Českotřebovský deník 63/2023 (3/3)    

Rozdílné ceníky ubytování a stravy v domovech důchodců Ústí a ve Třebové

Domov pro seniory Česká Třebová Ceník úhrad platný od 1. února 2023 
Dle vyhlášky č. 505/2006 Sb., je max. cena za ubytování 280 Kč/den, maximální cena za stravu je 235 Kč/den.
Jednolůžkový pokoj budova A
Strava racionální (šetřící):  505,- Kč/den (ubyt: 280,-  strava: 225,-) Strava diabetická:  515,- Kč/den (ubyt: 280,-  strava: 235,-)
Dvoulůžkový pokoj budova A
Strava racionální (šetřící):  485,- Kč/den (ubyt: 260,-  strava: 225,-) Strava diabetická:  495,- Kč/den (ubyt: 260,-  strava: 235,-)
Dvoulůžkový (jednolůžkový) pokoj budova B
Strava racionální (šetřící):  465,- Kč/den (ubyt. 240,-  strava: 225,-) Strava diabetická:  475,- Kč/den (ubyt. 240,-  strava: 235,-)
 
Domov pro seniory v Ústí nad Orlicí  ceník platný od 1. ledna 2023
V obou případech ceník vyhovuje poslední novele, kterou se mění vyhláška č. 505/2006 Sb., ale  v České Třebové se platí za služby větší částky. V případě ubytování je Česká Třebová na maximu, ubytovaný senior v ústeckém domově ušetří denně 30 korun, měsíčně tedy 900 korun a to už není malá částka. A další stejnou částku ušetří za nižší cenu poskytované stravy.  Celkem mají v Ústí o více než 1800 korun nižší náklady na osobu měsíčně a to už je proti České Třebové docela velký rozdíl. Hledáme-li důvod, tak ho lze snad najít zejména u stravování, kde cenu ovlivňuje výsledek  výběrového řízení v zakázce na dodavatele potravin.  Uvedené ceníky byly staženy z oficiálních webových prezentací domovů pro seniory a a lze je tedy považovat za ověřené.
Novela uvedené vyhlášky  je obsáhlý dokument o 32 stranách, který stanoví podmínky pro poskytování sociálních služeb  na různých typech speciálních zařízení a stojí za to ji prozkoumat. Českotřebovský deník tuto v platném znění (avšak ne zcela běžně dostupnou)  od 1.1. 2023 připravil ke stažení na tomto odkazu zde: Vyhláška 505/2006 - novela 2023


Pozvánka na přátelské setkání s prezidentem Petrem Pavlem pro Ing. Aleše Spirmana

Myslím, že se všeobecně ví o tom, že Ing. Aleš Spirman byl jistě po celý předešlý rok jedním z nejangažovanějších Českotřebováků ve věci podpory Generála Pavla na funkci prezidenta republiky. Jeho aktivity pak v předvolební době dále eskalovaly a proto Aleš ani nemohl chybět v den voleb ve štábu nově zvoleného prezidenta v Praze v Karlíně.  Vím také o tom, jak si jeho podpory nově zvolený prezident vážil. Všechno ve volbách dobře dopadlo a všechno se připravuje na slavnostní inauguraci prezidenta Petra Pavla na pražském hrdě dne 9. března, tedy už za pár dní. Konečně budeme mít prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět.
Na slavnost na pražský hrad si Petr Pavel logicky zve své podporovatele z řad veřejnosti . proto přišla pozvánka k účasti na slavnosti na Pražském hradě a také na slavnostní inaugurační mši  Te Deum v katedrále sv. Víta  také pro Ing. Aleše Spirmana.  Nebude tam chybět. K nastávající události Ing. Spirman řekl:  "Pozvání jsem samozřejmě s radostí přijal, je to pro mne velká čest, mé dlouhodobé aktivity přece směřovaly právě k této slavnostní události. Jsem přesvědčen, že Petr Pavel bude pro celý náš národ ve své funkci povzbuzením, že nebude lidi rozdělovat a rozeštvávat, že splní očekávání, které při svém předvolebním působení vyvolal. Nakonec o tom svědčí nejen jeho slušně vedená předvolební kampaň, ale také jeho povolební aktivity, díky kterým jeho prestiž  nejen u nás doma  stále narůstá."

