Českotřebovský deník 68/2023 (8/3)    
Nové video Českotřebovského deníku:
MLADÉ PÓDIUM - záznam koncertu z 3. března v Malé scéně 

Koncertní cyklus Mladé pódium organizuje nepravidelně Základní umělecká škola Česká Třebová již řadu let. Jde především o setkání s absolventy školy a jejich přáteli, zajímavá koncertní vystoupení absolventů školy s jejich vysokoškolskými učiteli nebo hosty.  Právě sem patřil  také koncert absolventek brněnské konzervatoře Magdaleny Špičákové (flétna), Martiny Mikulecké (housle), které jsou současně absolventkami naší zušky s jejich kamarádkou novou absolventkou konzervatoře Brno  ve hře na cimbál, který není v České Třebové na koncertním pódiu vůbec běžným nástrojem. Na páteční koncert si 3. března do Malé scény pozvali také svoji kamarádku Martinu Plackovou, která se po absolvování zušky vydala studovat na pardubickou konzervatoř. Koncert  byl vynikající, pro doplnění musím zmínit také jména korepetitorů z brněnské konzervatoře, kteří vystoupili spolu se sólistkami: Mgr. Miriam Zuziaková a MgA Radim Pančocha. Koncert uvedla ředitelka českotřebovské zušky Jarmila Holcová, která také zajistila pro koncert potřebné prostory a spolupráci Kulturního centra.
Koncert ukázal, že ve městě existuje velký zájem o koncerty, vždyť den před tím se v Malé scéně konal pravidelný koncert z abonomá Kruhu přátel hudby a šlo tedy o dva koncerty těsně po sobě. Záznam a průběh koncert zaznamenal Českotřebovský deník, přípravu sedmdesátiminutového v dobré kvalitě záznamu zajistil Libor Vašina.  (MM)
Odkaz na videozáznam koncertu najdete ZDE

DESET LET OD ÚMRTÍ JAROMÍRA ŠLEMRA

Právě včera dne 7. března, v den narozenin T.G. Masaryka uplynulo přesně deset let od úmrtí Ing. Jaromíra Šlemra, významné osobnosti působící v oblasti kultury, divadelního ochotníka, nositele zlatého odznaku J.K. Tyla, pedagoga, ale také rybáře, myslivce a nositele skautských myšlenek.
Narodil se v Očelicích u Opočna, mládí prožil ve Skutči, kde rodina trvale bydlela. Otec Jan Šlemr byl drobným živnostníkem – radiomechanikem, matka Marie úřednicí na poště ve Skutči, později vedoucí poštovního úřadu. Navštěvoval reálné gymnázium v Chrudimi, odkud z kvinty přešel na obchodní akademii, kde maturoval v roce 1944. Vysokou školu obchodní v Praze (učitelství ekonomických předmětů) vystudoval hned po válce.  Jako mladý středoškolský profesor začínal svoji praxi v České Třebové (gymnázium, obchodní akademie). V pozdějších letech ještě učil na SEŠ v Šumperku, ve Svitavách a nakonec v Chocni, kde končil jako ředitel školy. Do důchodu odešel v roce 1985. Nikdy neměl žádné závazky k jakékoliv politické straně či policejní instituci.
Měl celou řadu koníčků – mimo ochotnické divadlo, vystupoval na recitačních večerech, ve spolupráci s Františkem Navarou a F.K. Zedníkem sestavoval a režíroval pořady v Divadle hudby ve skautském domově v Javorce, aktivně pracoval v MO Českého rybářského svazu, v mysliveckém sdružení, skautingu, byl literárně činný. Je spoluautorem odborných učebnic pro střední ekonomické školy, je autorem povídek, básniček, rozhlasové hry, divadelní jednoaktovky a libreta dětské opery Budulínek.S některými články a hlavně básničkami jsme se mohli seznámit i na stránkách Českotřebovského zpravodaje.
Jsem velmi rád, že se podařilo Jaromíra Šlemra ocenit cenou Kohout 2011, vždyť právě to svědčí o jeho velké aktivitě i ve svém vysokém věku. Nikdy nesložil ruce v klín, do poslední chvíle se zajímal o veškeré místní dění. Rád jsem také společně s prof. Josefem Slavíkem spolupracoval na publikaci "Česká Třebová historie a osobnosti 2", která vyšla v roce 2007 a kde jsme životu, práci, dílu i odkazu Jaromíra Šlemra věnovali téměř 40 stránek. Měl jsem také velkou radost z jeho knížky Čas je jako kůň s jezdcem, který vydal ve spolupráci s českotřebovskými výtvarníky v roce 2011. Věřím, že kdy by mu přálo ještě zdraví, jistě by to nebyla jeho knížka poslední. Smekám před osobností Jaromíra Šlemra.
Příští měsíc v dubnu si budeme připomínat  nedožitých 100 let Jaromíra Šlemra a budeme mít možnost se vrátit k hodnocení  jeho zásluh podrobněji. Na fotografii ze křtu poslední knihy Čas je jako kůň s jezdcem, který se konal ve Skautském domově,  je na snímku Magdaléna Peterková, Jaromír Šlemr, Jiří Musílek a Otakar Dobrovský
Milan Mikolecký 

