Českotřebovský deník 72/2023 (12/3)  
Sociální kontejnery konečně součástí zázemí na Pekláku 

Bike & ski areál Peklák navštíví během roku nejen o víkendech spousty lidí a nejsou jen místní nebo z blízkého okolí, ale i z daleka, věhlas areálu  je velký, ne náhodou se ve vyhlášené anketě umístil na druhém místě, když v řadě ukazatelů byl hodnocen dokonce jako nejlepší. Aby toto umístění platilo i nadále, nebo se dokonce ještě vylepšilo, bude mít v letošní sezóně  další body navíc za zlepšené vybavení. V areálu Peklák funguje také mini camp a pro jeho řádné využívání je třeba zajistit funkční sociální zázemí. Bylo to v plánu hned po jeho dokončení v roce 2019. Pak ale přišel covid a s tím byly problémy s omezením návštěvnosti, ale již v loňském roce mělo  sociální zázemí fungovat naplno. Proto město Česká Třebová vyhlásilo v březnu loňského roku, tedy právě před rokem výběrové řízení na  dodavatele sociálního kontejneru a vlastními silami s pomocí městské společnosti Eko Bi připravilo připojovací sítě a spodní stavbu. Výběrové řízení vyhrála společnost Modul Container Otrokovice, s.r.o. a 15. května 2022 byla podepsána smlouva o dodávce tak, aby podle zadání mohly sociální kontejnery na Pekláku sloužit již během letní sezóny. Jejich cena podle výsledku výběrového řízení  činí 1 808 000 Kč včetně DPH. Základním kritériem výběru byla cena a to se zde ukázalo jako špatně. Se zakázkou byly problémy, asi měl vyhrát někdo jiný.
Jenže termín uplynul a kontejnery nikde. Dodavatel se dostal do problémů, termín dokončení se oddaloval. Lze jen spekulovat, zda měl dostatek peněz na zakoupení vnitřního vybavení nebo neměl, protože při jednání bylo zřejmé, že by  dodávku urychlilo, kdyby město zaplatilo dopředu. Nezaplatilo, protože by se klidně mohlo stát, že by tyto peníze firma použila pro vyrovnání svých závazků a my klidně čekali zase dál. Smlouva byla řádně ošetřena a počítala s platbou penále za  nedodržení termínu.  Jenže tak velké mnohaměsíční zpoždění by mělo znamenat pro dodavatelskou firmu velký problém.  Neznám detaily konečné dohody a vlastně ani nevím, zda s dodávkou město počítalo, protože z rozpočtu města to vlastně poznat nešlo. (Tak špatně udělaný máme městský rozpočet!)  Položka "Zázemí pro areál Peklák"se dostala až do změny rozpočtu schválené před měsícem na únorovém jednání zastupitelstva a to ještě v částce pouhých 100 tisíc korun. Objednávka přitom činila 1 808 000. Kč, její hodnota přitom byla všem dobře známá, neboť vyšla z výběrového řízení o zakázce a z podepsané smlouvy, Díky penále by to mělo být levnější.... 
Zakázka bude zřejmě dofinancovaná z rezervy, tato investice byla přece uvedena v zásobníku investic, dodatečně zveřejněném koncem února na žádost opozice. Jenže i tak  musí rada města přijmout co nejdříve rozpočtové opatření, které umožní financovat nově postavené sociální kontejnery. Kontejnery stojí a město je zaplatit nemůže, protože rada města musí  nejdříve upravit příslušný rozpočtový ukazatel. Je ovšem dost těžké pochopit, proč se tak nemohlo stát při nedávné únorové rozpočtové změně schválené zastupitelstvem. Používání "finty" s  minimální hodnotou investice dodatečně upravované radou města podle skutečnosti se pro tento účel zcela nehodí, město z toho žádný užitek nemá.
Dva sociální kontejnery byly nyní začátkem března na okraji parkoviště na Pekláku instalovány. Je to součást budoucí větší kontejnerové sestavy, dokonce patrové, která nahradí stávající nevyhovují sousední značně omšelé a už dlouho nevyhovující kontejnery, které byly využity před 20 lety na napůl dokončeném zimním stadionu. Tato kontejnerová sestava zatím v plánu na letošní rok není zařazena, ani do rozpočtu, ani do zásobníku investic. I když budou kontejnery sloužit pro potřeby společnosti Eko Bi, tak jde o investici města, sestava bude stát na městském pozemku v návaznosti na vybudované nové sociální kontejnery.
U dětské sjezdovky Zahrádky se nyní staví ještě další "kontejnerový domeček" pro lyžařskou školu, půjčovnu a opravnu kol, který leží na pozemku Eko Bi a tato společnost je tedy investorem. I zde již proběhlo letos výběrové řízení na dodavatele stavby. Zatím probíhá betonování základů. O této stavbě něco napíšu zvlášť. (mm)

