Českotřebovský deník 62/2023 (2/3)    

Martin Jirous zase mezi námi. Na fotografiích.

Fotografie zachycující legendu českého undergroundu, básníka Ivana Martina Jirouse v letech 2000-2011 opatřila fotografka Alžběta Kopecká nejenom při jeho vystoupeních, ale i v intimních chvílích každodenního života. Alžběta Kopecká (na fotografii), rodačka z Pardubic dnes žijící v Rybníku u České Třebové, pořídila výjimečný dokumentární materiál mapující poslední roky bytí známého disidenta, držitele Ceny Jaroslav Seiferta či Ceny Toma Stopparda.
Na vernisáži, která byla zahájena 2. 3. 2023 v 17.00 hodin, byl  velký nával a málo místa. Bylo to setkání lidí, kteří si měli co říci, setkání s hudbou a s texty Martina Jirouse a ol Martinu Jirousovi. V hudebních vystoupeních jsme vyslechli  Lucii Piussi a Eva Turnovou (Živé kvety, Plastic People of the Universe). Výstavu zahájil Josef Jan Kopecký a John Bok, další undergroundová legenda, která byla  ve výstavní síni  doslova na roztrhání. Na vernisáži také natáčel Českotřebovský deník a připraví na zítra krátkou video reportáž  (mm)

Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

Organizace zabývající se problematiku zaměstnání osob se zdravotním postižením představí v Ústí nad Orlicí opět své služby. Především zaměstnavatelé vám zde poskytnou podrobné informace o pracovních místech a pracovních podmínkách. Ostatní organizace nabídnou poradenství a pomoc všem, kterým jejich zdravotní omezení brání najít vhodné zaměstnání.
Burza proběhne dne 14. 4. 2023 od 8:30 do 11:00 hodin v prostorách Úřadu práce ČR,
kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394.  
Kontaktní osoba: Jaroslava Rollerová, poradce pro OZP  Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí,
17. listopadu 1394  T: 950 172 441   E: jaroslava.rollerova@uradprace.cz 

Českotřebovští zastupitelé na exkurzi 

Ve středu odpoledne připravilo vedení města pro zastupitele možnost návštěvy  čistírny odpadních vod na Lhotce, aby se na vlastní oči a uši přesvědčili o používaných technologiích, o energetickém i finanční náročnosti chodu tohoto zařízení, které bylo ne tak dávno velkou rekonstrukcí za stovky milionů korun s využitím dotace EU změněno na moderní zařízení vyhovující po stránce kvality.  Zastupitele (a vlastně i zástupce pozvané veřejnosti) přivítal  jednatel Vodárenské společnosti Marek Novotný, průvodci pak byli zaměstnanci čističky. Exkurze měla mezi zastupiteli dobrý ohlas, všechny dotazy byly zodpovězeny.
Fotografie Petr Skopal.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

V roce 1924  začal sloužit další důležitý most ve městě - navazovala na Slovanskou, tehdy Seman9nskou ulici a po překonání nádraží směřoval přímo směrem do Borku  a do Semanína.  Byl bohužel stržen v létě roku 1960, když se  v další etapě rozšiřovalo českotřebovské nádraží. I z této operace jsou zajímavé snímky - třeba zítra.  Most nám dodnes chybí a při modernizaci nádraží má být opět nahrazen novou lávkou s bezbariérovým  řešením příchodu pomocí výtahu. Stávající pochod je nevyhovující.


