Českotřebovský deník 66/2023 (6/3)    
Nové video Českotřebovského deníku: Sokolské šibřinky 2023

Poděkování sponzorům, bez jejichž pomoci by nebylo možné  Sokolské šibřinky 2023 uspořádat:
ČD, CZ Loko, IMS Drašnar, Elektro Gregar, Cukrárna Sukovi, květiny Kaktus, květiny Freudl, Pracovní oděvy Jűthner, Vinotéka U Karla IV., Sklíčko BAR Michal Dobroucký, Lékárna Srdce na dlani 
Odkaz na video najdete ZDE

Výstava kurzu kresba a malba Univerzity třetího věku v restauraci Eva

V neděli podvečer byla v restauraci Eva na Splavě malá slavnost - vernisáž  již druhé výstavy kurzu kresby a malby Univerzity třetího věku, který organizuje českotřebovský Dům dětí a mládeže. Vernisáže se zúčastnili hosté - místostarostka Zuzana Nejedlá, předsedkyně   spolku Senioři ČR v České Třebové Miloslava. Kroftová, ředitelka DDM Kamarád Česká Třebová Mgr. Jana Endyšová a lektorka kurzů volného času Hana Jánošíková. Kurzy malby a kresby pořádá Univerzita Třetího věku od svého založení a jejich vedoucí je  Ludmila Rašnerová, která.přednesla vernisážovou řeč, kterou otiskujeme samostatně ZDE. Restaurace Eva je nyní na více než dva měsíce zcela zaplněna pracemi uvedených kurzů. Zde budou veřejnosti na očích daleko lépe než např. ve výstavní síni Kulturního centra, kde by byla výstava pouze krátkodobá. V letošním roce se obdobná výstava do programu Kulturního centra ani nevešla, takže  prostory  v Evě na Splavě budou více než důstojnou náhradou. Své práce vystavuje 8 účastníků kurzů:
Vlasta Paříková, Alena Štegnerová, Bohumila Hubená, Anna Málková, Jana Domlátilová,  Zdeňka Renčínová, Božena Báchorová, Ing. Jana Čiklová, Pavel Vorba a MarieLatová, která se osobně vernisáže nemohla zúčastnit. 
Krátce vystoupila také ředitelka DDM Jana Endyšová a místostarostka Zuzana Nejedlá. Výstava v restauraci Eva má letos již druhý ročník a je opět vydařená, pestrá a zajímavá.  Jako pozvánka na prohlídku výstavy může sloužit i video, které se připravuje. Z vernisáže výstavy pořídil Českotřebovský deník video reportáž, která bude publikována na kanálu youtube Českotřebovského deníku, na facebooku i na webu Českotřebovského deníku  v nejbližších dnech  (mm)

Kamiony ničí silnice v obcích... 

Náměstek hejtmana Michal Kortyš se v uplynulých týdnech setkal se starosty některých obcí v regionu, kde nákladní doprava ničí silnice. Pardubický kraj přislíbil nejenom opravu poškozených komunikací, ale i jednání ohledně využívání silnic nižších tříd a možném zákazu tranzitu.
Dlouhodobě bojují s následky nákladní dopravy například ve Vlčí Habřině. Obec ležící severovýchodně od Přelouče protíná silnice II/323, která je jako v případě dalších obcí v okolí silně poničena nákladní dopravou. „Po osazení cedulí se zákazem tranzitu přes Lázně Bohdaneč se zde enormně zvýšil provoz, protože řidiči nákladních aut si hledají nejkratší cestu k dálnici. Opravu silnice II/323 v této oblasti jsme plánovali na rok 2025 za využití evropských fondů, ale přednost kvůli nedostatku financí dostaly frekventovanější komunikace. Dohodli jsme se se starostou, že zde není metoda vyhodnocování oprav podle počtu průjezdů vozidel nejlepší, a proto budu navrhovat přednostní opravu této komunikace. Tranzit nelze zakázat všude, ale můžeme se pokusit navést dopravu tam, kde je co nejméně sídel, případně aby trasa vedla jen okrajovou částí obce. Hejtman Martin Netolický nyní vede debatu i o souběžné komunikaci přes Sopřeč, kterou budu navrhovat osadit zákazovou značkou pro tranzit a připravit ji k postupné rekonstrukci z prostředků Pardubického kraje nebo Státního fondu dopravní infrastruktury. Poslední slovo o zákazu tranzitu ale bude mít Policie ČR,“ uvedl náměstek Michal Kortyš.
Stavební povolení pro opravu komunikace by Pardubický kraj podle odhadů mohl získat až v příštím roce. Do té doby dojde alespoň k provizorním výspravám. Modernizace silnice II/323 v úsecích Břehy – Pravy (hranice kraje) a Břehy – Rohovládova Bělá se v tuto chvíli odhadují na více než 267 milionů korun, oprava části silnice III/32722 Břehy – křižovatka s III/32728 má stát dalších 46 milionů.