 

Fotbalový klub v přípravě na jarní sezónu  

K 31.12.2022 skončil u ,,A“ mužstva trenér Petr Pražák a do jarní části povede mužstvo trenér František Dvořák ml. z Letohradu.
Odchody hráčů:  Nadále trvá hostování Jakuba Jiřánka v Letohradu. Ukončeno hostování brankáře Jakuba Truhláře.
Příchody hráčů: Matěj Jeřábek – brankář z Ústí nad Orlicí, Jan Pavlásek – hráč z Ústí nad Orlicí
Přípravné zápasy A MUŽSTVA

JABLONNÉ NAD ORLICÍ – FK ČESKÁ TŘEBOVÁ     0 : 7    (0 : 3)
Přípravné utkání – 12.2.2023 – UMT Lanškroun
Sestava: Jeřábek – Langer, Deml M., Deml J. – Pavlásek, Grepl, Flídr, Herclík, Krása – Novotný, Vaňous
Střídající: Plačko, Rybka, Kolář, Hotmar
Branky:   Grepl 2  Herclík,  Vaňous, Kolář, Langer, Rybka    

HLINSKO – FK ČESKÁ TŘEBOVÁ    5 : 1   (4 : 0)  - přípravné utkání – 19.2.2023 – UMT Ústí n. O.
Sestava: Jeřábek – Langer, Deml M., Bohunek, Deml J. – Kovář – Pavlásek, Grepl, Müller, Polášek – Vaňous
Střídající: Herclík, Kolář, Jelínek, Barbořák
Branky:  Jedinou branku vsítil v 55. minutě Vaňous.
 
LANŠKROUN – FK ČESKÁ TŘEBOVÁ      1 : 1   (0 : 0)  - přípravné utkání – 25.2.2023
Sestava: Jeřábek – Bohunek, Klimek, Deml M., Deml J. – Pavlásek, Flídr, Kovář, Grepl – Vaňous, Polášek
Střídající: Langer, Fric, Plačko, Rybka, Kolář
Branka: v 74 minutě Vaňous vyrovnal na 1:1.
 
DOROST PŘÍPRAVA:

25.1.FK Česká Třebová – FK Pardubice U16 1:5 (0:0) Branka: Polášek
Sestava 1.poločas : Brejcha – Šmíd, Horák, Hýbl, Navrátil – Kovář, Mísař, Jelínek – Barbořák, Fečko, Polášek
2.poločas : Brožek – Švanda (80.Polášek), Horák (65.Navrátil), Hýbl, Mazura – Kovář, Mísař (65.Jelínek), Hanik – Grepl, Fečko (65.Barbořák), Polášek (65.Šmíd) 
12.2.FK Česká Třebová – MFK Chrudim U17 0:3 (0:2)
Sestava 1.poločas : Brožek – Mazura (20.Švanda), Horák, Hýbl, Navrátil – Šmíd, Kovář, Mísař – Grepl, Fečko, Ptáček (30.Barbořák) 2.poločas : Brejcha – Švanda (65.Šmíd), Horák, Hýbl, Navrátil (75.Fečko) – Kovář, Mísař, Hanik (75.Grepl) – Barbořák, Jelínek, Kubát

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Tematicky se držím problematiky železnice, a tak jsem vybral následující letecký snímek. Není tak starý, je ze srpna 2008, ale přece jen je zajímavý tím, že zde jsou právě zaznamenán rozestavěné podzemní garáže na na tehdejším Bezučově náměstí. To bylo přejměnováno na náměstí Jana Pernera až po dokončení terminálu . Dnes je doba dronů a tak máme k dispozici řadu zajímavých výškových záběrů, tento je přece jen letecký  je to snímek z větší výšky. Odborníci posuzující změny na nádraží zde mohou také postřehnout zvláštnosti této doby.

Kuželkáři TJ Lokomotiva  vyhráli ve Smiřicích, v tabulce stále třetí   

 