K aktivitě společnosti LOSKY, s.r.o. v našem městě

Na webu města bylo oznámeno, že v našem  městě bude probíhat akviziční činnost stavební firmy Losky s. r. o., za účelem plánované výstavby optických sítí pro T-mobile, Cetin a Vodafone. Tato výstavba má být plně hrazena uvedenými telekomunikačními firmami  a  do budoucna má přinést nejnovější technologie v oblasti přenosu internetového a televizního připojení. Pracovníci firmy tedy budou obcházet zdejší domácnosti. 
Tato aktivita již byla zahájena v loňském roce zatím v těch nejatraktivějších oblastech našeho města, tedy na sídlištích Trávník, Jelenice, U Stadionu, také v zástavbě na Farářství v okolí tzv. "čtverce". Výsledkem jistě bude nová optická síť, která snese nejpřísnější požadavky na budoucí připojení uživatelů. Město to sice nic stát nebude, ale důsledkem bude opět další rozkopání města, tedy komunikací a chodníků či zelených ploch. Zatím je otázkou, kolik to pak bude stát samotné uživatele těchto nových sítí. Nyní se zřejmě bude jednat o předběžném zájmu, nikoliv o smlouvách, nejsou známy podmínky a nikdo je ve velkém časovém předstihu ani nemůže při stávající inflaci říci. Jde tedy o novou konkurenci ke stávající síti a další vrstvu v digitální technické mapě města.
To však neznamená, že bychom měli zmíněnou akviziční činnost firmy LOSKY  zakázat. Město by se ovšem mohlo postarat o to, aby se po městě nekopalo zbytečně aby se využily všechny instalované chráničky a optika s volnou kapacitou, aby se za každou cenu nedělaly dvojí trasy po stejném chodníku atd. Věřím, že existují přesné záznamy a o tom, co v podzemí máme a že by se to dalo využít právě pro koordinaci činnosti. Protože jinak firma LOSKY bude chtít kopat všude, neboť vše dostane od T mobile zaplaceno. Abychom neměli trvale rozkopané město. (mm)

V objektu bývalé MIKY by mnozí rádi viděli využití pro sport

Objekt, který od roku 1992 měly v pronájmu společnost MIKA   bude sloužit novému využití. Díky tomu, že je ve vlastnictví Pardubického kraje vznikly nové možnosti a vypadají zajímavě. Podle záměru zde vznikne Českotřebovský podnikatelský  inkubátor, na kterém je zajímavé především to, že přitáhne začínající podnikatele z široké oblasti, kteří zde získají pro sebe  domácí podnikatelské prostředí a to může ovlivnit i podnikatelskou strukturu našeho města, které to opravdu potřebuje. Jinak zde totiž převažují vlastně zaměstnanci. Za vznikem českotřebovského inkubátoru je tedy třeba vidět jednoznačně přínos. 
Hala Miky také byla podstavena na začátku devadesátých let pro podnikání. Tehdy vrcholila éra Středního odborného učiliště železničního, které nebylo podřízeno systému školství, v čele nestál ředitel, ale náčelník, byla to součást Československých státních drah. A hala Miky byla koncipována tak, aby zde mohla mimo výuku probíhat také ekonomicky přínosná činnost pro železnici, např. oprava či úprava motorových jednotek. Jenže změny na začátku devadesátých  otřásly systémem a pro halu se našlo jiné využití. Nově ustanovený náčelník učiliště RNDr. Vlastimil Hýbl pak velmi přivítal zájem o pronájem haly pro nově se tvořící akciovku MIKA. Učiliště se od železnice oddělilo, výroba pro ČSD ztratila smysl. Iniciátory byli bratři Balharové, začátek vypadal slibně. Sám jsem byl na slavnostním zahájení činnosti společnosti v roce 1992 přítomen a  někde musím najít i fotografie z tehdejší akce. Mika se dokázala etablovat i na mezinárodním trhu, dodávala své výrobky do systému mezinárodních řetězců...  Konkurence a vývoj nakonec však vedl k organizačním změnám a loni k 31. květnu Mika   vlastně oficiálně ukončila výrobu i prodej svých výrobků. Hala se vyprázdnila. Hala tedy nikdy neměla jiné než průmyslové využití...   Celý článek s obrázky najdete ZDE

