Českotřebovský deník 88/2023 (28/3)  
Ve čtvrtek 30. března udělí další ocenění  "Českotřebovský Ámos"

  Dnes 28. března je Den učitelů.
Dovolte mi proto tak, jako jsme dělali i v předchozích letech tento svátek učitelů připomenout, poblahopřát všem, kteří roli pedagoga zůstávají věrní  a snaží se tuto práci dělat co možná nejpoctivěji.
Podnět k zavedení této ceny dala bývalá starostka města Mgr. Magdalena Peterková, která svůj profesní život strávila v pedagogickém procesu a tak na vlastní kůži poznala co  práce učitele přináší. Město je zřizovatelem základních i mateřských škol, také základní umělecké školy a DDM a pečovat o to, aby zde probíhal pedagogický proces na úrovní je vlastně jeho povinností. Také proto, že práce učitelů je dlouhodobě systematicky veřejností podceňována.
Na všech školách ve městě probíhá od roku 2019 anketa, ve které učitelé, studenti nebo i rodiče vybírají nominanta pro ocenění, udělované ke Dni učitelů. Protože  nelze jednoduše porovnávat podmínky na školách různého typu, tak Českotřebovský Ámos není jeden jediný, ale každá škola si vybírá svého oceňovaného učitele.  Že jde o ocenění prestižní lze doložit i tím,, že všichni dosavadní držitelé tohoto titulu jsou uvedení na Wikipedii pod heslem Česká Třebová. Tituly Českotřebovský Ámos byly udělovány také v době covidu, pouze se vyhlášení cen v letech 2020 a 2021 nemohlo konat veřejně, ale díky omezením  v obřadní síni města.
Ocenění v letošním roce bude opět uděleno jako v loňském roce v Malé scéně a to ve čtvrtek 30. března od 15 hodin. Připomeňme na videu slavnosti udělování titulů Českotřebovský Ámos v předchozích letech:

Prestižní tenisový turnaj starších žáků kategorie A vyhrál Matěj Köhler

Finálový zápas se hrál dnes v úterý 28. března od 10 hodin dopoledne jako poslední z celého turnaje. Utekli se v v něm dva tenisté, startující za pražské oddíly, i když druhý finalista Matěj Novák dojíždí trénovat na pražskou Spartu až z Hradce Králové. Soupeři se dobře znali také z dřívějších turnajů a také jejich vzájemný zápas potvrdil  velkou vyrovnanost nejlepších tenistů v kategorii staršího žactva.
Finále nakonec skončilo na sety 1 : 1 a rozhodlo se až ve zkrácené hře, ve které Matěj Köhler nejen potvrdil kvalitu, ale také pevné nervy.  Vítězný Matěj Köhler byl současně parťák Matyáše Maršíka ve čtyřhře, ve které se probojovali do čtvrtfinále, další postup již nedopadl. Pro oba to byla další zkušenost.
Matymu Maršíkovi se na turnaji tolik nedařilo, jak očekával, ukázalo se, že výkonnost hráče není o jediném turnaji, co se nepodaří zde, může se podařit na dalším klání v jiných podmínkách. Do kategorie starších žáků přestoupil nedávno a tak často startuje se staršími chlapci a i to je pro něho velkou školou. Od konce ledna, tedy o něco více než měsíc Matyáš Maršík hraje také za špičkový moravský klub Agrofert Prostějov, kde má pro svůj rozvoj vynikající podmínky. Zde  bude obvykle trénovat dva dny v týdnu, může však hostovat také za TK Česká Třebová a tak jej uvidíme i doma na turnajích a na soutěžích družstev v kategorii starších žáků.
Turnaj ve čtyřhře vyhrála prostějovsko - pražská dvojice Jakub Fedor /Thomas Eversfield, která si vedla v turnaji velmi dobře a své soupeře porážena přesvědčivým způsobem. Až ve finále debla došlo na tie break. Obdobně suverénní postup  měli i soupeři, t.j.  dvojice Jan Motal (Dvůr Králové n.L:) / Matúš Kliment (Ostrava Poruba). Ve finále na sebe narazili tedy ti opravdu nejlepší:
O start na pětidenním v turnaji byl velký zájem, v republice se takové turnaje kategorie A  konají pouze tří za celou halovou sezónu. A tak každý, kdo chtěl ve světě tenisu něco znamenat přijel do České Třebové. Účastníci turnaje i jejich rodiče oceňovali nejen péči zdejších organizátorů ale i další podmínky pro sport v našem městě,. tedy možnost zajít do krytého bazénu, na bikerezort Peklák nebo zimní stadion. obdivovali možnosti, které má mládež sportující v našem městě. Turnaj byl tedy  velkou propagací České Třebové , která oprávněně získala pro letošní rok titul Evropské město sportu. Pořádání turnaj umožnila podpora města Pardubického kraje, nad turnajem převzal osobní záštitu hejtman Martin Netolický.  (mm)

