Českotřebovský deník 65/2023 (5/3)    
Sokolské šibřinky pro dětí pro dospělé

Sobota 4. března patřila v sokolovně na Skále zábavě dětí i dospělých, bylo zde opravdu živo. Za vzorně připravené Sokolské šibřinky je třeba poděkovat celému realizačnímu týmu, který vše připravil do posledního detailu.  Zejména v případě odpolední akce pro děti bylo znát,. že mají s pořádáním takové akce velké zkušenosti, že mají všechny soutěže dopředu připravené a všechno také dobře klaplo. Šibřinky mají výhodu, že se pořádají ve sportovním prostředí a proto bylo možné připravit i takové soutěže, které prostě jinde nesvedou. Spokojení byly děti a spokojení byli i rodiče, večer potom i další příznivci českotřebovského Sokola. Nic nebylo ošizeno, všechno bylo připraveno na sto procent, např. včetně  večerního předtančení a to hned ve dvou krojových variantách. To zařídila skupina country tanců "Rikatádo" z Chlumětína u Hlinska. Taneční škola Česká Třebová pak měla vystoupení seniorek mezi nimi. Sokolové a jejich příznivci dokázali, že se dokážou také dobře bavit.
Aby bylo možné dobře pochopi o co se jednalo, připravil Českotřebovský deník  ve spolupráci s Mirkou Červinkovou dvě bohaté samostatné fotoreportáže z odpoledních i večerních šibřinek a máme také natočeno video, které bude zveřejněno zítra v pondělí 6. března. Připomeňme, že celá akce by se neobešla nejen bez sehraného pořadatelského kolektivu, který se samozřejmostí vystupovali v rolích pohádkových postav, ale také bez sponzorů, kterým je třeba velmi poděkovat. Vždyť těžko spočítat, kolik odměn si děti při odpoledních soutěžích zasloužili.... (mm)

Fotoreportáž Mirky Červinkové najdete  ZVLÁŠŤ DĚTI ZDE - ZVLÁŠŤ VEČERNÍ PROGRAM PRO VELKÉ ZDE

REJ MASEK V TANEČNÍ ŠKOLE 

V neděli 26.2. se ve studiu Taneční školy konal tradiční Karneval. Děti se proměnili v pohádkové bytosti a zaplnili dva sály. Na hlavním byl pro ty nejmenší připravený bohatý karnevalový program, plný her soutěží a tance. Na druhém mohli využít volnou hernu. Více jak dvouhodinový program přilákal nejen velké množství rodičů s dětmi Taneční školy, ale i širokou veřejnost. Děkujeme za velký zájem a těšíme se na dalších akcích, které Taneční škola připravuje.

Kohouti skončili v semifinále - Nový Bydžov jim jako soupeř nesedl 

HC Nový Bydžov - HC Kohouti Česká Třebová 5 : 2 (4:1, 0:1, 1.0)
Branky a nahrávky: 2. Matějíček (Procházka, Petr), 9. Hlaváček (Procházka), 11. Procházka (Zmítko, Hlaváček), 11. Pilný (Němec), 45. Procházka (Matějíček) – 4. Augustin (Pavlovský, Sedlák), 33. Fúzik (Sedlák)
 Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (M. Schovánek) — J. Muška, J. Matějíček, P. Zmítko, T. Brotánek, L. Bezděk, J. Heligr — T. Divíšek, M. Němec, M. Postolka, J. Chára, M. Procházka, S. Eis, D. Jebavý, M. Černý, V. Petr, D. Bureš, M. Hlaváček, J. Pilný
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip
Rozhodčí: Jaroslav Kubeš, Jakub Pecha — Jan Řezníček, Filip Šesták  Diváci: 477
Finále: Nový Bydžov – Litomyšl (hraje se na tři vítězné zápasy).
O 3. místo: Česká Třebová – Nové Město nad Metují (hraje se pouze na dva zápasy).
Program Kohoutů:
neděle 12. března: Česká Třebová – Nové Město nad Metují (17.00).
neděle 19. března: Nové Město nad Metují – Česká Třebová.

Jarní hokejbalová sezóna se rozjíždí

Tento víkend jsou opět naplánovány zápasy druhé hokejbalové ligy, začíná "hokejbalové jaro". V II. lize hraje českotřebovská Lokomotiva a vede si znamenitě. Po podzemních bojích je na prvním místě tabulky a to jak celkové, tak  i při filtrování zápasů doma i venku.  První jarní zápasy se o tomto víkendu Lokomotivy ještě netýkaly, do bohů nastoupí  příští sobotu 11. března, kdy přivítá v aréně v Benátkách Letohrad B. A bude to jistě dobrý zápas, půjde totiž o první místo v tabulce, letohradští hokejbalisté dýchají z druhého místa českotřebovské Lokomotivě na záda. 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Osobní nádraží v České Třebové tři roky pro dokončení výpravní budovy a poštovní a telegrafního úřadu.  Postavení nádraží prakticky před 100 lety vytvořilo pro  cestující veřejnost podstatně změněné podmínky, Česká Třebová se stala železniční stanicí  vyšší třídy a toto renomé ji vydržela dodnes. Jistě k tomu napomohla i výstavba dopravního terminálu a podzemního parkoviště, kterou si vynutila doba motorismu. Rozvoj stanice dále ovlivní modernizace uzlu, která se sice dlouho odkládala, ale po dokončení  modernizace koridoru u Brandýsa a uzlu Pardubice je zahájení desetimiliardové investice již na spadnutí. 

