Českotřebovský deník 74/2013 (14/3)
Jarní akce ZO ČSOP Podorlicko

PŘEDNÁŠKA „VÝSADBA DŘEVIN V MĚSTSKÉM PROSTŘEDÍ“ 
Čtvrtek 13.4. 2023 v 18:00

Přednášející Daniel Qěták Stach (člen rady Města Česká Třebová a firmy Arboristi ČT). Budeme se bavit o výběru prostoru, výběru a kvalitě sadebního materiálu, přípravě místa výsadby, výsadbě stromku a povýsadbové péči.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.
Vstupné dobrovolné.
 
„HLEDÁNÍ JARA NA SMYSLOVĚ NAUČNÉ STEZCE“
NEDĚLE 16. 4. 2023 OD 13,30 v RYBNÍKU

Vycházka jarní přírodou s pozorovací soutěží na trase smyslově naučné stezky „ Údolím Skuhrovského potoka“. Účastníci dostanou průzkumný list a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování a jarní hry.  V cíli budou pro účastníky odměny.
Start je od 13,30 do 15,00 hodin.
Začátek trasy je u prvního zastavení stezky u kurtů v Rybníku. 
Cíl je u restaurace Nad Hrází.       Startovné 50 Kč za průzkumný list.
Pořadatel ZO ČSOP Podorlicko. Akce je podpořena Pardubickým krajem, Městem Česká Třebová a Obcí Rybník.
na stezce 16.4. s námi počítejte, myslivci vezmou zase dvě stanoviště. S jarem bude zaměřena ve smyslu ochrany mláďat lesní a polní zvěře, klidu v přírodě v době hnízdění a vyvádění mláďat atp.
 
„DISTANČNÍ DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU“ 
20.4. –30. 4. 2023 V PARKU ČESKOSLOVENSKÝCH LEGIÍ

Stejně jako v roce 2022 najdete na stromech v parku Československých Legií před poliklinikou  panely se soutěžními otázkami k tématu ochrany přírody a skautingu.
Připravují je členové ZO ČSOP Podorlicko a skauti a skautky ze střediska  Javor Česká Třebová.  

 

Kohouti a divácká návštěvnost

Hokejistům České Třebové končí sezona v pátek 17. března, kdy je čeká druhý zápas o třetí místo. Pokud jde o diváckou návštěvnost, mohou již nyní bilancovat.
Kohouti odehráli v domácím prostředí celkem 22 zápasů, které navštívilo 8 782 diváků. V průměru tak každý domácí duel Kohoutů vidělo 400 diváků.
Základní část:  Kohouti doma odehráli 7 utkání, které navštívilo 2 182 diváků. Průměr na jeden zápas: 312 diváků. Nejvyšší návštěva: Česká Třebová – Moravská Třebová, 413 diváků.
Nadstavba:  Kohouti doma odehráli pouze 6 utkání (Nový Bydžov odmítl dva termíny na dohrávku a nakonec díky kontumaci „vybojoval“ tři body), které navštívilo 1 706 diváků. Průměr na jeden zápas: 284 diváků. Nejvyšší návštěva: Česká Třebová – Litomyšl, 322 diváků.
Osmifinále:  Kohouti doma s Hlinskem odehráli 3 utkání, které navštívilo 1 269 diváků. Průměr na jeden zápas: 423 diváků. Nejvyšší návštěva: rozhodující pátý duel vidělo 513 diváků.
Čtvrtfinále: Kohouti doma s Jaroměří odehráli 3 utkání, které navštívilo 1 849 diváků. Průměr na jeden zápas: 616 diváků. Nejvyšší návštěva: rozhodující pátý duel vidělo v celé sezoně rekordních 784 diváků.
Semifinále: Kohouti doma s Novým Bydžovem odehráli 2 utkání, které navštívilo 1 171 diváků. Průměr na jeden zápas: 585 diváků. Nejvyšší návštěva: čtvrtý duel vidělo 654 diváků.
O 3. místo: Kohouti doma s Novým Městem nad Metují odehráli 1 utkání, které navštívilo 611 diváků.
Děkujeme za podporu!!

