Českotřebovský deník 77/2013 (17/3)  
Sněhová vánice a divadlo v Kozlově

V sobotu 11. března 2023 opět zavítal do Kozlova divadelní spolek „Na Skále“ z Helvíkovic u Žamberku s kriminální komedií „Ani za milion“ autorů Michaely Doleželové a Romana Vencla v režii šéfa spolku Ládi Martínka. Celé sobotní dopoledne zuřila i v Kozlově dlouho nevídaná sněhová vánice a vůbec nebylo jisté, zda ochotníci dorazí. Navzdory živlům a k radosti pořadatelů a přítomných diváků, kteří zaplnili více než polovinu sálu hospody U Sitařů, dorazili a dva hlavní protagonisté nepřetržitým dialogem hodinu a půl všechny přítomné obdivuhodně a skvěle bavili. Děkujeme divadelníkům a především našemu věrnému obecenstvu, že to přes tentokrát opravdu drsné povětrnostní podmínky nevzdali. Myslím, že nakonec nikdo nelitoval. Dlouho trvající závěrečný potlesk to jen potvrdil. Jaroslav Pakosta

NOVÁ SMĚRNICE PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

MALÉHO ROZSAHU A PRAXE


Ve srovnání s dosavadním zněním, které bylo v platnosti od roku 2017, byly zejména upraveny limity, způsob zadávání a kompetence odpovědných osob zadavatele včetně ředitelů příspěvkových organizací. Veřejnou zakázkou malého rozsahu je veřejná zakázka, jejíž předpokládaná hodnota je rovna nebo nižší v případě veřejné zakázky: a) na dodávky nebo na služby částce 2.000.000 Kč bez DPH, nebo b) na stavební práce částce 6.000.000 Kč bez DPH. Došlo tedy k navýšení dosavadních limitů, protože inflace projekty zdražila a bylo by třeba dělat výběrové řízení i na  malé zakázky. Má to význam i pro přípravu zadání veřejné zakázky. Pro zakázku bylo třeba připravit zadání často externí firmou což nejen zdržovalo, ale také zdražovalo i menší zakázky. Jde tedy o rozumné  řešení.

Veřejné zakázky jsou rozděleny do kategorií, v každé se postupuje odlišně, nemá však jít nikdy o přímé zadání:

a) kategorie A – zakázky, u kterých nedosáhne výše předpokládané hodnoty zakázky částku 200.000 Kč bez DPH v zákonné výši u dodávek a služeb a částku 500.000 Kč bez DPH v zákonné výši u stavebních prací,

b) kategorie B – zakázky, u kterých nedosáhne výše předpokládané hodnoty zakázky částku 500.000 Kč bez DPH v zákonné výši u dodávek a služeb a částku 1.000.000 Kč bez DPH v zákonné výši u stavebních prací,

 c) kategorie C – zakázky, u kterých je předpokládaná hodnota zakázky rovna nebo nižší částce 2.000.000 Kč bez DPH v zákonné výši u dodávek a služeb a částce 6.000.000 Kč bez DPH v zákonné výši u stavebních prací.

Nahlédneme-li však do usnesení rady města, tak se výjimky s přímým zadáním znovu objevují:

l Rada města schvaluje na základě výjimky dle článku XIII. odst. 1 Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu městem Česká Třebová přímé zadání zakázky a uzavření Smlouvy o realizaci projektu sdílení jízdních kol ve městě Česká Třebová se společností Nextbike Czech Republic s.r.o., se sídlem Libušina 526/101, 779 00 Olomouc, IČO: 073 89 108, v textu dle předloženého návrhu.

l přímé zadání veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce kategorie RYDO, spol. s r.o., Podbranská 2194, 560 02 Česká Třebová, IČO 25918516, za nejvýše přípustnou cenu ve výši 606 971,- Kč včetně DPH, z důvodu privativní novace a v návaznosti na započatou stavební činnost.

l přímé zadání veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce : BcA. Alešem Košvancem, restaurátorem, Jiráskova 285, 538 54 Luže, IČ 739 75 800,  DIČ CZ8111293707, za nejvýše přípustnou cenu ve výši 266 800,- Kč (odpovídá směrnici)