JAK PROBĚHNE  REKONSTRUKCE ULICE KUBELKOVA
Beseda se zástupci realizační firmy - ÚTERÝ 21. BŘEZNA v 17 hodin v budově ORLÍKU

Stavbu budou doprovázet dopravní omezení v ulicích Pod Březinou a Kubelkova, kterých se samotná rekonstrukce týká, Omezení také ovlivní přístup do ulic Pod Jelenicí, Prokopova, Žižkova, Krále Jiřího, Kollárova, Bezručova a U Lesa.
Občané  dostanou do schránek domů v dotčených ulicích informační leták se základními informacemi. Více se pak občané mohou dozvědět na veřejné besedě se zástupci zhotovitelem stavby.
Beseda proběhne v úterý 21. března od 17:00 v sídle společnosti ORLÍK-Kompresory na adrese Kubelkova 497.  Omezení se bude také týkat firem a podnikatelů, kteří v uvedené oblasti působí.  Zdroj: www.ceska-trebova.cz

MDŽ = Mezinárodní den žalob?

Bizardní události posledních dnů nás zase dostaly do kolen - a to jsme si mysleli, že zrovna nás už jen tak něco nepřekvapí. Žaloba za prázdný sklad s alkoholem je událostí, na kterou budeme dlouho vzpomínat. K přípitku na mezinárodní dne žen si na hradu budou muset sáhnout do vlastních zásob. Jestli na tom nejsou jak oficiální sklad.

Stylový odchod Miloše Zemana: Živijó!

Po externím auditu ve Správě Pražského hradu se Kancelář prezidenta republiky rozhodla podat trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. To se má týkat porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu. A největší problém? Chybí alkohol. Za pochybení podle KPR může bývalý ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek a bývalá ředitelka Odboru zámek Lány Michaela Javůrková. 