VIDEO :
ROZHODUJÍCÍ OKAMŽIKY + Rozhovor s vítězem turnaje


Centrální příjem v ústecké nemocnici nenahrazuje praktického lékaře

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický přijal nabídku zástupců odborových organizací působících v oblasti zdravotnictví v Pardubickém kraji a jednal s nimi o aktuálních tématech týkajících se nejen Nemocnice Pardubického kraje, ale také dalších zařízení poskytujících následnou a rehabilitační péči v regionu.
Jedním z témat setkání bylo fungování centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. „Bohužel se v rámci provozu setkáváme s tím, že pacienti využívají centrální příjem po pracovní době jako náhradu k vyšetření praktickým lékařem. To však není úkolem centrálního příjmu. Pacienti, kteří přijdou do čekárny příjmu a nevyžadují neodkladné ošetření tak musí počítat s tím, že před nimi dostanou prostor vždy pacienti, které přiveze záchranná služba a vyžadují bezprostřední ošetření či dokonce operační zákrok. Doba čekání pro tyto neurgentní pacienty tak může být i v řádu hodin,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se se zástupci odborových organizací domluvil na zlepšení informačního systému směrem k pacientům v čekárně urgentního příjmu. „Chceme posílit informační systém, který pacientům nevyžadujícím okamžité ošetření sdělí, že čekací doba je závislá na aktuálním příjmu urgentních pacientů. Centrální příjem je specializované pracoviště, které nemůže sloužit jako alternativa k síti praktických lékařů. Věřím, že se nám podaří i šířením osvěty tuto informaci mezi pacienty dostat,“ řekl hejtman Netolický.
Ten odboráře informoval o pokračování projektu regionální datové sítě, který by měl pomoci k posílení sdílení dat nejen mezi nemocnicemi, ale také v rámci obcí v kraji. V této souvislosti byla řeč o jednotném klinickém informačním systému, který nahradil dříve samostatně fungující systémy jednotlivých nemocnic. Tématem bylo rovněž fungování lékařské služby první pomoci či stomatologické pohotovosti. Zástupci odborových organizací hovořili také o mzdových podmínkách, motivačním systému pro výpomoc lékařů mezi jednotlivými nemocnicemi či o fungování nemocničních lékáren. TK

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  


Další fotografie z historie parnického fotbalu. Jsou  staršího data z II. sv. války a mají popisky, které hodně napovědí.

Uzavírka silnice z Knapovce do Skuhrova

Od 3. dubna až do 30. června bude kvůli rekonstrukci silnice Ústí nad Orlicí - Lanškroun uzavřen pro veškerý provoz úsek z Knapovce do Skuhrova. Objížďka povede po státovkách I/14 a I/43 přes Třebovice. 
Důvod: zahájení prací na druhé etapě modernizace silnice II/315 z Ústí na Lanškroun.  Objízdná trasa pro veškerou dopravu směr Ústí nad Orlicí - Lanškroun je stanovena po silnici I/14 přes obec Dlouhá Třebová, Česká Třebová, Třebovice po křižovatku se silnicí I/43. Dále po silnici I/43 přes obec Rudoltice do Lanškrouna, a to obousměrně (viz mapka).
Loni na podzim realizovaná rekonstrukce byla tedy jen I. etapou, což nijak zdůrazňováno nebylo. Objížďka po "trojce" ze Skuhrova do České Třebové není vyznačena, ale ve skutečnosti  bude využívána, jde o zkratku a navíc po dobrém povrchu. Výjimku tvoří úsek  nahoře u Skuhrovské vodárny, kde je velmi nutné rozšíření vozovky. Město Česká Třebová by mělo tuto práci urgovat, právě loňská i letošní zvýšená frekvence dává právě tomuto úseku komunukace hodně zabrat. Součástí peněz na rekonstukci jsou jistě i náklady na  opravu zničených objížďěk !
Opět se tedy setkáme se zvýšenou frekvencí vozidel jak na průtahu městem po I/14, tak i na Lidické ulici. Zde je problémem obousměrné parkování vozidel, komunikace se tak stává špatně průjezdnou. Nikdo ovšem tento problém neřeší. Škoda, že odpovědní funkcionáři nechodí např. na Jabkancovou pouť, kde je tato situace předmětem  hlášení policajta Franze paní purkmistrové již několik let.

Zrušení územní ochrany kanálu Dunaj-Odra-Labe přinese obcím příležitosti, na pozemcích však nepůjde stavět hned