Kamiony ničí ovšem také místní komunikace.  Také v České Třebové

Zde je ovšem oprava již na starosti měst a obcí. Pro příklad nemusíme nikam daleko chodit, stačí prohlédnout stav Semanínské ulice od tunelů ke křižovatce a další úsek, který vede až k firma Rozlivka, která je cílem řady kamionů mířících jinak k logistickému terminálu Metrans.  Vjezd do areálu firmy Rozlivka je navíc mezi dvěma zatáčkami a tedy v nebezpečném místě, někdy se zde potkají i dva kamiony s návěsy. Omezit  provoz je vlastně zásahem proti podnikání a tak pro město nastává bezvýchodná situace. Snad by se dalo uvažovat o zavedení mýtného, protože na každoroční úpravu Semanínské ulice alespoň do sjízdného stavu doplácíme tím, že neupravujeme další komunikace ve městě. Jde o cizí kamiony, které nemají s provozem a prosperitou českotřebovské firmy nic společného, jde o zákazníky Metransu. A Metrans nám na komunikace nic nedoplácí. Naopak mohu připomenout situaci z roku 2018 kdy naopak město zaplatilo Pardubickému kraji  za poškození objížďkové komunikace na Zádolku dva miliony korun právě vozidly pro Metrans.  Tento oříšek se nedaří rozlousknout již delší dobu.  Existují sliby, že se příspěvek městu  vyřeší při stavbě rozšířeného areálu Metransu, což se ovšem stále oddaluje. Pamatujeme se na sliby o tom, jak bude Metrans velkým přínosem pro město. Skutečnost je trochu složitější....

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

Hala českotřebovského nádraží v roce 1927, architektonicky vynikající, propracovaná, slouží dodnes  bez potřeby funkčních změn, i když změny tu samozřejmě existují, byly, však se jistě během 100 let nároky na propravu a přepravu cestujících a zavazadel změnily. Po architektonické stránce jde ovšem o změny k horšímu, ale nic se s tím nedá dělat...


Kraj podpoří energetické úspory na sportovištích

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila vyhlášení dotačního programu na podporu energetických úspor sportovních zařízení v majetku obcí. Celkově kraj pro obce nad pět tisíc obyvatel vyčlení částku tři miliony korun. Výše dotace na jednoho žadatele se pohybuje v rozmezí 50 – 500 tisíc korun.
„V souvislosti s nárůstem cen energií řešíme velmi intenzivně v rámci našich zařízení realizaci jednoduchých energetických úspor, ale také pokračujeme v přípravách velkých projektů včetně instalace fotovoltaických elektráren. Chceme však také pomoci obcím, v jejichž majetku je celá řada sportovišť a sportovních zařízení, která mají často například neúsporné osvětlení či vytápění. Celkově pro letošní rok z krajského rozpočtu vyčleníme tři miliony korun. Minimální výše dotace je 50 tisíc korun a maximální výše pak 500 tisíc korun s tím, že stejně jako v případě dalších dotačních programů zohledňujeme problémové mikroregiony, tedy území obcí s rozšířenou působnosti Králíky, Moravská Třebová, Česká Třebová a Svitavy, a to navýšením maximální výše podpory, až do 60 procent z celkových způsobilých výdajů projektu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Mezi způsobilé výdaje patří stavební úpravy a opravy sportovních zařízení vedoucích k energetickým úsporám nebo pořízení či výměna energeticky náročných technologií a zařízení. „Impulsem pro přípravu tohoto dotačního titulu byly samozřejmě debaty jak se starosty obcí, tak s jednotlivými sportovními oddíly, které samozřejmě řeší snížení provozních nákladů tak, aby se to nemuselo promítat například do nájmů či do příspěvků sportovců. Jednotlivé projekty budou hodnoceny na základě kritérií, mezi která patří také přínos projektu pro rozvoj sportu v Pardubickém kraji,“ řekl radní pro oblast sportu Alexandr Krejčíř s tím, že žádosti bude možné podávat od 6. do 30. dubna. Podrobnosti k dotačnímu titulu budou zveřejněny na webu Pardubického kraje.

Kraj otevřel přihlášky do Stavby roku

Rada Pardubického kraje zahájila nový ročník bienále veřejné neanonymní soutěže „Stavba roku 2023 v Pardubickém kraji“. Tuto soutěž vyhlašuje Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR.
Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a projektováním v Pardubickém kraji, podpořit kvalitní realizace staveb na vysoké stavebně technické, uživatelské a estetické úrovni a zviditelnit stavební kulturu a výsledky práce architektů, stavebních inženýrů a dodavatelských firem v Pardubickém kraji.
Letošní ročník bude už jedenáctý. Kromě klasických cen Stavba roku v Pardubickém kraji, které mohou dostat maximálně čtyři stavby, budeme letos nově udílet také Zvláštní cenu poroty za nejlepší úpravu veřejného prostoru, kterou chceme podpořit zájem samospráv o vylepšování městských i venkovských prostředí. Novinkou je také Zvláštní cena poroty za nejlépe upravenou a udržovanou okružní křižovatku v Pardubickém kraji,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Pardubického kraje Roman Línek.
Pravidla pro přihlášení jsou stejná jako v uplynulých letech. Do soutěže mohou být přihlášena pouze ta stavební díla, resp. úpravy veřejného prostoru, která byla zhotovena, zkolaudována nebo uvedena do provozu v období od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2023 na území Pardubického kraje. „O oceněných bude rozhodovat porota složená ze zástupců Pardubického kraje, ČKAITu, a Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Potěšilo mě, že za odbornou veřejnost letos přijala pozvání Zdeňka Vydrová, která je městskou architektkou Litomyšle,“ prozradil další člen poroty, náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Do posuzování staveb se jako obvykle zapojí i veřejnost, která bude po celý srpen hlasovat o Ceně veřejnosti v internetové anketě. Přihlášky najdou zájemci z řad stavbařů, architektů, projektantů či investorů na adrese: https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/.
V příloze najdete fotografie dvou vítězů uplynulého ročníku a záběry z předávání.