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Následující snímky jasně ukazují jaký byl v České Třebové o fotbal velký zájem. Něco takového si současní fotbaloví funkcionáři nedovedou ani představit. Vstupné bylo samozřejmě velmi lidové a domácí prostředí fantastické. I když by hřiště dnes žádným předpisům nevyhovělo, tak se zde tenkrát hrála i II. liga. Pamatuji i přímé rozhlasové přenosy tehdejšího pořadu "S mikrofonem za sportem". Pro kluky to bylo také posvátné místo, v šedesátých letech se zde hrál turnaj městských čtvrtí, kdy každý tým žáků měl svého patrona - fotbalistu 1. družstva tehdejší Lokomotivy. I z tohoto turnaje mám díky Františku Šťouračovi a Zdeňku Vrbovi nějaké snímky, jen je musím najít.... Při přesnějším datování jde o rok 1963, lze napsat, že byl dílem  Zdeňka Vrby, který v té době již působil ne jako hráč, ale funkcionář a rozhodčí (Pískat začal v roce 1962) . Jako člen výboru fotbalového oddílu T.J. Lokomotiva  se mu podařilo propagovat turnaj neregistrovaných přes tehdejší uliční výbory,  zajistit vedoucí či trenéry mužstev a také 13 rozhodčích (náborem na železničním učilišti)..... Celý tento turnaj stojí za samostatný článek....

 

Kohouti v boji o bronz zcela propadli

Trenér Kohoutů před posledním zápasem s HC Novém Městě nad Metují na ZS ve Dvoře Králové sliboval, že pro bronz udělají Kohouti všechno.  Výsledek odpovídá předvedené hře i tom, že bitva o bronz není tak atraktivní. Nicméně jsme mohli vše sledovat alespoň na dálku na webu onlajny.cz a registrovat stále se zvyšující skóre, ovšem v náš neprospěch. Není každý den posvícení... Neznamená to, že budeme Kohouty zatracovat, během sezóny předvedli  svým fanouškům, že mají velkou vůli a podařilo se jim projít složitým systémem soutěže tak, že skončili těsně před vrcholem.
Branky a nahrávky: 7. Borovec, 16. Franc, 23. Bucek (Veselý, Vitebský), 29. Reichmann (Franc), 32. Franc (Reichmann), 35. Reichmann, 45. Bucek (Pohl, Veselý) – 51. Augustin (Pavlovský)
 TJ Spartak Nové Město nad Metují: J. Čáp (Z. Biegl) — M. Franc, J. Vitebský, V. Šrenk, D. Borovec, D. Dufek, M. Pohl, V. Dostál — O. Zámečník, D. Reichmann, V. Koudelka, J. Bucek, M. Hylena, T. Hynek, T. Veselý, O. Šťastný, D. Vanát, L. Prouza
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, P. Fiala, V. Veverka, M. Filip.  Rozhodčí: Tomáš Veselý — Michael Horák, Petr Karlík Diváci: 180.
„Vítěz prokázal morálku a hladovost po vítězství. Od prohry s Novým Bydžovem v pátém semifinálovém utkání šly výkon a hra našeho týmu dolů, nepovedlo se ho nabudit na boj o bronz. Mrzí mě to, ale moje mise v České Třebové zůstala nesplněna,“ mrzelo trenéra Jaromíra Jindřicha. „Prohrát můžete mnoha způsoby, tenhle byl ostudný. Dostat ve dvou utkáních o bronz čtrnáct gólů, to je síla. Takhle se o medaile nehraje. Omluva patří českotřebovským fanouškům, kteří vážili poměrně dlouhou cestu a přijeli v pátek večer svůj tým povzbudit,“ reagoval na výsledek manažer Vladimír Vaněk.

„Stupně vítězů“ Krajské ligy Pardubicka a Královéhradecka 2022/2023

1. HC Litomyšl
2. Stadion Nový Bydžov
3. TJ Spartak Nové Město nad Metují
Další pořadí:
4. HC Kohouti Česká Třebová, 5. HC Jaroměř, 6. HC Chrudim, 7. HC Slovan Moravská Třebová, 8. HC Trutnov,
9. BK Nová Paka, 10. HC Spartak Choceň, 11. SK Třebechovice pod Orebem, 12. HC Hlinsko, 13. TJ Orli Lanškroun,
14. HC Náchod, 15. HC Spartak Polička, 16. HC Opočno.


