Městská knihovna Česká Třebová březen 2023


Projekt
Kniha na cestu

funguje již 7 let


Od března 2016 provozujeme sdílenou knihovničku v hale českotřebovského nádraží. Odložené knihy vám i dalším lidem zpříjemní cestování.

 

Pro půjčování platí jednoduchá pravidla. Po přečtení knihu vraťte nebo přineste do knihovničky jinou. Nemusíte se nikam registrovat a hlídat výpůjční dobu.
Pro větší výběr knih však neváhejte a navštivte městskou knihovnu.

 SWAP VÁZ A SKLENIČEK

Máte doma nějaké vázy a skleničky, které nepoužíváte, ale dalším lidem by udělaly radost?  Přineste jednu či více kusů do knihovny, a odneste si domů nějakou novou vázu/skleničku. Všechny rozměry a designy jsou vítány. Skleničky i vázy musí být čisté a nerozbité.
S knihou z knihovny si můžete odnést i novou vázu nebo skleničku.
Akce probíhá celý březen 2023 v knihovně.

Koncert na tibetské mísy

14. března 2023, od 18:30, Teenspace
Jedná se o relaxační koncert, který dá péči každé buňce vašeho těla, a umožní vám být Tady a Teď. Při poslechu tibetských mís a zvonkoher dochází k blahodárným změnám na buněčné úrovni. Frekvence těchto vibrací pomáhají harmonizovat tělo i duši a člověku tak umožňují nalézt svou přirozenou frekvenci. Bára Lýdie Sládková z Kostelce nad Orlicí.
Délka: 60 minut. Vstupné: 150 Kč.
Přihlášení předem na info@moderniknihovna.cz, na tel. 732 756 827 nebo osobně v knihovně.

Nejhezčí hory Skotska

Cestovatelská přednáška Davida Hainalla.
Úterý 21. března od 18:30 v městské knihovně. Vstupné: 50 Kč.
Za Hadrianovým valem, oddělujícím Anglii od drsného severu, leží Skotsko, země hlubokých jezer, nejlepší whisky, nekonečných vřesovišť, měsíční krajiny náhorních plošin a především úchvatných hor.
Nad rozlehlou modří desítek vodních ploch se tyčí téměř 300 munros, tedy vrcholů vyšších než 900 m. Najdeme zde i středověké hrady, originální architekturu a upravené vesničky. To vše korunované klenotem mezi městy, krásným Edinburghem. Fascinující země, ze které odjíždíte s dudáckou znělkou Scotland the Brave v hlavě, nikoho nezklame. Dlouhá cesta do Skotska bude zpříjemněna návštěvou Amsterdamu. Navštívíme národní park okolo největšího skotského jezera Loch Lomond a přilehlé skalnaté vrcholy Arrocharských Alp. Žádný výlet do Skotska by nebyl kompletní bez nezapomenutelného údolí Glen Coe nebo mýtického jezera Loch Ness. Kromě přírody nelze opomenout ani díla vytvořená rukou člověka, ať už známý železniční viadukt Glenfinnan, palírnu whisky nebo soustavu zdymadel Kaledonského kanálu. Pokoříme nejvyšší horu Velké Británie Ben Nevis (1344 m) i druhou nejvyšší horu Ben Macdui (1309 m). Na závěr si prohlédneme Edinburgh s jeho křivolakými uličkami, středověkým hradem i neobvyklým pozůstatkem divoké přírody hned u centra - skalnatým pahorkem Arthur’s Seat.


Kurz jarní kaligrafie pro dospělé – kapacita naplněna pro oba termíny!

4. března 2023 (sobota), 14:00–18:00, 1. patro knihovny
25. března 2023 (sobota), 14:00–18:00, 1. patro knihovny
Objevte svět krasopisu. Projdeme si postupně celou abecedu a na závěr si vyrobíme přání k narozeninám. Zážitkovým kurzem vás provede Monika Smutková.
Cena kurzu: 300 Kč. Brushpen, kterým se naučíte psát, si odnesete domů.
Drobné občerstvení připraveno.
Počet míst omezen. Přihlášení předem na info@moderniknihovna.cz nebo osobně v knihovně.
 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní
7. 3. 2022 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
8. 3. 2022 (středa), 16:00, oddělení pro děti
Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko

29. 3. 2022 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let.
Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi. Vstupné dobrovolné. Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.
 
AKCE TEENSPACE

KVÍZ - Neuvěřitelná říše zvířat
13. a 14. března, 12:30–16:00
 
Co na to Češi
20. a 21. března, 12:30–16:00
 
Detektivní hry
28. a 29. března, 12:30–16:00
 
Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
 
VÝSTAVA

DUBÁNCI
Od února do března je v knihovně k vidění výstava Dubánci, která pobaví děti i dospělé. Výstavní soubor fotografií Petra Václavka představuje ukázky ze tří dubánčích knížek: Dubánek a tajný vzkaz, Dubánek ve světě lidí a Dubánčí šprýmy. První dvě napsala Klára Smolíková, autorem básniček v knize Dubánčí šprýmy je Martin Kinc.  

Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).