Příprava nové cyklostezky propojující město Lanškroun a obec Lukovou.
Kompletně vypracovaná je již projektová dokumentace, dalším krokem je získání potřebných povolení, dořešit bylo nutné také majetkoprávní převody dotčených pozemků. Následovat bude výběr zhotovitele díla.
Příprava projektové dokumentace probíhala velice dobře a díky tomu budeme včas připraveni pro podání žádosti o dotaci, která by měla z velké části pokrýt náklady na vybudování cyklostezky. Dobrovolný svazek obcí Lanškrounsko se dlouhodobě věnuje bezpečnosti obyvatel mikroregionu a cyklostezka do Lukové je další příležitost, jak zvýšit bezpečnost cyklistů i chodců. Nedávno dokončené cyklostezky do Žichlínku a Sázavy již nějaký čas fungují a jsou hojně využívané,“ říká starosta města Radim Vetchý. Svazek obcí chce v tomto roce podat žádost o poskytnutí dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) stejně, jako tomu bylo v případě cyklostezky Lanškroun – Sázava. Jak ale zmínil manažer svazku Antonín Fiala, případnou druhou možností by bylo využití podpory ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
Cyklostezka dlouhá 2,6 km bude u města Lanškroun začínat za hranicí města a u obce Luková bude končit u podjezdu železniční tratě. Zhruba v polovině trasy by nově mělo vzniknout odpočinkové místo u sochy Ecce Homo. „Na katastru naší obce bylo potřeba před zahájením územního a stavebního řízení vypořádat majetkoprávní vztahy k některým dotčeným pozemkům. Část parcel byla obecních, ale úsek v délce zhruba 400 metrů vlastnilo Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek, se kterým se obec dohodla na směně za pozemky jiné. Na posledním úseku o délce 110 metrů byla s vlastníkem uzavřena smlouva o budoucí kupní smlouvě. Chtěl bych poděkovat všem majitelům dotčených pozemků za vstřícnost a spolupráci. Věřím, že se na stavbu cyklostezky podaří získat dotaci a brzy bude zahájena její výstavba,“ upřesňuje starosta Lukové Petr Celý.
Podpora rozvoje cyklistické dopravy v regionu Lanškrounsko funguje již několik let. Podle současných předpokladů by mohla být cyklostezka Lanškroun – Luková vybudována do konce roku 2024.
FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  
Dnešní snímek lze označit "Staré nádraží v nejlepších letech: a v podstatě si můžeme vymýšlet, protože pamětníci této doby už určitě nežijí. Všechny informace jsou tedy zprostředkované. Snímek jistě pochází ještě z 19. století, byl fotografován z lávky, která vedla do železničních dílen a tehdejší topírny  naznačuje, jak bylo českotřebovské nádraží proti tomu dnešnímu posunuté směrem ku Praze a také směrem do kolejiště. Dnes zastavěné plochy, samé polnosti. na Jelenici i ve směru do Křivolíku jsou zcela prázdné.

Pro zájemce o soutěž Vesnice roku


Vyhlašovatelé a spoluvyhlašovatelé soutěže Vesnice roku organizují ve spolupráci s vítězi krajských kol posledního ročníku soutěže sérii motivačních seminářů pro obce, které přihlášku do letošního ročníku zvažují. Semináře se uskuteční ve třech březnových termínech.
Jedná se o prestižní soutěž s dlouholetou tradicí, která mezi obcemi vytváří zdravou soutěživost. Obce, které v soutěži uspějí, se snažíme podpořit i z krajských peněz. Pro tento rok jsme odměnu zdvojnásobili, z původního 1,5 milionu korun rozdělíme letos mezi obce 3 miliony. Kromě finanční motivace je to také možnost pro načerpání zkušeností a příkladů dobré praxe z jiných obcí,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Letošní ročník soutěže Vesnice roku bude vyhlášen 29. března 2023 v prostorách Senátu PČR. Po oficiálním vyhlášení a podpisu podmínek soutěže budou tyto podmínky zveřejněny na webu soutěže. Přihlášky bude možné podávat od 29. března do 28. dubna 2023. Vítěz bude oznámen na slavnostním vyhlášení výsledků celostátního kola v Luhačovicích 16. září 2023.

 

ZEMĚDĚLSKÝ KULATÝ STŮL: 

