Plavecké středisko Česká Třebová se představuje              

Stavba krytého plaveckého bazénu v České Třebové byla zárukou zajištění další sportovní aktivity pro blízké i širé okolí. Po jeho otevření byl hojně využíván veřejností a následně byl zahájen i plavecký výcvik základních a mateřských škol, který zajišťovala plavecká škola. Součástí plavecké školy byl i plavecký oddíl působící pod hlavičkou Lokomotivy Česká Třebová. Po listopadu 1989 se plavecká škola osamostatnila a do dnešních dnů funguje jako právní subjekt. Do roku 2000 fungovala plavecká škola i plavecký oddíl jako jeden celek. Spolu s plaveckým výcvikem nabízela i další aktivity pro širokou veřejnost, jako plavání rodičů s dětmi a kondiční plavání pro děti i dospělé. Po rekonstrukci bazénu se plavecký oddíl osamostatnil a všechny plavecké aktivity zůstaly pod vedením plaveckého oddílu. Plavecká škola od té doby provozuje jen plavecký výcvik mateřských a základních škola v blízkém i širokém okolí. Doby, kdy plaveckého výcviku se účastnili žáci 1.-9. tříd, studenti středních škol a učňovských středisek jsou dalekou minulostí. Co k tomu vedlo je na dlouhou debatu, ale celkově fyzická a sportovní zdatnost u dětí a mládeže oproti minulým rokům velice klesá. Oproti jiným okresům je v našem velký počet krytých plaveckých bazénů a tudíž i nabídka možností využití plaveckých bazénů pro školy, školky a veřejnost veliká. S tím je spojená i konkurence co se týká návštěvnosti a záleží na spoustě okolností, které ve finále osloví jak školu, tak i veřejnost a rozhodnou se navštěvovat ten či onen bazén.

Plavecká škola v České Třebové je řádným členem Asociace plaveckých škol v Praze a jak již bylo výše uvedeno, v poslední době je její hlavní činností plavecký výcvik dětí MŠ a žáků ZŠ. Nabídka plaveckých aktivit jak pro školky, školy tak i pro veřejnost je velice závislá na tom, zda má dostatek kvalitních instruktorů, kteří tuto práci umí vykonávat a hlavně ji vykonávají s chutí a láskou. Plavecké škole v České Třebové se podařilo získat dva nové instruktory plavání, mimochodem výborné sportovce, a ve spolupráci s panem ředitelem plaveckého bazénu nám pomohou rozšířit činnost plavecké školy o tyto aktivity: kondiční hodiny pro veřejnost, vodní aerobik pro veřejnost, plavání rodičů s dětmi od 3 let, rozšíření plaveckých aktivit pro žáky ZŠ, SŠ a učilišť v poledních a odpoledních hodinách

Organizace těchto aktivit je ještě v jednání, nicméně jsme rozhodnutí s pomocí vedení nadšených instruktorů zvednout fyzickou zdatnost našich spoluobčanů, zatraktivnit činnost plaveckého bazénu a přispět k plavecké aktivitě blízkého i širokého okolí. Zároveň jsme připraveni oslovit ředitelství základních i středních škola a nabídnout možnost využití plaveckého bazénu v dopoledních, ale i v poledních a odpoledních hodinách pro žáky jejich škol a pokusit se prosadit více plaveckých aktivit v rámci hodin tělesné výchovy. Kdo jiný by měl hlavně využívat krytý plavecký bazén, když ne školky, školy a občané našeho města. Doufáme, že i nové vedení našeho města bude mít zájem na tom, aby byl bazén v co největší míře využíván a bude se spolupodílet na podpoře plaveckého života v našem městě.

Tak to bylo představení plavecké školy a trocha její historie. Chystáte nějaké aktivity již v nejbližším období?

 Ano, rádi bychom již na jaře (v prvním dubnovém týdnu) nabídli kondiční kurzy plavání a to pro děti od 7 do 17 let a pro dospělé. Kurz by se skládal z dvanácti hodinových lekcí a byl by zaměřen pro plavce, kteří chtějí zlepšit svoji výkonost a především techniku. Předpokládáme, že plavci většinou zvládají plavecký styl prsa, ale již neumí správně dýchat do vody. Dále bychom vyučovali plavecký styl kraul a znak, opět s důrazem na správné provedení. Zájemci o tento kurz by si zaplatili vstupné do bazénu a kurzovné. Po hodinové lekci by tak dále mohli využít zbývající čas k regeneraci v bazénu. To je program pro nejbližší období. Od podzimu bychom rádi nabídli zájemcům plavání rodičů s dětmi, kondiční plavání pro důchodce.

Uvidíme, zda bude o tyto aktivity zájem. Samozřejmostí je již nyní možnost domluvit individuálních hodin plavecké výuky (příprava studentů na splnění zkoušek z plavecké zdatnosti, či výkonnostní testy pro hasiče apod.) V případě zájmu o některou z výše uvedených aktivit , můžete již nyní psát na emailovou adresu Vacgal70@gmail.com, plavecký instruktor - pan Václav Glaser.

Přejeme všem občanům našeho města i blízkého okolí hodně radosti z jakékoliv fyzické či duševní činnosti a budeme rádi, když i naše plavecká škola přispěje k jejímu naplnění. Za TJ Plavecké středisko, z.s. – Renata Klaclová a Renata Pernicová.