Mangan z haldy ve Chvaleticích přinese surovinu i práci

Radní Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil se společně s vedením obcí Chvaletice, Trnávka a velvyslankyní Kanady v ČR Ayeshou Patricii Rekhi setkal se zástupci kanadské firmy Euro Manganese. Jejich dceřiná společnost Mangan Chvaletice se chystá zahájit těžbu manganu z chvaletických odkališť, která zde zůstala po těžbě pyritu. Jde o největší zdroj manganu na území Evropské unie a má potenciál nahradit až třetinu spotřeby manganu pro výrobu baterií na evropském trhu.
Společnost Mangan Chvaletice zde plánuje vytěžit miliony tun manganu. Celý projekt má samozřejmě ekonomický potenciál. Z pohledu Pardubického kraje ovšem vnímám především možný významný přínos v oblasti zlepšení životního prostředí a pozitivní dopad do ekologie území regionu. Odtěžením bývalých odkališť ve Chvaleticích a Trnávce dojde totiž k zamezení úniku nebezpečných látek do Labe, ke kterému nyní dochází. Při těžbě ložisek bude docházet i k průběžné rekultivaci celého území. Druhým důležitým aspektem je podle mého názoru i dopad na pracovní trh. Projekt počítá podle informací investora se vznikem až 400 nových pracovních míst,“ uvedl radní Miroslav Krčil.
Největším producentem manganu je Jihoafrická republika, kde se vyskytuje asi 80 procent světových zásob. Kromě JAR se mangan hojně těží také v Austrálii, Číně nebo Ghaně. Ložisko ve Chvaleticích by mělo velký význam především pro evropský trh. „Kanadský podnik už má předběžně sjednané kontrakty s výrobci baterií, po kterých v současnosti roste poptávka. S výzkumy v rámci projektu na těžbu manganu začala společnost v roce 2015. Její zástupci nám představili, jak od této doby v projektu postoupili a předvedli nám technologie pro pilotní výrobu,“ dodal Miroslav Krčil.


V sousedním Královéhradeckém kraji dají do silnic 1,7 miliardy. Rekord.

V letošní stavební sezoně hodlá zmodernizovat přes 93 kilometrů silnic druhé a třetí třídy včetně 13 mostů. Celkový objem investic dosáhne bezmála 1,7 miliardy korun. "V letošní stavební sezoně hodlá kraj uskutečnit 47 dopravních staveb za rekordní částku téměř 1,7 miliardy korun,“ potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.
Nejvíce investic by se letos mělo uskutečnit na Trutnovsku, kde odstartuje 13 staveb. Následuje Hradecko s 12 stavbami. Se začátkem osmi projektů se pak počítá na Jičínsku. Sedm projektů letos připadne pro Rychnovsko a stejný počet na Náchodsko.
„Financování nákladů je i letos zajištěné z více zdrojů. Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje se vyčlenilo téměř 697 milionů korun. Následuje Státní fond dopravní infrastruktury s 390 miliony korun. Skoro 301 milionů korun máme k dispozici v Integrovaném regionálním operačním programu. Kapitola rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny počítá s 260 miliony korun. I letos budeme investovat do zvyšování bezpečnosti u nehodových úseků a aplikace nových technologií u dopravních staveb, kdy na tyto účely hodláme vynaložit přes 34 milionů korun,“ uvedl krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř.
Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury letos začne 31 projektů za více jak jednu miliardu korun. Jde např. o rekonstrukci silnice III/29840 v Opočněnebo druhá etapě rekonstrukce komunikace III/29827 z Krňovice - Svinary.  Provedením archeologického průzkumu pak odstartuje rozsáhlá výstavba přeložky silnice II/303 z Bělovse do Velkého Poříčí. u Hronova.
U dopravní infrastruktury v rámci projektu Rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se letos bude pokračovat s výstavbou druhé etapy opočenského obchvatu. Stavbaři letos začnou s výstavbou komunikací a mostů v rámci technické a dopravní infrastruktury pro průmyslovou zónu Solnice-jih, která potrvá do roku 2025.
Královéhradecký kraj obdržel 19 milionů na rekonstrukci komunikací novými technologiemi. Ty spočívají v použití nových asfaltových směsí s plastovým pojivem. Kraj tímto způsobem opraví komunikaci v Buzulucké a Pouchovské ulici v Hradci Králové.
Důležitou součástí rozvoje krajské dopravní infrastruktury jsou také rekonstrukce mostů. Do 13 projektů hodlá Královéhradecký kraj investovat přes 200 milionů korun. Už v polovině dubna by se mělo začít s rozsáhlou revitalizací třech tzv. „polských mostů“ na komunikaci II/295 v Přední Labské směrem do Špindlerova Mlýna za 110 milionů korun.  Nový most bude také na rekonstrukci komunikace Zákoutí–Šerlich s celkovými náklady 102 milionů korun.
„Nedílnou součástí jsou také investiční projekty ŘSD, které v letošním roce bude pracovat například na propojení dálnice D11 s obchvatem České Skalice, výstavba obchvatu Nové Paky či dokončení obchvatu Doudleb nad Orlicí. Pokud stát v letošním roce uskuteční veškeré plánované stavby, dostaneme se letos společně s krajskými investicemi do silnic v našem kraji na sumu přesahující 3,7 miliardy korun,“ dodal hejtman Martin Červíček.
Královéhradecký kraj má ve střednědobém plánu na modernizaci krajské silniční sítě dalších 230 projektů v celkové hodnotě přesahující 8 miliard korun. (Zdroj Orlicky.net)