Dohoda s krajem na společném postupu v prosazování důležitých témat  

Vůbec poprvé se u jednoho stolu sešli zástupci krajských organizací Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství, aby na pozvání společnosti Agrovenkov a radního pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslava Krčila debatovali o tématech, jež patří k nejpalčivějším otázkám současnosti v oblasti zemědělství - problematika eroze půd, národních dotací a byrokracie.
 „Jsem rád, že jsme se mohli všichni společně setkat a reagovat na témata, která jsou v zemědělství aktuální. Velmi si vážím toho, že zástupci všech tří nevládních organizací v Pardubickém kraji naše pozvání přijali. Debata jasně ukázala, že produkčním zemědělcům, tedy skutečným hospodářům, jde v zásadě o stejnou věc a vůbec nezáleží na množství hektarů, které obhospodařují. Osobně zastávám názor a v rámci Pardubického kraje prosazuji, abychom naslouchali lidem z praxe. Tento přístup je obrovskou devízou našeho kraje. Naším cílem je koordinovaný postup. Stanovili jsme proto požadavky, ke kterým zaujímáme stejné stanovisko, a s těmito bychom se chtěli obrátit na centrální instituce. Protože jsme se domluvili na tom, že budou tato setkání pokračovat a chtěli bychom je podnikat alespoň dvakrát do roka, ostatní témata budou následovat bezprostředně na dalším setkání, které plánujeme uskutečnit na podzim po dožínkách,“ poznamenal radní Miroslav Krčil.
Zemědělcům jde především o to, aby se k nim informace obecně dostávaly včas a mohli se k nim s předstihem vyjádřit. „Jedním z našich požadavků u problematiky eroze je, abychom měli o protierozních opatřeních, která se chystají, přehled a mohli jsme je včas připomínkovat. To se týká především vyhodnocení nových MEO (mírně erozně ohrožená půda) a SEO (silně erozně ohrožená půda). Bylo by ideální, pokud by tato opatření byla konzultována s odborníky z praxe. Jsme však rádi, že došlo k úpravě navrhovaných opatření a v současné podobě je považujeme za akceptovatelná,“ sdělil Leoš Říha, viceprezident Agrární komory ČR. „Nyní je důležité, aby byly co nejdříve vymezeny plochy v jednotlivých kategoriích a v případě MEO konzultovány návrhy na půdoochranné technologie,“ dodal Jaroslav Vaňous, předseda ZD Sloupnice a místopředseda Zemědělského svazu ČR. Jednomyslně se zástupci zemědělských organizací shodli, že investice do těchto technologií by měly být podpořeny z gesce Ministerstva životního prostředí a nikoli v rámci podpor z Ministerstva zemědělství.
Důležitým tématem jsou v současnosti pro zemědělce i národní dotace. „Jako zemědělci bychom chtěli mít přehled, jak fungují dotace v zemědělství v krajích sousedních zemí, jako je Polsko nebo Německo. Pokud chceme být konkurenceschopní, je potřeba dotačně podpořit produkty, které umíme v České republice vyrobit. Přesto je totiž dovážíme, což není šetrné ani k životnímu prostředí. Nepovažujeme za ekologické dovážet zboží, které tu sami dokážeme vyprodukovat a zbytečně vytvářet uhlíkovou stopu,“ myslí si Jaroslav Vaňous. „Musíme navíc jasně podpořit zemědělce, kteří na polích reálně něco produkují, a to bez rozdílu na jejich velikost. Podpořme malé, střední i velké podniky, ale především ty, kteří nějakou produkci vykonávají,“ dodal radní Krčil. Podle Arnošta Pleskota z Asociace soukromého zemědělství je také potřeba stanovit, co by měly národní dotace zabezpečit – zda zakonzervovat stávající stav, zajistit konkurenceschopnost nebo by měly myslet i na budoucnost v zemědělství.
 Co se týká byrokracie, shodli se diskutující na tom, že už při vytváření norem by se mělo myslet na jejich proveditelnost, srozumitelnost a jednoduchost. Nová pravidla by také měla být včas známá. S novou Společnou zemědělskou politikou však byrokracie v zemědělství nejspíš neubyde. „Jako zemědělci musíme být na poli a ve stájích. Přitom stále více času věnujeme plnění požadavků ze strany úředníků,“ poznamenal Josef Sotona, soukromý zemědělec a předseda regionální asociace soukromého zemědělství Svitavy a Ústí nad Orlicí.
Na setkání se vedla diskuze i o řešení škod způsobených hraboši. Nemohla chybět ani debata o příčinách zdražování potravin. Součástí společného odpoledne byla i návštěva samoobslužného obchodu v Bítovanech s hybridním provozem, kde si po část dne zákazníci nakoupí bez obsluhy za použití speciální aplikace