Nové dotace pro energetické úspory veřejných budov       

Zdroj: MŽP (http://www.mzp.cz/)

9. výzva - Energetické úspory ve veřejné infrastruktuře

Ministerstvo životního prostředí přichází s novinkou v Operačním programu Životní prostředí (OPŽP) pro šetření energiemi. Tentokrát nabídne dotaci na komplexní úsporné projekty na veřejných budovách. Ty umožní školám, nemocnicím, obecním úřadům a dalším veřejným budovám získat finanční prostředky na zateplení, modernizaci vnitřního osvětlení, instalaci fotovoltaiky, zelené střechy i systémy pro zachytávání, úpravu a rozvod srážkových a šedých vod nebo dobíjecí stanici pro elektromobily.
Ministerstvo životního prostředí od dubna spouští dvě dohromady pětimiliardové výzvy, příjem žádostí u těchto výzev se zahájí na začátku dubna.
Koncept tzv. komplexních projektů je v OPŽP významnou novinkou a představuje model, kdy jsou do jednoho projektu integrovány aktivity z různých oblastí podpory. V případě OPŽP 2021-2027 se jedná o možnost kombinace opatření ze specifických cílů 1.1 (Energetické úspory) a 1.2 (Obnovitelné zdroje energie). Od dubna tak spouštíme dvě výzvy s názvem Komplexní úsporné projekty na veřejných budovách, ve kterých je pro žadatele připraveno pět miliard korun.
O podporu na zvyšování energetické účinnosti budov je velký zájem. Na snižování jejich energetické náročnosti nabídl OPŽP v loňském roce výzvu zacílenou na výstavbu nových veřejných budov v pasivním nebo plusovém standardu s alokací téměř 1,5 miliardy korun. Z důvodu vyčerpání stanovené alokace výzvy byl příjem žádostí ukončen už po šesti týdnech po otevření výzvy.
Výzva 37 pro Ústecký, Karlovarský, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj .
Výzva 38 pro Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina.

 
Operační program Životní prostředí.

9. výzva - Energetické úspory ve veřejné infrastruktuře
Výzva se zaměřuje na zvýšení energetické účinnosti v gastro provozech a prádelnách v sektorech zdravotnictví, školství a v sociálních službách. Určena je pro Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Pardubický kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj a Zlínský kraj.
 
Stav výzvy - Příjem žádostí probíhá
Druh výzvy - Průběžná
Podání žádosti  - 24. 8. 2022 - 31. 5. 2023
Alokace  - 500 000 000 Kč
Specifický cíl 1.1 – Opatření v oblasti energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů
Opatření 1.1.2 – Snížení energetické náročnosti/zvýšení účinnosti technologických procesů
V programovém období 2021–2027 se zvažuje užití nového úvěrového finančního nástroje na podporu výstavby nových energeticky úsporných veřejných budov. V této souvislosti probíhá v současné době průzkum zájmu o tento typ podpory ze strany potenciálních žadatelů, kterými by měly být veřejné subjekty s výjimkou organizačních složek státu.
Pokud jste zástupci této cílové skupiny, uvítali bychom vyplnění následujícího dotazníku pro šetření v rámci využití finančních nástrojů u veřejných budov.