Síť cyklotras v Toulovcových Maštalích doznává změn.
Zlepší se i zázemí pro elektrokola

Na setkání s vedením Proseče přijel v úterý hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Se starostou Janem Macháčkem, místostarostou Miloslavem Hurychem a ředitelkou základní školy a radní města Romanou Peškovou. Řeč byla mimo jiné o projektu na přeznačení cyklotras v Mikroregionu Maštale, na který kraj finančně přispěl. V dalších etapách plánuje mikroregion rozšíření mobiliáře včetně dobíjecích stanic na elektrokola.
„Lokalita Toulovcových Maštalí patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších oblastí v našem kraji. Skalní útvary lákají každoročně tisíce lidí z řad pěších a cykloturistů. Právě pro ně Mikroregion Maštale dokončuje obnovu a vylepšení značení sítě cyklotras. Kromě obměny značení došlo k novému trasování, úpravě tras, ale také napojení na náš hrad Rychmburk a železniční stanici v Předhradí. Změna tras byla konzultována se starosty členských obcí, ochránci přírody a dalšími klíčovými subjekty tak, aby se celá oblast ještě více zatraktivnila,“ uvedl hejtman Martin Netolický, kterého starosta Proseče a předseda Mikroregionu Maštale Jan Macháček informoval také o dalších projektech pro turisty. „V letošním roce by měla být realizována první etapa instalace dobíjecích stanic pro elektrokola na trase Hluboká – Proseč – Budislav, protože roste počet cyklistů, kteří elektrická kola využívají. Touto infrastrukturou se tak maštale více otevřou také cyklistům, kteří nejsou tolik fyzicky zdatní,“ řekl hejtman.
Druhým tématem jednání byly také investice do dobrovolných hasičů. V loňském roce převzali prosečtí hasiči dopravní automobil, na jehož pořízení přispěl částkou 300 tisíc korun také Pardubický kraj. Nyní Proseč řeší pořízení nové hasičské cisterny, jelikož ta stávající je téměř 40 let stará a dosluhuje. Řeč byla také o přípravě stavebních parcel pro výstavbu rodinných domů či o připravované rekonstrukci náměstí, na kterou chce žádat město o dotaci z fondů EU přes Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Dalším projektem je vybudování přírodního koupacího biotopu na místě původního koupaliště. „Stávající koupaliště z 30. let 20. století netěsní a je po všech stránkách nevyhovující. Proto připravujeme vybudování přírodního koupacího biotopu. Spolupracujeme s projekční kanceláří, která navrhovala koupaliště v Hlinsku, které je z našeho pohledu vzorovým projektem. Pro zásobování koupaliště máme připraven nový vrt s vysokou vydatností. Jsem přesvědčený, že pokud se nám tento projekt podaří zrealizovat, tak rozšíříme další možnosti rekreace v celém mikroregionu,“ sdělil starosta Proseče Jan Macháček.
Město Proseč má také ve znaku kohouta! Kohout města Proseč je sice podobný našemu, ale je takový obyčejný. Takových obcí a lokalit, které mají ve znaku kohouta, je poměrně hodně, bude stát za to se tomu více věnovat....

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Městskou vlaku máme od roku 1995.  Jejím autorem je Pavel Langhans, který připravil několik návrhu a ten na fotografii byl vybrán.Vlajku převzal od předsedy Parlamentu Milana Uhdeho  starosta města Lubomír Hýbl společně s Ing. Jiřím Kubínkem. Dodnes návrh městské standarty vyhovuje všem předpisům, jiná města musela vlajku třeba dodatečně předělávat. Na vlajce např. nesmí být městský znak, může však být symbol z městského znaku tak, jak máme vyřešeno. Městská vlajka je nyní umístěna na stožáru před českotřebovskou radnicí.

DNY ELEKTRONOVÉ MIKROSKOPIE

Hvězdárna a planetárium Brno mimořádně – v rámci Dnů elektronové mikroskopie – uvádí remasterovaný pořad NanoKam: Výlet do biodiverzity. Ke zhlédnutí je z pohodlí domova nebo školy – na počítači nebo chytré televizi. Bez časového i jiného omezení. Stačí se podívat na http://youtube.hvezdarna.cz