Karolína Zoe Meixnerová: Literární hysterie
Němcová, Havlíček

Boženu buď miluješ, nebo nenávidíš. Do jakého tábora patříte vy? A proč byl Karel Havlíček Borovský takový frajer?
29. 3. od 18:30 hodin, 1. patro knihovny

Prodej vstupenek na https://www.literarnihysterie.cz/besedy/   Cena: 150 Kč.
Karolína Zoe Meixnerová je česká bohemistka, blogerka a spisovatelka, která se zaměřuje na popularizaci autorek a autorů české literatury. Jejím cílem je ukázat, že za zvučnými jmény naší literární historie se skrývají skuteční lidé, s (ne)obyčejnými životními příběhy a touhami. Skromný instagramový účet se rozrostl v komunitu milovníků literatury, Karolína v současnosti pořádá besedy pro školy i veřejnost po celé republice, účastní se knižních festivalů a dalších kulturních akcí. V roce 2022 vyšla její knižní prvotina Průvodce literární hysterií 19. století, nyní se chystá k vydání kniha druhá.

Oddíl orientačního běhu TJ Lokomotiva připravuje i letos velké závody 

Východočeský pohár v orientačním běhu - Přívrat - sobota 15. dubna
Možná že se ještě pamatujete na velké závody na Pekláku, kde se loni na jaře sešlo snad 700 závodníků celé východočeské oblasti, aby závodili v mnoha disciplínách v dobře mapově připravené lesnaté oblasti, navíc s náročným terénem, vyžadujícím dobrou fyzickou připravenost. Akce se líbila tak bude zopakována i v letošním roce a to v sobotu 15. dubna. letos však centrum všeho dění nebude českotřebovský areál na Pekláku, ale náves v sousední obci Přívrat. Zde našli pořadatelé velké pochopení, to je základ další dobré spolupráce.  Přívar těsně přiléhá ke zmapované lesnaté oblasti, která zahrnuje lokalitu od českotřebovského Techplastu a Pekláku směrem k Přívratu. Do lesa se tedy bude vybíhat z druhé strany, nebude omezován provoz v bikeareálu Peklák. Vzniknou jistě problémy s parkováním závodníků, připomeňme si, jak se loni při závodech tohoto formátu v České Třebové parkovalo od Orlíku všude, po Jelenici kde to jen trochu šlo. Propozice nemám k dispozici, termín je však dán. přípravu závodu budu sledovat. (mm)