HC KOHOUTI Česká Třebová Spartak Nové Město nad Metují 6 : 7

Boj o bronz se před domácím publikem nevyvedl, i když branek padla velká spousta. Naději alespoň na remízu  vzali domácím hosté v 59. minutě  zápasu...
Branky a nahrávky: 14. Semorád (Augustin, Sedlák), 16. Pavlovský (Augustin, Semorád), 22. Hemský (Filip, Ostřanský), 28. Fúzik (Daněk, Plášek), 37. Pavlovský (Augustin, Semorád), 40. Augustin (Sedlák, Ostřanský) – 6. Bucek (Veselý), 13. Franc, 19. Reichmann (Šťastný, Dostál), 26. Šťastný (Bucek, Pohl), 27. Šťastný (Zámečník), 39. Hynek (Veselý, Bucek), 59. Bucek (Veselý)
 HC Kohouti Česká Třebová: F. Ament (M. Kraus) — V. Daněk, J. Schejbal, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, P. Fiala, V. Veverka, M. Filip
TJ Spartak Nové Město nad Metují: Z. Biegl (J. Čáp) — M. Franc, J. Vitebský, V. Šrenk, D. Borovec, D. Dufek, M. Pohl, V. Dostál — O. Zámečník, D. Reichmann, V. Koudelka, J. Bucek, T. Hynek, T. Veselý, O. Šťastný, D. Vanát, L. Prouza
Rozhodčí: Jan Čížek — Michal Schaffer, Petr Pošvář.  Diváci: 611

HLAS PO UTKÁNÍ:  Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:

Zápas se mohl líbit divákům, kteří viděli hodně gólů, ale hokejově to bylo špatné. V prvních dvou třetinách jsme snad ani nehráli o bronz, k tomu měl náš výkon daleko. Spíše to vypadalo, jakoby si každý přišel jen tak zahrát. Ve třetí třetině se naše hra zlepšila, bohužel jsme nedokázali proměnit několik vyložených šancí. V závěru jsme po dalších chybách inkasovali rozhodující gól, vlastně jsme si ho spíše dali sami. Doufám, že v odvetě mužstvo předvede podstatně kvalitnější a zodpovědnější hokej.“



Europoslanci vyzvali komisi, aby zrušila střídání letního a zimního času

Brusel – Skupina europoslanců v čele s Tomášem Zdechovským (EPP) vyzvala dopisem Evropskou komisi, aby podnikla kroky, které povedou ke zrušení střídání letního a zimního času. Podle poslanců nemohou zdlouhavé legislativní procesy umlčet občany Evropské unie, kteří se zcela jasně vyjádřili pro zrušení střídání obou časů. Svůj podpis pod výzvu připojilo 43 poslanců napříč frakcemi.
Evropská komise navrhla v roce 2019 ukončit v EU sezónní změny času. Návrh přišel po četných výzvách Evropského parlamentu v návaznosti na nejúspěšnější veřejnou anketu v historii komise, jež přinesla přibližně 4,6 milionu odpovědí. V hlasování se 84 % občanů vyslovilo pro ukončení střídání obou časů. Evropský parlament návrh Komise podpořil a svůj postoj přijal 26. března 2019.
Většina členských států EU vyjádřila podporu ukončení sezónních změn hodin také na neformálním zasedání ministrů dopravy EU, které se konalo koncem října 2019 v rakouském Štýrském Hradci. „Členské státy však zdůraznily, že další postup bude možné dohodnout až poté, co budou známy další kroky a k dispozici posouzení dopadů. V prosinci 2019 Rada podmínila další jednání posouzením dopadů na úrovni celé EU,“ uvedl iniciátor výzvy Zdechovský.
Uplynuly tři roky a Komise takové posouzení stále nepředložila. Komise oznámila, že je na členských státech, aby v této otázce našly kompromis. Ačkoli Komise již významně přispěla ke zrušení sezónních změn času. „Věříme, že Komise přijde s platformou, která členským státům umožní najít společný postoj,“ doplnil Zdechovský, jenž zrušení střídání časů dlouhodobě prosazuje.
„My, níže podepsaní poslanci, proto vyzýváme Komisi, aby zajistila to, o co žádalo 4,6 milionu občanů – zrušení střídání zimního a letního času. Komise musí reagovat na výzvy Evropské rady a provést posouzení dopadů v celé EU, které umožní další jednání o návrhu,“ shodují se europoslanci v dopise. TZ


Lední hokej: Regionální liga juniorů 2022/23 sk. 7-8 

#

Tým

Z

V

VP

PP

P

Skóre

B

1

HC Wikov Hronov

25

23

1

0

1

195:44

71

2

HCM Jaroměř

25

20

0

1

4

169:59

61

3

TJ Lanškroun

25

14

3

3

5

134:86

51

4

HC Náchod

25

16

1

0

8

109:84

50

5

HC Spartak Choceň

25

15

1

2

7

152:92

49

6

Loko. Česká Třebová

25

12

3

0

10

105:105

42

7

HC Krkonoše

25

11

1

3

10

127:108

38

8

HC Chotěboř

24

11

1

2

10

102:110

37

9

HC Litomyšl

24

11

0

0

13

94:83

33

10

Sp.Nové Město n.Met.

25

10

1

1

13

92:151

33

11

BK Nová Paka

25

10

0

0

15

94:113

30

12

HC Hlinsko

25

6

1

1

17

77:137

21

13

HC Skuteč

25

1

1

1

22

49:202

6

14

HC Opočno

25

0

0

0

25

0:125

0