Budeme mít novou městskou knihovnu - jak šel čas           

Téma je nové, je to velká změna v dosavadních očekáváních, bude to znamenat po letech zase jednu velkou investici pro město za slušné podpory z dotačních prostředků. Navíc se využije  dlouhodobě nevyužitý prostor zakoupený již před 9 lety a od té doby nevyužívaný. Potřeba pořídit pro městskou knihovnu  nové prostory se datuje od roku 2000.

Sotva se nám podařilo dokončit  rekonstrukci Kulturního centra  v Nádražní ulici, tak se začalo plánovat, jak pokračovat a zajistit také nové prostory pro městskou knihovnu a také městské muzeum, které nemělo v té době žádné výstavní prostory. Ve spolupráci s architektonickým studiem v Agrate Brianza se podařilo zajistit  urbanistickou studii na dostavbu Hrdličáku, kde se měly najít prostory pro knihovnu, muzeum (dokonce i galerii výtvarného  umění) i na rozšíření Kulturního centra o taneční sál. Navíc zde měla být také kavárna nebo restaurace. Projektový záměr byl představen veřejnosti v roce 2009  a Českotřebovský deník jej zpracoval do krátkého videa, který uvádíme ZDE.

Byl to poměrně megalomanský projekt, který ovšem nijak nepočítal s možnostmi parkování (mimo podzemní garáže v dopravním terminálu).  Jak knihovna, tak městské muzeum by zde ovšem získaly poměrně omezené prostory. Při vyjednávání např. v kulturní komusi města se také ukazovalo, že každý ze subjektů nechce své prostory nijak sdílet se subjektem dalším, každých chtěl mít svoje. Také po urbanistické stránce byl poměrně velký objekt vložen do stávající zástavby, velmi by utrpěla obydlená protistrana na Nádražní ulici a byly i další nevýhody. Podloží na Hrdličáku vyžadovalo hluboké piloty atd.  a představa financování projektu z fondů EU se postupně ukázala jako ne příliš reálná a město v té době splácelo po realizaci dopravního terminálu velký úvěr (který vlastně není dodnes splacen). Bylo tedy více důvodů, proč tento záměr opustit.

Jako první bylo řešeno Městské muzeum. Zdá se, že logicky - nemělo přece vůbec žádné vlastní výstavní prostory Pro muzeum také byly už dříve v 80. letech vyhlídnuty prostory v Klácelově ulici, soudní proces zpochybnění vlastnictví poloviny domu čp. 11 vyvrátil, druhá polovina nemovitosti byla vyměněna za jiný objekt. A navíc vznikla možnost získat velkou dotaci na infrastrukturu cestovního ruchu z regionálního programu NUTS II.  Zde se o možnost získat dotaci nejvíce zasloužil  senátor a hejtman Radko Martínek. Muzeum se podařilo rozšířit o sousední parcelu po domě čp. 10, zajistit zástavbu proluky v Klácelově ulici a v září 2012 slavnostně otevřít.

Po Kulturním centru, a Městském muzeum  pak zbývala k dořešení městská knihovna. V roce 2013 připravila ředitelka městské knihovny Gabriela Boháčková záměr právě v souvislosti se ukončením výuky Dopravní fakulty Jana Pernera v České Třebové a soustředěním studia v novém kampusu v Pardubicích.  Zdejší dislokované pracoviště fakulty se mělo podstatně zmenšit a celou budovu nepotřebovalo. Vznikla nabídka na využití městem, která však bohužel nebyla nikdy projednána v zastupitelstvu města. Jak se ukazovalo, tak Univerzita ovšem požadovala odprodej nemovitosti za odhadní cenu.

Při prodeji však vzniklo nedorozumění, kvestor Univerzity vyhlásit prodej budovy prostřednictvím dražby aniž by to předem projednal s vedením města. Bylo to už na konci volebního období ZM 2010 - 2014, kdy bylo rozpuštěno zastupitelstvo města a tak prodej odsouhlasila jen rada města ve funkci valné hromady městské společnosti TEZA.  Dražba se konala až po volbách 4. listopadu a zúčastnili se jí dva zájemci. Jednatel společnosti TEZA Gustav Doleček pověřený valnou hromadou společnosti a druhým zájemcem byl místní podnikatel Petr Nejedlý, který chtěl využít budovu svářečské školy pro vybudování bytů  s garážemi. Díky nedorozumění mezi Univerzitou a městem a tím způsobenou dražbou tedy město prodělalo milion korun. 

JORK, s.r.o. I. Joštova realitní kancelář Pardubice zorganizovala dražbu objektu čp. 452 včetně příslušejících pozemků v úterý 4. 11. v 11 hodin. Do dražby se přihlásili dva zájemci. Vyvolávací cena objektu byla stanovena na 2750 tis. Kč.  V dražbě se střídaly především minimální příhozy, růst se zastavil až na částce 3750 tis. Kč, potom jednatel společnosti po třetím poklepů kladívka přiklepl dražený objekt ve prospěch  dražitele č. 1, kterým byli zástupci společnosti TEZA, s.r.o. Česká Třebová.

2015. Nastoupilo nové zastupitelstvo, potřebu získat prostory pro knihovnu uznalo jako potřebné a  hned na začátku roku 2015 odkoupilo budovu od společnosti TEZA (za cenu zaplacenou v dražbě). Vedení města  pak zahájilo přípravu studie a jednalo o možnostech získání dotačních prostředků. Zadlužení města v té době ještě bylo dlouhodobé a bez dotace nebylo možné na přestavbu budovy ani pomyslet. Ale dotační programy byly zatím určeny pouze pro regionální knihovny ve velkých městech. A tak se zatím jen čekalo a finanční prostředky se vkládaly do zlepšení podmínek pro městskou knihovnu v jejím dosavadním stanovišti ve Smetanově ulici.

Vizualizace nové knihovny z roku 2015, kdy byla představena první studie přestavby                        

Po nástupu nového vedení města v listopadu roce 2018  se rekonstrukce svářečské školy pro knihovnu opět otevřela. Vzhledem k tomu, že stejně mizerné prostorové podmínky měl v té době také Dům dětí a mládeže Kamarád, vznikla snaha o společné využívání nově rekonstruovaných prostor, snaha o to, aby objekt byl víceúčelový. Jednání, která by takové řešení umožnila však nevedla k výsledku a navíc se podařilo pro DDM získat dotační prostředky na rekonstrukci podkroví, které alespoň částečně řeší hlavní problémy DDM.  Zůstalo tedy u původního využití svářečské školy pro městskou knihovnu,  zahájila se příprava projektové dokumentace pro uzemní rozhodnutí, která je vždy potřeba při podání žádosti o dotační prostředky. Abychom byli připraveni. Rok 2020  a 2021 jsou spojeny s pandemií covidu. To však na přípravě projektu nic nezměnilo, na nový dotační program pro knihovny se stále čekalo. Na konci roku 2021 město získalo informace o tom, že v roce 2022 bude vyhlášena výzva k podání žádostí právě i pro knihovny města naší velikosti. Již v prosinci 2021 byla do rozpočtového provizoria začleněna částka na dokončení projektové dokumentace pro stavební řízení a hned od začátku roku se  na projektu intenzivně pracovalo. Současně byla pořízena projektová dokumentace na demolici dílenské části objektu, pro kterou byla podána samostatná žádost o dotaci, šlo o několik let nevyužívaný objekt. 

Projekty se podařilo včas dokončit a přizpůsobit podmínkám dotace tak, aby mohly být ještě v průběhu září 2022 spolu se žádostí o dotaci odevzdány. Město v minulém roce požádalo o dvě dotace, jednu na demolici jednopodlažního objektu bývalých dílen a staré trafostanice a pořízení nového vnitřního vybavení. Druhá dotace zafinancuje práce na rekonstrukci stávajícího čtyřpodlažního objektu, kde probíhala výuka. Budova by vzhledem k požadavkům dnešní doby měla projít opláštěním a zateplením. Hlavní náplní prací bude především změna dispozic pro účely městské knihovny. Realizace projektů bude znamenat, že se bývalá svářečská škola v České Třebové se promění v moderní knihovnu. Jedná se o jednu z největších investičních akcí města na několik dalších let. Náklady na přestavbu dosáhnou zhruba 130 milionů korun, dotace  by měla dosáhnout zhruba 85 milionů korun z Evropské unie. S oběma žádostmi Česká Třebová uspěla. Rozhodnutí o přidělení dotace bude vydáno po nabytí právní moci společného povolení pro stavbu knihovny.  (mm)


Připomeňme si....


Českotřebovský deník k tomu napsal před dražbou v říjnu 2014      

Rychlý prodej budovy Univerzity Pardubice v dražbě zavinila špatná komunikace mezi vedením města a vedením univerzity. Vyhlášení dražby bylo  pro město Česká Třebová překvapením.  
l Zastupitelé města bohužel nebyli o nabídce prodeje  informováni, rada k tomu nepřijala žádné usnesení. 
l Město nemůže do dražby zasáhnout - nemá zastupitelstvo, které by rozhodlo o účasti.  
l Univerzita Pardubice jedná ekonomicky - nemůže provozovat budovu bez studentů a tak ji prodává. Budova se prodává lacino - koupí ji spekulant nebo ubytovatel problémových rodin
Zatímco město prostřednictvím společnosti TEZA draho odkoupilo hotelový dům ČD (díky hrozbě vzniku ubytovny s bezdomovci), k možnosti odkoupení nabídnuté budovy Dopravní fakulty nepřijalo žádné usnesení - ani kladné, ani záporné.  Teoreticky je možné, že se budova v I. kole dražby nekoupí a pak se otevírá šance i pro město.  Pravděpodobnější ale je, že to dopadne jinak.  
Přes prodej  budovy v dražbě zůstává záměr využití budovy pro město v zásobníku projektů právě dokončovaného Strategického plánu města, připraveného již do finální podoby. Prodej budovy v dražbě za laciných 2,75 mil. Kč mrzí. Využití pro budovu by se našlo i bez užití pro knihovnu např. pro  odbor dopravy, sociální odbor i Úřad práce a budovu postupně revitalizovat.  Uvolněné budovy pak přeměnit na byty či prodat. Nebo zde mohl sídlit Dům dětí a mládeže, větší prostory potřebuje.....