Českotřebovský deník 71/2023 (11/3)  
Přírodní rezervace Králova zahrada: bledule už kvetou 

Dnes v sobotu 11. března chumelí a vítr fouká. Poslední záchvěvy zimy, doufejme. Jaro ale přichází a svědčí tom také kvetoucí bledule v Králově Zahradě v Zádolce. Ještě pár dní a rozkvetou naplno. Stojí to za vycházku. Dnes  možná na běžkách, ale  zítra už třeba pěšky. Tato blízká lokalita je opravdu úžasná. Foto Pavlína Vomáčková.

Na Pekláku už sundali z vleku kotvičky - další důkaz přicházejícího jara 

Navíc se zde již naplno rozběhla stavba základů pro novou kontejnerovou sestavu, která nahradí dřívější "dřevěnou chatičku" pod dětskou sjezdovkou Zahrádky.  Bude zde nejen nové lepší zázemí pro lyžařskou školuj (která se však díky teplým zimám a drahým energiím realizuje stále méně) , ale také pro půjčovnu a opravdu kol pro bikery během letní sezóny. Stavba je v gesci společnosti EkoBi, která je také investorem akce, jde o stavbu na jejím pozemku ,. Fotografie z pátku 10. března pořídil Petr Skopal.

Jaká je celková bilance onemocnění covid-19 v České Třebové

Na webu byla zveřejněna mapa, podle které můžeme porovnávat jak moc zasáhla onemocnění covid-19 na obyvatele jednotlivých měst a obcí.  Z výsledků vyplývám že promoření obyvatel je velké a to samo o sobě je zřejmě brzdou dalšího šíření této nemoci i když přichází s dalšími variantami. Porovnáváme-li Českou Třebovou s dalšími obcemi v okolí, tak jsou města, kde to napadeni obyvatel bylo větší. Porovnáváme to podle přepočtu na 10%0 obyvatel. Zatímco v České Třebové to vychází na 44, tak v Ústí nad Orlicí na 48 a největší v okolí je výskyt této nemoci v blízké obci Rybník, patří i mezi nejzasaženější obce v republice.

COVID NEZMIZEL !

Za pátek přibyly 2 nové případy (ve čtvrtek 1) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 30 případů ke včerejšku na 28 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 15; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.18 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V současnosti v v okolí nejvyšší procento potvrzených případů covid-19 v Poličce,  (0,35%) v Chocni (0,24%) Česká Třebová a Vysoké Mýto mají 0,18%, v Litomyšli 0,16%, v Ústí n.O. 0,14%, v Moravské Třebové 0,09 a ve Svitavách 0,07%

Neděle12/3:  Poslední představení Kohoutů doma  - hraje se o bronz

Kohouty čeká v neděli 12. března poslední domácí utkání sezony. V sérii o bronz, které se hraje pouze na dva zápasy, nastoupí před vlastními fanoušky proti Novému Městu nad Metují.
Vedení klubu děkuje všem fanouškům za podporu v dosavadním průběhu krajské hokejové ligy. Pro ty, kteří budou v neděli nejrychlejší, připravil klub malý dárek. Prvních 100 dospělých diváků, kteří pořadatelům předloží platnou vstupenku, dostane při příchodu na zimní stadion na zahřátí malého panáčka a sladký dárek. Přijďte v neděli fandit Kohoutům, přijďte nám pomoci vybojovat bronz!
Hokejisty České Třebové čeká v neděli 12. března poslední domácí zápas sezony, který je současně prvním duelem o bronzové medaile. Kohouti přivítají od 17 hodin Nové Město nad Metují, partnerem utkání je město Česká Třebová.
Náš nedělní soupeř byl po základní části na Královéhradecku druhý, v nadstavbové části skončil na třetím místě.
V osmifinále play off si Nové Město snadno poradilo s Náchodem (3:0 na zápasy), ve čtvrtfinále se naopak zapotilo s Chrudimí (3:2) a v semifinále těsně podlehlo Litomyšli (2:3).
Obě mužstva se v letošní sezoně střetla dvakrát, v elitní skupině nadstavby měl dvakrát navrch soupeř. Vloni v prosinci Kohouti doma prohráli 1:4, v lednové odvetě Nové Město doma vyhrálo 5:4, ačkoliv v polovině střetnutí vedli Kohouti o tři góly…
Série o třetí místo se hraje pouze na dva zápasy, započítávají se body, skóre. V případě shody dojde ve druhém utkání na prodloužení nebo samostatné nájezdy.

