Českotřebovský deník 73/2023 (13/3)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Dostavba obchodního centra na Parníku zahájena

 
Nejdříve exkurze do historie:
Na ploše nynějšího obchodní centra bylo od třicátých let fotbalové hřiště  s názvem „U Továrny“, kde měl svoje domácí prostředí  sportovní klub Parník. Býval rovnocenným soupeřem českotřebovského AFK a vzájemné zápasy měly velkou návštěvnost. Hřiště zde sloužilo do padesátých let, do zahájení stavby teplárny Perly.  Teplárna byla postavena v letech 1957 – 58 i s vlečkou, vyráběla páru také pro krytý bazén i elektrickou energii. Odstřel teplárny 20. února 2005 byl velkou událostí.
Z velké textilky se dožil současnosti jen malý zbytek. Mimo niťárny na břehu Třebovky to do nedávna byly dvě prozatímní stavby za plotem na pozemku teplárny sloužící od sedmdesátých let. Měly různé využití. Byla zde umístěna konfekce, kde z neprodaných zbytků látek pod rukama kolektivu šiček pod vedením paní Blažkové vznikala pyžama, košile a další konfekční výrobky. Byly také vystavovány na textilních výstavách, prezentacích a módních přehlídkách. Jako návrhářka zde pracovala např. paní Radechovská z Ústí nad Orlicí  nebo paní Pavlíčková z České Třebové. Dále zde byly prostory pro sklady CO, tedy např. plynové masky.  V objektu byla také dočasně také  mateřská škola. Primona zaměstnávala mnoho maminek, které potřebovaly mít předškolní zařízení co nejblíž   továrně. To bylo  v době, než se v akci Z stavěla nová budova MŠ U Stadionu.
Po likvidaci Primony byl  zachovalejší objekt využit po úpravě pro vietnamský supermarket, v prostoru u silnice pak připravoval majitel nemovitosti Petr Nejedlý stavbu větší myčky automobilů. Nakonec ji postavil jinde.
Investici s názvem "Dostavba obchodního centra OC Česká Třebová"realizuje jako investor  společnost OC Česká Třebová, s.r.o. sídlící na Jindřišské ulici v Praze. Výstavba rozšíří možnosti lokality a vyřeší dosavadní nevábný, neudržovaný a málo využitý prostor mezi obchody A centra a silnicí I/14.
Dostavba přináší také rozšíření výjezdu na komunikaci I/14 a nová parkovací místa. Při vyjíždění na hlavní komunikaci bude zvlášť jízdní pruh po odbočování vlevo, který chyběl a to podstatně brzdilo výjezdy všem.  Projekt také řeší realizaci vsakovacího objektu uprostřed parkoviště před novou částí obchodního centra. Přístupový chodník podél galerie obchodů bude dle projektu prodloužen až k hlavní silnici. Nové parkoviště bude mít 79 parkovacích míst včetně dvou stání pro invalidy a 1 místa pro elektromobilitu. 

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Dnešním snímkem dočasně opustíme problematiku železnice a podíváme se na historii fotbalu v České Třebové. V roce 2008 jsme si spolu s Jiřím Páskem, autorem  zajímavé historické publikace připomněli 100 let fotbalu a to velmi detailně. Od té doby uplynulo již 15 let, letošní rok je pro českotřebovský fotbal tedy také jubilejní - 115 let. Fotografie, kterou uvádíme patří mezi nejstarší připomínku fotbalu. Jako první hřiště v České Třebové byly Felcmanova louka, kterou je vidět na fotografii. Jde o prostor dnešní ulice Na Strouze. Orientovat se můžeme podle  věžičky kostela ve starém provedení. Jde tedy o snímek před rokem 1913.


Jak to bylo 9. března na Hradě

Fotoreportáž ze slavní inaugurace nového prezidenta republiky Petra Pavla  zajistiol Pozvaný host Aleš Spirman. Fotografie  jsou ve zvláštním souboru, Zde jen něco: