Zveřejněna "investiční rezerva" neboli zásobník projektů
Na městských webových stránkách byla dnes 27.2. bez jakéhokoliv dalšího komentáře zveřejněna tabulka s přehledem akcí vybraných ze zásobníku investic. Především mne mrzí, že k tabulce nebyl poskytnut jakýkoliv komentář a vysvětlení, proč je taková tabulka vůbec zveřejňována. Jako by to nebylo zapotřebí.  Jde přece o peníze a to peníze nás všech daňových poplatníků  a to si zaslouží všechno řádně vysvětlit. Takovou tabulku jsem měl k dispozici, ale nezveřejňoval jsem  nic, neboť si myslím, že to je úkolem vedení města. Dnes jsem se však přesvědčil, že svou práci udělalo jen tak napolovic.
Zveřejňovat takovou tabulku by vůbec nebylo zapotřebí, pokud by byl řádně připraven rozpočet města a stejně jako v jiných městech by bylo jasné, co chce nová radniční koalice ve městě v letošním roce vybudovat. Zatímco v jiných městech je zveřejňován k velmi precisně připraveným tabulkám rozsáhlý mnohastránkový komentář, u nás nikoliv. A protože řada položek ve zveřejněné tabulce rozpočtu svou nepřesností vyvolávala úsměvy, tak bylo nutné rozpočet doplnit tabulkou, ze které je zřejmé, jak bude mimořádně vysoká investiční rezerva (možná) využita.
Jde ve skutečnosti o dvě tabulky. Ta první se týká investičních akcí, které jsou v městském rozpočtu jmenovitě  uvedeny a ta druhá dolní tabulka  uvádí projekty "pod čarou", které by přišly na řadu v případě splnění nějakých podmínek. Všímejme si tedy zatím té tabulky první. Dovolil jsem si sem přidat vpravo další sloupec, ve kterém se dočteme, jaké finanční prostředky byly k vyjmenovaným investičním záměrům v rozpočtu přiřazeny a nestačíme se divit. Zastupitelé radniční koalice tedy schválili rozpočet, který vůbec neodpovídá reálným předpokladům. Tzv. "předpoklad" uváděný v levém sloupci tabulky  vychází např. z připravené projektové dokumentace a někde dokonce i ze smlouvy o dílo a přesto se do rozpočtu v reálné hodnotě nedostane.
Jaké má pro takový postup starosta města zdůvodnění? Takovou otázku jsem samozřejmě položil  třeba na jednání finančního výboru.  Jaká je tedy odpověď (bylo by nejlepší, kdyby to vysvětlil přímo autor návrhu, to samozřejmě): Dosud bylo stejně jako jinde zvykem dávat do rozpočtu reálné hodnoty, někdy dokonce s rezervami. Tím se stalo, že peníze  byly rozepsány na investice a  nebyla žádná rezerva, mnoho prostředků se na jmenovaných akcích nevyužilo a peníze  zbyly, zůstaly nevyužity. Nové řešení tomu  může zabránit, neboť peníze do poslední chvíle drží v rezervě.
Proč to však tak nedělají i jinde? (Není to totiž potřeba)
V novém volebním období si nová rada města vymohla privilegium, které se v České Třebové po 32 let  obnovené městské samosprávy neuplatňovalo. Je v souladu se zákonem o hospodaření samosprávných celků a tedy i obcí, to je pravda. Rada města může provádět sama rozpočtová opatření tak, aby v rámci dané kapitoly posilovala např. částky na investice  např. podle výsledků výběrových řízení. A zastupitelům sdělí svoje schválené úpravy dodatečně na dalším zastupitelstvu. Dosud to tak nebylo, všechny změny rozpočtu musely projít schválením zastupitelstva a to zasedá jen 5x za rok. Proto byly peníze někdy zbytečně dlouho vázány na položkách, které se mohly změnit.  Vždyť toto (žlutě podbarvené) opatření samo o sobě dokáže zajistit pružnost finančních úprav a není třeba do rozpočtu uvádět takové hlouposti, kdy investici do statického zajištění Malé scény za 16,5 milionu ocení v rozpočtu stotisícovou hodnotou ! 
Městský rozpočet  je však určen nejen pro městskou radu, a případně zastupitele, ale pro všechny občany města, kteří mají právo vědět jak budou využity jejich prostředky. Proč u některých položek jsou uvedeny reálné částky a druhých nikoliv? Aby to měla rada města jednodušší? Ten kdo to nebude detailně sledovat záměry města, pak nemůže poznat, kterou položku myslí vedení vážně a která bude dofinancována dle potřeby z nějakého velkého rezervního pytle.
To byly důvody, proč k takto podivně řešenému rozpočtu musí být dodatečně vložena dále uvedená tabulka o předpokládaném využití investiční rezervy. To byl také požadavek opozice, která prosincový rozpočet, ale ani jeho únorovou první rozpočtovou změnu podpořit nemohla. Ve výše uvedené tabulce je  "seznam předpokladů", který  má ovšem své mouchy. Jde především o nezávazný přehled, neschválený zastupitelstvem města, je to přehled, který může pomoci v orientaci, co vlastně město chce v letošním roce v oblasti investic řešit.  Ovšem všimněte si data - je už konec února... Zásobník projektů se také může během roku proměňovat, je to vlastně živý materiál.
Má pak vůbec cenu zveřejňovat městský rozpočet, ve kterém je těžké pro nezasvěceného odhadnout, která položka je míněna vážně a která je tam jen "naznačena" ?
Takto postavený rozpočet vlastně říká občanům, aby se jeho stavbou a položkami snad ani nezabývali. (Také popis položek je nepřesný, nevystihuje vlastně o co se často jedná.)  A přece mají občané právo být informování a to transparentně. Uvedený způsob považuji za krajně nevhodný a není ani potřebný. Rada města má ve svých rukou instrument, kterým může v případě potřeby upravovat rozpočtové položky a nepotřebuje držet  velký pytel rezerv o jejichž využití si může každý myslet něco jiného.
Je třeba ještě přidat, že některé z uvedených připomínek byly na jednání finančního výboru  zohledněny, mělo by např. dojít k určitému zpřesnění popisu investic, změna přístupu ve financování projektových dokumentací apod. Ale ten hlavní důvod zveřejnění výše uvedeného přehledu zůstává - vysvětlit nesmysly ve výši položek schváleného rozpočtu.
A ještě doplním, že do rozpočtu města vlastně nebyly zařazeny také nemalé prostředky na bytové účely a bydlení (v hodnotě 21,5 milionu korun), které město získalo prodejem jezevčíku.  Inflace je 17 procent, ceny stavebních prací a materiálů raketově rostou a my schováváme utržené peníze a potřeba podpořit bydlení je přitom veliká. Jde o zabezpečení parcel a sítí pro rodinné domky, o udržení mladých rodin v České Třebové. Počet obyvatel stále klesá a letošním prvním lednem 2023 jsme se už dostali pod 15000 obyvatel. A peníze na bydlení využívat nechceme? 
Pak se nelze divit, že opoziční zastupitelé nemohou takto postavený rozpočet města podpořit.
 
Milan Mikolecký 27. 2. 2023