Kraj našel shodu s ochránci přírody.
Neratovská alej u Lázní Bohdaneč se bude obnovovat na etapy

Desítky let potrvá obnova neratovské aleje, která se nachází nedaleko Lázní Bohdaneč. Kraj, který spravuje silnici vedoucí alejí, a ochránci přírody došli ke shodě a našli způsob, jakým komunikaci opravit a obnovit stromořadí.
Neratovskou alejí vede úzká silnice, která je z obou stran lemována stromy. Ty jsou i stovky let staré. Kraj chce proto k rekonstrukci silnice a obnově stromořadí přistoupit citlivě. Kořeny stromů zvedají komunikaci a narušují také břehy Opatovického kanálu, významného středověkého vodního díla. „Při plánování rekonstrukce silnice a regenerace aleje jsme spolupracovali s odborníky z Mendelovy univerzity a s ochránci přírody. Společně jsme hledali nejlepší a nejcitlivější způsob, jakým situaci řešit. Obnova proto potrvá desítky let,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Celá akce je rozplánovaná na několik etap a alej se bude průběžně dosazovat novými stromy. Před samotným kácením tak dojde k výsadbě nového stromořadí dubů letních. „Ta se stane v budoucnu součástí stromořadí podél silnice. Silnice se v tomto místě bude posouvat, a to s ohledem na ochranu souběžného Opatovického kanálu. Z tohoto důvodu dojde k vykácení některých stávajících stromů u silnice. Proto je nanejvýš důležité pro nové stromy připravit co nejlepší podmínky,“ uvedl Kortyš.
V první etapě se pokácí stromy, u kterých dendrologický výzkum ukázal nejhorší stav. Regeneraci aleje připravuje Mendelova univerzita v Brně. „Silnice se posune dále od Opatovického kanálu, aby neničila tuto významnou památku. Odsunutí a rozšíření silnice bude podstatně bezpečnější pro chodce i motoristy,“ uvedl projektant Jiří Stránský z projekce dopravních staveb. Alejí prochází silnice III/0361. Celková délka je necelých 1,2 kilometru. V první etapě, která je rozdělena na dva úseky, se bude provádět rekonstrukce mezi sjezdem k Rybničnímu hospodářství po centrum obce Neratov. První úsek v délce 382 metrů vede od sjezdu k Rybničnímu hospodářství až po výhybnu u hospody U Čochtana. Bude tam provedena kompletní rekonstrukce včetně výměny zemin v podloží. „Kryt silnice bude z asfaltového betonu. Odvodnění silnice bude jednak do stávajícího silničního přikopu, který bude reprofilován, a jednak do okolní zeleně ke vsaku. Opravovat se budou také propustky,“ uvedl Michal Kortyš. Druhý úsek vede od výhybny u hospody U Čochtana po centrum obce Neratov a měří 796 metrů. V tomto úseku dojde k rekonstrukci krytové vrstvy s lokálními sanacemi pokleslých krajů vozovky.
Stávající křižovatka silnic II/211 a III/0361 z Lázní Bohdaneč do Neratova bude přestavěna na okružní křižovatku, která zvýší bezpečnost a plynulost silničního provozu. V současné době probíhá inženýrská činnost zvlášť na pozemní komunikaci a zvlášť na sadové úpravy. Z aktuálních informací vyplývá, že první etapa silnice by mohla být stavebně povolena do prázdnin letošního roku a vegetační úpravy přibližně do konce prázdnin letošního roku.

Příprava pozemků pro rodinné domy (ve Verměřovicích)

Obec Verměřovice byla další zastávkou hejtmana Martina Netolického při cestě po regionu Lanškrounska a Letohradska. Se starostou Miroslavem Křivohlávkem a místostarostou Tomášem Moravcem řešil rozvojové plány obce, mezi kterými je příprava pozemků pro výstavbu rodinných domů. S tím bude muset být spojeno rozšíření občanské vybavenosti včetně rozšíření kapacity mateřské a základní školy.
„Verměřovice postupně připravují pozemky pro výstavbu rodinných domů. Celkem by mohlo vzniknout až 100 stavebních parcel. V tuto chvíli jich je v přípravě 55, z čehož 36 je již realizováno. Už jen toto množství bude vzhledem k rozšíření počtu obyvatel a demografické křivce v obci klást větší důraz na občanskou vybavenost a infrastrukturu v obci. Jedná se samozřejmě také o kapacity mateřské školy a prvního stupně základní školy. Už nyní musí některé děti dojíždět do mateřských škol v Petrovicích či Jablonném nad Orlicí. Pro příští školní rok je předpoklad 38 dětí v mateřské škole s tím, že stávající kapacita je 24 dětí. Proto obec nyní připravuje projektovou dokumentaci na přístavbu budovy školy a školky, která by umožnila navýšení kapacity školky z jedné na dvě třídy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle starosty obce Miroslava Křivohlávka se jedná v tuto chvíli o jednu s obecních priorit. „Děláme maximum proto, abychom rozšířili kapacitu naší školky a dokázali tak uspokojit zájem našich občanů o umístění dětí do mateřské školce také s výhledem budování dalších rodinných domů. Zájem o bydlení v naší obci je dlouhodobě velký, a proto chceme samozřejmě zvýšit nabídku také z hlediska školství, ale i dalších služeb, které můžeme pro naše občany nabídnout. V tuto chvíli předpokládáme, že by nás přístavba a úprava objektu školy a školky vyšla na přibližně pět milionů korun. Rádi bychom s tímto projektem požádali o dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj,“ sdělil starosta Křivohlávek, který hejtmana informoval také o záměru na vybudování kanalizace v obci. Předpokládaná hodnota investice je v tuto chvíli 95 milionů korun bez daně. Na tuto velkou investici by chtěla obec žádat jak státní, tak krajské dotace.

Investiční záměry v Jevíčku

Radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr zamířil na pozvání radnice do Jevíčka. Předmětem jednání byly obecní investiční záměry pro letošek i příští roky a možná podpora od Pardubického kraje, ať již finanční či metodická.
Schůzky se zúčastnili kromě jevíčského starosty Dušana Pávka, místostarosty Miroslava Šafáře a radního Miloslava Parolka také jejich kolegové z Moravské Třebové, starosta Pavel Charvát a místostarosta Václav Dokoupil. „Společně jsme diskutovali o přípravě průmyslových zón, kde v případě Jevíčka kraj již přispěl milionem korun na vybudování první části příjezdové komunikace, řešili jsme i problematiku finančně dostupného bydlení pro mladé rodiny a všeobecně způsoby, jak zamezit úbytku obyvatel. Jevíčko je v přípravě bydlení a pozemků velice aktivní, což se projevuje tím, že zde nedochází k masivnímu úbytku občanů. V Moravské Třebové připravují také velice zajímavé projekty a jsem moc rád, že obě radnice jsou spolu ochotné nadstandardně spolupracovat, vyměňují si zkušenosti a chtějí pracovat společně na zlepšení situace v této oblasti. To nebývalo úplnou samozřejmostí. Jako Pardubický kraj tyto žádoucí aktivity rádi nejen propojíme, ale v mnohém můžeme i pomoci s přípravou a financováním projektů, například formou poradenství pro získání evropských či státních dotací,“ uvedl radní Ladislav Valtr.
V Jevíčku vyroste nová podnikatelská zóna
Na společném setkání zástupci Jevíčka nejprve představili budoucí Průmyslový park – podnikatelskou zónu o rozloze čtyř hektarů, která má vyrůst poblíž nového sběrného dvora na Třebovské ulici. „Projekt je kvůli financování rozdělený na etapy, první část chceme dokončit v letošním roce, celkové náklady na vybudování infrastruktury dosáhnou výše zhruba 19 milionů korun. Dotace z ministerstva průmyslu a Pardubického kraje pokryjí zhruba 10 milionů. Tento projekt je pro rozvoj Jevíčka velice důležitý, protože sem díky němu chceme přivést nové zaměstnavatele či umožnit růst zdejším firmám. Již máme tři předběžné zájemce. Celkové náklady na kompletní dokončení průmyslové zóny odhadujeme na 60 milionů,“ vysvětlil jevíčský starosta Dušan Pávek.
Podpora bydlení pro mladé rodiny i kulturního života má zelenou
Diskuze se stočila i k praktickým zkušenostem s developerskými projekty na výstavbu nového bydlení, protože soukromý investor v Jevíčku právě dokončuje osm nízkoenergetických domů, i městským záměrům. Radnice připravuje zainvestování 32 parcel v lokalitě U Kapličky pro výstavbu rodinných domů. Výsledná cena pro kupující 1573 Kč za metr čtvereční je městem silně dotována, protože po započtení všech nákladů by byla o tisícovku vyšší. Tuto částku Jevíčko v rámci podpory nové výstavby platí z obecní kasy a bere ji jako investici do budoucna.
Na závěr jednání se přítomní vydali do nového kulturního domu Astra v Kostelní ulici, který vznikl kompletní rekonstrukcí bývalého kina. Stavební část projektu přišla město na 37,6 milionu korun a v objektu se nachází velký sál pro kulturní a společenské akce s kapacitou 200 lidí a malý sál pro 40 osob. Součástí budovy jsou další prostory tvořící zázemí pro účinkující a nezbytný servis pro návštěvníky. „Město na projekt dotační podporu neobdrželo a hradilo stavbu z rozpočtu a úvěru ve výši 30 milionů korun s dobou splatnosti 18 let. Jsme rádi, že Pardubický kraj věnuje pozornost i svému nejvzdálenějšímu regionu a připravuje u nás řadu rozvojových projektů, které bychom i do budoucna rádi využili pro zlepšení zaměstnanosti, podnikatelského prostředí a obecně zvýšení standardu služeb a občanské infrastruktury,“ dodal starosta Pávek.
Vzájemná sousedská inspirace
Sousedy z Moravské Třebové na jednání zajímaly zejména praktické zkušenosti Jevíčka, ať se jedná o přípravu průmyslové zóny, výstavbu sociálního bydlení nebo projekt rekonstrukce kina Astra. „Děkujeme, že jsme byli k této schůzce přizváni, už jen proto, že jsme měli možnost nahlédnout pod pokličku, jak naši bezprostřední sousedé řeší naprosto identické problémy, na které narážíme i my, jako je zaměstnanost, bydlení a kulturní vyžití občanů. V diskusi nad projekty města Jevíčka jsme načerpali mnoho poznatků pro přípravu obdobných projektů u nás,“ doplnil starosta Moravské Třebové Pavel Charvát.

Kraj spolupracuje se starosty při tvorbě adaptačních opatření

Zástupci Pardubického kraje a Institutu environmentálních výzkumů a aplikací (IEVA) uspořádali seminář pro starosty obcí, kterých se dotknou plánovaná opatření ve vymezených lokalitách Pardubického kraje. Tato opatření mají za cíl adaptovat krajinu na změny klimatu.
Podařilo se nám přejít od příprav a plánů k realizacím konkrétních projektů, což považuji za velký úspěch. Na podzim loňského roku jsme začali se stavbou protipovodňové ochrany ve Štěnci, která by měla být letos dokončena. Z předchozích etap jsme se posunuli i s projekty výsadby v Jevíčku, krajinných úprav v Luži, revitalizací řeky Svitavy a Banínského potoka. Chtěli jsme starosty dotčených obcí s našimi plány seznámit, informovat je o možnostech financování těchto opatření a především je ujistit, že Pardubický kraj je otevřen diskuzi a chce v realizaci adaptačních opatření plně spolupracovat nejen se starosty, ale i zemědělci a dalšími příslušnými subjekty,“ sdělil radní Pardubického kraje pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Účastníci semináře se dozvěděli o možnostech financování širokého spektra opatření od energetických úspor v domácnosti až po rozsáhlá krajinná opatření prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Další možnost pro optimalizaci území představují i pozemkové úpravy nebo šetrnější hospodaření, o čemž byla na semináři řeč také.  TZ