Aktuální potřeby pomoci pro Zakarpatskou oblast

Předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Čubirko jednal s hejtmanem Martinem Netolickým o aktuální situaci v tomto partnerském regionu Pardubického kraje. Řeč byla také o dodávkách humanitární pomoci a projektech v oblasti zdravotnictví a následné rehabilitační péče.
„Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině jsme začali společně s dobrovolnými a státními hasiči organizovat centrální sklad a distribuci pomoci, která se sbírala na jednotlivých obcích. Následně jsme centrálně vypravovali kamiony přímo do Užhorodu. Pomoc poté s pomocí kolegů ze Zakarpatí mířila dále na východ země. Celkem se takto podařilo vypravit přes 30 kamionů. Kromě toho jsme pomohli také s vybavením nemocnic, a to lůžky, které jsme v rámci pravidelné obměny vyřazovali z našich nemocnic akutní a následné péče či dodávkami léků a dalšího zdravotnického materiálu,“ zrekapituloval pomoc hejtman Netolický, který v loňském roce navštívil Zakarpatskou oblast opakovaně.
V letošním roce by Pardubický kraj rád pomohl s prohlubováním spolupráce mezi městy a obcemi v obou regionech. „Oslovili jsme všechny starosty našich měst a obcí, zda mají zájem vyhledat partnerské obce v Zakarpatské oblasti. Nejedná se samozřejmě jen o humanitární pomoc, ale především o kulturní či sportovní výměnu nebo spolupráci škol. Jako dobrý příklad mohou sloužit například Svitavy, které velmi úzce spolupracují s Perečínem,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se svým protějškem hovořil také o pokračování podpory rozvojových projektů v oblasti zdravotnictví také v letošním roce. „Zakarpatská oblast připravuje velký projekt na rozšíření zázemí rehabilitační nemocnice pro válečné veterány v Užhorodě, ve které jsme v loňském roce pomohli s budování výtahu. Ten by měl být hotov letos na jaře a další aktivity by měly poté navazovat. Jedná se především o vybudování rehabilitačního sálu se speciálním přístrojovým vybavením, které bychom mohli pomoci obstarat,“ přiblížil další plány pomoci hejtman Martin Netolický.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Slíbená fotografie bourání Herzánova mostu ze srpna 1960. Sám jsem o tento proces přišel, když jsem jako tehdy dvanáctiletý pobýval tři měsíce v rehabilitační léčebně v Brandýse nad Orlicí a po příjezdu domů někdy v říjnu jsem nemohl místo bez mostu poznat. Pro rozvoj železničního uzlu to mělo svůj význam, i kdy byla ve hře i možnost most prodloužit  o jeden další oblouk a tím by zde mohl zůstat. Zvolila se jiná možnost přepravy za nádraží pomocí vybudovaných tunelů. Tehdejší rozsah se zdál dostatečný, teprve nyní v minulém desetiletí si rozvoj logistického terminálu Metrans vynutïl generální přestavbu "tunelů", kterou nyní využíváme.  Provoz  je zde velký, most by jej těžko vydržel. V příštím roce snad má dojít na výstavbu kruhového objezdu, který bude vlastně prvním objektem na trase nového obchvatu města...

Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

Organizace zabývající se problematiku zaměstnání osob se zdravotním postižením představí v Ústí nad Orlicí opět své služby. Především zaměstnavatelé vám zde poskytnou podrobné informace o pracovních místech a pracovních podmínkách. Ostatní organizace nabídnou poradenství a pomoc všem, kterým jejich zdravotní omezení brání najít vhodné zaměstnání.
Burza proběhne dne 14. 4. 2023 od 8:30 do 11:00 hodin v prostorách Úřadu práce ČR,  kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394.   Kontaktní osoba: Jaroslava Rollerová, poradce pro OZP  Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 441   E: jaroslava.rollerova@uradprace.cz 

Národní památkový ústav in formuje: objekty s celoročním provozem:

Zámek Slatiňany:
Mimo hlavní návštěvnickou sezonu je zpřístupněna Zimní prohlídková trasa:
5. 1. – 31. 3.: otevřeno od čtvrtka do soboty, začátky prohlídek vždy v 10, 13 a 15 hodin, v sobotu navíc prohlídka i v 11:00, pokladna otevřena vždy 15 minut před začátkem prohlídky
zámecká zahrada je uzavřena, park je přístupný celoročně
(www.zamek-slatinany.cz;www.facebook.com/zamek.slatinany; www.instagram.com/zamekslatinany)
 
Zámek Sychrov:
V zimním období je zpřístupněna trasa Novogotický klenot Rohanů: 1. 1. – 31. 3.: pondělí–neděle, začátky prohlídek v 10:00, 12:00 a 14:00  Doporučujeme nákup vstupenek on-line ZDE, pokladna zámku se otevírá pouze 15 minut před prohlídkou na doprodej zbývajících vstupenek  zámecký park je uzavřen (www.zamek-sychrov.cz; www.facebook.com/szsychrov; www.instagram.com/sychrov_zamek)