Co chceš od 90’s kids?
Post-hudba navazuje na nové album a zve na koncert do Litomyšle

České duo post-hudba vydalo v půlce února třetí dlouhohrající desku My všichni tady a teď, na které se songwriter Dominik Zezula s producentem Tomášem Havlenem věnují realitě životů dnešních třicátníků. To je slyšet i ve skladbě 90’s kids, ke které kapela ve spolupráci s dvorním režisérem Štěpánem Svobodou vypouští nový klip a zve na koncert 14. dubna do klubu Kotelna v Litomyšli.
YouTube 90´s kids: https://youtu.be/vKSyoeInmsk
„V tom songu je silný důraz na dynamiku, tišší sloky a velký popový refrén, plus nečekaný breakdown na konci,” popisují oba hudebníci. „Dalo by se říct, že se tam pořád něco děje. V klipu jsme se proto snažili najít nějaký kontrapunkt. Nechtěli jsme hrát žádné role, prostě jsme jen felili s kamarádem, který nás natáčel.“  Výsledkem je sekvence záběrů, kde Havlen vede děti do školky, tráví čas se svojí ženou a trénuje na půlmaraton, zatímco Zezula venčí psa a hraje Geoguessr ve své pracovně, která vypadá jako typický 90’s kids pokojíček. „Chtěli jsme složit mozaiku z dlouhých, pomalých záběrů, a velkou část rozpočtu následně použít na profesionální postprodukci,” doplňuje Štěpán Svoboda. Elektronické duo post-hudba je na české alternativní scéně dnes už zavedeným pojmem - po nesmělých začátcích mezi lety 2011 a 2013, kdy singer-songwriter Dominik Zezula a producent Tomáš Havlen vydali první tři EP, navázala kapela po šestileté pauze deskami Není se na co těšit (2019) a Svět na konci roku nula (2021). Třetí album My všichni tady a teď vyšlo 13. února 2023 ve spolupráci labelů Full Moon Forum, který v roce 2023 podporuje v roce Ministerstvo kultury ČR a Bad Names.

Zapomenutá propagace  - co s tím uděláme?
Před měsícem skončila akce, která přivedla do našeho města expozici voskových figur, která byla v sále na Skalce.
 
Konkrétně od 7 do 12. února.
 
Dnes je už 17. března a při chodníku od Litomyšlské ulice k Bille stále stojí poutač, který tam zve. 
 
Píše, že to bude velmi poučné a lehce šokující. Poučné a lehce šokující je i to, že si pořadatel akce svou propagaci neuklidil.
Co s tím uděláme?
O tom že vlastně nebylo legální ani umístění zmíněných poutačů - vyhláška to nedovoluje, tak lze tolerovat nějakou zvláštnost expozice a potřebu její propagace.  Ale následek vidíme u Billy. Nyní by se to už jen tak nechat nemělo. (mm)

Stavba roku po jedenácté 

Nový ročník bienále veřejné neanonymní soutěže „Stavba roku 2023 v Pardubickém kraji“ zahájena  Tuto soutěž vyhlašuje Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR.  Letošní ročník bude už jedenáctý. Kromě klasických cen Stavba roku v Pardubickém kraji, které mohou dostat maximálně čtyři stavby, budeme letos nově udílet také Zvláštní cenu poroty za nejlepší úpravu veřejného prostoru, kterou chceme podpořit zájem samospráv o vylepšování městských i venkovských prostředí. Novinkou je také Zvláštní cena poroty za nejlépe upravenou a udržovanou okružní křižovatku v Pardubickém kraji.
Pravidla pro přihlášení jsou stejná jako v uplynulých letech. Do soutěže mohou být přihlášena pouze ta stavební díla, resp. úpravy veřejného prostoru, která byla zhotovena, zkolaudována nebo uvedena do provozu v období od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2023 na území Pardubického kraje. Za odbornou veřejnost letos přijala pozvání Zdeňka Vydrová, která je městskou architektkou Litomyšle:
Veřejnost, která bude po celý srpen hlasovat o Ceně veřejnosti v internetové anketě. Přihlášky najdou zájemci z řad stavbařů, architektů, projektantů či investorů na adrese: https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/.