Vláda v únoru zrušila usnesení, která souvisela s územní ochranou pro celé průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe. Díky tomu mohou radnice začít přípravy na využití pozemků začleněných do územní rezervy pro svůj další rozvoj. Nové projekty však na těchto pozemcích nepůjde zahájit okamžitě. Podle odhadů budou procesní změny předcházející nutným změnám územních plánů hotové nejdříve na konci letošního roku.
Rozhodnutí vlády vítám, protože dlouhodobá blokace rozsáhlého území koridorem územní rezervy významně omezuje rozvojové záměry dotčených obcí. Nicméně klíčové usnesení vlády neznamená automatické uvolnění rezervy zanesené v územních plánech, ale tomuto kroku musí předcházet nezbytné úkony dané stavebním zákonem. Jinými slovy, s pozemky zatím nelze nakládat jinak. Chtěl bych zdůraznit, že zrušení územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe v územních plánech je podmíněno schválením úpravy Politiky územního rozvoje ČR a následné aktualizaci Zásad územního rozvoje Pardubického kraje, která bude obsahovat zrušení rezervy pro kanál Dunaj-Ondra-Labe. Jednoznačný termín v současné době nelze odhadovat, ale výchozím datem pro další kroky je 31. prosinec 2023, do té doby má být vládou upravená Politika územního rozvoje. Dříve se bohužel nedá předpokládat, že by obce mohly měnit své územní plány, a tedy poté začít s realizací projektů,“ upozorňuje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Splavnění Labe má i nadále podporu
Faktický konec ambiciózního plánu na vytvoření mezinárodní vodní cesty spojením řek Dunaj, Odra a Labe neznamená, že se v menším měřítku nehodlají samosprávy s dalšími partnery zabývat rozvojem vodní dopravy. „Splavnění Labe do Pardubic považujeme stále za strategický projekt, naposledy jsme o něm jednali s kolegy z pardubického magistrátu. Ať už se bude jednat o rozvoj turistiky či nákladní dopravy v různých úsecích toku řeky, měli bychom jej podpořit, protože máme nejenom u nás v Pardubickém kraji málo využívanou přírodní dopravní tepnu,“ dodává radní Valtr.


Litomyšlské Klášterní zahrady se otevřou už letos na jaře. 
Kraj podnikl další kroky k otevření bran kapucínského kláštera a přilehlých zahrad. Mezinárodní konference Kulturní dědictví za účasti norských a českých odborníků, zástupců samosprávy a veřejnosti přinesla nové pohledy na oživení celého areálu kláštera, ve kterém se za celkem krátkou dobu již udělalo hodně práce.
Zahrady se na jaře zpřístupní veřejnosti, budovy čeká oprava komínů, lavičky k odpočinku jsou hotové a rajská zahrada zbavená náletového prostoru odkryla překrásnou fresku na stěně studny.
„Podobné vzdělávací semináře nám ukazují zkušenosti z podobných projektů revitalizace památek u nás i v Evropě. Obnovený klášterní komplex bude zejména sloužit opočenské veřejnosti, a ta by také měla být spolutvůrcem jeho obnovy a náplně. Proto na březnové semináře navážou v dubnu dílčí workshopy i pro veřejnost, které budou podkladem pro tvorbu Strategického plánu rozvoje kláštera,“ uvedla Martina Berdychová odpovědná oblast za kultury a cestovního ruchu.
Oživení klášterních zahrad se zejména daří díky projektu Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně s rozpočtem 5,3 milionu korun, kdy více jak 4,5 milionu korun pokryje finanční podpora z Norských fondů.


Kulturní dům v Letohradu dostává moderní tvář a větší sál

Dům kultury v Letohradu byl otevřen na konci 60. let minulého století. „Kvůli špatnému stavebnímu stavu a revizi elektřiny jsme ho museli uzavřít ještě před covidovou pandemií v roce 2019. Připravili jsme projekt na jeho celkovou rekonstrukci. Součástí je také rozšíření domu o základní uměleckou školu, přistavujeme malý hudební sál,“ uvedl starosta Letohradu Petr Fiala. Nová adresa pro zušku však není jedinou změnou v kulturním domě. Po opravě se lidé mohou těšit na větší taneční sál, který ocení zejména při plesech.
Rekonstrukce kulturního domu začala v roce 2021 a hotovo má být letos v létě. „Práce pokračují podle harmonogramu. V současné době firma pracuje na interiérech. Přes léto počítáme se stěhováním základní umělecké školy. Otevření jsme naplánovali na 8. září,“ dodal Fiala.
Je to největší invetsice města za posledních pětatřicet let. „Náklady na rekonstrukci dosahují zhruba 230 milionů korun. Měli bychom získat dotaci 17 milionů korun na zateplení, jinak ale vše platíme z městského rozpočtu. Vzali jsme si úvěr na dvacet let, který je dobře zafixovaný, takže nás současná  tolik netrápí. Ročně splácíme deset milionů korun,“ vysvětlil starosta.
Během oprav kulturního domu se společenské akce konají v Orlovně na Orlici.
Historie domu kultury v datech
• Zahájení stavby: rok 1959
• Stavba probíhala dle projektu architekta Imricha z bratislavské firmy Kovoprojekty (stejný je i v Holicích), který byl hodnocen v dané době jako nejlepší projekt ve světě  trvala 10 let
• Otevření DK: 6. 7. 1969 - spolek Kolár uvedl hru Lucerna v režii Julie Charvátové
• Majitel: ZK OEZ, do r. 2000 ZK s.r.o.
• Dne 13. 10. 2000 vstoupilo město Letohrad jako rovnocenný partner do společnosti ZK s.r.o.
• Od 1. 1. 2004 je po dohodě provozovatel DK Mikcentrum
• Od konce roku 2007 je vlastníkem společnosti ZK s.r.o. i budovy DK město Letohrad   ZDROJ: ORLICKY DENÍK