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Známá fotografie Karla Aligera pořízená  začátkem sedmdesátých let ze stavědla "hříbek" v době, kdy bylo  nové českotřebovské seřaďovací nádraží v plném provozu a bylo dosahováno rekordních výkonů.  Na tu dobu musí pamatovat také všichni ve městě, vždyť všechny pokyny pro posunovače byly přes rozhlas a při vhodném počasí se tyto informace nesly daleko do města.   Seřaďovací nádraží (ranžír) se po mnohých peripetiích podařilo do dneška zachovat, i když jeho výkony jsou podstatně nižší než bývalo. Došlo také k velké modernizaci a i to zřejmě pomohlo k záchraně. 

Střelecký výcvik městské policie stále dražší  

Město Česká Třebová zajišťuje výcvik  (střeleckou přípravu) strážníků  městské policie formou pronájmu střelnice střeleckého klubu ORLICE Policie ČR v Ústí nad Orlicí.  Výcvik je prováděn periodicky, tedy každoročně se na něho vynakládají z rozpočtu města prostředky. Porovná ním smluv z loňského a letošního roku se ukazuje, že výcvik je stále dražší. Podle registru smluv se loni na podzim  uskutečnila střelecká příprava v hodnotě 74 tisíc korun (pronájem střelnice  12. tis a zajištění výcviku 62 tisíc Kč) , tak letos v březnu stojí to stejné již 90 tisíc korun  (pronájem 20 tis, zajištění střelby 70 tis. Kč).
Lze jen pokrčit rameny, dražší je dnes všechno. Jenže lze vzít do úvahy prázdný nevyužívaný prostor bývalé střelnice v krytu v Javorce (ul. Boženy Němcové 104), kde je střelnice v podstatě připravena k používání, pouze je třeba připojit objekt na elektřinu, t.j. oživit el. přípojku a zajistit používání existujícího sociálního zařízení (obnovit přípojku vody). Výše uvedené finanční prostředky by tak byly využit vy prospěch opuštěného zařízení v České Třebové a navíc by bylo možné jeho pronájmem pro další zájemce další peníze vydělat. Zřizovatelem byl pak mohlo být město nebo sportovní klub zřízený při městské policii.
Možná by bylo dobré také v této souvislosti poznamenat, že existuje stále iniciativa pro letní využívání amfiteátru jako unikátního prostoru pro letní projekce na širokoúhlém velkoplošném plátně a pro pořádání letních kulturních akcí "velkého rozměru", pro které byl tento prostor vybudován a také dříve využíván.  Dnešní technika je na vyšší úrovni, obtěžování hlukem by bylo omezeno, navíc je zde vzrostlá vegetace, která obtěžování okolních občanů tlumí. V Javorce nebo na náměstí je také letní promítání mezi zástavbou a zážitek z této projekce je nesrovnatelný..... Pro letošek třeba jen pilotní projekt na 1 víkend pomocí vypůjčeného zařízení, tedy zatím "na zkoušku". Potom lze vše vyhodnotit a dále rozhodnout.... 
Česká Třebová by tak měla zařízení , které v okolí není, dokonce by to byly "dvě mouchy jednou ranou", tedy střelnice + letní kino. Obojí už zde vlastně bylo - jen bychom využili co bylo vybudováno...(mm) 

 

Absolventi devátých tříd 1966 z Nádražky po letech

Při hledání v mnoha souborech se někdy najde to co se nehledá, ale je také velmi zajímavé.  A tak mohu předložit fotografii pořízenou "někdy" už dost dávno  ze srazu devátých tříd 9.A a 9. B , kteří společně končili docházku na základku  na Nádražní ulici, tehdy ovšem jmenované Leninova. Účast na srazu byla tehdy poměrně dobrá, jde však o dvě třídy svolaní Janou Pachlovou (sedící uprostřed) dohromady. A protože byl snímek pořízen před mnoha lety, trak zde bohužel najdeme i ty spolužáky, kteří se na nás dívají z českotřebovského nebe.  Připomeňme např. Emila Petržálka nebol např. Karla Vošlajera. Srazy se v posledních letech díky covidu  svolat nepodařilo. A tak věřím, že v zájmu nového "přepočítání" spolužáků by se letos na jaře  další opakovaný sraz neměl vynechat. Autor fotografie také do této třídy chodil a na snímku proto chybí (mm)


Volejbalistky Sokola prohrály v Brně

Volejbalistky T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová po týdenní  přestávce opět pokračovaly v druholigové soutěži zápasem týmem Šelmy Brno. Výsledek obou  zápasů nepotěši, domácí Šelmy vyhrály 3 : 1 v dopoledním i odpoledním zápase.  V tabulce se nic n nezměnilo, českotřebovský Sokol zůstává na třetím místě, vede pražský SVBC druhý je Sokol Šlapanice. Česká Třebová na třetím místě ztrácí 9 bodů, ale má ještě dva zápasy k dobru. Příští týden  Sokol Česká Třebová hostí Havlíčkův Brod a v posledním dvojkole jede 25. března do Prahy do sportovního komplexu Podolí na dva zápasy s týmem Bohemians

Třebovští hokejbalisté měli zahájit jarní soutěž - zápas byl odložen

Jarní boje hokejbalistů se dnes odehrály pouze v západní části Pardubického kraje  v Přelouči (Přelouč HBC Hradec Králové 1:0), ale kupodivu také ve Svitavách, kde domácí tým porazil HBC Pardubice 5 : 0. Terén v České Třebové byl uznán nezpůsobilým a zápas Lokomotiva - Letohrad B byl odložen na vhodnější dobu.

