA NA MGR. STANISLAVA BENEŠE         


V úterý 7. 2. 2023 jsme se ráno dozvěděli, že se už bohužel nikdy nesetkáme se Standou Benešem, který pro nás, pedagogické i nepedagogické pracovníky, byl ředitelem oblíbeným, uvážlivým, chápajícím, vstřícným, kamarádským, vždy ochotným pomoci. Byl pro nás přirozenou autoritou, kterou jsme ochotně respektovali, protože jsme věděli, že problémy, které všude jsou a přicházejí, společně s rozmyslem a pochopením vyřešíme.  

Na naši školu nastoupil v roce 1979, hned po vojně, společně s další kolegyní. Ač žil od narození v Ústí nad Orlicí, dá se říci, že se stal skutečným Třebovákem, protože byl v mnoha oblastech spojen se společenským, sportovním a kulturním děním v našem městě.

Jeho aprobací byly český a anglický jazyk. Nicméně v průběhu své pedagogické činnosti vyučoval samozřejmě i jiné předměty. Svými žáky byl oblíben především pro svůj klidný, rozvážný a profesionální, ale přesto přátelský přístup. Nemusel zvyšovat hlas, protože ho žáci se zájmem sledovali a spolupracovali s ním. Věděli, že se mohou na jeho vyučování spolehnout a že ti, kteří mají zájem, jím budou dobře připraveni do života.

Po letech, kdy na škole působil jako učitel, později zástupce ředitele, se stal v roce 1989 ředitelem školy. Dá se říci, že byl nejdéle sloužícím ředitelem školy, protože ve své funkci vydržel pracovat až do roku 2018. Nicméně ani potom školu neopustil a byl nápomocný své nástupkyni slovy i skutky. Ještě další roky byl oblíbeným učitelem angličtiny.

Po otevření nové budovy v roce 1986 měl spoustu práce s vybavováním školy, zajišťováním plynulého přechodu žáků a vyučujících II. stupně, se stmelováním kolektivu. Posléze, již jako řediteli školy, se mu podařilo vytvořit dobrý věkově různorodý učitelský kolektiv. Věděl, že při společných akcích se lépe poznáme a naše spolupráce bude jednodušší. Spoluorganizoval různé zájezdy a posezení, kde vždy byli vítáni starší kolegyně a kolegové, protože si uvědomoval výhody mezigeneračního předávání zkušeností. Na našich setkáních jsme oceňovali nejen jeho přístup a kamarádství, ale i jeho kulinářské speciality.

Byl nejen ředitelem školy, ale také byl náruživým sportovcem. Nejvíce se věnoval stolnímu tenisu, kam se mu podařilo nalákat i mnoho šikovných žáků z naší školy. Dlouhá léta a mnoho času se věnoval také tréninku mladých stolních tenistů, s nimiž dosahoval pěkných výsledků. Pracoval ve sportovní komisi, spolupodílel se na organizaci Týdne sportu a jiných sportovních akcích.

16 let byl členem městského zastupitelstva a několik volebních období zasedal také v radě města.

Společně s dalšími kolegyněmi patřil ke spolutvůrcům družebních vztahů mezi naším městem a Agrate Brianza.

Jeho vztah k lidem nelze nazvat jinak než přátelský, citlivý, chápající a vstřícný. Byl veselý, měl rád lidi a lidé měli rádi jeho.

S úctou a láskou budou na něj vzpomínat všichni - kolegyně, kolegové, rodiče, žáci, sportovci a ostatní, kteří měli příležitost se s ním setkat.

Nikdy na Tebe nezapomeneme, vždy budeš naší součástí.

                                                                                    Za kolektiv ZŠ Ústecká Hana Frühaufová