Po stopách brutality                             
Známý citát říká, že ti, kdo neznají minulost, jsou odsouzeni k tomu prožít ji znovu. Poněvadž některé etapy lidských dějin opravdu nestojí za to opakovat, rozhodli jsme se detailně poznat tu nejtemnější z nich.
V úterý 14.2. 2023 se parničtí deváťáci a několik osmaček zúčastnili exkurze do koncentračního tábora v Osvětimi. Z původního tábora se zachovalo přes 50 budov, v nichž jsme se seznámili s krutými životními podmínkami vězňů nacistické Třetí říše, s důvody, proč byli uvězněni, a s jejich každodenním beznadějným utrpením. Zároveň jsme zde viděli uloupený osobní majetek vězňů – boty, brýle, kufry, oblečení, protézy. Zvlášt otřesný zážitek nás čekal v místnosti, jejíž jednu stěnu tvoří hluboká vitrína plná vlasů...Součástí prohlídky v táboře Auschwitz 1 byla i jediná dochovaná kremační pec, popraviště a obávaný blok č. 11, kde probíhaly výslechy a mučení.
Druhá část exkurze se odehrávala ve „velkém“ táboře Březinka, což byla ona továrna na smrt, ve které se v nelidských podmínkách tísnily statisíce vězňů a probíhaly zde masové vraždy v plynových komorách a celkem zde zahynulo více než 1000000 lidí.
Chceme upřímně poděkovat firmě Techplast a jejímu majiteli panu Škrkoňovi za laskavé poskytnutí sponzorského daru, který nám umožnil tento emocionálně náročný, ale velmi zajímavý zážitek absolvovat.