   

Víte kde je městys Včelákov ? 

Narazíte na něho při cestách po regionu Hlinecka. Starostou je Jan Pejcha, dobře se zná s Miroslavem Krčilem starostou Hlinska i krajským radním pro  venkov a životní prostředí a spolu jednali s hejtmanem  Martinem Netolickým  Zejména o opravách silnic nižších tříd, tranzitní kamionové dopravě či školství.
Stejně jako v případě dalších obcí řeší také Včelákov tranzitní kamionovou dopravu, která Včelákov a okolí volí jako alternativu k silnici I/37 a II/355. Je to i proto, že zde kraj investoval do zlepšení stavu silnice nemalé peníze  např. do úseku  Včeláíkov - Miřetice. Starosta Pejcha v této věci připomněl příklad Slovenska, kde je omezen tranzit na silnicích III. třídy.
Řeč byla také o plánech na vybudování mateřské školky v zahradě základní školy. „Kapacita mateřských škol v okolních obcích již vzhledem k demografické křivce a výstavbě rodinných domů nebude v nejbližší době dostačovat a vzhledem k povinnosti předškolní docházky v posledním roce chceme pro naše děti zajistit školku v místě. Nyní zjišťujeme všechny možné alternativy, a to včetně modulárního systému, který by mohl být umístěn v ideálním případě v zahradě naší základní školy, u které je jídelna i tělocvična. Rádi bychom také požádali o dotační prostředky z Ministerstva pro místní rozvoj ČR,“ řekl Jan Pejcha.
Krajský radní pro oblast venkova, životního prostředí a zemědělství Miroslav Krčil v rámci jednání hovořil o krajských dotačních programech včetně Programu obnovy venkova. „Obec uvažuje o podání žádosti na obecní obchod, který provozuje místní pekařství. V případě Včelákova je tak vhodnější dotační titul, který je součástí našeho Programu obnovy venkova, kde mohou žadatelé získat až 120 tisíc korun a další prostředky jako bonus při stanovené nabídce regionálních produktů.


  • Letos opět bude motokros v Opatově 

    Po roční přestávce se v kalendáři mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu vrátí závodiště v Opatově u Svitav. Motorističtí fanoušci z regionu se tak mohou znovu těšit na zápolení elitních borců v kubaturách MX1, MX2, Veterán a 85 ccm. Dnem D v Opatově bude neděle 17. září.
    Opatovský areál si získal za dobu, co se objevuje v kalendáři MMČR velkou oblibu jak mezi jezdci, tak mezi diváky, kterým přehledná trať umožňuje sledovat napínavé souboje na značné části okruhu. V loňském roce nedošlo mezi tamními organizátory a promotérem šampionátu k termínové dohodě. Tentokrát všechno klaplo lépe a do Opatova se motokrosaři nastěhují 17. září k sedmému dílu seriálu. Pro Orion Racing Team Litomyšl to bude podnik nesoucí přívlastek domácí.
    Mistrovství bude mít celkem osm závodů jednotlivců a navrch tradiční závod družstev. Snahou pořadatelského štábu bylo vyhnout se kolizím se zahraničními seriály, především německým ADAC a evropskou třídou EMX85. Důvod je jediný, starty v zahraničí mají u jezdců vždy přednost a konkurence v domácích závodech potom bývá značně oslabená, což často ovlivňuje i boje o tituly mistrů republiky.
    Svoje kalendáře znají také další republikové seriály. Svitavsko se tradičně může těšit na závody čtyřkolek a sajdkár. Jejich mistrák odstartuje v polovině května v Horním Újezdu a v květnu se pojede v Březové nad Svitavou.
    MMČR v motokrosu 2023
    07. 05. 2023 – Dalečín
    21. 05. 2023 – Kluky u Písku
    11. 06 .2023 – Pacov
    02. 07. 2023 – Petrovice u Karviné
    13. 08. 2023 – bude doplněno
    03. 09. 2023 – Stříbro
    17 .09. 2023 – Opatov
    01. 10. 2023 – Přerov
    15. 10. 2023 – Dalečín (družstva)
    Zdroj: Orlický deník