V ÚSTÍ PROBÍHÁ REKONSTRUKCE OBŘADNÍ SÍNĚ

Celkem devět a půl milionu korun bude stát investice do obřadní síně radnice, která od loňského roku prochází rekonstrukcí. „Obřadní síň má svou reprezentativní funkci. Ta současná, která byla k západní straně radnice přistavěna v roce 1979, již však vzhledem ke svému dobovému interiéru přestala tuto úlohu naplňovat. Proto byla v loňském roce zahájena její modernizace. Dokončení stavebních prací včetně nového interiéru proběhne na jaře. Vzhledem k tomu, že si v letošním roce připomínáme 300. výročí radniční budovy, ústecká radnice si takový dárek k výročí jistě zaslouží,“ podotkl starosta města Petr Hájek.
Stavební akce řeší obnovu přežitého a morálně zastaralého interiéru obřadní a předobřadní síně včetně přilehlého zázemí. V loňském roce byly provedeny bourací práce, instalace nových rozvodů a hrubé povrchové úpravy. V současnosti probíhají práce na podhledech hlavních sálů, realizují se obklady, dlažby a parketové podlahy. Akce bude završena montáží interiéru a zpětnou instalací varhan. V době rekonstrukce obřadní síně je místem určeným pro konání svatebních obřadů Hernychova vila. TZ


Pojďme dělat město (nebo ves)

Litomyšl v květnu přivítá konferenci v rámci iniciativy Pojďme dělat město (nebo ves). Další ročník úspěšné akce, která se opakovaně koná od roku 2017, cílí primárně na malá a střední města, především na jejich starosty, radní a úředníky, dále pak architekty, studenty architektury a další zájemce z řad aktivní veřejnosti. Nenabízí jen odborné přednášky na témata týkající se rozvoje měst a veřejného prostoru, ale vytváří tzv. networkingovou platformu setkávání všech jmenovaných aktérů a poskytuje jim prostor k předávání zkušeností v oblasti, která zatím není v rámci vzdělávání architektů významněji pokryta.
„Právě sdílení dobré praxe totiž nejen ukazuje cestu, kudy se vydat, ale nabízí rovněž hmatatelné argumenty pro zastupitelstva a pro voliče, aby tuto cestu akceptovali a dotáhli projekty do úspěšného konce,“ míní Roman Bukáček, ředitel spolku Pojďme dělat město z.s. Mezi přednášejícími jsou zastoupeni zkušení městští architekti, ale i architekti pracující s veřejným prostorem a stavbami zpravidla s aktuálními i časem prověřenými realizacemi. Hlavním cílem konference je nabídnout pomocnou ruku městským a obecním samosprávám, které nemají na svých radnicích možnost zaměstnávat týmy odborníků urbanistů a architektů.
 Čtvrtý ročník této akce se uskuteční 18. a 19. května 2023 v Litomyšli na Zámeckém návrší a nese podtitul 'Kvalitní veřejný prostor = srdce města i komunity’. Významná část programu bude věnována právě vývoji veřejného prostoru v Litomyšli. Přednášet přijede například jeden z autorů mnoho výrazných realizací a rekonstrukcí Litomyšle Ing. arch. Josef Pleskot, děkan FUA TU Liberec Ing. arch. MgA. Osamu Okamura, bývalý prezident německého spolku krajinářských architektů (BDLA) Dipl. Ing. Till Rehwaldt v současnosti působící i na FA ČVUT. „V rámci prvního dne je připraveno pásmo přednášek, na druhý tradičně procházka po realizacích s odborným komentářem od odborníka z řad zástupců města Litomyšl.
Aktivně určitě také pozveme ostatní starosty okolních města a Svaz měst a obcí,“ uzavírá téma Daniel Brýdl, starosta města.  TZ

Investice Trhové Kamenice ovlivňují splátky z úvěru na kanalizaci a čističku

Hejtman Martin Netolický a radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil jednali v Trhové Kamenici se starostkou Ivou Dostálovou. Ta připomněla dokončení velkého projektu, kterým byla výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod za přibližně 130 milionů korun. Řeč byla také o modernizacích silnic v okolí městyse, ve kterém žije přes 950 obyvatel.
„Největší investicí v historii městyse bylo vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod za 130 milionů korun. Obec získala dotaci ze Státního fondu pro životní prostředí ve výši 70 milionů korun, a také osm milionů korun ve dvou letech z krajského rozpočtu. Na zbývající prostředky si obec vzala úvěr," uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl postupnou modernizaci silnice z Třemošnice až do Trhové Kamenice. „Začali jsme úsekem z Trhové Kamenice do Vršova, a poté jsme pokračovali úseky z Vršova do Seče a ze Seče směrem na Třemošnici. Nyní jsou z mého pohledu komunikace druhé třídy v širším okruhu Trhové Kamenice ve velmi dobrém stavu,“ sdělil hejtman.
Toho společně s radním Miroslavem Krčilem seznámila starostka Iva Dostálová s připravovanými projekty na letošní rok. Jedním z nich je například úprava zázemí místních fotbalistů či oprava hasičské techniky. „Stejně jako Miřetice či Seč se Trhová Kamenice skládá z více místních částí, v tomto případě ze sedmi, do kterých se snaží i s přispěním krajských dotačních programů investovat. Samozřejmě velkou zátěží bylo budování kanalizace, ale i přesto je vedení obce velmi aktivní v rámci kulturního či společenského života v městysu. Pro letošní rok připravuje například úpravu prostranství u školy či vytvoření odpočinkového místa u rozhledny na Zuberském vrchu,“ řekl Krčil. TZ